Meld je aan voor het gratis webinar: Verover het hart van je ideale klant

Content marketing strategie en planning slim inzetten voor een optimaal effect​

CONTENT MARKETING STRATEGIE EN PLANNING SLIM INZETTEN VOOR OPTIMAAL EFFECT

Merken en verhalen worden groot door een sterke aanwezigheid op slim gekozen kanalen. En dus niet door af en toe je gezicht te laten zien op elk denkbaar communicatie kanaal. Met een content marketing strategie werk je volgens een doordachte content planning. Zodat de tijd en energie die je in je contentmarketing steekt, je ook wat oplevert.

Een voorbeeld: de meeste bedrijven gaan ervan uit dat contentmarketing er ongeveer zo uitziet; Je maakt toffe content waar iedereen meteen van onder de indruk is. Vervolgens ga je deze content promoten op Social Media – al dan niet betaald. Daarna gaan volgers het massaal het liken en delen. Waardoor de leads gaan binnenstromen. En dat allemaal dankzij een eenmalige inspanning. 

Laat ik je even uit die droom helpen: zo werkt het niet.

Wat is contentmarketing en wat kan je ermee?

De bovenstaande aanpak leidt niet tot instant succes. En zeker niet zonder een doordachte content planning. Het is een lange termijn strategie die je gebruikt binnen je online marketing. Met de bedoeling om op regelmatige basis content te maken voor elk moment dat een klant contact maakt tijdens haar klantreis.

Zodat jij een plekje in het achterhoofd van je klant kan veroveren. Waardoor je een klant indirect helpt om voor jou te kiezen.

Veel bedrijven houden hier geen rekening mee. Daardoor zijn ze ook niet succesvol met hun online contentmarketing.

Zie contentmarketing daarom als branding en niet als sales. Want hierbij probeer je niet direct iets te verkopen aan je klanten. Weliswaar is dit je uiteindelijke doel, maar je legt het er minder dik op. 😉

Wil jij starten met een content marketing strategie? Tijdens een vrijblijvend gesprek vertel ik je graag over de mogelijkheden om jouw bedrijfsstrategie om te zetten naar een content plan waar je impact mee maakt.
Met een effectieve content marketing strategie zorg je voor meer zichtbaarheid van je merk

Hoe zet je contentmarketing goed in voor je bedrijf?

Contentmarketing is een marketing strategie waarmee je met interessante inhoud delen nieuwe prospects aantrekt, die omzet in leads en op termijn pas converteert naar klanten.

In deze strategie en bijhorend content plan leg je de strategische keuzes vast die nuttig zijn voor zowel jouw eigen bedrijf, als voor je potentiele klanten. Het dwingt je tot nadenken over wie je bent, wat je doet en waarom je dat doet. Hierdoor geeft een content marketing strategie je richting. Het brengt structuur aan in de manier waarop je jouw bedrijf profileert en met marketing bezig bent. Maar ook helpt het bij het vertellen van jouw unieke verhaal.

De belangrijkste insteek van een goeie content marketing strategie, is consistent informeren en advies geven. Uiteraard is het achterliggende doel steeds de juiste doelgroep aantrekken, leads genereren en deze tot klanten converteren, maar daarvoor moet je als bedrijf eerst vertrouwen en autoriteit opbouwen. Het gaat om aandacht krijgen in plaats van opeisen.

Hoe pas je contentmarketing dan toe?

Je klant is niet geïnteresseerd in jou, je service of je product. Hoe hard je het ook van de daken schreeuwt. Maar wel in zichzelf, haar eigen vragen, problemen en de dingen waar deze tegenaan loopt. Het is aan jou de taak – als deskundige – om die klant verder helpen. Door het strategisch maken en delen van jouw kennis in de vorm van waardevolle content (variërend van tekst tot video’s en whitepapers) tijdens de klantreis ga je pro-actief de connectie aan met deze klant. 

Hierdoor begint deze je te kennen, te leren vertrouwen en bouw je een band op met deze klant. Op die manier blijf je top-of-mind. Bovendien kan je met een slimme content marketing strategie je zichtbaarheid vergroten, meer verkeer naar je website trekken en je naamsbekendheid als expert of autoriteit binnen jouw vakgebied verhogen.

