Image
Top
Navigatie
Blog update op 18-08-2020 Leestijd: 5 minuten

Drukwerk, zelf printen of digitaal versturen? 5 tips voor de juiste keuze

Ga je zelf printen of laat je het over een professionele drukker?

Drukkerij of zelf printen? 5 tips voor de juiste keuze

“Mijn briefpapier is bijna op en ik vind het eigenlijk een beetje ouderwets om een enorme stapel te laten drukken. Ik zou denken dat je het tegenwoordig zelf prima kunt printen met een kleurenprinter.” Herkenbaar? Vast wel!

De keuze om drukwerk te laten drukken of printen is afhankelijk van het soort informatie. Er zijn namelijk een aantal belangrijke verschillen tussen drukken en printen, ook al worden de termen vaak door elkaar gebruikt.

En wat zijn exact de voor-en nadelen van laten drukken of zelf printen? De keuze wordt een stuk makkelijker met mijn 5 tips.

Om welk soort drukwerk gaat het?

Een belangrijk verschil tussen printen en drukken zijn de gegevens. Voor drukken heb je vaste gegevens en wordt elk exemplaar hetzelfde. Bij printen kun je gebruik maken van variabele gegevens en daardoor de informatie personaliseren (in tekst en afbeeldingen).

Zowel bij drukken als bij printen geldt dat het gebruikte papier een doorslaggevende factor is. Exact dezelfde instellingen kan op een andere papiersoort heel anders uitpakken. Denk bijvoorbeeld aan dik fotopapier en een gewoon blad waar je thuis op print.

Ook de oplage speelt hierbij een grote rol. Hoef je maar 1 keer zelf te printen, doe je dat snel en eenvoudig met je eigen printer. Maar heb je bijvoorbeeld meer dan 50 stuks nodig, dan is het handig om dit te laten drukken omdat het sneller en goedkoper is.

Digitaal drukken vs offset drukken

Drukken kun je onderverdelen in twee categorieën: offsetdruk en digitaal printen.

Offsetdruk laat zich goed gebruiken voor hoge oplagen die snel gedrukt moeten worden. Vanwege de hoge opstartkosten wordt dan ook geadviseerd het drukwerk, vanaf 100 posters of flyers via offset te laten produceren.

Digitaal printen is bij lagere aantallen zeer aantrekkelijk. Dit vanwege de lage opstartkosten. Digitaal printen wordt voornamelijk gebruikt voor aantallen tot 100-200 stuks.

Let er op om je oplage goed in te schatten. Het is het best vervelend als je te veel hebt besteld en hierdoor met een overschot komt te zitten dat je alleen maar in de weg staat.

Menukaart laten drukken of printen

Stelling: menukaart drukken of zelf printen?

Een menukaart is een van de meest dynamische documenten die gedrukt worden. Elke maand, en soms zelfs elke week, wordt er een nieuw menu bedacht om de bezoekers van het restaurant, bistro of café steeds wat nieuws voor te zetten.

Dit kun je heel eenvoudig laten drukken bij een drukkerij, ook in kleinere oplages zoals je inmiddels al weet.

Maar wist je dat je het menu ook kunt opmaken in een Word-sjabloon en deze zelf kunt printen?

Zeker als je wekelijks 20 nieuwe menukaarten moet afdrukken, kan het wat kostbaar worden om dit via een drukker te laten doen. De kwaliteit van (thuis)printers is de afgelopen jaren enorm verbeterd, dus dat kan prima met jouw eigen printer!

Let wel even op bij je ontwerp dat je deze niet van rand tot rand gaat vullen met kleur. De meeste printers kunnen dit niet beeldvullend printen.

Wat is beeldvullend afdrukken?

Bij printen heb je marges rondom jouw document nodig, een witruimte die niet bedrukt wordt. De printer heeft dit gedeelte namelijk nodig om het papier vast te houden en te begeleiden.

Als je vervolgens een A4-blad van rand tot rand afdrukt wilt hebben lukt dat vaak niet met je eigen printer. Kijk daarom vooraf naar de specificaties van je printer. Sommige printers kunnen beeldvullend drukken, maar helaas nog niet allemaal. Kies dan voor een ontwerp dat niet beeldvullend is, of laat het drukken. Bij drukken via een drukkerij is dit nagenoeg niet aan de orde.

Kwaliteit van drukwerk en de kosten

Zeker is de kwaliteit van thuisprinters de afgelopen jaren enorm verbeterd en de kleurenreproductie met sprongen vooruitgegaan. Maar wie echter zijn zelf gemaakte flyer wil verspreiden of een zelf geprinte poster buiten ophangt, loopt al snel tegen de beperkingen op.

