Wanneer je een plekje in het achterhoofd van je klant wilt veroveren is een goede herkenbaarheid enorm belangrijk. En dat draait om meer dan alleen je zichtbaarheid of dat je bovenaan staat in Google. Want je kan wel zichtbaar of vindbaar zijn, maar alsnog niet herkennen. Dit kan een beetje verwarrend klinken...dat begrijp ik. Daarom leg ik je in dit blog het verschil haarfijn uit. Lees je mee?
Zichtbaar zijn is belangrijk
Zichtbaarheid voor ondernemers is een veel besproken onderwerp. Want als mensen niet weten dat je er bent, dan zal ook niemand gebruik kunnen maken van je diensten of producten. Daarom ga je bloggen, heb je een website, post je op social media en deel je flyers uit in de buurt of op beurzen en events.
Hoewel je zorgt dat je steeds in de picture staat, heet dit niet dat mensen je ook automatisch goed herkennen. Dat ze bij elke social media post, zoekresultaat of flyer direct weten dat het om jouw bedrijf gaat. En dat is waar merkherkenbaarheid om de hoek komt kijken.
Herkenbaarheid is de sleutel tot succes
Als je Frank Lammers op tv ziet, dan denk je meteen aan Jumbo en wanneer je een grote gele M ziet dan krijg je zin in een Big Mac. En ook het heldere blauw op de vliegtuigen, de uniformen en in de huisstijl van KLM is in je brein gegrift. Dit zijn voorbeelden van sterke merken waarbij iedereen aan je denkt, zelfs zonder een logo of naam te hoeven zien.
Herkenbaarheid heeft alles te maken met herinneringen: allemaal stukjes informatie die in je geheugen zijn opgeslagen. Ik noem het de interne kaartenbak vol feitjes, weetjes en gevoel waarmee je dingen kan herkennen. En in jouw brein staan die stukjes informatie eigenlijk altijd op ‘aan’. Bijvoorbeeld als je boodschappen doet; zonder na te denken pak je de items uit het schap omdat ze “lijken” op iets dat je al eerder hebt gehad. Maar zoek jij je ook rot als er weer eens een verpakking van je favoriete product veranderd is.
Herkenbaar zijn = consistent communiceren
Alleen door steeds op eenzelfde manier te communiceren, kan je bouwen aan vertrouwen.
Maar als je de ene keer donkerblauw gebruikt met een sierlijk lettertype op je Insta of Facebook. En de andere keer rood met een vetgedrukt strak lettertype, dan kan dat nogal voor verwarring zorgen. Al helemaal wanneer je super spontaan en open op je socials bent, maar vervolgens heel afstandelijk en formeel overkomt op je website. Zo kan niemand je herkennen.
Waardoor mensen gaan twijfelen aan wie je bent. Want hierdoor lijkt het alsof je 2 verschillende soort ondernemers bent. “Zit ik hier wel goed?” is dan het eerste dat zij zich afvragen.
Bij twijfel, niet doen... en dat denken jouw potentiele klanten ook
Daardoor komt automatisch de volgende vraag naar boven bij ze: “Is dit wel de persoon die mij kan helpen?”.
Met als gevolg dat ze er toch liever van afzien en hop je bent ze kwijt. Jouw klant moet erop kunnen rekenen dat ze via jouw tone of voice, je huisstijl, je merknaam, je slogan, kortom de complete wereld van je merk altijd bij jou uitkomen. En ze aan alles MERKen – erop kunnen vertrouwen – dat ze bij jou aan het juiste adres zijn.
Niet voor niets blijkt uit verschillende onderzoeken dat vertrouwen in een merk één van de belangrijke voorspellers is van aankooployaliteit en klantloyaliteit.
Branding zorgt dus voor betere herkenbaarheid
Want mensen hebben nu eenmaal de neiging om zaken te willen doen met bedrijven die ze herkennen. Dus als jouw branding consistent en makkelijk te herkennen is, dan voelen je klanten zich sneller aangetrokken tot jouw bedrijf. Bovendien zullen zij – als ze een aankoop willen doen – dit eerder bij jou doen, omdat het bekend en vertrouwd voelt.
Daarom is het ook zo belangrijk dat jouw merk een goede weergave is van hoe je wil dat jouw bedrijf overkomt bij jouw (toekomstige) klanten. Dat herkenbaar zijn vertaalt zich in de manier van schrijven, in het lettertype dat je kiest, in de afbeeldingen en foto’s. Niet alleen in de stijl van website, je nieuwsbrief, advertenties en posters, maar ook in jouw follow-up en je klantenservice. Evenals het soort producten en diensten die jij aanbied. Alsook hoe jij met andere mensen omgaat, zowel online als offline.
Blijf je klant daarom herinneren aan wie jij bent en waar je voor staat. Op die manier leeft dit beeld steeds meer bij je klanten en zullen ze ook op die manier over jou gaan praten.
Beter herkenbaar zijn? Wees consistent in alles wat je merk doet!
- Gebruik altijd visuals die bij je identiteit passen (let op de juiste kleuren en vormen waardoor iemand je steeds beter gaat herkennen!)
- Let op de juiste tone of voice. Wie je klant ook spreekt ( jijzelf, een van je teamleaden, je website of je socials), zorg dat het altijd hetzelfde voelt.
- Focus consistent op de doelgroep en doelen die je hebt vastgesteld. Blijf je dit doen? Dan merken je klanten dit ook. Je zult dan ook de klanten aantrekken die bij jouw bedrijf passen.
- Wees ook consistent in je aanpak en timing. Reageer je op vragen die gesteld worden op Facebook of LinkedIn? Doe dit dan ook altijd. Anders zullen mensen denken dat je hen negeert (want je reageert wel op de vraag van iemand anders).
- Ook als je besluit om te gaan bloggen, doe dit dan consistent. Als ik zelf naar een website ga en ik zie dat de laatste nieuwsbericht van 2020 is, ga ik twijfelen of dit bedrijf nog wel bestaat. Want blijkbaar steekt het bedrijf geen tijd meer in de website. Met als gevolg dat ik op zoek ga naar een alternatief. Want je wilt wel dat je bestelling/cursus/offerteaanvraag aankomt.
Natuurlijk is het niet de bedoeling dat het zover komt. Dus daarom wil ik nogmaals benadrukken: Wees consistent, in al je communicatie-uitingen.
Benieuwd of jouw merk de mensen steeds op dezelfde manier aanspreekt?
Pak dan eens je laptop erbij en vergelijk je website, je Facebook/Insta/LinkedIn, je brochure, visitekaart en mailings er eens bij. Vergelijk ze met elkaar. Zit er een vaste lijn in qua uitstraling? Komt duidelijk naar voren wat jij voor iemand kan betekenen? En voor wie je doet wat je doet?
Merk je nou dat je toch iets meer focus kan gebruiken, dan help ik je hier graag bij door middel van een Merkanalyse. Waarbij we in 90 minuten je huidige communicatiekanalen samen onder de loep nemen en kijken waar groei mogelijk is qua herkenbaarheid. Er wordt gekeken of mensen snappen en voelen wie jij werkelijk bent, wat je nou eigenlijk doet en waarom ze bij jou moeten zijn.
Na afloop ontvang je de belangrijkste bevindingen van de Merkanalyse op 1 A4 en hoe je meer focus kan aanbrengen voor een optimale herkenbaarheid. Met dit advies kan je vervolgens zelf aan de slag gaan (of je vormgever). Of we doen het samen. 😉