Image
Top
Navigatie
Geschreven op 15-12-2016 Leestijd: 6 minuten

Web design trends voor 2017

Sterk aanwezige typografie, knallende kleuren en animaties

2016 was een supertof jaar als het gaat om web design. De zeer simplistische en minimalistische ontwerpen hebben ruimte moeten maken voor visueel uitgebreide en impactvolle ontwerpen. De algehele gebruikerservaring werd meer uniek en persoonlijk. Veelal maakten webdesigners websites en webshops die nu de nadruk legden op de sfeer, in plaats van de onpersoonlijke standaard recht toe recht aan websites die we allemaal wel kennen. En ook het aankomende jaar wordt deze trend meer uitgebreid. We hebben de fijnste web design trends van 2017 voor je op een rijtje gezet. Lees je mee?

WEB DESIGN TREND 1: Micro-interacties

Micro-interacties zijn inmiddels al redelijk geïntegreerd op het web, en door de nieuwe en geavanceerde tools voor prototyping en de uitvoering ervan, lijkt de trend goed door te zetten. Denk bijvoorbeeld aan hover effecten bij afbeeldingen welke gestileerde eenvoudige animaties zijn, die de visuele input een extra dimensie geven.

Kijk bijvoorbeeld ook naar Facebook’s befaamde “like”; wanneer een gebruiker op het duimpje klikt om iets te liken, wordt deze groter qua vorm en blauw, voordat het weer terug gaat naar zijn originele vorm. Geheel in 1 vloeiende animatie om de gebruiker te informeren dat zijn actie (like) compleet is. Dit is een geweldig voorbeeld van het effectief toepassen van deze micro-interacties.
Micro-interacties geven nuttige, “menselijke” feedback om gebruikers te laten weten wat ze moeten doen, wat er gebeurt, in een doordachte en onderhoudende manier. Ze helpen om eenvoudige alledaagse processen plezierig te maken, alsook cruciale feedback te geven.

Web design trend 2017: Micro interactie
WEB DESIGN TREND 2: Handgetekende icons
Web design trend 2017: hand-getekende icons

Icons of pictogrammen zijn onlosmakelijk verbonden met webdesign. Dus is het vanzelfsprekend dat ook de icons onderhevig zijn aan trends en zich steeds verder ontwikkelen. De anyways.co website toont aan hoe zorgvuldig geïmplementeerd hand getekende icons een groot contrast kunnen bieden naast de strakke en uniforme typografie.

Icons worden ook steeds meer en meer gebruikt als “call-to-action”-pointers zoals ‘Neem contact op’. Zeker nu ontwerpers en marketeers de conversies op websites willen verhogen met behulp van subtiele contrasterende visuele hints. Daar lenen deze icons zich perfect voor.

WEB DESIGN TREND 3: Felle kleuren en Gradients (kleurovergang)

Daar zijn ze weer! Terug van weggeweest!

In 2013 zorgde het “flat design” ervoor dat kleuren werden afgezwakt en alle overbodige elementen volledig werden verbannen uit de webdesign wereld. Hoewel het flat design ook haar gebreken heeft, is het een praktische ontwerp-filosofie die nog steeds (en niet zonder reden) haar waarde behoudt.

In 2016 hebben enkele web designers al de ketenen afgeworpen om zo meer de focus te leggen op een persoonlijk ontwerp, met een fel kleurenpalet en subtiele kleurovergangen. Vooral in 2017 zullen deze hun intro voor het grotere publiek maken. Niet alleen in de web design wereld, maar denk ook rebranding van merken als Instagram en Spotify.

Of je er nu van houdt of niet, reken maar op een toename van de in-your-face kleurpaletten en overgangsbepalende gradients die hun weg banen naar de top in het web design.

Web design trend 2017: felle kleuren en gradients

WEB DESIGN TREND 4: Innovatief scrollen en parallax

Scrollen, ooit alleen bedoeld om de website pagina van boven naar onder te bekijken, zal nu in meer creatieve vormen gebruikt worden om online content te leveren. Waar ontwerpers vroeger bezorgd waren om de belangrijkste content “boven de vouw” te houden, zien we deze ouderwetse opvatting verdwijnen. Want “de vouw” is nu moeilijker te definiëren, aangezien gebruikers de inhoud bekijken op schermen van verschillende maten en resoluties.

Scrollen is een veelzijdige techniek die (indien goed uitgevoerd) geweldig kan werken met allerlei soorten content delivery. Het werkt met video-gebaseerde inhoud, zoals full screen video’s afspelen die pauzeren als de gebruiker verder scrollt. Maar ook voor statische content, die kunnen animeren, verplaatsen of veranderen afhankelijk van de actie die de gebruiker doet.

Op de hoogte blijven van web design trends en tips?

Meld je hier aan voor onze nieuwsbrief

WEB DESIGN TREND 5: BOLD Typografie

Doordat er steeds een groter scala aan web lettertype services hun diensten (Google Fonts, Typekit) gratis of voor een klein bedrag aanbieden, zullen meer en meer merken de grote in het oog springende typografie omarmen. Dood aan het standaard arial of courier new font.

