Image
Top
Navigatie
Blog update op 17-03-2021 Leestijd: 6 minuten

Webshop tip: klanten bedanken is klanten binden

Hoe zegt jouw merk "dank je voor jouw aankoop'?

Klanten bedanken is klanten binden

Een eenvoudig, klein bedankbriefje kan ervoor zorgen dat jouw klant zich geliefd voelt en voordat je het weet bedankt die klant jou in overvloed.

Hoe zegt jouw merk “dank je voor jouw aankoop?
Wacht, vertel het me niet…

“Door ze een fantastisch product te geven”.

Maar ja, dat zeggen alleen bedrijven die hun klanten niet echt waarderen.
En je wilt niet een van die merken zijn. Toch?

Manieren om je klant te bedanken

Een eenvoudig bedankje voor een aankoop in jouw online shop is een geweldige manier om je dankbaarheid te tonen en jouw klant te verrassen. Om nog maar niet te spreken over het feit dat je herinnerd wordt dat jij nรฉt dat ene stapje verder gaat dan de gemiddelde webshop. Een kleine moeite met grote impact dus, dat is hoe wederkerigheid werkt. ๐Ÿ˜‰

Iedereen kan een generieke e-mail “bedankt voor je aankoop” instellen, die wordt verzonden wanneer een verkoop is voltooid. Maar รฉchte personalisatie maakt het verschil.

Of het nu een vriend, collega of klant is, met een (handgeschreven) bedankbriefje kan iedereen zich speciaal voelen. Combineer een bedankbriefje met een speciale verpakking in de stijl van jouw merk en hoppa je hebt een eerste indruk te pakken die niet meer kapot kan.

Het zijn kleine gebaren zoals deze die jouw klanten tevreden houden en zorgen dat ze steeds weer opnieuw bij je kopen. Een mooi voorbeeld is hoe Coolblue dit aanpakt:

Dank je wel zeggen tegen je klanten

Laten we eens kijken waarom “dankjewel zeggen” jouw merk enorm veel voordeel kan opleveren:

Waarom je webshop klanten bedanken?

Velen van ons zouden niet zijn waar we nu zijn als het niet was door de hulp en begeleiding van anderen. Zeker als je een product verkoopt – je merk zou er niet zijn als je klanten er niet waren. Wanneer jouw klanten weten dat ze een verschil maken voor jouw merk, verhoogt dit hun emotionele investering in jou.

Welke directe uitwerking dit op jouw bedrijf heeft vraag je je af?

Nou wanneer een klant jouw merk meer waardeert/vertrouwt zullen ze sneller een dienst of product bij je afnemen ipv bij je concurrent.

Daarnaast is een klein bedankje als “bedankt voor je aankoop” onverwacht. Het druist namelijk tegen alles in waar het online kopen voor staat. Normaliter wanneer je iets online koopt, betaal je voor jouw aankoop en dat was het dan ook. Je krijgt waarvoor je betaalt.

โ€œWe must find time to stop and thank the people who make a difference in our lives.โ€ – J.F. Kennedy

Het is ongebruikelijk dat een koper oprechte dankbaarheid ontvangt, dat wil zeggen, meer dan een automatische e-mail. Er is heel weinig dankbaarheid in het online winkelen.

Maar een gepersonaliseerde bedankbrief is een gegarandeerde manier om een beetje van die traditionele manier van zakendoen in jouw online winkel te brengen. Ik schrijf expres traditioneel omdat tegenwoordig, in zowel een online shop als in een gewone winkel, er nagenoeg geen persoonlijk contact is. Waar vroeger de winkelier oprecht geรฏnteresseerd in je was en je (her)kende, ben je tegenwoordig vaak niet meer dan een statistiek. Het draait om de sales, niet meer om de binding. Daar kun jij als winkelier (online en offline) nu een verschil in maken!

Voorbeeld: Het zijn de kleine dingen die het hem doen

Een voorbeeld dat ik laatst op LinkedIn zag voorbij komen geeft de impact weer die je op iemand kunt hebben. Een man kwam in de WE in Zoetermeer en zocht naar een bepaalde outfit. De jongedame die hem hielp vroeg voor welke gelegenheid hij een outfit zocht. De man gaf aan dat zijn vrouw was overleden en hij iets zocht dat hij tijdens de uitvaart kon aantrekken. De verkoopster heeft samen met hem een passende outfit gevonden en hij ging naar huis.

Terwijl de weduwnaar zijn outfit uit de shoppingbag haalde viel er een kaartje uit, waarop de verkoopster hem een persoonlijk bericht had geschreven. Ze wenste hem veel sterkte in deze moeilijke tijd namens het gehele team. De man was zo geroerd dat hij het op LinkedIn plaatste. Door zijn verhaal was ik zo onder de indruk dat ik het vervolgens in deze blog heb opgenomen.

Zo zie je maar, kleine moeite met een grote impact.

