Waarom e-mailadressen kopen altijd een slecht idee is

Waarom e-mailadressen kopen altijd een slecht idee is

Je hebt mensen nodig die je kunt e-mailen en op korte termijn. Oh, en als je ze nog redelijk goedkoop zou kunnen krijgen, zou dat ook geweldig zijn. Dat is de mindset waar veel ondernemers zich in bevinden bij een productlaunch of nieuwe aanbieding. “We hebben direct nieuwe leads nodig voor onze e-maildatabase om deze mailing te sturen.” Ondoordacht handelen op dit moment van wanhoop kan echter meer kwaad dan goed doen.

Ja, duizenden contactpersonen liggen slechts op een betaalactie van je af. Maar jouw email marketing campagne – een cruciaal onderdeel van een goede inbound marketingstrategie – kan hieronder ernstig lijden. Benieuwd waarom e-mailadressen kopen de doodsteek van een goede e-mailmarketeer is? Lees dan snel verder. Ook geef ik je tips voor een gezond adressenbestand en hoe je een goede opt-in e-maillijst moet opzetten.

Manieren om e-mailadressen te krijgen

Voordat ik inga op de valkuilen van het kopen van e-mailadressen, bekijken we eerst de drie manieren waarop je momenteel je e-mailadressen kan krijgen:

1. E-mailadressen kopen

Je werkt met een klantenbestand provider om een database vol met namen en e-mailadressen te kopen op basis van demografische en / of psychografische informatie. Je kunt bijvoorbeeld een e-maildatabase met 50.000 namen en e-mailadressen kopen van mensen die in Maastricht wonen en geen kinderen hebben. Maar er zijn verschillende betere én duurzame manieren om e-mailmarketing in te zetten om jouw bedrijf te laten groeien. Dit is het in ieder geval niet.

2. Huur e-mailadressen, ja het kan!

Omdat je het adressenbestand éénmalig gebruikt ben je vaak een stuk goedkoper uit dan als je dit zou kopen. Maar je krijgt de lijst nooit écht; de adressen zijn niet zichtbaar, je kunt ze alleen online benaderen en je zult met de provider moeten samenwerken om je mailing te verzenden. Wie wil daar nou afhankelijk van zijn?

3. Je hebt zelf een opt-in e-maillijst

Iemand geeft je haar e-mailadres vrijwillig online of persoonlijk in de winkel, zodat je haar e-mails kunt sturen. Zo kan ze zelf het soort e-mailinhoud kiezen dat ze wil ontvangen, zoals e-mailwaarschuwingen wanneer nieuwe blogberichten worden gepubliceerd. Je hebt een adressenbestand dat gezond is, vol met daadwerkelijk vrijwillige leads.

Opt-in e-mailadressen zijn het resultaat van het verdienen van de interesse en het vertrouwen van jouw contacten, omdat zij denken dat jij iets waardevols te zeggen hebt.

Zijn gekochte of gehuurde e-maillijsten wel écht opt-in?

Als het gaat om gehuurde of gekochte e-maillijsten, kunnen bepaalde verkopers wel tegen je zeggen: “Deze e-maillijst is volledig opt-in!” Maar dit betekent dat de mensen op die lijst zich hebben aangemeld voor een e-mailcommunicatie van iemand anders. Door een formulier in te vullen of een vakje aan te vinken om meer inhoud van die provider te ontvangen.
Deze “opt-in”-lijsten betekenen echter niet dat e-mailontvangers zich hebben aangemeld voor het ontvangen van e-mailcommunicatie van jouw bedrijf. Dit is een belangrijk en essentieel verschil!

Het volgende deel van dit artikel gaat dieper in op waarom dit type “opt-in e-maillijst” geen goed idee is voor jouw e-mailmarketing.

Waarom moet je geen e-mailadressen kopen?

Samengevat komt het op het volgende neer:

7 redenen waarom e-mailadressen kopen een slecht idee is

1. Je schendt de privacyregel van toestemming voor AVG

De meeste e-mailmarketeers wereldwijd zijn wettelijk verplicht om ontvangers toe te staan om zich af te melden voor e-mails die ze niet langer willen ontvangen. Contactpersonen moeten dit rechtstreeks in het e-mailbericht kunnen doen. De Algemene Verordening Gegevensbescherming (GDPR), een Europese wet op privacy die in mei 2018 van kracht werd, verdubbelt de opt-in-kant van deze relatie. En aangekochte e-maillijsten voldoen eenvoudigweg niet aan de nieuwe regelgeving.

