Webshop tip: klanten bedanken is klanten binden

Hoe zegt jouw merk “dank je voor jouw aankoop?" Wacht, vertel het me niet…

“Door ze een fantastisch product te geven”.

Maar ja, dat zeggen alleen bedrijven die hun klanten niet echt waarderen. En je wilt niet een van die merken zijn. Toch?

Klanten bedanken is iets dat men al snel vergeet, vooral bij een webshop omdat er geen écht persoonlijk contact is.
Maar wist je dat alleen al een simpel, klein bedankkaartje ervoor kan zorgen dat jouw klant zich geliefd voelt en zich met jou verbonden voelt? Sterker nog, voordat je het weet zal diezelfde klant jou bedanken in overvloed, door een herhaalaankoop of positieve mond-tot-mond reclame zowel op een verjaardag als online. En dat is goud waard.

Iemand bedanken is een kleine moeite met grote impact

Een eenvoudig bedankkaartje voor een aankoop in jouw online shop is een geweldige manier om je dankbaarheid te tonen en jouw klant te verrassen. Om niet eens te spreken over het feit dat je herinnerd wordt dat jij nét dat ene stapje verder gaat dan de gemiddelde webshop.

Iedereen kan een generieke e-mail “bedankt voor je aankoop” instellen, die wordt verzonden wanneer een verkoop is voltooid. Maar échte personalisatie maakt het verschil.

Of het nu een vriend, collega of klant is, met een (handgeschreven) bedankt briefje kan iedereen zich speciaal voelen. Combineer een bedankkaartje met een speciale verpakking in de stijl van jouw merk en hoppa je hebt een eerste indruk te pakken die niet meer kapot kan.

Het zijn kleine gebaren zoals deze die jouw klanten tevreden houden. Bovendien zorgt het bedanken ervoor dat consumenten steeds weer opnieuw bij je kopen. Een mooi voorbeeld is hoe Coolblue dit aanpakt:

Branding Coolblue - Klantervaring en merkbeleving

Waarom zou je als webshop klanten bedanken?

Laten we eens kijken waarom “dankjewel zeggen” jouw merk enorm veel voordeel kan opleveren.
Velen van ons zouden niet zijn waar we nu zijn als het niet was door de hulp en begeleiding van anderen. Zeker als je een product verkoopt – je merk zou er niet zijn als je klanten er niet waren. Wanneer jouw klanten weten dat ze een verschil maken voor jouw merk, verhoogt dit hun emotionele investering in jou.

Welke directe uitwerking dit op jouw bedrijf heeft vraag je je af?

Nou… Wanneer een klant jouw merk meer waardeert/vertrouwt zullen ze sneller een dienst of product bij je afnemen i.p.v. bij je concurrent.

Daarnaast is een klein bedankje als “bedankt voor je aankoop” onverwacht. Het druist namelijk tegen alles in waar het online kopen voor staat. Normaliter wanneer je iets online koopt, betaal je voor jouw aankoop en dat was het dan ook. Je krijgt waarvoor je betaalt.

Het is ongebruikelijk dat een koper oprechte dankbaarheid ontvangt, dat wil zeggen, meer dan een automatische e-mail. Er is heel weinig dankbaarheid in het online winkelen.

Maar een gepersonaliseerde bedankt brief of bedankkaartje is een gegarandeerde manier om die traditionele manier van zakendoen weer terug in jouw online winkel te brengen.

Ik schrijf expres traditioneel omdat tegenwoordig, in zowel een online shop als in een fysieke winkel, er nagenoeg geen persoonlijk contact is. Waar vroeger de winkelier oprecht geïnteresseerd in je was en je (her)kende, ben je tegenwoordig vaak niet meer dan een statistiek, een nummer op de teller bij binnenkomst.

Het draait om de sales, niet meer om de binding. Daar kun jij als winkelier (online en offline) nu een verschil in maken!

We must find time to stop and thank the people who make a difference in our lives.

