Veilige website of webshop met een SSL-certificaat - Hoe krijg je het groene slotje?

Je website wordt gezien als onveilig zonder SSL-certificaat

De laatste tijd krijg ik vragen over meldingen dat een website of webshop wordt gezien als onveilig. Dit zorgt voor veel kopzorgen bij ondernemers, want wat betekent dit? En hoe kom je aan dat groene slotje?

Steeds vaker zie je bij sommige websites de melding: “je verbinding is niet privé” of “deze website is niet veilig”. Graag leg ik je in deze blog uit hoe dat komt en hoe je dit makkelijk kunt oplossen.

Help mijn website zegt dat hij niet veilig is

Het internet is een gevaarlijke plek. Dagelijks komt er wel op een of andere manier online criminaliteit in het nieuws. Of het nu gaat over criminelen die online een centje willen bijverdienen, Russische hackers, het stelen van foto’s van beroemdheden of dubieuze webshops die niet zijn wie ze zeggen dat ze zijn.

Je internetbrowser laat je tegenwoordig visueel zien dat er iets mis kan gaan wanneer je gebruik maakt van die desbetreffende website. Op deze manier wilt Google je ervan bewust maken om veilig om te gaan met jouw online gedrag. En dat is niet voor niets.

“Dat soort akelige dingen hebben toch helemaal niets met mij of mijn website te maken?”, hoor ik je al denken. Het lijkt een ver-van-mijn-bed-show, maar is dat ook zo?

Veiligheid en privacy zijn belangrijk

We regelen steeds meer via het internet en laten veel van onze persoonlijke gegevens achter. Een contactformulier invullen, een online aankoop, een reactie geven op social media of een nieuwssite. We doen het allemaal. Daarom wordt online privacy steeds belangrijker.

Hier moet je als bezoeker zelf bij stil staan, maar zeker ook als het gaat om jouw eigen website en de veiligheid van de gegevens van je bezoekers. Uit een onderzoek van Globalsign blijkt dat 84 procent van de bezoekers een aankoop zou afbreken, als de gegevens niet via een veilige verbinding worden verstuurd.

Je wil er dus zeker van zijn dat je deze veiligheid aan al je online klanten en bezoekers kunt garanderen. Zelfs als je alleen een contactformulier op je website hebt staan.

Het installeren van een SSL-certificaat is hier een oplossing voor. Dan krijgt je website dat felbegeerde groene slotje. Daarnaast biedt het nog eens extra voordelen voor de toekomst.

SSL-certificaat zorgt voor een veilige website

Elke website die zichzelf veilig kan noemen maakt gebruik van een beveiligde verbinding. Naast je website url zie je dan een groen slotje staan in de webbrowser. Dit houdt in dat alle gegevens die verstuurt en verzonden worden versleuteld zijn zodat niemand ze kan onderscheppen.

Met een SSL-certificaat zorg je ervoor dat de communicatie tussen computers beveiligd wordt. De verzonden informatie tussen een website en haar bezoeker krijgen een encryptie.
Het wordt vervolgens voor buitenstaanders onmogelijk om deze informatie te onderscheppen. Waardoor het niet gebruikt kan worden voor andere doeleinden, dan waar deze voor bedoeld waren.
Google is al een hele tijd bezig om het gebruik van SSL certificaten te stimuleren, zodat dit leidt tot een veiliger internet. Een van die manieren is door middel van de beveiligingsstatus links van het webadres.
Een veilige website herken je aan het groene slotje

Hoe herken je een veilige website? Aan het groene slotje!

Wil je controleren of het veilig is om een bepaalde website te bezoeken, kun je de beveiligingsgegevens voor de site controleren. Zoals hierboven getoond zie je een waarschuwing in je internetbrowser als je de site niet veilig kunt bezoeken. Het gegeven voorbeeld is van Google Chrome, maar dit is gelijk aan browsers zoals Internet Explorer, Safari, Firefox e.d.
Deze symbolen geven aan hoe veilig het is om een site te bezoeken en te gebruiken. De symbolen laten je weten of een site een beveiligingscertificaat heeft, of Chrome dat certificaat vertrouwt en of Chrome een privéverbinding met de site heeft. Bron: Google

Voordelen van een SSL-certificaat

Volgens Google is mede dankzij deze maatregel een flink deel van websites overgegaan naar HTTPS. Ook neemt hierdoor het gebruik van HTTPS continu toe. Laten we eens kijken welke andere voordelen een SSL-certificaat je kunnen opleveren.

Hoe zorg jij voor dat groene slotje op de website?

Wanneer je op je website een contactformulier hebt staan is een SSL-certificaat al nodig, zodat je veilig om kunt gaan met deze gegevens. Als dit niet het geval is, loop je het risico dat deze informatie in verkeerde handen kan vallen.

Mijn advies is daarom ook dat een SSL-certificaat voor jouw website of webshop bovenaan je todo-lijst komt te staan. Zo kun je de veiligheid van de gegevens van je bezoekers en klanten garanderen. Zeker als je een webshop hebt. Denk bijvoorbeeld aan online betalingen en de persoonsgegevens van klanten.
Een SSL-certificaat vraag je aan bij het hostingbedrijf waar je jouw website hebt geregistreerd. De kosten van een certificaat kunnen per hostingbedrijf variëren. Er bestaan namelijk verschillende SSL-certificaten. Welk certificaat voor jou het meest geschikt is hangt af van je eisen en het type website.

Ook kun je bij sommige hostingproviders gebruik maken van een gratis SSL-certificaat van Let’s Encypt.

Helaas ben je er dan nog niet helemaal. Je zult ook passende technische en organisatorische maatregelen moeten treffen om het SSL-certificaat op de website door te voeren (afbeeldingen, scripts en stylesheets). En dat kun je prima zelf doen als je enige technische kennis hebt.

Maar wil je liever niet zelf gaan sleutelen aan de website omdat je bang dat er iets misgaat, dan sta ik voor je klaar. Plan een afspraak in mijn online agenda of bel +31 (0) 6 173 50 824 om jouw website of website veiliger te maken. Ik help je graag om jouw online zichtbaarheid te verbeteren.

Je website wordt gezien als onveilig zonder SSL-certificaat
Er zijn nog geen reacties. Ben jij de eerste?

Doe mee met het gesprek, deel jouw mening.
13 Shares
Pin
Share13
Share
WhatsApp
Tweet