Doelen halen met een doordachte content planning

Veel ondernemers weten inmiddels al hoe belangrijk content is voor hun bedrijf. Ze beginnen super enthousiast met het maken van allerlei vormen van content, maar als de resultaten op korte termijn achter blijven, sterft contentmarketing al snel een stille dood.

Voordat je aan de slag gaat is het dus enorm belangrijk dat je een slimme strategie en planning hebt. Want contentmarketing zonder helder doel is als schieten met hagel waarbij nooit je doel raakt. 

Daarom kijk ik bij het opstellen van je content marketing strategie en planning wat je wil bereiken, wie je wil bereiken, hoe je dit het beste kan aanpakken en wanneer je plan geslaagd is.

 Je wilt namelijk geen content maken om het maken van content. Dat is een verspilling van je tijd en energie. Het moet een reden hebben.

Wat wil je bereiken met contentmarketing?

Dat is de eerste vraag die ik je zal stellen. Wat is jouw doel?

Ik zet een content marketing strategie voor je op waarin jouw doelstellingen SMART zijn geformuleerd. Deze strategie zet ik vervolgens om naar een overzichtelijk content plan dat vertelt hoe jouw marketing strategie succesvol gaat worden.

Want het is pas door gericht content te creëren aan de hand van een doordachte content planning en deze content consequent te delen met de juiste doelgroep op het juiste moment, dat content voor jou kan werken.

Marketing strategie en content planning laten opzetten

Ben je op zoek naar een content marketing strategie en planning die voor jou werkt?

Wil je contentmarketing inzetten om de vindbaarheid van je website te verhogen en ontdekken hoe je van bezoekers klanten maakt? Zoek je een manier om social media optimaal in te zetten, zonder dat je er uren aan kwijt bent?

Door een effectieve content marketing strategie en planning op maat voor je bedrijf te maken, kan ik je hiermee helpen. Zodat je jouw tijd effectiever besteed, je zichtbaarheid vergoot en moeiteloos jouw droomklanten aantrekt.

Plan een vrijblijvende afspraak op een moment dat dit jou het beste uitkomt in mijn online agenda hieronder. Kunnen we meteen kijken of het klikt…

Mijn werkwijze: jouw klant en haar klantreis staat centraal

Het belangrijkste bij contentmarketing is het inspelen op de leefwereld van je doelgroep. Daarom doe ik eerst grondig onderzoek naar je doelgroep en breng jouw buyer persona en haar behoeften in kaart. De mix in content en het kanaal waarop je content aanbiedt moet namelijk relevant zijn in iedere fase van de customer journey (klantreis): van de nog-nooit-van-jou-gehoord tot de trouwe en loyale klant.

Met daartussenin alle belangrijke contactmomenten tussen jou en de klant – de touchpoints. Hierbij maak ik gebruik van het See-Think-Do-Care-model (STDC), opgesteld door Avinash Kaushik en toegepast door onder andere Google.

Content strategie op basis van het See-Think-Do-Care-model

Dit beproefde online marketing model geeft ons de handvatten en richting om je content marketing strategie direct goed aan te pakken. Helemaal als we deze koppelen aan de klantreis die jouw klanten doorlopen. Met als gevolg: betere resultaten.

In het kort bestaat het STDC-model uit 4 fases waar een klant doorheen loopt:

 
  1. See: de persoon komt voor het eerst in contact met jouw bedrijf.
  2. Think: de persoon erkent zijn behoefte en gaat actief op zoek naar een oplossing.
  3. Do: de persoon staat op het punt om te converteren in een klant en wil de oplossing hebben.
  4. Care: de fase na de aankoop waarin je zorgt dat de klant zo lang mogelijk bij je blijft.

Desondanks dat wat veel ondernemers denken, zit slechts 1-2% van jouw doelgroep in de koopfase (do-fase). Daar gaat dus nog een hele reis aan vooraf. Namelijk gemiddeld heeft een klant zo’n 5 tot 8 contactmomenten nodig om over te gaan op actie. Vandaar dat het verstandig  is om te focussen op alle fases binnen de customer journey. Hierdoor kom je al eerder in contact met je doelgroep. In plaats van alleen dat ene aankoopmoment. 

De kracht van de customer journey in beeld brengen

In elk van deze fases is de mindset van de doelgroep anders en hierop passen we de boodschap, de focus van het soort content en gekozen marketingkanaal aan. Want hoe verder een klant in een salesfunnel vordert, hebben ze ook behoefte aan een ander soort communicatie (boodschap).

