Image
Top
Navigatie
Blog update op 17-06-2019 Leestijd: 7 minuten

Wat is een landingspagina en waarom heb je die nodig?

Maak van bezoekers klanten met mijn handige tips voor een succesvolle landingspagina.

Wat is een landingspagina en waarom heb je die nodig?

Kort gezegd: Een landingspagina is een pagina op je website, waar specifiek verkeer naartoe wordt gestuurd, dat een bepaalde actie of resultaat als doel heeft.

Je kunt bezoekers natuurlijk richting je homepage sturen, maar wanneer je een advertentie plaatst is het veel beter om de bezoeker naar een specifieke landingspagina te sturen. Denk aan een link op een luchtballon, boek, brochure, radio commercial, Adwords advertentie of Facebook banner.

Een landingspagina is daarom hét middel om potentiële klanten tot actie over te laten gaan. Een helder geformuleerde boodschap helpt de bezoeker begrijpen wat hij kan doen. Als de tekst de bezoeker direct aanspreekt, krijgt hij het gevoel dat het hem om draait. En doordat je landingspagina volledig aansluit bij je advertentie hoeft je bezoeker niet na te denken of te zoeken. Het resultaat: minder bezoekers die afhaken en meer bezoekers die de boodschap daadwerkelijk gaan lezen.

Welke soorten er zijn en waar je aan moet denken om een landingspagina succesvol te maken, lees je hieronder in mijn tips.

Waar moet een goede landingspagina aan voldoen?

De opzet van een landingspagina kan voor verschillende doelen worden opgezet. Bedenk daarom vooraf waarvoor je hem wilt inzetten. Welke media, kanaal of type verkeer wil je op je pagina binnenkrijgen? Afhankelijk van deze gekozen kanalen, organisch zoeken (SEO), Google Adverteren (SEA), Social media sharing of adverteren geven ze vorm aan de inhoud en opzet van je pagina.

Over het algemeen zijn er 4 soorten landingspagina die je kunt inzetten:

 • homepagina om bezoekers door te verwijzen
 • email verzamelpagina om leads te genereren
 • verkooppagina om een specifiek product of dienst direct te verkopen
 • productpagina om informatie over een product te geven
1. De homepagina

Laat ik beginnen met de meest voorkomende landingspagina die iedereen wel kent, namelijk de homepagina.

Aangezien een homepagina van een website vaak ontworpen is om bezoekers naar diverse relevante (sub)pagina’s te leiden, is het direct ook de minst effectieve vorm. Het geeft meestal een “beknopt” overzicht weer van wat men op de website kan verwachten. Je leert het bedrijf kennen, weet welke diensten of producten ze aanbieden en ziet het laatste nieuws.

Hierdoor is er veel afleiding voor een potentiële klant en er zijn vaak tientallen links die hem kunnen laten “verdwalen”. Daarom is het beter om een website bezoeker direct daar terecht te laten komen waar hij kan converteren. Dat is het uiteindelijke doel.

Verwijs bezoekers liever door naar een pagina die ingericht is voor dat specifieke product of die dienst. Een homepagina is nu eenmaal niet effectief genoeg om te gebruiken voor een marketing campagne. Als bonus kun je dan ook perfect analyseren wat je advertentie oplevert.

2. De email verzamelpagina
De bedoeling van deze landingspagina is om e-mailadressen verzamelen voor een mailinglijst van mogelijke klanten (lead generation). Om bezoekers zover te krijgen dat ze hun mailadres achterlaten, worden vaak gratis whitepapers of e-books beloofd. Maar een korting kan natuurlijk ook.

En aangezien er geen verdere overtuiging van de bezoeker nodig is, wordt deze landingspagina bijna volledig gestript van navigatiemogelijkheden. Er is veel witruimte, met liefst een kort en bondig formulier. Daaronder een duidelijke knop om je gegevens te versturen.

Het bijkomende voordeel van deze pagina is dat je vertrouwen kunt opbouwen door het geven van waardevolle informatie voor de bezoeker. Hierdoor krijgt hij of zij een goed gevoel over jou en jouw bedrijf.

