hoe krijg je meer focus in je werk en leven? 6 tips om jezelf op scherp te zetten

Hoe krijg je meer focus als ondernemer? 6 tips om jezelf op scherp te zetten

Hoe fijn zou het zijn wanneer je als ondernemer “alles” kunt doen wat je leuk vindt! Kiezen is niet makkelijk en soms zelfs ook een beetje eng (kies ik wel het goede? waar leg ik de focus op?). En met al jouw talenten en interesses is het eigenlijk ook veel aantrekkelijker om helemaal niet te hoeven kiezen.

Focus op ondernemen is daarom niet echt een populaire boodschap. Maar wel een belangrijke!

Want als ondernemer neem je je voor om van alles te doen. Maar vaak is het zo dat je aan het eind van de dag het gevoel krijgt dat je eigenlijk niets hebt gedaan. Of maar een heel klein deel van wat je van plan was. Herkenbaar?
In deze blog leg ik je het belang van focus uit en geef je 6 handige tips waarmee je direct aan de slag kunt.

Wat is focussen?

Focussen betekent eigenlijk “scherp stellen” en dat heeft alles te maken met je aandacht op iets richten. Dat wil zeggen dat je aandacht ergens op concentreert. De kunst daarbij is je niet te laten afleiden.

Ondernemen met focus mag dan simpel lijken. Het vergt ook veel tijd, geduld en discipline om dit op te bouwen. Mensen zijn namelijk snel afgeleid door de dagelijkse beslommeringen, storende gebeurtenissen en prikkels van buitenaf.

Maar afleiding, verstoringen, social media, smartphones die steeds afgaan zijn dan ook bijna onvermijdelijk voor een ondernemer. Allemaal zaken die ervoor zorgen dat je afgeleid wordt en de focus verliest. En dan heb ik het nog niet eens over eventuele weerstand of angst die je misschien hebt voor bepaalde taken, waardoor je deze steeds opnieuw voor je uitschuift.

Wat kun jij doen om focus als ondernemer te houden?

Wanneer je alleen denkt aan de belemmeringen en obstakels op de weg naar je doel, zul je deze nooit behalen.
Je bereikt namelijk je doel gemakkelijker door de focus te leggen op wat belangrijk is. Of je nu meer vrije tijd wilt, carrière maken of meer balans in je leven. Je focussen betekent dat je er helemaal voor gaat zonder dat je wordt afgeleid.
Vergelijk het met een topsporter waarbij zijn hele leven in teken staat van die sport en topprestaties leveren. Nu hoef je geen topsporter te zijn om mijn tips toe te passen, maar ze zullen jou zeker helpen om topprestaties te behalen. 😉

1. Bepaal je doel en focus je hierop

Je wilt je voor de volle 100% concentreren en ervoor gaan. Dat is gemakkelijk als je weet wat je wilt. Dus stel jezelf de volgende vraag: wat is je doel? Of je nu een bredere doelgroep wenst aan te spreken, je producten gaat restylen of meer balans tussen werk en vrije tijd wilt… Met een vast doel voor ogen gaat het ondernemen met focus je een stuk makkelijker af.

Visualiseer je doel en kijk welke activiteiten, taken en acties die je onderneemt je kunnen helpen. Zeker bij doelen die je wilt bereiken over een maand of een jaar. Focus op het ondernemen zelf. Dingen die hier niet positief aan bijdragen laat je lekker links liggen.

Begin elke dag met het maken van een to-do lijst waarop deze acties en taken staan. Zelf stel ik hem het liefst aan het einde van de werkdag samen. Zo weet ik wat ik moet doen voor de dag erna. Besteed er niet meer dan 10 minuten aan.

Extra tip: verdeel wat je moet doen in kleine gemakkelijk behapbare stukken. Zo kun je je aandacht er volledig op richten en stapje voor stapje genieten van de vooruitgang die je boekt.

2. Maak een prioriteitenlijst

Stel aan de hand van je doel (of doelen) je prioriteiten. En dat is niet altijd makkelijk te bepalen. Alles lijkt haast te hebben en veel dingen moeten liefst eergisteren nog af.

Denk goed na over wat werkelijk van belang is om te doen, om dichter bij je doel te komen? Wat kan écht niet wachten? Ondernemen met focus is namelijk keuzes maken en prioriteiten stellen.

Zo werk je effectief en kun je zaken makkelijker afronden.
Maak je actielijst zeker niet langer dan 7 taken. Begin met wat de hoogste urgentie heeft en trek dan een streep.

Extra tip: nieuwe actiepunten die je tijdens de dag tegenkomt schrijf je onder in je lijst erbij, maar laat je daarna los.

hoe krijg je meer focus in je werk en leven? 6 tips om jezelf op scherp te zetten

3. Ondernemen met focus zonder al die afleiding

Door telkens tussendoor “even” je e-mail, Twitter, Facebook en dergelijke te checken werk je minder efficiënt en word je productiviteit verminderd.

Hierdoor moet je steeds weer opnieuw starten en behoud je niet de focus op wat belangrijk is. Met als gevolg dat je je taak niet kunt afmaken en wellicht lichtelijk geïrriteerd raakt of de animo verliest.

Spreek daarom met jezelf af dat je op vaste tijden (bijvoorbeeld 2 tot 3 keer per dag) je mail, Twitter, Facebook etc. checkt en de tijd neemt voor andere kleine klusjes. Zet je ook telefoon op stil en leg hem uit het zicht. Dan kom je niet meer zo snel in de verleiding. Zo voorkom je dat je ongemerkt andere dingen doet dan je werkelijk wil.

