Image
Top
Navigatie
Blog update op 16-11-2020 Leestijd: 8 minuten

Waarom e-mailadressen kopen altijd een slecht idee is

Met extra tips om gratis je mailinglijst verder op te bouwen.

Waarom e-mailadressen kopen altijd een slecht idee is

Je hebt mensen nodig die je kunt e-mailen en op korte termijn. Oh, en als je ze nog redelijk goedkoop zou kunnen krijgen, zou dat ook geweldig zijn.

Dat is de mindset waar veel marketeers zich in bevinden bij een productlaunch of nieuwe aanbieding: “We hebben direct nieuwe prospects nodig om deze mailing te sturen.” Ondoordacht handelen op dit moment van wanhoop kan echter meer kwaad dan goed doen.

Ja, duizenden contactpersonen liggen slechts op een betaalactie van je af, maar jouw email marketing campagne – een cruciaal onderdeel van een goede inbound marketingstrategie – kan hieronder ernstig lijden. Benieuwd waarom het kopen van e-mailadressen de doodsteek van een goede e-mailmarketeer is? Lees dan snel verder.

Manieren om e-mailadressen te krijgen

Voordat ik inga op de valkuilen van het kopen van e-mailadressen, bekijken we drie manieren waarop marketeers momenteel hun e-mailadressen kunnen krijgen:

1. E-mailadressen kopen

Je werkt met een klantenbestand provider om een database vol met namen en e-mailadressen te kopen op basis van demografische en / of psychografische informatie. Je kunt bijvoorbeeld een database met 50.000 namen en e-mailadressen kopen van mensen die in Maastricht wonen en geen kinderen hebben. Maar er zijn verschillende betere én duurzame manieren om e-mailmarketing te gebruiken om jouw bedrijf te laten groeien. Dit is het in ieder geval niet.

2. Huur e-mailadressen, ja het kan

Omdat je het adressenbestand éénmalig gebruikt ben je vaak een stuk goedkoper uit dan als je dit zou kopen. Maar je krijgt de lijst nooit écht, de adressen zijn niet zichtbaar, je kunt ze alleen online benaderen en je zult met de provider moeten samenwerken om je mailing te verzenden. Wie wil daar nou afhankelijk van zijn?

3. Je hebt zelf een opt-in e-maillijst

Iemand geeft je zijn e-mailadres vrijwillig online of persoonlijk in de winkel, zodat je hem e-mails kunt sturen. Ze kunnen zelf het soort e-mailinhoud kiezen die ze willen ontvangen, zoals e-mailwaarschuwingen wanneer nieuwe blogberichten worden gepubliceerd.

Opt-in e-mailadressen zijn het resultaat van het verdienen van de interesse en het vertrouwen van jouw contacten, omdat zij denken dat jij iets waardevols te zeggen hebt.

Als het gaat om gehuurde of gekochte lijsten, kunnen bepaalde verkopers wel tegen je zeggen: “Deze e-maillijst is volledig opt-in!” Maar dit betekent dat de mensen op de lijst zich op een bepaald moment hebben aangemeld voor een e-mailcommunicatie van iemand anders door een formulier in te vullen of een vakje aan te vinken om meer inhoud van die provider te ontvangen.

Deze “opt-in”-lijsten betekenen echter niet dat e-mailontvangers zich hebben aangemeld voor het ontvangen van e-mailcommunicatie van jouw bedrijf. Dit is een belangrijk en essentieel verschil!

Het volgende deel van dit bericht gaat dieper in op waarom dit type “opt-in e-maillijst” geen goed idee is voor jouw e-mailmarketing.