Daarom zetten we per fase van de klantreis specifieke content en koppelen hier doelstellingen aan vast, alsook Kritieke Prestatie Indicatoren (KPI’s).  Op die manier kunnen we exact meten wat werkt en waar we nog verbeteringen kunnen aanbrengen in de content marketing strategie.

See-Think-Do-Care-model om de klantreis te bepalen
De focus van het soort content en de bijbehorende KPI's richten we in per fase waar een klant zich in bevindt.

Hoelang een fase duurt en hoe snel iemand hier doorheen loopt, verschilt heel erg per branche en wat je doet. Bijvoorbeeld wanneer je een keuken, laptop of dienst verkoopt heeft een consument relatief meer stappen nodig om overtuigd te raken van jouw toegevoegde waarde. In tegenstelling tot een klant-en-klaar product zoals een jurkje waarbij de customer journey juist heel kort kan zijn.

Paid, owned en earned media. Wat zetten we in?

Daar waar traditionele reclame ooit het fundament was van iedere marketing strategie heeft het tegenwoordig een ondersteunende functie. Tegenwoordig genereert content marketing drie keer zoveel leads en kost het 62% minder dan traditionele marketing blijkt uit onderzoek van Demand Metric.  Mits je het slim inzet!

Door een doordachte combinatie van het P.O.E.M.-model (Paid, Owned en Earned Media) te gebruiken binnen je marketingmix zetten we jouw contentmarketing op een slimme manier in; voor meer bereik, meer zichtbaarheid, vergroten van je naamsbekendheid en uiteindelijk aantrekken van leads.

Strategie en planning opzetten via het paid-owned-earned model
Een slimme marketingmix zorgt ervoor dat alle elementen elkaar versterken en je zo het meeste uit jouw investering haalt.

Owned media

De kanalen voor dit soort media heb je in eigen beheer. Je hebt hierbij volledige controle over zaken als de inhoud, de vormgeving, het medium en de frequentie van het verspreiden van de content met een strategie en planning. Het bereik van deze media is minder dan de andere 2 vormen.

Earned media

Dit is User-Generated-Content (UGC) die door andere personen wordt gecreëerd en waar je geen invloed op hebt. Het is gratis exposure die zowel positief als negatief kan uitpakken voor je bedrijf. Er wordt veel waarde gehecht aan dit soort media gemaakt door “ervaringsdeskundigen”.

Paid media

Bij deze media heb je het desbetreffende communicatie kanaal niet in eigen beheer, maar koop je advertentie ruimte in. Jij bepaalt de boodschap naar de doelgroep en bent gegarandeerd van zichtbaarheid, maar daar hangt een kostenplaatje aan vast.

PESO-model

Voor bedrijven die uitsluitend online aanwezig zijn maak ik gebruik van het PESO-model voor het content marketing plan. PESO staat daarbij voor Paid’ Earned, Shared en Owned media waarbij het Shared gedeelte zich voornamelijk richt op content marketing voor Social Media. Dit is een afgeleide versie van het bovenstaande model. Maar hierbij is Social media losgetrokken van de owned media omdat je geen invloed hebt op wat volgers met jouw content doen. Denk hierbij aan likes, comments, saves en shares op LinkedIn, Instagram, Twitter of Facebook.

Het doel van dit soort media is voornamelijk om interactie aan te gaan met je volgers, leads te generen en je bedrijf een “gezicht” te geven voor meer zichtbaarheid van je merk. Het enige nadeel ervan is dat het een tijdsintensief kanaal is dat vraagt om constante monitoring. Daarom is een slimme strategie en planning enorm belangrijk. Zodat je met minimale inzet, maximale impact kunt maken met je content marketing. 

Met contentmarketing help je een klant voor jou te kiezen
Content marketing strategie en planning Content marketing strategie en planning
Personal branding geeft jouw authenticiteit weer, wie jij als ondernemer bent

Ken jij de Focus Academie al?

Speciaal voor de DIY ondernemer die zelf aan de slag wil. Door middel van coaching, workshops en slimme tools ontdek je hoe je focus kan aanbrengen in je Merk en Marketing. Waardoor je een solide basis krijgt, zodat je gerichter kan mikken en aantrekkelijk wordt voor de allerbeste klanten.

Pin
Share
Share
WhatsApp
Tweet