Wat zijn hashtags en hoe moet je ze gebruiken op social media?

Wat zijn hashtags en hoe moet je ze gebruiken op social media?

Een hashtag is een woord, een afkorting of een combinatie woorden aan elkaar geschreven zonder spatie met een #-symbool ervoor, dat gaat over een bepaald onderwerp waarop je kunt zoeken of gevonden worden. Dat is het korte antwoord op de vraag "wat zijn hashtags".

Maar daar ben je natuurlijk niet mee geholpen, want wat kun je ermee? En waarom moet je hashtags gebruiken op je social media kanalen? Deze vragen en waarom hashtags zo belangrijk zijn voor je social media content strategie ga ik je haarfijn uitleggen in dit blog.

De onderwerpen die ik in deze blog behandel:

Wat zijn hashtags en wat zijn het niet?

Een hashtag is een idee van Chris Messina dat in 2007 geïntroduceerd werd op Twitter om met het ‘#’ -symbool (hekje, pound of hash) specifieke berichten te bundelen over eenzelfde onderwerp

Alle woorden die beginnen op social media met een # teken zijn hyperlinks naar berichten die gaan over dit onderwerp. Het is een manier om social media berichten te labelen en te categoriseren. Een hashtag is dus een term waarop je zoekt en gevonden wordt.

Dit is later ook door andere social media kanalen overgenomen, waaronder: Facebook, Instagram, LinkedIn, YouTube en Pinterest. En inmiddels kunnen we al niet meer zonder. Dat kun je zien aan het feit dat het veelal gebruikt wordt om  extra lading te geven aan een post, zoals we ook doen met emoticons. #happy #gaanmetdiebanaan

Hashtags zijn niet alleen zoekbaar maar ook klikbaar.  Wanneer je erop klikt kun je snel inhoud vinden over dit specifieke onderwerp. Of andersom: als je gevonden wil worden op bepaalde termen, dan kun je hashtags toevoegen aan je bericht om je bereik te vergroten

Waaruit bestaat een hashtag

Een hashtag bestaat uit een hekje ‘#’ als voorvoegsel, zonder spatie gevolgd door een woord, of meerdere woorden zonder spaties ertussen of met underscores ‘_’ (in plaats daarvan) en eventueel cijfers. Op Instagram kan een hashtag ook Emoji’s bevatten zoals #valentijnsdag❤️.

Belangrijk is dat je weet dat alle delen van een hashtag aaneengesloten geschreven moeten worden. Als je #socialmedia bedoelt, en je schrijft #social media dan wordt alleen #social klikbaar. Voor de schrijfwijze maakt het niet uit of je deze wel of niet met een hoofdletter gebruikt, het blijft dezelfde hashtag.

Speciale karakters zoals een % , & , ? en ! kun je hierin niet gebruiken en ook het gebruik van alleen cijfers of heel veel woorden aaneengeplakt is geen goed idee. Susan Boyle en vele anderen leerden dit “the hard way”.

Hashtags kun je het beste opstellen via de KISS-methode, namelijk ‘Keep IShort and Simple’.  Dus in plaats van #wereldkampioenschapvoetbal gebruik je #wkvoetbal of de specifieke hashtag #wk2022 voor dat specifieke jaar. Check ook altijd even de spelling als je een hashtag gaat gebruiken. 

Wat is het verschil tussen @ en een #?

Waar vooral veel mensen mee struikelen in het begin, als ze starten met Instagram of een ander social media kanaal, is het verschil tussen een @ en een #.

Je weet inmiddels dat de # een zoekwoord is waarop je kunt vinden en gevonden worden. Het apenstaartje wordt op social media gebruikt om een ander account specifiek te noemen in je tweet of post. Dit heet ook wel een mention. Je noemt dan een andere persoon of bedrijf door direct na het apenstaartje, zonder spatie, de gebruikersnaam/username te typen.

Bijvoorbeeld: Om mij te vermelden (ofwel taggen) in een post gebruik je @illgraffdesign. De getagde persoon krijgt hiervan automatisch een melding via het systeem dat iemand zijn “naam” heeft gebruikt in een bericht. 