J.F. Kennedy

Voorbeeld bedankkaartje: Het zijn de kleine dingen die het hem doen

Laatst zag ik op mijn LinkedIn een post voorbij komen die de impact weergeeft die je op iemand (of meerdere personen) kunt hebben.

Een man kwam in de WE in Zoetermeer en zocht naar een bepaalde outfit. De jongedame die hem hielp vroeg voor welke gelegenheid hij een outfit zocht. De man gaf aan dat zijn vrouw was overleden en hij iets zocht dat hij tijdens de uitvaart kon aantrekken. De verkoopster heeft samen met hem een passende outfit gevonden en hij ging naar huis.

Terwijl de weduwnaar zijn outfit uit de shoppingbag haalde viel er een kaartje uit, waarop de verkoopster hem een persoonlijk bericht had geschreven. Ze wenste hem veel sterkte in deze moeilijke tijd namens het gehele team.

De man was zo geroerd dat hij het op LinkedIn plaatste. Door zijn verhaal was ik zo onder de indruk dat ik het vervolgens in deze blog heb opgenomen.

Zo zie je maar: bedankt voor je bestelling kaartjes, kleine moeite met een grote impact.

Klantwaardering is een investering in jezelf

Als je niet graag tijd en moeite besteedt aan het verzenden van bedankjes voor alle aankopen, beschouw het dan als een investering in je bedrijf.

Net zoals Facebook-advertenties en andere advertentie-investeringen, kun je een goede ROI (return on investment) behalen als je het goed inzet. Een klant bedanken voor zijn aankopen loont altijd op de lange termijn.

  1. Vraag jezelf het volgende af: Hoeveel geld besteed jij aan het verkrijgen van nieuwe klanten?
  1. Vraag jezelf nu af: Hoeveel tijd besteed jij aan het behouden van mensen die al bij je hebben gekocht?

Door klanten te bedanken voor een aankoop, investeer je direct tijd in het enthousiasmeren van jouw klanten. Hierdoor voelen ze zich speciaal.

Indirect zorgt het voor een positieve merkbeleving met als eindresultaat dat jouw klant een veel hogere levenslange waarde heeft met jouw merk. Een gelukkige klant is een klant die gemakkelijker kan converteren en zelfs een merkambassadeur kan worden.

Wanneer een klant zich gewaardeerd voelt is dat altijd de moeite waard om in te investeren!

Tenzij je honderden bestellingen per dag verstuurt, zal die 90 seconden per bedankkaartje echt niet je bedrijf schaden. 😉

Lees ook de blog: 30x klant bedanken voor vertrouwen tekst ter inspiratie.

Klanten bedanken voor een aankoop heeft voordelen

Laten we nu eens kijken naar de voordelen van je klanten bedanken voor hun bestelling:

Verhoogde klanttevredenheid

Hoe vaak laat een handgeschreven verjaardag of kerstkaart jou glimlachen? Jouw klanten hebben hetzelfde “aww”-gevoel als zij een bedankkaartje van jou ontvangen. Ze zijn zelfs blijer omdat ze hun aankoop specifiek bij jou hebben gedaan en zullen met hun vrienden over je merk spreken.

Je vergroot de betrokkenheid van klanten

Klantbetrokkenheid betekent dat jouw klant aandacht besteed aan jouw merk. Hoe meer klanten met jouw merk omgaan, hoe meer zij erin investeren. Dus zorg ervoor dat ze zoveel mogelijk betrokken worden bij je winkel of bedrijf. Klantbetrokkenheid is de belangrijkste drijvende kracht voor klantentrouw.

Ook de loyaliteit van klanten verbetert

Wanneer jouw klant loyaal is, komen ze terug bij jouw bedrijf. Een trouwe klant is bereid om opnieuw bij jou te kopen en is bereid meer uit te geven aan een enkele aankoop. “First impressions last”. Dus door jouw eerste ervaring onvergetelijk te maken, komt een klant terug.

