Een blog, je kunt er als bedrijf eigenlijk niet meer zonder. Toch zijn er veel bedrijven die nog niet zakelijk bloggen. Vanwege tijdsgebrek, “alles staat toch op Facebook ” of omdat ze niet weten waarover ze moeten bloggen.
En wat levert het jou of je bedrijf uiteindelijk op? Als je dat niet weet, waarom een blog beginnen of zakelijk bloggen volhouden? Ik laat je zien welke voordelen een zakelijke blog kan hebben voor je bedrijf.
Bloggen als bedrijf: handig, of nutteloos?
Bloggen kost tijd en energie dat is een feit. Dat ga ik zeker niet onder stoelen of banken steken. Je zult de tijd er in moeten steken en eigenlijk verkoop je niets. Natuurlijk kan je verwijzen naar je aanbod of vertellen dat er nog enkele plekken zijn voor de volgende workshop. Maar bloggen voor bedrijven is meer dan alleen het verkopen van je producten of diensten. Je zakelijke blog is wel professioneel, maar géén salespagina.
Wow, wel alle tijd er in steken en het levert je niet direct iets op? Waarom zou je een bedrijfsblog dan toch overwegen?
In dit artikel ga ik je niet overhalen waarom je een zakelijke blog moet beginnen. Maar geef je alleen argumenten zodat je zelf de afweging kunt maken: wel of niet bloggen als bedrijf?
1. Bloggen draagt bij aan je naamsbekendheid
Op de vraag “waarom een blog beginnen” is het antwoord best simpel. Want veel bezoekers op je website zorgen voor een betere vindbaarheid . Maar wist je ook dat het delen van blogs voor meer naambekendheid zorgt?
Schrijf een mooie interessante nieuwsbrief of content die aanspreekt op social media. Doordat je steeds vaker in “het spotlight” verschijnt, zal jouw bedrijf meer en meer naamsbekendheid krijgen. Als gevolg wordt je bedrijfsnaam top-of-mind en zal een potentiële klant de volgende keer eerder aan jou denken, dan aan je concurrent.
Als extraatje gaat Google je ook heel erg aardig vinden. Want hoe meer jouw zakelijke blog gedeeld wordt, hoe meer autoriteit aan je bedrijfsblog wordt toegekend. Waardoor je weer vaker in zoekresultaten naar voren zult komen.
2. Met een zakelijk blog laat je zien dat je een expert bent
Wanneer je lekker gaat uiteten ga je naar een goed restaurant en een nieuwe auto koop je bij een betrouwbare dealer. Ook jouw potentiële klanten willen alleen zaken doen met mensen die ze vertrouwen en verstand van zaken hebben. Door te bloggen als bedrijf over jouw vakgebied kun je perfect laten zien waarom deze bij jou moet zijn.
Maar misschien heb je ook een visie over een maatschappelijke ontwikkeling. Of denk aan een wetswijziging die betrekking heeft tot jouw vakgebied of dat van je klanten? Op die manier laat je zien dat je de ontwikkelingen op de voet volgt en dat je daar op in speelt.
Zakelijk bloggen is een goede manier om te laten zien wat je in huis hebt.
Muriel Snijders Tweet
3. Zelf bloggen of uitbesteden aan een copywriter?
Laat ik eerst voorop stellen dat iedereen kan bloggen. Ja ook jij! 😉
Natuurlijk schrijft de een leuker dan de ander. Maar het hoeft niet helemaal perfect te zijn. Het is een blog en die mag best een beetje “ruw” zijn. Zolang het maar jouw visie is en je jouw punt kunt overbrengen. En met de tips in mijn gratis ebook “krachtige woorden lijst” kun je al een stuk vooruit.
Heb je er zelf echt geen zin in? Laat dan een van je werknemers in de digitale pen kruipen als je die hebt. Net zoals jij, hebben je medewerkers de kennis in huis. Dus laat ze die informatie delen op je zakelijke blog.
Werk je als zelfstandige zonder personeel? Besteed het dan uit. Een copywriter kan een interview afnemen (intern of extern bij jouw bestaande klanten). Vervolgens kan deze informatie als basis worden gebruikt voor een artikel voor je bedrijfsblog. Maar je kunt ook mij inhuren om jou te begeleiden bij het schrijven van teksten. Hierna heb je alle fijne kneepjes van zakelijk bloggen onder de knie. Prettig voor je lezer en fijn voor je vindbaarheid.
4. Bloggen voor bedrijven zorgt voor meer websitebezoekers
Zoekmachines zijn dol op verse en unieke content, dat weten we allemaal. Hoe meer onderscheidende artikelen op internet, hoe meer er voor bezoekers te kiezen valt. Wanneer je gaat bloggen dwing je jezelf regelmatig te schrijven. Daardoor voeg je op die manier geleidelijk unieke content toe aan je bedrijfsblog.
Dat geldt voor externe links, maar ook voor links naar andere pagina’s op je website. Deze interne links kun je prima gebruiken om diensten of producten onder de aandacht te brengen op je zakelijke blog.
