Image
Top
Navigatie
Blog update op 17-11-2015 Leestijd: 1 minuten

Wel gratis ontwerpen maar geen gratis ontbijt

Een reclamebureau wil een einde aan ‘gratis klussen’ in de creatieve sector.

Werk leveren op zicht en dan hopen dat iemand er in de toekomst voor wil betalen. ‘Specwerk’, zoals het genoemd wordt, komt in de creatieve sector veel voor. Een Canadees reclamebureau stoort zich eraan en maakte een filmpje waarin te zien is hoe andere ondernemers reageren op dat soort verzoeken.

Specwerk is een afkorting van “speculatief werk” – een uit het Engels afkomstige term voor creatieve producties om aan potentiële opdrachtgevers te laten zien wat je in huis hebt. Zeker als starter zal je dit soort verzoeken vaker hebben gehoord. Ook ill graff design heeft diverse keren de vraag gekregen om van te voren al een ontwerp te maken voor een presentatie tijdens de introductie. Uiteraard niet betaald. Maar zo werkt dat niet. Architecten geven hun blauwdrukken niet zomaar weg. Diners delen geen gratis maaltijden uit. Personal trainers dragen hun intellectuele eigendom niet over op de bonnefooi.

In deze video worden de rollen eens omgedraaid. De video steekt de draak met dit speculatieve creatieve biedproces. De argumenten die de ‘klant’ gebruikt, zijn voor mensen uit de creatieve sector herkenbaar: we willen eerst zien waar we voor betalen, het kan opdrachten opleveren in de toekomst en hoe kom je anders aan klanten?


Bron: NRC

Wat is jouw mening over specwerk?

Heb jij al eens dit soort verzoeken gekregen? Hoe ging je hiermee om?
Waarom heb je het wel of juist niet gedaan?

Delen is lief

Geschreven door

Muriel Snijders - Brand coach

Hi! Ik ben Muriel en heb inmiddels al honderden ondernemers geholpen met hun online én offline zichtbaarheid op het gebied van branding, design en social media. Met mijn jarenlange ervaring kan ik ondernemers en bedrijven net als jij helpen om de beste versie van zichzelf te worden. Want geen enkel bedrijf is hetzelfde. Ik zorg dat je een sterk merk krijgt dat je doelgroep aanspreekt en je bedrijf laat groeien. Spreek ik je snel?

Categorieën

Ondernemen

Volg illgraffdesign op Instagram

© Copyright 2021 ill graff design | Privacy | Disclaimer | Algemene Voorwaarden | Mijn account