Met een mention wordt die persoon direct betrokken bij jouw post en dat is ook de toegevoegde waarde hiervan. Dit vergroot namelijk de kans dat degene ook iets gaat doen met deze Tweet of post zoals liken, sharen of opslaan of dat diegene je gaat volgen op jouw social media kanaal. Verrekte handig dus. Denk aan het benoemen van een samenwerkingspartner over een project, een spreker van een interessante lezing die je hebt bijgewoond of een locatie waar je net bent geweest.

Waarom hashtags gebruiken op social media kanalen?

Vandaag de dag gebruikt iedereen één of meerdere hashtags per post op social media, maar waarom eigenlijk? Wat is het doel van die hashtags op je social media vraag je je af?

Nou, daar zijn meerdere mogelijkheden voor. Het is maar net waar jij jouw social media kanalen voor inzet. De meeste beginnen voor de fun met Instagram of willen contact houden met oude bekenden via Facebook. Maar als je social media inzet als zakelijk communicatiekanaal voor je online marketing, kan het gebruiken van hashtags op social media je helpen om je doelen effectiever te bereiken.

De 4 meest voornamelijke redenen op een rijtje:

Meer interactie in de vorm van likes, comments en shares

Gebruikers die interesse hebben in een bepaald onderwerp, zoeken op de hashtags die daarop van toepassing zijn. Dus als je zelf exact die hashtags gebruikt, dan is de kans aanzienlijk dat zij jouw content zullen zien gaan liken reageren én delen met anderen.

Onder de aandacht komen bij je doelgroep

Waar je van houdt of wat je leuk vindt, daar wil je bij horen en van op de hoogte blijven. Dat geldt zeker voor social media. Of het nu handige instagramtips zijn, de beste #fitgirl oefeningen, de nieuwste ontwikkelingen op het gebied van AI of lekkere recepten voor vegan cupcakes. Als je als ondernemer de juiste hashtags gebruikt waar jouw ideale klant op zoekt, vergroot je niet alleen je bereik, maar ook de kans dat je er een volger bij krijgt.

Autoriteit en naamsbekendheid

Door regelmatig content te delen die waardevol is voor je volgers over een specifiek onderwerp (of hashtag) kun je niet alleen je naamsbekendheid vergroten. Maar ook zal je steeds meer gezien worden als een autoriteit - een expert - op dat gebied. Zo blijf je top-of-mind bij een volgende keer dat iemand zoekt naar een #brandingcoach (in mijn geval dan).

Hashtags bieden kansen voor branding

Je kunt een eigen hashtag lanceren als een soort pay-off voor jouw merk. Als je het heel goed doet, kan jouw pay-off zelfs een veelgebruikte hashtag worden. Denk bijvoorbeeld aan Ikea's #mijnikea waar klanten of volgers de interactie aangaan met een merk. Door het gebruik van deze hashtags brengen gebruikers een merk op de hoogte van hun ervaring. Op #unboxing vind je een paar mooie voorbeelden van dit soort user generated content.

Ook perfect te gebruiken tijdens een company event. Hierdoor gaat het offline event, online leven.

Social media effectief inzetten voor je bedrijf?

Aan de hand van praktische tips, weetjes & handleidingen in mijn mailings leer je hoe

Hoe moet je een hashtag gebruiken?

Door een hashtag te gebruiken, geef je jouw bericht een soort stempel mee: je geeft aan “hier gaat dit bericht over”.  Je kunt hiermee dus ook mensen bereiken die jouw account nog niet volgen. Belangrijk hierbij is dat je de juiste hashtags gebruikt

Dat wil zeggen, hashtags die passen bij jouw bedrijf, hetgeen waar jouw foto of video over gaat en de doelgroep die je hiermee wilt bereiken.

Hoeveel hashtags kan je gebruiken op Instagram?

Een goed bericht schrijven is belangrijk, maar de hashtags geven hierbij de juiste waarde aan de tekst. Hierdoor weten de gebruikers van Insta – en ook Instagram – zelf waar jouw bericht over gaat. Ik gebruik hier nu Instagram als voorbeeld, want het aantal hashtags verschilt namelijk het meest met de overige social media kanalen. De basis blijft nagenoeg gelijk.

Om het bereik te vergroten gebruiken veel accounts op Instagram het maximale limiet van 30 hashtags. Die grens moet je dus sowieso in de gaten houden. Een harde quote van “dit is het ideale aantal” is er niet, zolang je er minimaal maar 2 gebruikt. Anders zal je niet gevonden worden en zal het aantal likes of reacties ook tegenvallen.