Klantwaardering is een investering in jezelf

Als je niet graag tijd en moeite besteedt aan het verzenden van bedankjes voor alle aankopen, beschouw het dan als een investering.

Net zoals Facebook-advertenties en andere advertentie-investeringen, kun je een goede ROI (return on Investment) behalen als je het goed inzet. Een klant bedanken voor zijn aankopen loont altijd op de lange termijn.

  1. Vraag jezelf het volgende af: Hoeveel geld besteed jij aan het verkrijgen van nieuwe klanten?
  2. Vraag jezelf nu af: Hoeveel tijd besteed jij aan het behouden van mensen die al bij je hebben gekocht?

Door een klant te bedanken voor de aankoop, investeer je direct tijd in het enthousiasmeren van jouw klanten.

Hierdoor voelen ze zich speciaal.

Het eindresultaat is dat jouw klant een veel hogere levenslange waarde heeft met jouw merk. Een gelukkige klant is een klant die gemakkelijker kan converteren en zelfs een merkambassadeur kan worden.

Tenzij je honderden bestellingen per dag verstuurt, zal die 90 seconden per bedankkaartje echt niet je bedrijf schaden. ๐Ÿ˜‰

Voordelen om je webshop klanten te bedanken

Laten we anders eens kijken naar de voordelen van je klanten te bedanken voor een aankoop:

  • Verhoogde klanttevredenheid
  • Verhoogde betrokkenheid van klanten
  • Verhoogde loyaliteit
  • Verhoogde mond-tot-mondmarketing

Kortom, alles wat goed is voor een bedrijf door alleen maar even je klant te bedankt voor zijn bestelling.

1. Verhoogde klanttevredenheid: Hoe vaak laat een handgeschreven verjaardag of kerstkaart jou glimlachen? Jouw klanten hebben hetzelfde “aww”-gevoel als zij een dankjewel-bericht van jou ontvangen. Ze zijn zelfs blijer omdat ze hun aankoop specifiek bij jou hebben gedaan en zullen met hun vrienden over je merk spreken.

2. Verhoogde betrokkenheid van klanten: Klantbetrokkenheid betekent dat jouw klant aandacht besteed aan jouw merk. Hoe meer jouw klanten met jouw merk omgaan, hoe meer zij erin investeren. Klantbetrokkenheid is de belangrijkste drijvende kracht voor klantentrouw.

3. Verhoogde loyaliteit: Wanneer jouw klant loyaal is, komen ze terug bij jouw bedrijf. Een trouwe klant is bereid om opnieuw bij jou te kopen en is bereid meer uit te geven aan een enkele aankoop. “First impressions last”, dus door jouw eerste ervaring onvergetelijk te maken, komt jouw klant terug.

4. Verhoogde mond-tot-mond reclame: Social proof is het bewijs dat klanten blij zijn met hun bestelling en dus ook jouw bedrijf. Mensen delen foto’s van jouw product op sociale media-pagina’s met hun vrienden. Een goed ontworpen product naast het handgeschreven bedankje vergroot de kans dat jouw klant een foto van zijn aankoop op sociale media deelt. Ook wanneer er iets misschien misgegaan is…

Klantenbinding door middel van een bedankkaartje

Ook als ik even persoonlijk als consument kijk naar dit aspect, kan ik dit van harte aanbevelen. Als een (online) winkel mij verrast, dan laat ik dat de hele wereld weten. Want als jij als bedrijf de moeite en tijd in mij steekt, geef ik dat graag terug. Het is een kwestie van gunnen.

Je webshop klanten bedanken zorgt voor binding met jouw merk

Zoals je inmiddels wel al door zult hebben, ongeacht wat je ook verkoopt, de voordelen van een eenvoudig bedankje zijn duidelijk.

Het kost je niet veel moeite om jouw klant te laten glimlachen. Als je dat doet, zal je hem of haar verrassen en de positie van je bedrijf versterken in hun onderbewustzijn als een geweldig merk om mee samen te werken.

Wanneer een klant zich gewaardeerd voelt is dat altijd de moeite waard om in te investeren!

Wil jij weten hoe je dit het beste binnen jouw bedrijf kunt inzetten? Neem dan contact op. Ik denk graag met je mee hoe jij de beste versie van jezelf kunt worden voor jouw klanten.

Delen is lief
  • 4
    Gedeeld

Geschreven door

Muriel Snijders - Brand coach

Hi! Ik ben Muriel en heb inmiddels al honderden ondernemers geholpen met hun online รฉn offline zichtbaarheid op het gebied van branding, design en social media. Met mijn jarenlange ervaring kan ik ondernemers en bedrijven net als jij helpen om de beste versie van zichzelf te worden. Want geen enkel bedrijf is hetzelfde. Ik zorg dat je een sterk merk krijgt dat je doelgroep aanspreekt en je bedrijf laat groeien. Spreek ik je snel?

Volg illgraffdesign op Instagram

© Copyright 2021 ill graff design | Privacy | Disclaimer | Algemene Voorwaarden | Mijn account