Meld je aan voor het gratis webinar: Verover het hart van je ideale klant

Wat is e-mail marketing automation en hoe pak je het slim aan?

Wat is e-mail marketing automation en hoe pak je het slim aan?

E-mailmarketing automation ofwel email automation is de heilige graal bij online marketing. Het is geautomatiseerd een relevante boodschap sturen op exact het juiste tijdstip aan de juiste persoon, zonder dat je er zelf een handmatige actie voor hoeft uit te voeren. En dat bespaart je tijd. Heel veel tijd!

Doordat je bepaalde repeterende taken automatiseert, werk je meer efficiënt en heb je dus meer tijd over voor andere belangrijke zaken. En dat is verrekte handig. Zeker als ondernemer zijnde, want jouw tijd is een kostbaar iets. Dus waarom moeilijk doen, als het makkelijk(er) kan?

In dit blog leg ik je uit wat e-mailmarketing automation nu precies is, wat de voordelen hiervan zijn en hoe je dit slim kunt aanpakken. Want zo heel moeilijk is het niet. Je moet alleen even weten hoe.

Wat is e-mailmarketing automation?

Ik had het hierboven al een beetje aangehaald, bij deze vorm van marketing gaat het om het geautomatiseerd versturen van de juiste boodschap, naar de juiste persoon op het juiste moment. Dit doe je door een vloeiende serie aan e-mails op te zetten met gepersonaliseerde content, op basis van verzamelde gegevens of gebeurtenissen.

Hierdoor hoef je niet iedere keer opnieuw handmatig e-mails te versturen. Bijvoorbeeld het verwelkomen van een nieuwe klant bij inschrijven op je nieuwsbrief, het toesturen van een e-book, een herinneringsmail om een abonnement te verlengen of een instructievideo die je kan mailen nadat iemand een bepaald product gekocht heeft.

Tools om jouw mail automation in te richten:

De meest gebruikte e-mailmarketing automation tools zijn: Hubspot, Salesforce, MailChimp, Activecampaign, Autorespond en Mailerlite. Stuk voor stuk zijn dit prima systemen waarmee je kunt starten.

Welk systeem je ook kiest, zorg dat het voldoet aan de AVG-wet, zodat je niet in strijd bent met de privacy- en telecommunicatiewetten die in ons land van kracht zijn. Dat kan je anders nogal duur te komen staan. Outlook of Gmail horen hier dus niet bij! Want je abonnees moeten zich namelijk makkelijk kunnen uitschrijven als ze je mailings niet interessant vinden. Dit kan niet in deze twee laatste mailsoftware systemen. Ze zijn daar ook niet voor ontwikkelt.

Stap voor stap e-mailmarketing automation opzetten

Als je met e-mailmarketing automation wilt gaan starten, moet je een duidelijk beeld hebben van de klantreis die jouw droomklant aflegt. Er liggen namelijk flink wat stappen tussen punt A (bewustwording van de behoefte) naar B (loyale klant) voordat deze op die “koop nu” button klikt of JA! zegt tegen jouw offerte.⁠

Door elke tussenstop van die klantreis – ofwel customer journey – duidelijk vast te leggen breng je het gehele aankoopproces van jouw potentiële klant in kaart. ⁠Zo krijg je inzicht in de touchpoints en weet jij wanneer je wat moet zeggen of aanbieden op precies het juiste moment.

Wat heb je daarvoor nodig?

De e-mail flow

Ditzelfde principe geldt net zo goed voor een e-mailflow. Je bouwt aan je know-like-trust factor door specifieke mails met een bepaalde volgorde te verzenden. Maar dan automatisch en zonder dat je hier iets verder nog voor hoeft te doen.

Vooraf ga je daarom eerst uitschrijven welke e-mails je gaat versturen om jouw doel (product verkoop, afspraak maken e.d.) te bereiken. Zorg dat je dit doel specifiek en meetbaar maakt. Een voorbeeld: “Ik wil het aantal telefoontjes of e-mails over de werking van de foodprocessor van nieuwe kopers, verminderen met 30 procent.”

