Image
Top
Navigatie
Blog update op 12-05-2021 Leestijd: 6 minuten

7 redenen waarom je moet bloggen als bedrijf

Waarom zakelijk bloggen als bedrijf

Een blog, je kunt er als bedrijf eigenlijk niet meer zonder. Toch zijn er veel bedrijven die nog niet zakelijk bloggen. Vanwege tijdsgebrek, “alles staat toch op Facebook ” of omdat ze niet weten waarover ze moeten bloggen.

En wat levert het jou of je bedrijf uiteindelijk op? Als je dat niet weet, waarom zou je dan een blog beginnen of zakelijk bloggen volhouden? Ik laat je zien welke voordelen een zakelijke blog kan hebben voor je bedrijf.

Bloggen als bedrijf: handig, of nutteloos?

Bloggen kost tijd en energie dat is een feit. Dat ga ik zeker niet onder stoelen of banken steken. Je zult de tijd er in moeten steken en eigenlijk verkoop je niets. Natuurlijk kan je verwijzen naar je aanbod of vertellen dat er nog enkele plekken zijn voor de volgende workshop. Maar bloggen voor bedrijven is meer dan alleen het verkopen van je producten of diensten. Je zakelijke blog is wel professioneel, maar géén salespagina.
Wow, wel alle tijd er in steken en het levert je niet direct iets op? Waarom zou je een bedrijfsblog dan toch overwegen?

In dit artikel ga ik je niet overhalen om als-je-blieft een zakelijke blog te beginnen. Maar geef je alleen argumenten zodat je zelf de afweging kunt maken: wel of niet bloggen als bedrijf?

1. Bloggen draagt bij aan je naamsbekendheid

Veel bezoekers op je website zorgen voor meer bekendheid, dat weet je waarschijnlijk wel al. Maar wist je ook dat het delen van blogs voor meer bekendheid zorgt?

Schrijf een mooie interessante nieuwsbrief of content die aanspreekt op social media. Doordat je steeds vaker in “het spotlight” verschijnt, zal jouw bedrijf meer en meer naamsbekendheid krijgen. Als gevolg wordt je bedrijfsnaam top-of-mind en zal een potentiële klant de volgende keer eerder aan jou denken, dan aan je concurrent. 

Puur content maken om ook maar wat informatie rond te strooien is natuurlijk niet the way to go. Zorg dat je begrijpt wat er bij je klanten speelt, zodat je hier op kunt inspelen en ze verder kunt helpen. Maak het waardevol.

Als extraatje gaat Google je ook heel erg aardig vinden, want hoe meer jouw zakelijke blog gedeeld wordt, hoe meer autoriteit aan je bedrijfsblog wordt toegekend. Waardoor je weer vaker in zoekresultaten naar voren zult komen.

2. Met een zakelijk blog laat je zien dat je een expert bent

Wanneer je lekker gaat uiteten ga je naar een goed restaurant en een nieuwe auto koop je bij een betrouwbare dealer. Ook jouw potentiële klanten willen alleen zaken doen met mensen die ze vertrouwen en verstand van zaken hebben. Door te bloggen als bedrijf over jouw vakgebied kun je perfect laten zien waarom deze bij jou moet zijn.

Vertel niet alleen over je eigen producten of diensten.

Maar misschien heb je ook een visie over een maatschappelijke ontwikkeling of een wetswijziging die betrekking hebben tot jouw vakgebied of dat van je klanten? Zo laat je zien dat je de ontwikkelingen op de voet volgt en dat je daar op in speelt.

3. Zelf bloggen of uitbesteden aan een copywriter?

Laat ik eerst voorop stellen dat iedereen kan bloggen. Ja ook jij! 😉

Natuurlijk schrijft de een leuker dan de ander. Maar het hoeft niet helemaal perfect te zijn. Het is een blog en die mag best een beetje “ruw” zijn. Zolang het maar jouw visie is en je jouw punt kunt overbrengen. En met de tips in mijn gratis ebook “krachtige woorden lijst” kun je al een stuk vooruit.

Heb je er zelf echt geen zin in? Laat dan een van je werknemers in de digitale pen kruipen als je die hebt. Medewerkers hebben de kennis in huis, dus laat ze die informatie delen op je zakelijke blog.

Werk je als zelfstandige zonder personeel of kun je binnen de zaak niemand vinden die het wèl leuk vindt? Besteed het dan uit. Een copywriter kan een interview afnemen (intern of extern bij jouw bestaande klanten) en deze informatie als basis gebruiken voor een artikel voor je bedrijfsblog. Maar je kunt ook een copywriter inhuren om jou en je werknemers te trainen hoe ze moeten leren bloggen.

4. Bloggen voor bedrijven zorgt voor meer websitebezoekers

Zoekmachines zijn dol op verse en unieke content, dat weten we allemaal. Hoe meer onderscheidende artikelen op internet, hoe meer er voor bezoekers te kiezen valt. Wanneer je gaat bloggen dwing je jezelf regelmatig te schrijven en voeg je zo geleidelijk unieke content toe aan je bedrijfsblog.

Een extra pluspunt: hoe meer relevante links naar je website, hoe hoger de website scoort in Google.
Dat geldt voor externe links, maar ook voor links naar andere pagina’s op je website. Deze interne links kun je prima gebruiken om diensten of producten onder de aandacht te brengen op je zakelijke blog.

Een enthousiast stukje over de zomerkapsels van 2018 (gemaakt met een krultang) verleidt de bezoeker misschien wel tot aanschaf van het apparaat. En laat je heel toevallig nu nét een leuke aanbieding hebben… Heb je een webwinkel? Lees dan zeker even deze handige blog met tips voor onderwerpen.