Voorbeeld landingspagina om emailadressen te verzamelen
3. De verkooppagina
Voorbeeld verkoop landingspagina
Op een verkooppagina heeft elke zin als hoofddoel om de lezer de volgende zin te laten lezen. Vaak worden hierop beloftes gedaan die te goed lijken om waar te zijn, die je gewoonweg niet kán en mág missen!

Door de perfect uitgekiende teksten wordt de lezer als het ware naar binnen gezogen. Dit soort landingspagina’s kunnen erg lang zijn, waarbij de lezer steeds drie keuzes heeft:

1. Verder lezen (scrollen)
2. Wegwezen (pagina afsluiten)
3. Het product of de dienst bestellen. De call-to-action button keert vaak in verschillende varianten terug op de pagina.

Ideaal voor gebruik bij directe verkoop van een product, event of een wel heel speciale aanbieding die je nergens anders krijgt.

4. De productinformatie pagina
Landingspagina’s voor productinformatie ken je voornamelijk van de bekende fabrikanten, zoals Apple of Philips. Je vindt er alle informatie over het product, vaak nog voordat het product echt op de markt is. En soms is het niet eens mogelijk om het product op die pagina te bestellen.

Productinformatie pagina’s zijn meestal een apart onderdeel van de bestaande website. Maar vergis je niet, dit is géén standaard productpagina van een webshop. Wel kun je vanaf deze pagina naar het specifieke product verwijzen.

Deze pagina is speciaal opgezet alsook geoptimaliseerd voor de vindbaarheid in Google van een product. Je kunt er veel meer informatie op kwijt en bepaalde functionaliteiten extra uitlichten.

Sonos voorbeeld productinformatie pagina

Meer tips om extreem productief aan de slag te gaan?

Ja, ik wil nog meer tips

Tips voor een succesvolle landingspagina

De beste keuze voor het type landingspagina hangt helemaal af van je doel, je doelgroep, het product en je bedrijf. In de meeste gevallen is dat wel duidelijk. Waar je hem ook voor wilt inzetten, het is belangrijk om te beseffen dat een landingspagina niet 123 is opgezet. Elk element (tekst, afbeelding, button, witruimte enz) heeft invloed op de uiteindelijke beslissing van de gebruiker: druk ik op die knop of niet.

Als je de perfecte landingspagina wil maken moet de pagina minimaal aan de volgende eisen voldoen:

 • Titel
 • Subtitel
 • Het product zelf
 • CTA (call-to-action)
 • Voordelen
 • Reviews van klanten
 • Trust logo’s

Maar dat is makkelijker gezegd dan gedaan. Ik geef je daarom graag 7 handige tips hoe jij het beste je eigen landingspagina’s kunt opzetten om deze zo winstgevend mogelijk te maken.

Tip 1: Zorg voor een pakkende titel

Iedereen die is opgegroeid met kranten of roddelbladen weet dat een pakkende titel enorm belangrijk is. De titel is namelijk de plek waar een groot gedeelte van je bezoekers bepaald: “haak ik af of lees ik verder?”. Een goede titel vertelt de bezoekers wat je doet en (nog belangrijker) wat jij voor ze kunt doen.

Dus denk goed na over wat jij in je titel kan zetten om je bezoeker zo goed mogelijk aan te spreken. Weet wie je klant precies is en hoe je deze het beste kunt aanspreken. Speel in op problemen die je voor ze kunt oplossen – de dingen waar hij wakker van ligt – en hoe jij ze het beste kunt helpen.

Tip 2: Duidelijk aanwezig call-to-action buttons

Voeg een CTA-button toe aan de landingspagina, die direct de aandacht trekt. Het liefst in een goed opvallende kleur. De bezoeker hoeft niet te zoeken. Hiermee geef je direct aan waar de focus moet liggen van bezoeker.

Heb je veel informatie op de pagina staan, herhaal de CTA-button diverse keren op de pagina. Zet hem ook direct bovenaan de pagina, dan hoeven bezoekers niet naar beneden te scrollen om je buttons te zien.

