De COVID-19 crisis en een dreigende recessie zetten marketingbudgetten onder druk. Logisch. Wil je op korte termijn kosten terugdringen om overeind te blijven, dan ben je al snel geneigd je marketingactiviteiten fors terug te draaien. Maar is dit wel zo verstandig? Het antwoord is nee.
Onderzoek na onderzoek laat zien dat op langere termijn dat de effecten vrijwel altijd negatief zijn en deze schade is niet altijd gemakkelijk te herstellen. Want de markt en jouw concurrenten staan niet stil. Juist bedrijven die nu van zich laten horen blijven top-of-mind, ook na de crisis.
Bron: Adformatie
Het gezegde is niet voor niks “uit het oog, uit het hart”. Vooral nu zijn sales en marketing cruciaal. Want wil je omzet draaien, dan heb je klanten nodig. Die komen niet vanzelf naar je toe. Zeker nu niet. En als je bestaande klanten eveneens onder de druk van de crisis komen te staan, moet je ook proberen om nieuwe klanten te werven. Naast je bestaande klanten te blijven boeien. Ga dus niet direct zwaar op je sales- en marketingwerkzaamheden bezuinigen, maar blijf vooral zichtbaar.
Sinds de uitbraak van COVID-19 en de hierop volgende wereldwijde angst voor wat er daarna zal gebeuren, zijn er inmiddels al miljoenen e-mails, tweets en berichten van zowel bedrijven als privé verzonden. Twitter schat dat er elke 45 milliseconden een COVID-19-gerelateerde tweet is.
Naast dat de situatie op zich al best eng is, worden ondernemers geconfronteerd met ongekende vragen in een crisis waarvan het einde onbekend is. En dit heeft invloed op elk merk, bedrijf, individu en toeleveringsketen. Mensen zoeken voornamelijk naar informatie, verbindingspunten om hun angsten te kalmeren en (emotionele) ondersteuning.
Wat men nu zeker niet kan gebruiken, zijn verhalen over hoe geweldig een product is of hoeveel omzet de directeur van bedrijf X wel niet heeft gemaakt.
Mensen maken zich zorgen over het feit dat hun geliefden (of zijzelf) besmet raken en wat dat betekent, het gebrek aan informatie, het verliezen van hun baan, het betalen van rekeningen, enzovoort. Er is momenteel weinig ruimte voor iets anders. Ze proberen voornamelijk om kalm te blijven en de situatie zo goed als mogelijk het hoofd te bieden.
Tijdens een studie van Harvard Business Review is het volgende naar gekomen: “Brand campaigns “convert poorly,” but they are not meant to convert. They build trust and confidence, which is what is needed right now. It will reassure those who can’t buy now but will buy again later — and attract more of those who can or need to buy now but are being hard-pitched by everyone else.”
Sam Walton, de oprichter van Wal-Mart
Meer dan ooit moet je tijdens een crisis flexibel zijn, en dus ook met marketing. Snijd waar het kan, maar investeer in waar de leads en prospects vandaan komen.
Om je op de goede weg te helpen heb ik hieronder enkele richtlijnen voor je samengevat die je kunt toepassen om in contact te blijven met je doelgroep en nieuwe kansen te creëren.
In deze periode is het niet vanzelfsprekend dat je open bent op je vaste openingstijden en je via jouw standaard communicatiemiddelen bereikbaar bent. Zeker als het even tegenzit en je op dit moment (nog) niet een chat online hebt of het personeel om vragen zo snel te beantwoorden als normaal.
Vertel daarom op zowel je website, als Google bedrijfsprofiel, in een maling en je andere social media kanalen dat je wél bereikbaar bent en vooral ook hoe je bereikbaar bent.
Blijft je bedrijf toch open, dan vinden (potentiële) klanten dit alleen maar fijn. Maar ook kunnen ze toch wat bezorgd zijn. Om zichzelf en om hun naasten. Het is daarom enorm van belang dat je goed communiceert welke maatregelen je hebt genomen.
Zo worden er in supermarkten de karretjes voor elke klant schoongemaakt, betaal je alleen met pin en houden we voldoende afstand van elkaar. Dit stelt niet alleen je klanten gerust, maar het toont ook aan dat je maatschappelijk verantwoord bezig bent.
Is je bakkerij of delicatessen zaak dicht, maar kan men toch wat lekkers voor Pasen, Valentijn of een andere gelegenheid bij jou bestellen? Geef aan waar ze dit kunnen doen (door te mailen, bellen, whatsapp of een bestelformulier op je website) en wanneer – maar vooral ook hoe – ze het kunnen ophalen. Bij Ikea bijvoorbeeld hadden ze al hun maatregelen duidelijk in hun mailings gecommuniceerd, op social media en de website. En Bijzonder uit Maastricht kookt de heerlijkste gerechten die je thuis kunt opeten.
Stop niet met communiceren omdat je de deuren hebt moeten sluiten. Blijf die goede band met je klanten, volgers, fans en ambassadeurs onderhouden.
Ga je bijvoorbeeld je winkel opknappen in de tussentijd? Maak er foto’s of video’s van en deel dit met je publiek op social media. Je zult versteld staan van de meelevende en opbeurende reacties die je gegarandeerd zult krijgen. Wat ook weer een positieve uitwerking heeft op jou als ondernemer, om door te blijven gaan.