Kijk dan welk soort content hier het meeste aan kan bijdragen en verdeel dit over de mails. Vervolgens zet je hier een tijdstip bij van wanneer deze verstuurd wordt, bijvoorbeeld een e-book met 5 schoonmaaktips wordt 48 uur verstuurd na aankoop. De volgende mail (10 verrassende dingen die je kunt doen met je keukenmachine) stuur je dan 5 dagen later enzovoort. Zo schrijf je elke stap op die iemand neemt en krijg je een mooie overzicht van de flow.

Vergeet ook niet om hierbij op te nemen voor wie je dit doet. Je kunt namelijk bepaalde personen uitsluiten op basis van bepaalde criteria. Denk hierbij aan dat je bestaande klanten onderscheid van nieuwe, mannen van vrouwen of dat je alleen personen wilt aanspreken die product X hebben gekocht.

Pas als je een logische e-mail flow hebt uitgedacht, begin je aan het échte bouwen van je e-mail marketing automation. En dat start op het moment dat de ontvanger aan een bepaalde voorwaarde voldoet: de trigger.

Flow van emails als voorbeeld van e-mailmarketing automation voor een e-book
Eenvoudig voorbeeld van e-mailmarketing automation voor een e-book

De trigger

De meest gebruikte triggers bij e-mailmarketing automation ken je zelf vast ook al. Maar ik zal aan de hand van een paar voorbeelden aangeven hoe je dit kunt opzetten:

Je kunt bijvoorbeeld ook e-mails instellen op basis van of mensen de vorige e-mail in de flow wel of niet hebben geopend.

Zoals je ziet, er zijn veel verschillende triggers die je kunt gebruiken om je werk uit handen te nemen met e-mailmarketing automation. En het mooie hiervan is dat je ze tevens kunt koppelen aan je website, shop, social media kanalen en dergelijke. Hierdoor kun je heel gericht iemand benaderen op het juiste moment.

Personaliseren

Welke gegevens jij in je e-mail automation wilt personaliseren is uiteraard afhankelijk van de branche waarin je zit, de producten of diensten die je verkoopt en de doelgroep die je wilt aanspreken. Maar het zijn juist deze gegevens waardoor jouw mailing campagne zo gewaardeerd wordt. 

Personaliseren gaat verder dan alleen de naam gebruiken van de ontvanger. Het betekent dat de inhoud van een mailing volledig wordt aangepast aan de voorkeuren van de ontvanger. Als een klant zijn nummerplaat, contractnummer, startdatum abonnement of naam van haar hond of kat in een e-mail ziet staan, maakt dat het bericht persoonlijk.

Zo kun je heel gericht automated mailings maken die voor die specifieke doelgroep zijn. Denk aan “10 energiebesparende tips voor jouw nieuwe Samsung Galaxy” of “5 manieren om je nieuwe jeans te stylen”. Uiteraard staan hier ook de looks bij, of op je site (hallo extra webverkeer).😉

Meer impact maken met je emails?

Aan de hand van praktische tips, weetjes & handleidingen in mijn mailings leer je hoe

Aansprekende content

Ik heb hierboven al een beetje aangekaart, het soort content dat je gaat versturen in jouw e-mailmarketing automated mailings moet relevant zijn en waardevol voor de ontvanger.

Per e-mail schrijf je op welke inhoud nodig is om je doelstelling te behalen. Niet alleen welke teksten, afbeeldingen, video’s, podcasts, enzovoort maar ook het doel van de content is van belang;

Voor elke mail die je verstuurt in jouw e-mailmarketing automation zorg je ervoor dat de herkenbaarheid van je bedrijf aanwezig is. Gebruik dezelfde tone-of-voice, soort beeldtaal, lettertypen en kleuren die je normaliter ook gebruikt in je huisstijl. Daarnaast zet je een duidelijke call-to-action bij elke mailing en zorg je dat deze aansluit bij de wensen van de ontvanger.

Vergeet niet je e-mail marketing automation te testen

Meten is weten!