Waarom je beter geen e-maillijsten moet kopen

 1. Je schendt de privacyregel van toestemming voor AVG
 2. Gerenommeerde mailingproviders (zoals MailChimp) laten je geen e-mails naar adresbestanden die je hebt gekocht
 3. Goede en waardevolle e-mailadressen zijn niet te koop
 4. Personen van het gekochte of gehuurde adressenbestand kennen jou en je bedrijf niet
 5. Je gaat je e-mail afleveringsratio en IP-reputatie schaden
 6. Je kunt irritant overkomen
 7. Je e-mailserviceprovider kan je bestraffen
1. Je schendt de privacyregel van toestemming voor AVG

De meeste e-mailmarketeers wereldwijd zijn wettelijk verplicht om ontvangers toe te staan om zich af te melden voor e-mails die ze niet langer willen ontvangen. Contactpersonen moeten dit rechtstreeks in het e-mailbericht kunnen doen. De Algemene Verordening Gegevensbescherming (GDPR), een Europese wet op privacy die in mei 2018 van kracht werd, verdubbelt de opt-in-kant van deze relatie. En aangekochte e-maillijsten voldoen eenvoudigweg niet aan de nieuwe regelgeving.

Wil je een aantal niet-wettelijke redenen om de gekochte e-mailadressen te vermijden? Die heb ik ook voor je, hieronder.

2. Gerenommeerde mailingproviders laten je geen e-mails naar adresbestanden die je hebt gekocht

Gebruik je al e-mailmarketingsoftware of wanneer je dit van plan bent in de toekomst, zul je merken dat gerenommeerde bedrijven erop staan dat je opt-in e-maillijsten gebruikt. Je kunt dan wel zeggen dat je gewoon kiest voor een niet-betrouwbare e-mailmarketingleverancier. Maar is dat wel zo slim?

Want mailingproviders die hun klanten niet vereisen om opt-in e-maillijsten te gebruiken, lijden doorgaans aan slechte afleveringsratio’s. Deze providers werken vaak op gedeelde IP-adressen in plaats van dat mailings via een vast IP adres worden verstuurd. Zo doende kan de slechte aflevering van één potentiële klantmailing, de andere klanten in dat adressenbestand direct beïnvloeden. En je wilt toch graag dat de mailing ook daadwerkelijk aankomt in de inbox, niet? 😉

3. Goede en waardevolle e-mailadressen zijn niet te koop

Tenzij jouw bedrijf middenin een fusie of acquisitie zit, zul je geen e-maillijst van hogere kwaliteit tegenkomen dan die je nu al hebt. Als het te koop is, betekent dit dat de e-mailadressen die erop staan als niet-reagerend of ongeschikt zijn bevonden voor marketingdoeleinden.

Hoewel gekochte e-mailadressen ooit wel een waarde hadden, zijn ze waarschijnlijk inmiddels al volledig belaagd met spam. Anders zouden ze nog steeds in de handen zijn van het bedrijf dat ze verkoopt.

Denk er maar eens over na, zou jij de e-mailadressen verkopen van personen die vrijwillig hebben gekozen om e-mail van jou te ontvangen?

4. Personen van het gekochte of gehuurde adressenbestand kennen jou en je bedrijf niet

Ik heb hier al eerder naar verwezen, maar het is de moeite waard om er wat verder op in te gaan. Gehuurde en gekochte adreslijsten worden soms weggehaald van andere websites voor verkoop. Iets dat volgens mij wel een heel erg foute manier is om aan e-mailmarketingcontacten te komen.

Maar laten we stellen dat de e-mailadressen die jij wil kopen, niet afkomstig zijn van een andere site, maar op legitieme wijze zijn verdiend. Aankoop- en verhuurbedrijven in de e-maildatabase zouden dan kunnen zien dat die lijsten “opt-in” zijn. Klinkt goed, toch?

Niet echt. E-mailadressen die horen bij een “opt-in”-lijst hebben ervoor gekozen om e-mails te ontvangen van, bijvoorbeeld het inkoopkantoor, niet jouw bedrijf. Zelfs als het opt-in-proces de volgende taal omvat, “Meld je aan voor het ontvangen van informatie van ons of aanbiedingen van andere bedrijven waarvan wij denken dat jij ze leuk vindt” Het is een feit dat de ontvanger zich niet herinnert dat hij een eerdere relatie met jou heeft, wel met dat andere bedrijf. Dit maakt het hoogstwaarschijnlijk dat de ontvangers jou mailings markeren als ‘spam’ wanneer ze in hun postvak IN aankomen. Geef toe, als ze nog nooit van je hebben gehoord of zich direct voor jouw mailings hebben ingeschreven … kun je het ze dan kwalijk nemen?

