Content marketing strategie en planning

slim inzetten voor een optimaal effect

Merken en verhalen worden groot door een sterke aanwezigheid op slim gekozen kanalen, niet door af en toe je gezicht te laten zien op elk denkbaar kanaal.

Met een content marketing strategie stel je een plan op welke verhalen je wilt vertellen, hoe je ze wilt vertellen, wie ze gaat maken en hoe je ze gaat verspreiden. Je biedt waardevolle informatie aan op elk moment van de klantreis waarmee je vertrouwen wekt, sympathie en autoriteit. Hierdoor help je een klant indirect om voor jou te kiezen.

De meeste bedrijven gaan ervan uit dat content marketing er ongeveer zo uitziet: Je maakt toffe content waar iedereen meteen van onder de indruk is. Deze content ga je promoten op Social Media – al dan niet betaald – waar volgers het massaal gaat liken en delen, waardoor de leads gaan binnenstromen. En dat allemaal dankzij een eenmalige inspanning. 

Laat ik je even uit die droom helpen: zo werkt het niet.

Wat is content marketing en wat kan ik ermee?

De bovenstaande aanpak leidt niet tot instant succes en zeker niet zonder een doordacht plan. Het is een lange termijn strategie die je gebruikt binnen je online marketing  waarbij je consistent content blijft maken volgens een slim plan voor optimaal effect. Veel bedrijven houden hier geen rekening mee en zijn daardoor ook niet succesvol met hun online contentmarketing.

Content marketing is een marketingstrategie waarmee je met interessante inhoud delen nieuwe prospects aantrekt, die omzet in leads en op termijn pas converteert naar klanten. Zie contentmarketing daarom als branding en niet als sales, want hierbij probeer je niet direct iets te verkopen aan je klanten. Uiteindelijk is dat natuurlijk wel je doel, maar je legt het er minder dik op. 😉

Met een effectieve content marketing strategie en planning zorg je voor meer zichtbaarheid van je merk

Hoe werkt het dan wel?

In deze strategie en bijhorend content marketing plan leg je de strategische keuzes vast die nuttig zijn voor zowel jouw eigen bedrijf, als voor je potentiele klanten. Het dwingt je tot nadenken over wie je bent, wat je doet en waarom je dat doet. Hierdoor geeft een content marketing strategie je richting. Het brengt structuur aan in de manier waarop je jouw bedrijf profileert en met marketing bezig bent. Maar ook helpt het bij het vertellen van jouw unieke verhaal.

De belangrijkste insteek van een goeie content marketing strategie, is consistent informeren en advies geven. Uiteraard is het achterliggende doel steeds de juiste doelgroep aantrekken, leads genereren en deze tot klanten converteren, maar daarvoor moet je als bedrijf eerst vertrouwen en autoriteit opbouwen. Het gaat om aandacht krijgen in plaats van opeisen.

Je klant is namelijk niet geïnteresseerd in jou, je service of je product hoe hard je het ook van de daken schreeuwt. Maar wel in zichzelf, haar eigen vragen en problemen. Het is aan jou de taak als deskundige om die klant verder helpen. Door het strategisch maken en delen van jouw kennis in de vorm van waardevolle content (variërend van tekst tot video’s en whitepapers) tijdens de customer journey bouw je een band op met deze klant. Hiermee bied je niet alleen een oplossing voor een probleem dat zij heeft, maar presenteer jij jezelf ook als expert of autoriteit in jouw vakgebied.

Doelen halen met een content marketing plan

Veel ondernemers weten inmiddels al hoe belangrijk content is voor hun bedrijf. Ze beginnen super enthousiast met het maken van allerlei vormen van content, maar als de resultaten op korte termijn achter blijven, sterft content marketing al snel een stille dood.

Voordat je aan de slag gaat is het dus enorm belangrijk dat je een plan hebt. Content marketing zonder helder doel is als schieten met hagel. Daarom kijk ik bij het opstellen van je content marketing plan wat je wil bereiken, wie je wil bereiken en wanneer je plan geslaagd is.

 Je wilt namelijk geen content maken om het maken van content. Dat is een verspilling van je tijd en energie. Het moet een reden hebben.

 De vraag die ik je daarom als eerste zal stellen is: wat wil je bereiken met je content? Wat is het doel?

Ik zet een content marketing strategie voor je op waarin jouw doelstellingen SMART zijn geformuleerd. Een overzichtelijk plan dat vertelt hoe jouw content marketing succesvol gaat worden.

Want het is pas door gericht content te creëren aan de hand van een doordachte planning en deze consequent te delen met de juiste doelgroep op het juiste moment, dat content voor jou kan werken.

Content strategie op basis van het See-Think-Do-Care-model

Het belangrijkste bij content marketing is het inspelen op de leefwereld van je doelgroep. Daarom doe ik eerst grondig onderzoek naar je doelgroep en breng jouw buyer persona en haar behoeften in kaart. De mix in content en het kanaal waarop je content aanbiedt moet namelijk relevant zijn in iedere fase van de customer journey (klantreis): van de nog-nooit-van-jou-gehoord tot de trouwe en loyale klant.

Met daartussenin alle belangrijke contactmomenten tussen jou en de klant – de touchpoints. Hierbij maak ik gebruik van het See-Think-Do-Care-model (STDC), opgesteld door Avinash Kaushik en toegepast door onder andere Google.

Dit online marketing model geeft je namelijk handvatten en richting om je content marketing strategie meteen goed aan te pakken en zo je resultaten te vergroten. Helemaal als we deze koppelen aan de klantreis die jouw klanten doorlopen.