5. Ik heb Facebook, dan hoef ik toch niet meer te bloggen?

Social media-kanalen als Twitter, Instagram, LinkedIn en Facebook zijn zeer zeker heel interessant, maar tegelijkertijd ook vluchtig. Een gesprek of post trekt hooguit een paar dagen de aandacht, daarna zakt het naar beneden en verdwijnt uit het zicht. Terwijl een artikel op je bedrijfsblog veel blijvender is.

Waar een kort artikel op social media vaak alleen maar een onderwerp aanhaalt, gaat een zakelijke blog dieper in op de materie. Het geeft de lezer meer inzicht in het onderwerp. Zeker als het een Evergreen blogartikel betreft.

Daarnaast indexeren zoekmachines de blogs en elke pagina is een extra kans om gevonden te worden. Zeker als je over en weer verwijst naar bepaalde blogs of pagina’s (als achtergrond informatie of uitdieping van een bepaald onderwerp).

Best of both worlds: Plaats goede interessante stukken op je blog en deel ze via social media en je mailings. Zo versterken ze elkaar!

Bloggen inzetten voor je bedrijf?

Aan de hand van praktische tips, weetjes & handleidingen in mijn mailings leer je hoe

6. Wat kost dat bloggen nu écht?

TIJD: Je ontkomt er niet aan. Een blog vereist een regelmatige aanvoer van tekst, anders verliest het zijn waarde. Dus als je blogs wilt schrijven zul je er een moment voor vrij moeten maken. Plan de tijd in die je aan het schrijven bent, maar denk ook aan de tijd die je nodig hebt om je visuals te maken.

Ik geef vaak het advies om minimaal een dag per maand in te plannen voor je eigen bedrijf om dan blogs voor te bereiden en/of social media posts klaar te zetten. Wanneer je een vast moment hebt, zal het je minder zwaar vallen om het “even tussendoor” te doen.

KENNIS: Natuurlijk hoef je niet meteen al je kennis “zomaar” weg te geven aan lezers, of nog erger, je concurrenten. Beschrijf bijvoorbeeld een interessante ontwikkeling waarover je klanten adviseert. Geef een kijkje binnen het bedrijf door de ogen van een medewerker. Of maak een lijst van goede informatiebronnen die je potentiële klanten aan zou raden.

Of maak gebruik van mijn gratis contentkalender voor wanneer je even geen inspiratie hebt. 😉

7. Bloggen en de cijfers

Moet je nu wel als bedrijf gaan bloggen, of is het vergeefse moeite? Ik laat de cijfers liever voor zich spreken…

 • bul-plus het internet telt maar liefst anderhalf miljard blogs en 6,7 miljoen mensen noemen zich tegenwoordig blogger.
 • bul-plus bloggen is enorm populair bij internetgebruikers; 77 procent van hen leest blogs.
 • bul-plus we lezen gemiddeld genomen zelfs tien blogs per dag.
Is bloggen een mediading of écht iets voor jou en je bedrijf? Als onderneming moet je het zeker overwegen:
 • bul-plus maar liefst de helft van de tweehonderd grootste bedrijven uit de fortune 500 heeft een bedrijfsblog.
 • bul-plus bloggende bedrijven krijgen bovendien bovendien 97 procent meer links naar hun website.
 • bul-plus bloggen is dus goed voor je seo.
Maar ook voor je marketing, zo blijkt uit de cijfers:
 • bul-plus 70 procent van de consumenten leert bedrijven eerder kennen via blogs dan via advertenties.
 • bul-plus blog je als bedrijf, dan krijg je gemiddeld genomen 55 procent meer bezoekers op je website.
 • bul-plus bovendien levert een blog voor 92 procent van de bedrijven klanten op.
Bron: Infographic 2018 op Websitebuilder.
Bloggen als bedrijf is niet eng

Zakelijk bloggen is helemaal niet zo eng

Met een boeiende blog inspireer je je lezers. Zorg er voor dat je bedrijfsblog interessant en informatief is, inspireert en dat de lezer dankzij jouw blog op nieuwe ideeën komt. Maak het niet te moeilijk voor jezelf, maar schrijf over dingen waar je zelf blij van wordt. Dan wordt het vanzelf een stuk minder eng?!

Hoe vaak je moet bloggen, over welke onderwerpen of andere tips om een succesvolle zakelijke blog te schrijven lees je op bloggen voor bedrijven.

Indien je liever persoonlijk met mij wilt bespreken hoe jij bloggen voor jouw bedrijf kunt inzetten, kan dat natuurlijk ook! Plan een afspraak in mijn online agenda om jouw wensen te bespreken. Ik help je graag om het beste uit jezelf én je bedrijf te halen.

Delen is lief
 • 5
  Gedeeld
 • 1
 • 4
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  

Geschreven door

Muriel Snijders - Brand coach

Hi! Ik ben Muriel en heb inmiddels al honderden ondernemers geholpen met hun online én offline zichtbaarheid op het gebied van branding, design en social media. Met mijn jarenlange ervaring kan ik ondernemers en bedrijven net als jij helpen om de beste versie van zichzelf te worden. Want geen enkel bedrijf is hetzelfde. Ik zorg dat je een sterk merk krijgt dat je doelgroep aanspreekt en je bedrijf laat groeien. Spreek ik je snel?

Volg illgraffdesign op Instagram

© Copyright 2021 ill graff design | Privacy | Disclaimer | Algemene Voorwaarden | Mijn account