Dit brengt ons naar het volgende punt.

5. Je gaat je e-mail afleveringsratio en IP-reputatie schaden

Als je een adressenbestand koopt, kun jij niet bevestigen hoe vaak die e-mailadressen zijn gemaild, of de e-mailadressen in die lijst zorgen dat jij wordt gezien als een spammer noch weten waar deze e-mailadressen vandaan komen.

Ben jij echt bereid om niet alleen jouw e-mail afleveringsratio te riskeren, maar ook de reputatie van jouw IP-adres en dus je bedrijf? Zelfs als je pas het licht hebt gezien na het kopen van e-mailadressen en besluit om alleen nog diegenen te e-mailen die zich hebben aangemeld bij jouw bedrijf, kost het je maanden (of misschien wel jaren) om je sender score reputatie (deze score geeft een indicatie over de betrouwbaarheid van een afzender) opnieuw op te bouwen.

6. Je kunt irritant overkomen

Hoe vind jij het als je een e-mail ontvangt in je inbox van een bedrijf waarvan je nog nooit hebt gehoord? Ik wed dat dat niet het soort bedrijf is waar je van wilt kopen of voor wilt werken.

Het is jouw taak om aan hen – door nuttige inhoud en waardevolle aanbiedingen – te bewijzen dat ze via e-mail op de hoogte moeten blijven van jouw bedrijf. Als je je e-mailinhoud te vroeg aan iemand opdringt, zelfs als je tot in je botten weet dat ze goed bij je producten of services passen Ook dan loop je het risico hun vertrouwen en de kans op zaken met ze te doen, te verliezen.
Zie ook mijn tips over hoe je relevant bent voor jouw klanten i.p.v. irritant.

Je e-mailserviceprovider kan je bestraffen

Het kopen van e-mailadressen tasten niet alleen jouw afleverratio en merkreputatie aan – het kan ook je e-mailaccount in gevaar brengen. E-mailclients zoals Gmail, Yahoo! en Outlook willen niet worden gekoppeld aan accounts die door ontvangers herhaaldelijk als spam worden gemarkeerd. Sommige e-mailserviceproviders gaan zelfs zo ver als het onmiddellijk sluiten van jouw account als ze vermoeden dat jij ongewenste inhoud verzendt.

Hoe kun je een opt-in e-maillijst gratis laten groeien?

Nu ik je heb verteld over een paar manieren hoe je niet e-mailadressen moet werven, laten we eens kijken hoe je ze kunt krijgen via de derde methode die eerder in dit artikel is genoemd – de opt-in-methode.

Het genereren van een eigen lijst van e-mailcontactpersonen die zich hebben aangemeld, voldoet niet alleen aan de wettelijke voorschriften en beschermt jouw merkreputatie. Het biedt je ook kansen om deze lijst te laten groeien door échte relaties met nieuwe klanten. Hieronder heb ik voor je de basisprincipes samengevat voor een aanpak die wél goed werkt als het gaat om het consequent uitbreiden van een gezond adressenbestand.

1. Maak gated content zodat er een reden is om een e-mailadres te geven

Gated content is beschermde content die achter een formulier staat. Denk hierbij aan webinars, e-books, sjablonen en dergelijke… De content staat dus achter het spreekwoordelijke gesloten hek (gate). Willen de bezoekers van je website deze content kunnen downloaden dan moeten ze hun gegevens invoeren. Een e-mailadres voor een e-book bijvoorbeeld. Dit is een goede manier om automatisch leads te genereren en meer over je doelgroep te weten te komen.

Gebruik hiervoor landingspagina’s met verschillende soorten aan inhoud om zo grotere aantallen mensen aan te trekken.