Heb je een goede band met bepaalde klanten, neem contact met ze op, vraag hoe het met ze gaat en doe iets extra’s voor ze. Verras ze met wat leuks. Denk bijvoorbeeld aan een zakje vergeet-mij-niet zaadjes met een persoonlijke boodschap. Of wat appeltjes voor de dorst.
Richt je niet op alles en iedereen. Niet alle business is goede business…
Daarnaast is het overtuigen van nieuwe klanten zwaar en soms onmogelijk in deze tijd. Men wilt/durft geen risico’s te lopen…
Focus je daarom vooral ook op je bestaande klanten. Besteed wat extra aandacht aan het voldoen aan hun behoeften en beloon hun loyaliteit. Ze zullen sneller terugkomen als terugkerende klanten en bovendien één of twee personen doorverwijzen waar je écht wat aan hebt.
Het zal je vast niet verbazen dat een besteding voor online marketing je flink kan laten groeien in tijden van recessie. Voor een fractie van het budget van traditionele offline media kun je online een top campagne opzetten. Maar dat is niet de enige reden. Internet wordt veel vaker gebruikt in tijden van recessie. Voor het verzamelen van informatie, ontspanning en inspiratie, het op zoek gaan naar de beste aanbieding of het verkopen van spullen via marktplaatsen voor tweedehands goederen… alles lijkt er te groeien.
Kijk dus vooral ook of je qua kanaalkeuze andere afwegingen moet maken. Worden bepaalde kanalen populairder, of juist niet?
Als je doelgroep grotendeels actief is op een social media kanaal als Pinterest, Instagram of Tik Tok, dan is nu het uitgelezen moment om dit te gaan inzetten. Zit jouw doelgroep voornamelijk op nieuwssites te kijken, dan is het verstandiger om hier een banner campagne te starten.
E-mail als marketingkanaal laat al een paar jaar een positieve trend zien. Het is een communicatiemiddel dat zich keer op keer weer opnieuw bewijst in zowel business-to-business (B2B) als business-to-consumer (B2B). Waar het bij de B2B voornamelijk draait om de lead generation en nurturing, gaat het bij B2C vooral over het stimuleren van de verkoop.
Gebruik je mailings nu om je klanten en andere relaties op de hoogte te houden van de ontwikkelingen binnen je bedrijf, hoe jij als ondernemer omgaat met alles in deze tijd, niet alleen om je producten of diensten aan te prijzen. Zeker je vaste nieuwsbrief lezers zullen dit op prijs stellen.
Als iemand fan je merk is, dan willen ze graag van je horen. Denk na over hoe jij jouw klanten kunt helpen tijdens deze tijd. Geef tips waar men écht wat aan heeft.
Zorg er dus voor dat jouw bestaande webshop hierop voorbereid is. Een goede betrouwbare uitstraling die past bij je merk en de doelgroep waarvoor deze bedoeld is. Duidelijke foto’s en beschrijvingen die vragen van je bezoeker direct al beantwoorden. Dat de webshop goed moet werken op een mobiele telefoon is vanzelfsprekend, maar daarnaast moet hij ook snel werken. Lees anders even mijn praktische tips over hoe je met kleine aanpassingen de omzet al kunt vergroten.
Heb jij bijvoorbeeld een webshop met tuinartikelen of andere doe-het-zelf items? Dan is de kans heel groot dat je nu een enorme piek in de verkoop gaat zien. Denk er dan aan dat je communiceert dat de levertijden iets langer duren dan normaal.
Meer dan ooit moet je tijdens een recessie flexibel zijn, en dus ook met marketing. Zie deze tijd niet als een blok op de weg, maar een manier om nieuwe kansen te grijpen. Om heerlijk creatief bezig te zijn met je bedrijf, weer een frisse wind er doorheen te jagen, vaste patronen te doorbreken en nieuwe paden in te slaan.
Ook nu sta ik voor je klaar. Zie je door de bomen het bos niet meer en is je creativiteit even helemaal op, dan kun je bij mij terecht voor een gratis brainstormsessie gedurende de COVID-19 crisis/lockdown over marketing, design, content en social media.
En vergeet niet dat er ook na een recessie weer hoop aan de horizon zal schijnen. #staysafe #stayhealthy #staystrong
Brand coach ill graff design uit Limburg - voor branding design en social media.
Uniek, creatief en op maat gesneden oplossingen voor zowel online als offline middelen. Websites of webshops in eigen huisstijl, maar ook promotiemateriaal, kwalitatieve illustraties en fotografie.
Alles onder één dak en dat is wel zo handig!
© Copyright 2021 ill graff design | Privacy | Disclaimer | Algemene Voorwaarden | Mijn account
Geschreven door
Muriel Snijders - Brand coach
Hi! Ik ben Muriel en heb inmiddels al honderden ondernemers geholpen met hun online én offline zichtbaarheid op het gebied van branding, design en social media. Met mijn jarenlange ervaring kan ik ondernemers en bedrijven net als jij helpen om de beste versie van zichzelf te worden. Want geen enkel bedrijf is hetzelfde. Ik zorg dat je een sterk merk krijgt dat je doelgroep aanspreekt en je bedrijf laat groeien. Spreek ik je snel?
Categorieën
Hoe kan ik, Ondernemen, Online Verkoop, Social Media
Tags
Communicatie, COVID-19, Crisis, Innovatie, Mailings – E-mailmarketing, Omzet verhogen, Ondernemen, Online marketing, Sales, Samenwerken, Social Media Marketing
Volg illgraffdesign op Instagram