Meer mond-tot-mond reclame (online & offline)

Social proof is het bewijs dat klanten blij zijn met hun bestelling en dus ook je bedrijf. Mensen delen foto’s van jouw product op sociale media-pagina’s met hun vrienden. Een goed ontworpen product met handgeschreven bedankkaartje vergroot de kans dat een klant een foto van zijn aankoop op sociale media deelt. Ook wanneer er iets misschien misgegaan is…

Ter illustratie. Als zelf een consument zijnde kan ik klanten bedanken alleen maar aanbevelen. Wanneer een (online) winkel mij verrast met een toffe promotie gift of klein zakelijke bedankje, dan laat ik dat liefst de hele wereld weten. Want als jij als bedrijf de moeite en tijd in mij steekt, geef ik dat graag terug. Het is een kwestie van gunnen.

Binding met jouw merk puur door bedankt te zeggen

Zoals je inmiddels wel al door zult hebben, ongeacht wat je ook verkoopt, de voordelen van een eenvoudig bedankt briefje of kaartje zijn duidelijk. Het kost je niet veel moeite om jouw klant te laten glimlachen. Als je dat doet, zal je hem of haar verrassen. En de positie van je bedrijf versterken in hun onderbewustzijn als een geweldig merk om mee samen te werken. Een goede merkbeleving doet wonderen!

Ben je nieuwsgierig naar hoe je de aantrekkingskracht van jouw bedrijf kunt vergroten? En wil je weten hoe jij ook op andere manieren een ultieme klant- en merkbeleving voor jouw bedrijf kunt creëren? Probeer dan eens mijn Merkanalyse.

De merkanalyse omvat een grondige evaluatie van je merkidentiteit, merkpositionering, merkwaarden, visuele uitingen en communicatiematerialen. Door deze aspecten te analyseren, kun je vervolgens gerichte acties ondernemen om je merk te versterken en een betere connectie met je doelgroep tot stand te brengen. Hierin ontdek je hoe je de nadruk legt op de klantbeleving. En hoe je jouw merk en marketing kan afstemmen op de behoeften en verwachtingen van je doelgroep. Waardoor je een je een positieve merkervaring creëert en de betrokkenheid en loyaliteit van je klanten vergroot.

Webshop tip: klanten bedanken is klanten binden Webshop tip: klanten bedanken is klanten binden
Webshop tip: klanten bedanken is klanten binden bespreekt deze onderwerpen:
Dit artikel is geschreven door:

Muriel Snijders

Hi! Ik heet Muriel Snijders en net als jij ben ik een ondernemer met een plan: zorgen dat jij de beste versie van jezelf wordt. Niet om jezelf op de borst te kloppen, maar om beter te maken wat al goed is én dit durven te benoemen. Want als je jezelf niet uitspreekt, word je ook niet uitgekozen. Door een brand te ontwikkelen dat authentiek en uniek is, waar je trots op kunt zijn en dat perfect bij je past maak ik dit duidelijk. Hiermee wil ik de klanten van mijn klanten bereiken, in hoofd, hart en ziel. Om zo ondernemer voor ondernemer de wereld mooier en gelukkiger te maken. Daar word ik namelijk gelukkig van. En jij natuurlijk ook!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

For security, use of Google's reCAPTCHA service is required which is subject to the Google Privacy Policy and Terms of Use.

I agree to these terms.

Social media contentkalender 2023-2024

Steek je veel tijd en energie in je social media, maar merk je dat het niets oplevert?

Elke keer is het weer een uitdaging om content te verzinnen voor je social media posts. Maar onder de streep krijg je hoogstens een paar likes. En dat kan best frustrerend zijn.

Stel je eens voor dat je nooit meer zonder inspiratie zit voor je posts. Omdat je een kant-en-klaar contentplan hebt, gebaseerd op een bewezen marketingstrategie. Waarmee je waardevolle content kan bedenken in een handomdraai. Zou dat niet heerlijk zijn?
22 Shares
Pin10
Share12
Share
WhatsApp
Tweet