Een enthousiast stukje over de zomerkapsels van dat jaar (gemaakt met een krultang) verleidt de bezoeker misschien wel tot aanschaf van het apparaat. En laat je heel toevallig nu nét een leuke aanbieding hebben… Heb je een webwinkel? Lees dan zeker even deze handige blog met tips voor onderwerpen.
5. Ik heb Facebook, dan hoef ik toch niet meer te bloggen?
Social media-kanalen als Twitter, Instagram, LinkedIn en Facebook zijn zeer zeker heel interessant, maar tegelijkertijd ook vluchtig. Een gesprek of post trekt hooguit een paar dagen de aandacht, daarna zakt het naar beneden en verdwijnt uit het zicht. Terwijl een artikel op je bedrijfsblog veel blijvender is.
Waar een kort artikel op social media vaak alleen maar een onderwerp aanhaalt, gaat een zakelijke blog dieper in op de materie. Het geeft de lezer meer inzicht in het onderwerp. Zeker als het een Evergreen blogartikel betreft.
Daarnaast indexeren zoekmachines de blogs. En elke pagina is een extra kans om gevonden te worden. Zeker als je over en weer verwijst naar bepaalde blogs of pagina’s. Bijvoorbeeld als achtergrond informatie of uitdieping van een bepaald onderwerp.
Best of both worlds: Plaats goede interessante stukken op je blog en deel ze via social media en je mailings. Zo versterken ze elkaar!
6. Wat kost dat bloggen nu écht?
TIJD: Je ontkomt er niet aan. Een blog vereist een regelmatige aanvoer van tekst, anders verliest het zijn waarde. Dus als je blogs wilt schrijven zul je er een moment voor vrij moeten maken. Plan de tijd in die je aan het schrijven bent. Maar denk ook aan de tijd die je nodig hebt om je visuals te maken.
Ik geef vaak het advies om minimaal een dag per maand in te plannen. Op die manier kan je blogs voorbereiden en/of social media posts. Wanneer je een vast moment hebt, zal het je minder zwaar vallen om het “even tussendoor” te doen.
KENNIS: Natuurlijk hoef je niet meteen al je kennis “zomaar” weg te geven aan lezers, of nog erger, je concurrenten. Beschrijf bijvoorbeeld een interessante ontwikkeling waarover je klanten adviseert. Geef een kijkje binnen het bedrijf door de ogen van een medewerker. Of maak een lijst van goede informatiebronnen die je potentiële klanten aan zou raden.
Of maak gebruik van mijn gratis inhaakkalender voor wanneer je even geen inspiratie hebt. 😉
Bloggen effectiever inzetten voor je bedrijf?
Aan de hand van praktische tips, weetjes & handleidingen in mijn mailings leer je hoe
7. Bloggen als bedrijf en de cijfers
Waarom een blog beginnen een verstandige keuze is, druk ik het liefst uit in cijfers. Zo weet je zeker dat zakelijk bloggen geen vergeefse moeite is;
- het internet telt maar liefst anderhalf miljard blogs en 6,7 miljoen mensen noemen zich tegenwoordig blogger.
- bloggen is enorm populair bij internetgebruikers; 77 procent van hen leest blogs.
- we lezen gemiddeld genomen zelfs tien blogs per dag.
- maar liefst de helft van de tweehonderd grootste bedrijven uit de fortune 500 heeft een bedrijfsblog.
- bloggende bedrijven krijgen bovendien bovendien 97 procent meer links naar hun website.
- bloggen is dus goed voor je seo.
- 70 procent van de consumenten leert bedrijven eerder kennen via blogs dan via advertenties.
- blog je als bedrijf, dan krijg je gemiddeld genomen 55 procent meer bezoekers op je website.
- bovendien levert een blog voor 92 procent van de bedrijven klanten op.
Zakelijk bloggen is helemaal niet zo eng
Met een boeiende blog inspireer je je lezers. Zorg er voor dat je bedrijfsblog interessant en informatief is, inspireert en dat de lezer dankzij jouw blog op nieuwe ideeën komt. Maak het niet te moeilijk voor jezelf, maar schrijf over dingen waar je zelf blij van wordt. Dan wordt het vanzelf een stuk minder eng?!
Zoek je handvaten om een succesvolle zakelijke blog te schrijven?
Waardoor je precies weet hoe vaak je moet bloggen, over welke onderwerpen en hoe je jouw blogs meer efficiënt kan inzetten om je vindbaarheid te vergroten? Doe dan een Merkanalyse. Hierdoor krijg je een helder inzicht hoe je meer verkeer krijgt naar je blog, welke onderwerpen je doelgroep interessant vind en hoe je hiermee jouw naamsbekendheid kan vergroten.
Je bespaart niet alleen tijd, verhoogt jouw expertstatus en leert beter bloggen voor jouw bedrijf. Maar ook vergroot je jouw vindbaarheid in Google, want je schrijft alleen nog succesvolle blogs waar je goed op gevonden wordt én die tegelijkertijd je lezers aanspreken.