Hoeveel hashtags je kunt gebruiken voor Facebook, Twitter en de overige social media kanalen lees je iets verderop.

Verschillende soorten hashtags

Huh? Zijn er verschillende soorten hashtags? Zijn ze niet allemaal hetzelfde dan? Nou ja en nee. De basisfunctie is gelijk, maar het doel kan anders zijn.

Zo zijn er branded hashtags die te maken hebben met jouw bedrijf waardoor je snel vindbaar bent en dat mensen hierdoor makkelijker met jou in contact kunnen komen. Denk bijvoorbeeld aan #GTST voor Goede Tijden Slechte Tijden of #pinkpop.

Voor hashtags met een groot bereik heb ik het over een bereik van meer dan een miljoen posts zoals #online #marketing #love en dergelijke. Als je dit soort hashtags gebruikt zal je niet snel opvallen. Sterker nog, je bericht hoogstwaarschijnlijk al na een seconde onderaan de pagina belanden nadat je het hebt gepost.

Hashtags met een lager bereik zijn vooral interessant als je start met insta en nog geen duizenden volgers hebt. Dit zijn posts tussen de 1.000 en 100.000 posts.

Door op de loep te klikken in je app en naar tags te gaan kun je een term typen en zie je exact hoeveel posts er zijn met die desbetreffende tag. Op een desktop doe je dit in het zoekveld bovenin.

Contenthashtags zijn hashtags die gerelateerd zijn aan jouw branche. Ze zijn niet per se trending of populair, maar worden vaak gebruikt en kunnen daarom bijdragen aan de zoekmachineoptimalisatie (SEO) van je berichten.

Hashtags zoeken op bereik in Instagram

Voor inhakers zijn er meestal al vaste hashtags die je gebruiken om als bedrijf op in te haken. Heineken, Chocomel en Hema zijn hier een kei in. Denk aan #bluemonday, #blackfriday, #koningsdag, #dagvandescheiding of #hugyourcatday. 

Hiermee geef je jouw bedrijf extra exposure, mits je op een ludieke manier die speciale dag hebt kunnen koppelen aan jouw bedrijf.  Weten welke dagen jij op kunt inhaken? Check mijn gratis inhaakkalender met meer dan 1.900 inhaakmomenten.

Download de gratis inhaakkalender

Al jaren de meest complete inhaakkalender voor social media. Of het nu inspiratie voor branded content betreft, mailings of posts op Facebook, Instagram of LinkedIn. Met de gratis inhaakkalender heb je meer dan 1.900 momenten om in contact te komen met je doelgroep.

Hashtags combineren voor meer engagement

Als je nog twijfelt over welk soort hashtags je het beste kunt inzetten is het simpele antwoord: maak een combinatie van verschillende termen waarop je gevonden wilt worden.

Wanneer je namelijk alleen maar hashtags met een groot bereik kiest zal je bericht al snel onder gesneeuwd worden. Het is daarom belangrijker om ook tags te vinden die nog niet zo groot zijn maar groot genoeg om bereik te hebben. Die combineer je dan met content hashtags en eventueel tags voor je merk. Mijn advies is om ze als volgt te gebruiken:

Je kan het altijd zelf invullen hoeveel je er daadwerkelijk gaat gebruiken en het ligt eraan hoe groot jouw pagina is. Hoe meer volgers hoe minder hashtags je uiteindelijk nodig zal hebben voor meer bereik.

Daarnaast hoeven hashtags niet altijd in het Engels te zijn. Hier is namelijk veel concurrentie op. Denk dus eens na over de vertaling van het woord in het Nederlands (of een andere taal) waar je beter op gevonden wordt.

Vooral in het begin als je nog niet precies weet welke hashtags je moet plaatsen, denk dan aan het spreekwoord: “nooit geschoten is altijd mis”. Je kunt beter niet optimale hashtags bij je posts plaatsen, dan helemaal geen hashtags. 

Waar moet je hashtags plaatsen?