Tip 3: De pagina heeft maar 1 doel

Dit is toch vanzelfsprekend zul je denken. Ervaring leert helaas dat dit niet altijd zo vanzelfsprekend is. Enthousiast als we zijn willen we willen vaak teveel vertellen, zijn niet consequent in onze woordkeuzes en zetten meerdere doelen op dezelfde landingspagina.

Hou het overzichtelijk en zorg voor zo min mogelijk ruis. Zijn er teksten, blokken of afbeeldingen die niet direct aansluiten bij je campagne? Haal ze dan weg. Hou het simpel. Wees duidelijk en behoud de focus naar het doel dat je voor ogen hebt. Eén doel, één call-to-action.

Heb je veel informatie op de pagina staan, maak dan gebruik van duidelijk subkoppen en herhaal de CTA-button diverse keren op de pagina. Zet hem ook direct bovenaan de pagina, dan hoeven bezoekers niet naar beneden te scrollen om je buttons te zien.

Tip 4: Hou het kort en krachtig

Je hebt maar weinig tijd om je boodschap over te brengen. Maak dus geen superlange lappen tekst. Maar verdeel het in korte stukken. Zorg ervoor dat je teksten activerend zijn en stap voor stap de bezoeker overtuigen.

Schrijf een duidelijke intro, gebruik bullet points om je aanbod te onderbouwen en plaats een kort en relevant formulier.

Tip 5: Zet de voordelen uiteen en voldoe aan de verwachting

In je advertentie lok je de bezoeker met een voordeel. Op je landingspagina kun nog meer voordelen noemen en deze bevestigingen met “social proof” (reviews, quotes of referenties). Zorg dat je de “what`s in it for me”-vraag kunt beantwoorden.

Geen lijsten vol specificaties, maar focus op concrete voordelen. Denk aan zinnen die starten met: “Je houdt eindelijk tijd over doordat onze…”, “Je bespaart geld dankzij onze…”.

 

Handige tips voor een succesvolle landingspagina
 

Tip 6: Gebruik sprekend beeldmateriaal

Het gezegde is er niet voor niets “Een afbeelding zegt meer dan duizend woorden”. Of natuurlijk videomateriaal!

Gebruik interessante en relevante afbeeldingen die het aanbod ondersteunen. Bijvoorbeeld: de cover van een e-book, de eerste slide van een presentatie en/of een voorbeeld van je product of dienst.

Tip 7: meten is weten

Er is geen zwart of wit, geen one-size-fits -all succesformule, ook niet voor websites die in dezelfde branche of markt actief zijn. Zelfs niet met dezelfde producten of diensten. Er is altijd een onderscheidend vermogen, type klant, gevoel en meer dat bepalend is.

Je onderbuikgevoel zegt dat je het goed hebt aangepakt, maar is dat ook écht zo? Met Google Analytics kun je exact meten hoe succesvol jouw landingspagina is. Stuur bij waar nodig is.

De basis vraag die jij jezelf hierbij stelt is: “Hoeveel mensen komen er op de landingspagina en hoeveel mensen maken er gebruik van de call-to-action?”. Hoe groter het aantal mensen dat doorklikt, hoe beter. Stel je content bij met slechts een of twee elementen per keer. Anders weet je niet waardoor het verschil in resultaat veroorzaakt wordt. Op deze manier kun je de landingspagina`s doelgericht bijsturen.

Hulp nodig bij het opzetten van een landingspagina?

Al de bovenstaande elementen samen zorgen voor een krachtig converterende landingspagina. En dat is uiteindelijk wat je wil! Maar merk je dat het opzetten van zo’n pagina je toch wat moeilijker afgaat, Neem dan contact op of bel +31 (0) 6 173 50 824. Ik help je graag om een succesvolle landingspagina op te zetten die bezoekers omzet naar klanten.

Delen is lief
 • 2
  Shares

© Copyright 2020 ill graff design | Privacy | Disclaimer | Algemene Voorwaarden | Sitemap | Mijn account | Winkelmand