Wil je een aantal niet-wettelijke redenen om de gekochte e-mailadressen te vermijden? Die heb ik ook voor je, hieronder.

2. Gerenommeerde mailingproviders laten je geen e-mails sturen naar een adressenbestand dat je hebt gekocht

Gebruik je al e-mailmarketingsoftware of wanneer je dit van plan bent in de toekomst, zul je merken dat gerenommeerde bedrijven erop staan dat je een opt-in e-maillijst gebruikt. Je kunt dan wel zeggen dat je gewoon kiest voor een niet-betrouwbare e-mailmarketingleverancier. Maar is dat wel zo slim?

Want mailingproviders die hun klanten niet vereisen om een opt-in e-maillijst te gebruiken, lijden doorgaans aan slechte afleveringsratio’s. Deze providers werken vaak op gedeelde IP-adressen, in plaats van dat mailings via een vast IP adres worden verstuurd. 

Zo doende kan de slechte aflevering van één potentiële klantmailing, de andere klanten in dat adressenbestand direct beïnvloeden. En je wilt toch graag dat de mailing ook daadwerkelijk aankomt in de inbox?

3. Goede en waardevolle e-mailadressen zijn niet te koop

Tenzij jouw bedrijf middenin een fusie of acquisitie zit, zul je geen e-maillijst van hogere kwaliteit tegenkomen dan die je nu al hebt. Als het te koop is, zijn de e-mailadressen die erop staan als niet-reagerend of ongeschikt bevonden door degene die ze verkoopt.

Hoewel gekochte e-mailadressen ooit wel een waarde hadden, zijn ze intussen waarschijnlijk al volledig belaagd met spam. Anders zouden ze nog steeds in de handen zijn van het bedrijf dat ze verkoopt.

Denk er maar eens over na, zou jij de e-mailadressen verkopen van personen die vrijwillig hebben gekozen om e-mail van jou te ontvangen?

4. Personen van het gekochte of gehuurde adressenbestand kennen jou en je bedrijf niet

Ik heb hier al eerder naar verwezen, maar het is de moeite waard om er wat dieper op in te gaan. Gehuurde en gekochte adreslijsten worden soms weggehaald van andere websites voor verkoop. Iets dat volgens mij wel een heel erg foute manier is om aan een volle e-maildatabase te komen.

Maar laten we stellen dat de e-mailadressen die jij wil kopen, niet afkomstig zijn van een andere site, maar op legitieme wijze zijn verdiend. Aankoop- en verhuurbedrijven in de e-maildatabase zouden dan kunnen zien dat die lijsten “opt-in” zijn. Klinkt goed, toch?

Niet echt. E-mailadressen die horen bij een “opt-in”-lijst hebben ervoor gekozen om e-mails te ontvangen van iemand anders dan jouw bedrijf. Zelfs als het opt-in-proces de volgende taal omvat, “Meld je aan voor het ontvangen van informatie van ons of aanbiedingen van andere bedrijven waarvan wij denken dat jij ze leuk vindt”. Het is een feit dat de ontvanger zich niet herinnert dat hij een eerdere relatie met jou heeft, wel met dat andere bedrijf. 

Dit maakt het zeer waarschijnlijk dat de ontvangers jouw mailings markeren als ‘spam’ wanneer ze in hun postvak IN aankomen. Geef toe, als ze nog nooit van je hebben gehoord of zich direct voor jou hebben ingeschreven … kun je het ze dan kwalijk nemen?

Dit brengt ons naar het volgende punt waarom e-mailadressen kopen geen goed idee is.

5. Je gaat je e-mail afleveringsratio en IP-reputatie schaden

Ben jij echt bereid om niet alleen jouw e-mail afleveringsratio te riskeren, maar ook de reputatie van jouw IP-adres en dus je bedrijf?  Want als je een adressenbestand koopt, kun jij niet checken hoe vaak die e-mailadressen zijn al gemaild en waar ze vandaan komen. De kans is dus groot dat je straks gezien wordt als spammer.