Hashtags kan je op verschillende plekken op Instagram gebruiken: in je bio, in stories, in posts op de tijdlijn of als reactie onder je bericht. Voor een post tellen zowel die in je caption als in de comments mee voor het Instagram algoritme. Hashtags die anderen toevoegen in een reactie op jouw post tellen niet mee. Jammer hè. 😉

Als je besluit om de hashtags in de eerste comment te plaatsen, doe dit direct nadat je jouw post hebt geplaatst. Zo weet je in de eerste plaats ook dat je het naderhand niet vergeet om te doen én zal Instagram ook weten waar deze post over gaat om het goed te kunnen indexeren.

Zelf plaats ik ze onderaan de tekst, maar gebruik voldoende witruimte, zodat ze verborgen zijn achter “See More”. Zo leiden ze niet af van de tekst en is er een grotere kans is dat bezoekers de tekst ook daadwerkelijk lezen. Maar is mijn post te lang, dan verdeel ik het over de post en de comment.

Hoe moet je hashtags gebruiken op social media?

Elk social media kanaal gebruikt hashtags anders

Als je al wat langer in het social media landschap rondloopt weet je inmiddels al dat een LinkedIn anders is dan bijvoorbeeld Facebook. Niet alleen het soort post, de toon, het formaat van de afbeelding, maar ook de hashtags werken hier nét even anders per social media kanaal.

Twitter

Hashtags zijn uitgevonden op Twitter, dus natuurlijk maak je op dit platform gebruik van hashtags voor meer interactie zoals clicks, retweets, likes of reacties.

Gebruik in tegenstelling tot Instagram maar één of twee hashtags bij een tweet die je in de tekst of op het plaatst. De beste hashtag voor Twitter is vaak het onderwerp waar de tweet over gaat. Maar ook een lopende discussie die op die dag gaande is, iets dat de gemoederen bezighoudt, een actuele gebeurtenis, een event of een televisieprogramma.

Denk bijvoorbeeld aan #dwdd (de wereld draait door), #widm of #wieisdemol, #blacklivesmatter #metoo, #covid19 en #verkiezingen. Een van de meest gebruikte hashtag op Twitter is #dtv, kort voor ‘durf te vragen’, waarmee mensen aangeven dat ze een vraag voor anderen hebben.

Wil je zien welke hashtags momenteel populair zijn op Twitter? Kijk dan naar de rechterkant van de startpagina van Twitter op je pc daar staat “Trends voor jou” met de meest actuele zoektermen. Deze kunnen per uur verschillen, afhankelijk van de actualiteiten en andere bijzondere gebeurtenissen. Het is namelijk een enorm snel medium, vaak nog sneller dan het nieuws!

Facebook

Op Facebook is het slim om 2 hashtags te gebruiken. Meer hashtags worden op Facebook vaak al spammen met hashtags gezien en hebben ook veel minder interactie blijkt uit een onderzoek van Social Bakers.

Gebruik je hashtags dus spaarzaam, hoofdzakelijk voor een trending topic of evenement met slechts een of twee hashtags. Let dus goed op als je een post vanuit Insta deelt op Facebook, dan zijn die 30 hashtags overkill.

LinkedIn

LinkedIn is al lang niet meer die stoffige statische vacaturebank waar werkgevers en nieuwe werknemers elkaar treffen. Het is inmiddels een volwaardig social mediaplatform geworden waar content de rode draad vormt op de profiel pagina’s van gebruikers, de bedrijfspagina’s en groepen.

Door het gebruik van hashtags bereik je op LinkedIn niet alleen je bestaande netwerk, maar bereik je ook mensen die geïnteresseerd zijn in een bepaald onderwerp. En zo kan je ervoor zorgen dat je als ondernemer meer impact maakt op dit social media kanaal met je content.

Gebruik 3-5 hashtags die een keyword zijn voor je bedrijf, maar ook passen bij de content die je deelt.

Pinterest

Ook op Pinterest zorgen bepaalde zoekwoorden voor een hogere vindbaarheid. Zet deze daarom in je titel als in de beschrijving zonder het #-symbool ervoor. Daarnaast is het slim om 4 à 5 hashtags te gebruiken in je pin omschrijving. 

Je kunt er wel meer plaatsen, maar echt nodig is dat niet. Schrijf je hashtags op Pinterest dan ook aan het einde van je bericht, zodat de omschrijving van je pin overzichtelijk en interessant blijft.