De inkt geeft af of de poster is al na een paar regendruppels volledig onleesbaar geworden. Drukinkt van een drukker daarentegen is wel watervast en de kwaliteit is – zeker bij offset – superieur.

Daarnaast is het een fabeltje dat het laten maken van drukwerk duur is. Zelf printen is per afdruk veel duurder. De dure inkt – of beter: het vloeibare goud – zorgt er namelijk voor dat de prijs van een enkele kleurenafdruk op A4-formaat kan oplopen tot wel € 1,50 (bron: Consumentenbond). Dat tikt aardig aan als je zelf 50 A4-folders print én moet vouwen.

Zeker als je bedenkt dat bij een drukker je al voor een paar tientjes 100 perfect gedrukte kleuren A4-flyers hebt. En in tegenstelling tot jouw eigen printer worden bij hogere aantallen de kosten per afdruk alleen maar lager. Kijk dus vooraf naar de prijs per afdruk en het volume, en bepaal dan pas of je zelf gaat printen of dit liever uitbesteedt.

Ook zijn er enorm veel verschillende mogelijkheden qua papier, welke jouw boodschap extra kan benadrukken. Dikker papier maakt drukwerk meer luxe, terwijl een dunne papiersoort juist goedkoop aanvoelt.

Mijn visitekaartje is bijvoorbeeld van lekker dik papier (400gr) en de + die erop gedrukt staat heb ik met een spotlak benadrukt. Hiermee creëerde ik een “tastbare sensatie” en worden de zintuigen van de ontvanger geprikkeld. De verhoging op het papier zorgt voor een betere herinnering. En dat is mooi meegenomen.

Kwaliteit van drukwerk maakt het verschil

Digitaal drukwerk is zonder te drukken

Hierboven heb ik de diverse mogelijkheden besproken van drukken en printen, maar in deze digitale wereld kun je net zo snel een factuur of offerte per mail versturen. Daar komt geen papierwerk aan te pas.

Ook de kosten zijn bij de digitale versie een stuk lager. Denk bijvoorbeeld aan de inkt die je zelf verbruikt om jouw drukwerk te printen of de drukkosten van het briefpapier dat je bij een drukker laat maken. En de enveloppe en met bijbehorende postzegel niet te vergeten.

Daarnaast spaar je bomen. En wie minder afdrukt, maakt meer indruk. 😉

Digitale print, ga je zelf printen of wordt het de drukker?

Dat ligt er maar net aan welk soort informatie je wilt (laten) drukken. Hierbij spelen de gegevens, frequentie, oplage, kosten en het medium allemaal een rol zoals je hebt kunnen lezen.

Welke keuze je ook maakt, het is belangrijk dát je hem maakt. Je kunt namelijk besparen op kosten, of juist de kwaliteit verhogen, denk eens aan een andere vorm van drukwerk… Tegenwoordig is er veel meer mogelijk dan 10 jaar geleden.

Je zou hoe dan ook eens kunnen kijken naar je huidige ontwerp en of het nog voldoet/volstaat, of dat het misschien zelfs een goed moment is om je identiteit aan een grondige opfrisbeurt te onderwerpen! Of dit nu het opmaken van een Word-sjabloon is, het omzetten van een Word-document naar een drukklaar bestand betreft of het opfrissen van de huisstijl is… Belangrijk is dat de keuze past bij jou en je bedrijf!

Zelf verstuur ik grotendeels informatie digitaal, de ontvanger kan dan altijd zelf bepalen of deze het wel of niet afdrukt. En voor promotiemateriaal kies ik het liefst voor milieuvriendelijk papier met het FSC-keurmerk, waardoor ik zeker weet dat ik ‘groen’ bezig ben. Ook al gebruik ik geen groen in mijn ontwerp. 😉

Wil je graag weten hoe jouw bedrijf meer efficiënt kan omgaan met drukwerk, neem dan contact op of bel +31 (0) 6 173 50 824 om jouw wensen te bespreken. Ik help je graag om de juiste keuze te maken.

Delen is lief
 •  
 • 2
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
  2
  Gedeeld

Geschreven door

Muriel Snijders - Brand coach

Hi! Ik ben Muriel en heb inmiddels al honderden ondernemers geholpen met hun online én offline zichtbaarheid op het gebied van branding, design en social media. Met mijn jarenlange ervaring kan ik ondernemers en bedrijven net als jij helpen om de beste versie van zichzelf te worden. Want geen enkel bedrijf is hetzelfde. Ik zorg dat je een sterk merk krijgt dat je doelgroep aanspreekt en je bedrijf laat groeien. Spreek ik je snel?

Volg illgraffdesign op Instagram

© Copyright 2021 ill graff design | Privacy | Disclaimer | Algemene Voorwaarden | Mijn account