Stel je besluit dat je na het kopen van e-mailadressen, om alleen nog diegenen te e-mailen die zich hebben aangemeld bij jouw bedrijf… Iedereen maakt wel eens een foutje. 😉 Zelfs dan kost het je maanden (of misschien wel jaren) om je sender score reputatie (deze score geeft een indicatie over de betrouwbaarheid van een afzender) opnieuw op te bouwen.

6. Je kunt irritant overkomen

Hoe vind jij het als je een e-mail ontvangt in je inbox van een bedrijf waarvan je nog nooit hebt gehoord? Ik wed dat dat niet het soort bedrijf is waar je van wilt kopen of voor wilt werken.

Het is jouw taak om aan hen – door nuttige inhoud en waardevolle aanbiedingen – te bewijzen dat ze via e-mail op de hoogte moeten blijven van jouw bedrijf. Als je je e-mailinhoud aan iemand opdringt, zelfs als je tot in je botten weet dat ze goed bij je producten of services passen… Ook dan loop je het risico hun vertrouwen en de kans op zaken met ze te doen, te verliezen.

7. Je e-mailserviceprovider kan je bestraffen

E-mailadressen kopen tast niet alleen jouw afleverratio en merkreputatie aan – het kan ook je e-mailaccount in gevaar brengen.

E-mailclients zoals Gmail, Yahoo! en Outlook willen niet worden gekoppeld aan accounts die door ontvangers herhaaldelijk als spam worden gemarkeerd. Sommige e-mailserviceproviders sluiten onverbiddelijk jouw account als ze vermoeden dat jij ongewenste inhoud verzendt. Lees hier hoe MailChimp omgaat met het kopen van e-mailadressen.

A small list that wants exactly what you’re offering, is better than a bigger list that isn’t committed.

Hoe kun je een opt-in e-maillijst gratis laten groeien?

Nu ik je heb verteld over een paar manieren waarom het kopen van e-mailadressen niet zo’n goed idee is… Laten we eens kijken hoe je ze kunt krijgen via de derde methode die eerder in dit artikel is genoemd – de opt-in-methode.

Wanneer je een eigen adressenbestand op gaat zetten, voldoet het niet alleen aan de wettelijke voorschriften, maar het beschermt tevens jouw merkreputatie. Het biedt je ook kansen om deze opt-in e-maillijst te laten groeien door échte relaties met nieuwe klanten.

Hieronder heb ik voor je de basisprincipes samengevat voor een aanpak die wél goed werkt. Voor als je je e-mail adressenbestand gezond wil laten groeien met leads die jouw mailings écht willen lezen en ontvangen.

1. Maak gated content zodat er een reden is om een e-mailadres te geven

Gated content is beschermde content die achter een formulier staat. Denk hierbij aan webinars, e-books, sjablonen en dergelijke… De content staat dus achter het spreekwoordelijke gesloten hek (gate).
Willen de bezoekers van je website deze content kunnen downloaden, dan moeten ze hun gegevens invoeren. Een e-mailadres voor een e-book bijvoorbeeld. Dit is een goede manier om automatisch leads te genereren en meer over je doelgroep te weten te komen.
Gebruik hiervoor landingspagina’s met verschillende soorten aan inhoud om zo grotere aantallen mensen aan te trekken.
Voorbeeld van een email capture landingspagina

2. Maak nuttige hulpmiddelen

Als e-books niet jouw ding zijn, maak in plaats daarvan hulpmiddelen voor jouw publiek. Ik adviseer je daarom geen het-is-dit-of-dat aanpak, maar als je beter bent in iets anders dan een e-book schrijven, kan dit een betere optie voor je zijn.
Deze tools kunnen namelijk zo waardevol zijn voor jouw websitebezoekers dat zij hun e-mailadres graag zullen geven voor een gratis demo van het product dat je hebt gemaakt. Vergeet niet om een follow-up mailing te sturen om te vragen wat zij van jouw tool vonden. Het is de perfecte ijsbreker.
Ik heb bijvoorbeeld een inhaakkalender en diverse handige e-books gemaakt – die gratis te gebruiken zijn in ruil voor een e-mailadres. Hiermee krijg ik 5-7 nieuwe e-mailadressen per dag “slapend” binnen. Deze heb ik gekoppeld aan een e-mail marketing automation in MailBlue (Activecampaign). Hiermee kan ik de know-like-trust factor kan opbouwen, om vervolgens mijn diensten of producten aan te bieden.