Een slimme hashtag strategie start met een plan

Maak een lijst met hashtags die je vaak gebruikt, zodat je niet telkens het wiel opnieuw hoeft uit te vinden. Maar zorg er ook voor dat je die lijst elke maand of twee maanden even update. 

Het meest makkelijk is dit in Excel waar je de tags kunt onderverdelen qua bereik en soort. Hiervan kun je vervolgens enkele groepjes met combinaties maken voor jouw verschillende soorten posts. Ik heb bijvoorbeeld groepen voor ondernemerschap, branding, social media en planning. 

Sla deze op in een notitieapp op je telefoon of in de tool die je gebruikt om je posts te plaatsen. Wanneer je dan een post plaatst hoef je alleen nog je hashtags te selecteren en ze erbij te plakken. Klaar is Kees! Of Miranda, Nour, Loeke, …

Goed gebruik van hashtags kan leiden tot meer bereik, meer engagement en meer volgers.

Het is dus een belangrijke factor die je standaard zou moeten meenemen in je social media marketing strategie. Je kunt er op een heel simpele manier je online zichtbaarheid mee vergroten. En wie wil dat nou niet?

Wil jij ook meer mensen bereiken en een constante stroom nieuwe klanten aantrekken? Plan dan een afspraak in mijn online agenda om alle mogelijkheden qua social media kanalen samen door te nemen.

Offline, online de beste worden: in 3 stappen meer zichtbaar worden op je social media kanalen

Als je meer klanten wilt, moet je zichtbaar zijn. Jezelf laten zien en gehoord worden. Maar ook als je precies weet wie jouw droomklant is, kan het zijn dat je toch wat moeite hebt met het schrijven van pakkende teksten of creëren van aansprekend beeldmateriaal. 

In 3 simpele stappen ga ik jou hier persoonlijk mee helpen met jouw eigen materiaal, in je eigen huisstijl, voor jouw bedrijf. Tijdens deze zichtbaarheid workshop ga ik jou leren hoe je jezelf goed in de markt zet op een manier die het beste bij jou past, zonder jezelf te verliezen. Zowel voor je website, je social media, je mailings en alle overige communicatie middelen.
Zodat je nooit meer gefrustreerd raakt over wat je moet vertellen op je socials. En je website de klanten gaat aantrekken die jij wilt hebben, omdat je exact weet hoe je jouw droomklant op de juiste manier aanspreekt.
Beter vindbaar en meer bereik met hashtags
Wat zijn hashtags en hoe moet je ze gebruiken op social media? Wat zijn hashtags en hoe moet je ze gebruiken op social media?
Wat zijn hashtags en hoe moet je ze gebruiken op social media? bespreekt deze onderwerpen:
Dit artikel is geschreven door:

Muriel Snijders

Hi! Ik heet Muriel Snijders en net als jij ben ik een ondernemer met een plan: zorgen dat jij de beste versie van jezelf wordt. Niet om jezelf op de borst te kloppen, maar om beter te maken wat al goed is én dit durven te benoemen. Want als je jezelf niet uitspreekt, word je ook niet uitgekozen. Door een brand te ontwikkelen dat authentiek en uniek is, waar je trots op kunt zijn en dat perfect bij je past maak ik dit duidelijk. Hiermee wil ik de klanten van mijn klanten bereiken, in hoofd, hart en ziel. Om zo ondernemer voor ondernemer de wereld mooier en gelukkiger te maken. Daar word ik namelijk gelukkig van. En jij natuurlijk ook!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

For security, use of Google's reCAPTCHA service is required which is subject to the Google Privacy Policy and Terms of Use.

I agree to these terms.

Social media contentkalender 2023-2024

Steek je veel tijd en energie in je social media, maar merk je dat het niets oplevert?

Elke keer is het weer een uitdaging om content te verzinnen voor je social media posts. Maar onder de streep krijg je hoogstens een paar likes. En dat kan best frustrerend zijn.

Stel je eens voor dat je nooit meer zonder inspiratie zit voor je posts. Omdat je een kant-en-klaar contentplan hebt, gebaseerd op een bewezen marketingstrategie. Waarmee je waardevolle content kan bedenken in een handomdraai. Zou dat niet heerlijk zijn?
22 Shares
Pin4
Share18
Share
WhatsApp
Tweet