In het kort bestaat het STDC-model uit 4 fases waar een klant doorheen loopt:

 
  1. See: de persoon komt voor het eerst in contact met jouw bedrijf.
  2. Think: de persoon erkent zijn behoefte en gaat actief op zoek naar een oplossing.
  3. Do: de persoon staat op het punt om te converteren in een klant en wil de oplossing hebben.
  4. Care: de fase na de aankoop waarin je zorgt dat de klant zo lang mogelijk bij je blijft.

De kracht van de customer journey in beeld brengen

Ondanks dat wat veel ondernemers denken, zit slechts 1-2% van jouw doelgroep in de koopfase (do-fase). Daar gaat dus nog een hele reis aan vooraf. Gemiddeld heeft een klant namelijk zo’n 5 tot 8 contactmomenten nodig om over te gaan op actie. Het dus verstandig op te focussen op alle fases binnen de customer journey, waardoor je al eerder in contact komt met je doelgroep in plaats van alleen dat ene aankoopmoment. 

In elk van deze fases is de mindset van de doelgroep anders en hierop passen we de boodschap, de focus van het soort content en gekozen marketingkanaal aan. Want hoe verder een klant in een salesfunnel vordert, hebben ze ook behoefte aan een ander soort communicatie (boodschap).

Per fase van de klantreis gaan we specifieke content inzetten en koppelen hier doelstellingen aan vast, alsook Kritieke Prestatie Indicatoren (KPI’s).  Zo kunnen we exact meten wat werkt en waar we nog verbeteringen kunnen aanbrengen.

See-Think-Do-Care-model om de klantreis te bepalen voor de content marketing strategie
De focus van het soort content en de bijbehorende KPI's richten we in per fase waar een klant zich in bevindt.

Hoelang een fase duurt en hoe snel iemand hier doorheen loopt, verschilt heel erg per branche en wat je doet. Bijvoorbeeld wanneer je een dienst verkoopt heeft een consument relatief meer stappen nodig om overtuigd te raken van jouw toegevoegde waarde. In tegenstelling tot een klant-en-klaar product waarbij de customer journey juist heel kort kan zijn.

Paid, owned en earned media. Wat zetten we in?

Daar waar traditionele reclame ooit het fundament was van iedere marketingstrategie heeft het tegenwoordig een ondersteunende functie. Tegenwoordig genereert content marketing drie keer zoveel leads en kost het 62% minder dan traditionele marketing blijkt uit onderzoek van Demand Metric.  Mits je het slim inzet!

Door een doordachte combinatie van het P.O.E.M.-model (Paid, Owned en Earned Media) te gebruiken binnen je marketingmix zetten we jouw content marketing op een slimme manier in; voor meer bereik, meer zichtbaarheid, vergroten van je naamsbekendheid en uiteindelijk aantrekken van leads.

Owned media

De kanalen voor dit soort media heb je in eigen beheer. Je hebt hierbij volledige controle over zaken als de inhoud, de vormgeving, het medium en de frequentie van het verspreiden van de content. Het bereik van deze eigen media is minder dan de andere 2 vormen.

Earned media

Dit is User-Generated-Content (UGC) die door andere personen wordt gecreëerd en waar je geen invloed op hebt. Het is gratis exposure die zowel positief als negatief kan uitpakken voor je bedrijf. Er wordt veel waarde gehecht aan dit soort media gemaakt door “ervaringsdeskundigen”.

Paid media

Bij deze media heb je het desbetreffende communicatie kanaal niet in eigen beheer, maar koop je advertentie ruimte in. Jij bepaalt de boodschap naar de doelgroep en bent gegarandeerd van zichtbaarheid, maar daar hangt een kostenplaatje aan vast.

PESO-model

Voor bedrijven die uitsluitend online aanwezig zijn maak ik gebruik van het PESO-model voor het content marketing plan. PESO staat daarbij voor Paid’ Earned, Shared en Owned media waarbij het Shared gedeelte zich voornamelijk richt op content marketing voor Social Media. Dit is een afgeleide versie van het bovenstaande model maar hierbij is Social media losgetrokken van de owned media omdat je geen invloed hebt op wat volgers met jouw content doen. Denk hierbij aan likes, comments, saves en shares op LinkedIn, Instagram, Twitter of Facebook.

Het doel van dit soort media is voornamelijk om interactie aan te gaan met je volgers, leads te generen en je bedrijf een “gezicht” te geven voor meer zichtbaarheid van je merk. Het enige nadeel ervan is dat het een tijdsintensief kanaal is dat vraagt om constante monitoring.

Een content marketing strategie die werkt

Wil je content die je site vindbaar maakt? Content die jouw doelgroep aanspreekt en van bezoekers klanten maakt?

Ik maak een effectieve contentmarketingstrategie en planning op maat voor je bedrijf, waarmee je direct aan de slag kunt. Zodat je de juiste content met de juiste doelgroep op de juiste momenten en via de juiste kanalen kunt delen en waarmee je jouw doelstellingen gaat halen!

Wil je weten welke aanpak voor jouw bedrijf het beste werkt om je zichtbaarheid te vergroten? Vul het formulier in en ik neem de eerstvolgende werkdag direct contact met je op.

  • Liever eerst even bellen? Vul dan je telefoonnummer in.
  • Ik neem je privacy serieus en gebruik jouw persoonsgegevens alleen om de producten en services te leveren die je opvraagt. Door op onderstaande button te klikken geef je toestemming dat ill graff design je gegevens opslaat. Lees hier mijn volledige cookie- en privacy beleid.
  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.
Met een content marketing strategie help je een klant om voor jou te kiezen
Content marketing strategie en planning Content marketing strategie en planning
Pin
Share
Share
WhatsApp
Tweet