3. Neem share-knoppen op in je mailings

De meeste mensen denken niet aan e-mail als een lead- of contact-genererend kanaal. Maar wanneer men nuttige e-mails doorstuurt naar collega’s of vrienden, kan het jouw adressenbestand zelfs verder uitbreiden. Bedenk dus mailings die “share-waardig” zijn.

Zorg er voor dat lezers de content makkelijk kunnen forwarden of delen met share-buttons. Neem duidelijke call-to-actions op in jouw e-mails waardoor delen een voor de hand liggende keuze is voor ontvangers.

4. Schoon je e-maildatabase regelmatig op

Als je al een behoorlijk grote e-maildatabase hebt, heb je waarschijnlijk ook wat contacten die inactief zijn geworden. Als dit het geval is, raad ik je aan om een re-engagement-campagne uit te voeren. Dit kan je helpen om jouw database op te schonen en te activeren. Tegelijkertijd kun je zo oude contacten nieuw leven inblazen die jou misschien vergeten zijn.

5. Deel je e-maildatabase op in segmenten

Je hebt hard je best gedaan met het opbouwen van je opt-in e-maillijst dan wil je er ook het maximale uit halen. Door je e-maildatabase op te delen in segmenten, kun je veel gerichtere nieuwsbrieven versturen. Een segment is een verzameling van e-mail abonnees met dezelfde interesses of overeenkomstige kenmerken.

Een segment kan een standaard gegeven zijn zoals geslacht, maar je kunt ook een segment maken dat specifiek voor jouw branche van belang is. Verkoop je sportartikelen, deel het dan op in de productcategorieën. Bijvoorbeeld yoga, fietsen of tennis. Zo weet je zeker dat jouw volgende mailing de lezer zeker aanspreekt.

Hulp nodig bij het verzamelen van e-mailadressen?

Geen tijd voor het maken, schrijven en bedenken van ludieke mogelijkheden om e-mailadressen te verzamelen? In plaats van e-mailadressen kopen of huren, zal ik dit voor jou verzorgen. Zo krijg je een gezond e-mail adressenbestand met leads waar je écht iets aan hebt.

Ook kan ik je ondersteunen met het opzetten van een passende email marketing strategie, zodat je jouw doelstellingen kunt behalen. Neem contact op om samen alle mogelijkheden te bespreken.
Waarom e-mailadressen kopen altijd een slecht idee is
Waarom e-mailadressen kopen altijd een slecht idee is bespreekt deze onderwerpen:
Dit artikel is geschreven door:

Muriel Snijders

Hi! Ik heet Muriel Snijders en net als jij ben ik een ondernemer met een plan: zorgen dat jij de beste versie van jezelf wordt. Niet om jezelf op de borst te kloppen, maar om beter te maken wat al goed is én dit durven te benoemen. Want als je jezelf niet uitspreekt, word je ook niet uitgekozen. Door een brand te ontwikkelen dat authentiek en uniek is, waar je trots op kunt zijn en dat perfect bij je past maak ik dit duidelijk. Hiermee wil ik de klanten van mijn klanten bereiken, in hoofd, hart en ziel. Om zo ondernemer voor ondernemer de wereld mooier en gelukkiger te maken. Daar word ik namelijk gelukkig van. En jij natuurlijk ook!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

For security, use of Google's reCAPTCHA service is required which is subject to the Google Privacy Policy and Terms of Use.

I agree to these terms.

Social media contentkalender 2023-2024

Steek je veel tijd en energie in je social media, maar merk je dat het niets oplevert?

Elke keer is het weer een uitdaging om content te verzinnen voor je social media posts. Maar onder de streep krijg je hoogstens een paar likes. En dat kan best frustrerend zijn.

Stel je eens voor dat je nooit meer zonder inspiratie zit voor je posts. Omdat je een kant-en-klaar contentplan hebt, gebaseerd op een bewezen marketingstrategie. Waarmee je waardevolle content kan bedenken in een handomdraai. Zou dat niet heerlijk zijn?
116 Shares
Pin102
Share14
Share
WhatsApp
Tweet