Zoals we in 2016 al zagen was zal web typografie nu ook een grote rol spelen. Er wordt geëxperimenteerd met creatieve lettertypes die een groot en gedurfd statement maken, midden in het ontwerp. Verwacht dus maar veel over-sized en full-screen teksten niet in een hokje passen, prachtige handgeschreven unieke lettertypes en tal van dynamische teksten die samen met het parallax scrollen onder een hoedje spelen.

Je kunt er niet meer omheen; ze zijn big, bold en beautiful!

Web design trend 2017: bold typografie

WEB DESIGN TREND 6: Unieke layouts

Doordat er in 2016 veelal de discussie is geweest over het feit dat de ziel van het webdesign aan het wegkwijnen is door alle “13 in een dozijn”-designs, is er nu het “breaking the grid”. Creatievelingen die innovatieve manieren zoeken om zo informatie te presenteren aan de lezers.

Mede door het responsive design zijn veel websites juist gebonden aan een box-layout. Het is tijd om dit te doorbreken. Door middel van wat lijkt op visueel “schokkende” technieken en schijnbaar willekeurige beeld of tekst plaatsingen, zoals bijvoorbeeld op de one-page portfolio van de Garden (egg) Chair.

Responsive one-page portfolio
WEB DESIGN TREND 7: Mobile first

We weten wat je denkt – eerst responsive design en dan nu mobile first design, wat is het verschil? Zoals de naam al doet vermoeden, zal het proces van ontwerpen eerst bij mobiele apparaten (of andere kleine schermen) moeten starten, om deze vervolgens voor grotere schermen uit te werken.

Web design trend 2017: mobile first

De mobile-first benadering van design is niet echt nieuw voor 2017 en is al een paar jaar aanwezig. Maar nu mobiele telefoons ook officieel zijn uitgeroepen als de primaire apparaten voor het surfen op het web, zijn meer bedrijven bewust van het belang van een responsive website die daadwerkelijk inhoud levert op een kleiner scherm. Het is “go mobile or go home”.

Wil je direct weten of jouw website “moble-vriendelijk” is? Maak dan gebruik van de mobielvriendelijke test tool van Google.

Web design trend 2017: mobile first

WEB DESIGN TREND 8: Animaties

Aangezien browsers meer geavanceerd worden, zien we dat websites juist minder gebruik willen maken van statische beelden. Bewegende beelden zijn de nieuwe manier om gebruikers te benaderen qua communicatie en deze zo te betrekken in het verhaal.

Verhalen vertellen en persoonlijkheid weergeven zal ook in het nieuwe jaar gebruikt worden om de aandacht van de gebruiker te trekken. Deze animaties komen in allerlei vormen, maten en stijlen en kunnen allemaal verschillende doeleinden dienen. Animaties kunnen variëren van kleine animaties op smartphones om de gebruiker te entertainen terwijl de pagina laadt, tot een interessante hover-status om te laten zien dat de gebruiker weet dat hij over een link gaat met de muis.

Op onze eigen website hebben we bijvoorbeeld deze micro-animaties toegevoegd in ons portfolio op de homepagina.

Micro-animaties web design trend 2017

Ook kunnen ze gebruikt worden om het storytelling (een trend van 2016 die ook dit jaar blijft doorzetten) meer te gaan benadrukken. Denk aan het parallax scrolling tot aan video’s op volledige grootte. Animatie is een mooie manier om interactief je bedrijf aan de bezoeker weer te geven.

WEB DESIGN TREND 9: Virtual reality

En als laatste, je had hem waarschijnlijk al eerder verwacht; virtual reality…. op het web.

Als je bedenkt dat het web eigenlijk al een beetje een eigen virtual reality dingetje is, heeft dit een best hoog Inception-achtige vibe. Maar we kunnen niet ontkennen dat VR het web gaat beïnvloeden in 2017. Ookal zijn de browsers bij lange na er zelf nog niet klaar voor om dit te ondersteunen. Sta je al te popelen om te zien waar dit toe kan leiden, bekijk dan zeker eens de Sketchfab.

Wat vinden wij van de web design trends van 2017?

Het feit dat web design nu nog persoonlijker wordt en kleurrijker, is een heerlijke gedachte. Vooral doordat de nadruk gelegd wordt op het visuele aspect en er ervaring ipv op de techniek. Hierdoor gaat de authenticiteit van het bedrijf enorm benadrukt worden én spreek je jouw potentiële klanten op een meer persoonlijk vlak aan. Kijk dus goed naar wie je doelgroep is en hoe je deze het beste kunt aanspreken!

In de loop van het afgelopen jaar hebben we al sommige van deze technieken toegepast voor diverse websites en webshops voor onze klanten. Maar natuurlijk staan we ook al te popelen om deze trends bij nieuwe websites toe te passen!

Wil je weten waar voor jou de mogelijkheden liggen qua web design? Laat dan je (bestaande) website klaarstomen voor de toekomst! Neem contact op om alle opties samen door te spreken.

Vraag een gesprek aan

Delen is lief

© Copyright 2020 ill graff design | Privacy | Disclaimer | Algemene Voorwaarden | Sitemap | Mijn account | Winkelmand