Herkenbaar zijn vs zichtbaarheid

Zichtbaar zijn is een ding, maar goed herkenbaar zijn is beter

Wanneer je een plekje in het achterhoofd van je klant wilt veroveren is een goede herkenbaarheid enorm belangrijk. En dat draait om meer dan alleen je zichtbaarheid of dat je bovenaan staat in Google. Want je kan wel zichtbaar of vindbaar zijn, maar alsnog niet herkennen. Dit kan een beetje verwarrend klinken...dat begrijp ik. Daarom leg ik je in dit blog het verschil haarfijn uit. Lees je mee?

Zichtbaar zijn is belangrijk

Zichtbaarheid voor ondernemers is een veel besproken onderwerp. Want als mensen niet weten dat je er bent, dan zal ook niemand gebruik kunnen maken van je diensten of producten. Daarom ga je bloggen, heb je een website, post je op social media en deel je flyers uit in de buurt of op beurzen en events.

Door je potentiele klanten op meerdere manieren en kanalen aan te spreken heb je namelijk meer kans dat je ze bereikt. Want op die manier horen en zien ze je vaker. Met als gevolg dat je ook beter blijft hangen in het achterhoofd. Waardoor ze sneller aan je denken op het moment dat ze jou nodig hebben.

Hoewel je zorgt dat je steeds in de picture staat, heet dit niet dat mensen je ook automatisch goed herkennen. Dat ze bij elke social media post, zoekresultaat of flyer direct weten dat het om jouw bedrijf gaat. En dat is waar merkherkenbaarheid om de hoek komt kijken.

Herkenbaarheid is de sleutel tot succes

Als je Frank Lammers op tv ziet, dan denk je meteen aan Jumbo en wanneer je een grote gele M ziet dan krijg je zin in een Big Mac. En ook het heldere blauw op de vliegtuigen, de uniformen en in de huisstijl van KLM is in je brein gegrift. Dit zijn voorbeelden van sterke merken waarbij iedereen aan je denkt, zelfs zonder een logo of naam te hoeven zien.

Herkenbaarheid heeft alles te maken met herinneringen: allemaal stukjes informatie die in je geheugen zijn opgeslagen. Ik noem het de interne kaartenbak vol feitjes, weetjes en gevoel waarmee je dingen kan herkennen. En in jouw brein staan die stukjes informatie eigenlijk altijd op ‘aan’. Bijvoorbeeld als je boodschappen doet; zonder na te denken pak je de items uit het schap omdat ze “lijken” op iets dat je al eerder hebt gehad. Maar zoek jij je ook rot als er weer eens een verpakking van je favoriete product veranderd is.

Bepaalde items herken je namelijk direct als je voor het schap staat. Door kleur, lettertype of misschien wel de slogan, vorm van de verpakking of illustratieve vormgeving. Anders gezegd; deze producten hebben door de combinatie van alle branding elementen een plekje in jouw onderbewustzijn bemachtigd. Ookwel merkherkenning genoemd. Maar hoe kan jij als merk net zo herkenbaar worden als al die grote merken?

Herkenbaar zijn = consistent communiceren

Het antwoord is simpel: de merken die consistent op eenzelfde manier communiceren qua beeld, tekst, toon, gevoel, en zelfs geluid of geur zijn beter herkenbaar. Rituals, Bol, Coolblue of Hema iemand? 

Alleen door steeds op eenzelfde manier te communiceren, kan je bouwen aan vertrouwen

Maar als je de ene keer donkerblauw gebruikt met een sierlijk lettertype op je Insta of Facebook. En de andere keer rood met een vetgedrukt strak lettertype, dan kan dat nogal voor verwarring zorgen. Al helemaal wanneer je super spontaan en open op je socials bent, maar vervolgens heel afstandelijk en formeel overkomt op je website. Zo kan niemand je herkennen.

Waardoor mensen gaan twijfelen aan wie je bent. Want hierdoor lijkt het alsof je 2 verschillende soort ondernemers bent. “Zit ik hier wel goed?” is dan het eerste dat zij zich afvragen.

Herkenbaar zijn door een consistente uitstraling van je merk (branding)

Bij twijfel, niet doen... en dat denken jouw potentiele klanten ook

Daardoor komt automatisch de volgende vraag naar boven bij ze: “Is dit wel de persoon die mij kan helpen?”. 

Met als gevolg dat ze er toch liever van afzien en hop je bent ze kwijt. Jouw klant moet erop kunnen rekenen dat ze via jouw tone of voice, je huisstijl, je merknaam, je slogan, kortom de complete wereld van je merk altijd bij jou uitkomen. En ze aan alles MERKen – erop kunnen vertrouwen – dat ze bij jou aan het juiste adres zijn.

Niet voor niets blijkt uit verschillende onderzoeken dat vertrouwen in een merk één van de belangrijke voorspellers is van aankooployaliteit en klantloyaliteit.