E-mailmarketing automation is geen create & pray (het item opzetten en hopen dat hij het doet). Wil je dus zeker weten dat alles goed werkt? Loop dan stap voor stap door je e-mailmarketing automation heen, net zoals jouw klant dit zou doen. Zo merk je direct waar de eventuele bottlenecks (problemen) liggen en waar je nog aanpassingen moet doen:

Yes, je campagne staat live!

Als het resultaat positief is, ben je natuurlijk gelukkig. Maar de resultaten zijn niet altijd direct rooskleurig. Als dat het geval is moet je opnieuw naar de tekentafel.

Check dus jouw statistieken om te zien waar je eventueel verbeteringen kun aanbrengen. Dit kan je doen door te testen met verschillende onderwerpen, diverse soorten media, indelingen, storytelling, intervallen en dergelijke. Speel ook met de frequentie van hoe vaak en wanneer je een mailing automatisch laat verzenden. Hoe meer je optimaliseert, hoe beter je uiteindelijke resultaat.

e-mailmarketing automation neemt je veel werk uit handen van je mailings

E-mailmarketing automation zorgt voor meer blije klanten

Natuurlijk weten klanten dat marketing geautomatiseerd wordt. Net zo goed als jouw vrienden weten dat Facebook je een handje helpt om ze aan jouw verjaardag te herinneren. Maar het gevoel bij je potentieel nieuwe klanten is er niet minder om.

Een mailing die ze helpt om een bepaalde uitdaging aan te gaan, een taak te vergemakkelijken of zomaar een leuke attentie is altijd waardevol en wordt dus gewaardeerd. Niet voor niets dat bedrijven die gebruik maken van e-mailmarketing automation gemiddeld 40% sneller groeien. 😉

E-mail automation moet resultaat opleveren, net als al je andere marketingactiviteiten. En dat kan best pittig zijn als je hier pas mee start. Je investeert namelijk in techniek (software), content en procedures om het op te zetten. Maar ook qua tijd zal dit in het begin best wat van je vergen. Maak daarom slimme keuzes en kies welke processen je eerst wilt automatiseren.

En heb je toch nog wat hulp hierbij nodig, of een frisse blik, dan ben ik er voor je. Plan een afspraak in mijn online agenda om te kijken of het klikt. We bespreken dan geheel vrijblijvend hoe e-mailmarketing automation jou het meeste werk uit handen kan nemen. En tegelijkertijd zorgt voor warme salesleads.

Wat is e-mail marketing automation en hoe pak je het slim aan? Wat is e-mail marketing automation en hoe pak je het slim aan? Wat is e-mail marketing automation en hoe pak je het slim aan?
Wat is e-mail marketing automation en hoe pak je het slim aan? bespreekt deze onderwerpen:
Dit artikel is geschreven door:

Muriel Snijders

Hi! Ik heet Muriel Snijders en net als jij ben ik een ondernemer met een plan: zorgen dat jij de beste versie van jezelf wordt. Niet om jezelf op de borst te kloppen, maar om beter te maken wat al goed is én dit durven te benoemen. Want als je jezelf niet uitspreekt, word je ook niet uitgekozen. Door een brand te ontwikkelen dat authentiek en uniek is, waar je trots op kunt zijn en dat perfect bij je past maak ik dit duidelijk. Hiermee wil ik de klanten van mijn klanten bereiken, in hoofd, hart en ziel. Om zo ondernemer voor ondernemer de wereld mooier en gelukkiger te maken. Daar word ik namelijk gelukkig van. En jij natuurlijk ook!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

For security, use of Google's reCAPTCHA service is required which is subject to the Google Privacy Policy and Terms of Use.

I agree to these terms.

Personal branding geeft jouw authenticiteit weer, wie jij als ondernemer bent

Ken jij de Focus Academie al?

Speciaal voor de DIY ondernemer die zelf aan de slag wil. Door middel van coaching, workshops en slimme tools ontdek je hoe je focus kan aanbrengen in je Merk en Marketing. Waardoor je een solide basis krijgt, zodat je gerichter kan mikken en aantrekkelijk wordt voor de allerbeste klanten.

16 Shares
Pin10
Share6
Share
WhatsApp
Tweet