Voorbeeld van een email capture landingspagina

2. Maak nuttige hulpmiddelen

Als e-books niet jouw ding zijn, maak in plaats daarvan hulpmiddelen voor jouw publiek. Ik adviseer je geen het-is-dit-of-dat aanpak, maar als je beter bent in iets anders dan een e-book schrijven, kan dit een betere optie voor je zijn. Deze tools kunnen namelijk zo waardevol zijn voor jouw websitebezoekers dat zij hun e-mailadres graag zullen geven voor een gratis demo van het product dat u hebt gebouwd. Vergeet niet om een follow-up mailing te sturen om te vragen wat zij van jouw tool vonden. Het is de perfecte ijsbreker.

Ik heb bijvoorbeeld een marketingkalender gemaakt – die gratis te gebruiken is in ruil voor een e-mailadres. Hiermee krijg ik 3-5 nieuwe e-mailadressen per dag “slapend” binnen.

3. Maak creatieve e-mailmarketingcampagnes

De meeste mensen denken niet aan e-mail als een lead- of contact-genererend kanaal. Maar wanneer men nuttige e-mails doorstuurt naar collega’s of vrienden, kan het jouw database zelfs verder uitbreiden. Zorg er dus voor dat lezers de content makkelijk kunnen forwarden of delen. Neem call-to-actions op in jouw e-mails waardoor delen een voor de hand liggende keuze is voor ontvangers, met name voor jouw meest nuttige items.

Als je al een behoorlijk grote database hebt, heb je waarschijnlijk ook wat contacten die inactief zijn geworden. Als dit het geval is, raad ik je aan om een re-engagement-campagne uit te voeren die je kan helpen om jouw database op te schonen en te activeren. Tegelijkertijd kun je zo oude contacten nieuw leven inblazen die jou misschien vergeten zijn.

4. Neem share-knoppen op in je mailings

Voeg share-buttons toe aan je mailing, zodat jouw e-mailontvangers de e-mails die zij het leukst vinden kunnen doorsturen naar vrienden en collega’s, waarvan zij denken dat zij deze ook leuk vinden.

Deel je mailinglijst op in segmenten

Je hebt hard je best gedaan met het opbouwen van je mailinglist dan wil je er ook het maximale uit halen. Door je lijst op te delen in segmenten, kun je veel gerichtere nieuwsbrieven versturen. Een segment kan een standaard gegeven zijn zoals geslacht, maar je kunt ook een segment maken dat specifiek voor jouw branche van belang is. Verkoop je sportartikelen, deel het dan op in de productcategorieën. Bijvoorbeeld voetbal, fitness of vissen. Zo weet je zeker dat jouw volgende mailing de lezer zeker aanspreekt.

Hulp nodig bij het verzamelen van e-mailadressen?

Geen tijd voor het maken, schrijven en bedenken van ludieke mogelijkheden om e-mailadressen te verzamelen? Dat is geen probleem, ik kan dit voor jou verzorgen zodat jij je kunt concentreren op andere belangrijke zaken. Ik help je met het opzetten en behalen van jouw doelstelling. Ook zorg ik voor de uitwerking hiervan, geheel in jouw huisstijl. Neem contact op of bel +31 (0) 6 173 50 824 om samen alle mogelijkheden te bespreken.

Delen is lief
 • 1
  Delen
 • 1
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  

Geschreven door

Muriel Snijders - Brand coach

Hi! Ik ben Muriel en heb inmiddels al honderden ondernemers geholpen met hun online én offline zichtbaarheid op het gebied van branding, design en social media. Met mijn jarenlange ervaring kan ik ondernemers en bedrijven net als jij helpen om de beste versie van zichzelf te worden. Want geen enkel bedrijf is hetzelfde. Ik zorg dat je een sterk merk krijgt dat je doelgroep aanspreekt en je bedrijf laat groeien. Spreek ik je snel?

Volg illgraffdesign op Instagram

© Copyright 2021 ill graff design | Privacy | Disclaimer | Algemene Voorwaarden | Mijn account