Branding zorgt dus voor betere herkenbaarheid

Want mensen hebben nu eenmaal de neiging om zaken te willen doen met bedrijven die ze herkennen. Dus als jouw branding consistent en makkelijk te herkennen is, dan voelen je klanten zich sneller aangetrokken tot jouw bedrijf. Bovendien zullen zij – als ze een aankoop willen doen – dit eerder bij jou doen, omdat het bekend en vertrouwd voelt.

Daarom is het ook zo belangrijk dat jouw merk een goede weergave is van hoe je wil dat jouw bedrijf overkomt bij jouw (toekomstige) klanten. Dat herkenbaar zijn vertaalt zich in de manier van schrijven, in het lettertype dat je kiest, in de afbeeldingen en foto’s. Niet alleen in de stijl van website, je nieuwsbrief, advertenties en posters, maar ook in jouw follow-up en je klantenservice. Evenals het soort producten en diensten die jij aanbied. Alsook hoe jij met andere mensen omgaat, zowel online als offline.

Blijf je klant daarom herinneren aan wie jij bent en waar je voor staat. Op die manier leeft dit beeld steeds meer bij je klanten en zullen ze ook op die manier over jou gaan praten.

Branding zorgt voor herkenbaarheid
Je kan Amazon direct herkennen door hun branding, zelfs zonder logo.

Beter herkenbaar zijn? Wees consistent in alles wat je merk doet!

Als je langere tijd niet consistent bent, maar er nu mee wilt beginnen, start dan met de eerste stap. Want als je zelf je identiteit uit het oog verliest, vormen mensen hun eigen beeld. En waar sta je dan? 🤷

Natuurlijk is het niet de bedoeling dat het zover komt. Dus daarom wil ik nogmaals benadrukken: Wees consistent, in al je communicatie-uitingen.

Maar let op: dat wil niet zeggen dat je exact dezelfde berichten moet plaatsen wil je herkenbaar zijn. Want LinkedIn, Twitter en je blog zijn totaal andere communicatiemiddelen. Het draait erom dat je in eenzelfde vibe, toon en gevoel communiceert. Op die manier zorg je voor die belangrijke herkenbaarheid. En verover je het plekje in het achterhoofd van je klant.

Benieuwd of jouw merk de mensen steeds op dezelfde manier aanspreekt?

Pak dan eens je laptop erbij en vergelijk je website, je Facebook/Insta/LinkedIn, je brochure, visitekaart en mailings er eens bij. Vergelijk ze met elkaar. Zit er een vaste lijn in qua uitstraling? Komt duidelijk naar voren wat jij voor iemand kan betekenen? En voor wie je doet wat je doet?

Merk je nou dat je toch iets meer focus kan gebruiken, dan help ik je hier graag bij door middel van een Merkanalyse. Waarbij we in 90 minuten je huidige communicatiekanalen samen onder de loep nemen en kijken waar groei mogelijk is qua herkenbaarheid. Er wordt gekeken of mensen snappen en voelen wie jij werkelijk bent, wat je nou eigenlijk doet en waarom ze bij jou moeten zijn.

Na afloop ontvang je de belangrijkste bevindingen van de Merkanalyse op 1 A4 en hoe je meer focus kan aanbrengen voor een optimale herkenbaarheid. Met dit advies kan je vervolgens zelf aan de slag gaan (of je vormgever). Of we doen het samen. 😉

Zichtbaar zijn is een ding, maar goed herkenbaar zijn is beter
Zichtbaar zijn is een ding, maar goed herkenbaar zijn is beter bespreekt deze onderwerpen:
Dit artikel is geschreven door:

Muriel Snijders

Hi! Ik heet Muriel Snijders en net als jij ben ik een ondernemer met een plan: zorgen dat jij de beste versie van jezelf wordt. Niet om jezelf op de borst te kloppen, maar om beter te maken wat al goed is én dit durven te benoemen. Want als je jezelf niet uitspreekt, word je ook niet uitgekozen. Door een brand te ontwikkelen dat authentiek en uniek is, waar je trots op kunt zijn en dat perfect bij je past maak ik dit duidelijk. Hiermee wil ik de klanten van mijn klanten bereiken, in hoofd, hart en ziel. Om zo ondernemer voor ondernemer de wereld mooier en gelukkiger te maken. Daar word ik namelijk gelukkig van. En jij natuurlijk ook!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

For security, use of Google's reCAPTCHA service is required which is subject to the Google Privacy Policy and Terms of Use.

I agree to these terms.

Social media contentkalender 2023-2024

Steek je veel tijd en energie in je social media, maar merk je dat het niets oplevert?

Elke keer is het weer een uitdaging om content te verzinnen voor je social media posts. Maar onder de streep krijg je hoogstens een paar likes. En dat kan best frustrerend zijn.

Stel je eens voor dat je nooit meer zonder inspiratie zit voor je posts. Omdat je een kant-en-klaar contentplan hebt, gebaseerd op een bewezen marketingstrategie. Waarmee je waardevolle content kan bedenken in een handomdraai. Zou dat niet heerlijk zijn?
969 Shares
Pin1
Share968
Share
WhatsApp
Tweet