Ondernemen met focus kan alleen als helder is wanneer je 100% kunt ondernemen en niet steeds wordt gestoord. Ik begin daarom al om 7 uur wanneer het lekker rustig is. Er is op dat moment veel minder klantcontact en kan ik belangrijke taken of mails afronden die mijn volledige aandacht nodig hebben. Daarna kan ik fris aan de rest van mijn takenlijst beginnen!

Extra tip: werk je in een drukke en rumoerige omgeving? Zet een koptelefoon op of werk een paar uurtjes in alle rust thuis.

4. Werk in tijdsblokken voor meer focus en rust

Urenlang geconcentreerd achter elkaar doorwerken, gaat meestal ten koste van je concentratie en werkt contra-productief. Door gericht bezig te zijn zul je meer progressie boeken en sneller vooruit gaan. 

Onderzoekers van de Universiteit van Californië zeggen dat het meer dan 10 minuten kost om onze focus terug te krijgen als we worden gestoord als we ergens mee bezig zijn. Door afleidingsvrij te werken behoud je de juiste focus.

Zorg er dus voor dat je bewust tijd maakt voor de dingen die belangrijk voor jou zijn, zonder enige afleiding.

Een goede methode hiervoor is het werken in blokken van tijd. Spreek met jezelf af dat je bijvoorbeeld van 9 tot 10 mails gaat beantwoorden. Of dat je van 3 tot 4 uur aan die opdracht gaat werken voor je klant. Neem daarna bewust een pauze.

Wil je beter ondernemen met focus?

AAN DE HAND VAN PRAKTISCHE TIPS, WEETJES & HANDLEIDINGEN IN MIJN MAILINGS LEER JE HOE

5. Plan regelmatig een pauze

Kiezen voor een focus op wat belangrijk is, betekent overigens niet dat je steeds maar door moet blijven buffelen. Zorg dat inspanning en ontspanning elkaar regelmatig afwisselen.
Strek even je benen, haal een frisse neus, drink een kop koffie, thee of glas water en laat los waar je mee bezig bent. Je hersenen komen dan even tot rust, waarna je later weer met nieuwe energie aan de slag kunt.
Ook kan het je helpen om even afstand te nemen als je met een bepaald probleem worstelt. Vaak zie je erna wel de juiste oplossing.
Extra tip: je rustmoment nemen doe je niet tijdens het afhandelen van een mail of een telefoongesprek. Ga er écht even voor zitten of staan. Neem de tijd om dat kopje koffie daadwerkelijk te proeven in plaats van het achterover te slaan.

6. Voortdurend op AAN staan is ook niet goed voor je focus als ondernemer

Door afgebakende, concrete en haalbare(!) doelen voor een bepaalde tijdsperiode of jarenplan in te stellen, werk je op een productieve manier aan je bedrijf. En dat is helemaal geweldig! Focus is namelijk een belangrijk ingrediënt voor succes.
Daarnaast is het ook goed om die focus af en toe even los te laten.
Als je namelijk focust, stop je pas met een taak als het af is. Je bent alleen bezig met gedachten en handelingen die nodig zijn om je taak uit te voeren en af te maken. En de mens, jij ja, wordt dan “even vergeten”.
Net zoals een sporter na inspanning zijn spieren laat ontspannen, zo heeft jouw brein na inspanning ook ontspanning nodig. Échte ontspanning; iets waarbij je geen concentratie nodig hebt.
Heerlijk ontspannen op vakantie als ondernemer

Plan een vakantie

Dat pauzemomenten van belang zijn gaf ik al eerder aan. Maar af en toe moet je brein er ook even langer tussen uit. Die periode heet vakantie. Voor veel ondernemers een bekend woord, maar slechts een op de 8 nemen ook die tijd voor zichzelf.

Toch kan zo’n vakantie erg nuttig zijn voor je bedrijf.

Door even compleet af te schakelen, kun je erna weer met een frisse blik naar het bedrijf kijken. Je kunt problemen beter identificeren en aanpakken. Grotendeels omdat je een betere focus en helderheid hebt die je voor jouw vakantie niet had.

Dat betekent dus: niet stiekem gaan werken. Zet een out-of-office melding aan in je mails, informeer je team, plan je social media posts vooruit en check je telefoon slechts 1x per dag. Wedden dat je met een hyper focus weer aan de slag kunt? 😉

Een ondernemerscoach helpt je focus te houden

Soms heb je een beetje steun nodig om de juiste focus te houden. Een klankbord of sparringspartner kan hierbij helpen.

Door zo iemand achter de hand te hebben kun je zo nu en dan toetsen of je nog op de juiste weg bent. Ook kun je situaties voorleggen waar je mee worstelt. Een frisse blik van een ondernemerscoach kan wonderen doen.

Wanneer je met een collega of werknemer dingen doorspreekt, kan het zijn dat je niet de antwoorden krijgt die je zoekt. Zeker als het gaat om de toekomst van je bedrijf. Zij voelen misschien de belemmering “van de baas” om openhartig te zijn of denken in dezelfde patronen. Maar ook onder je kennissen en familie begrijpt niet iedereen wat het ondernemerschap van je vergt.

Het is dan verstandig om een outsider te vragen die kritische vragen durft te stellen. Die je “nee” durft te verkopen of je een breder perspectief biedt. Zodat je beter kan focussen als ondernemer op dat wat voor jou prioriteit heeft. Maar ook kom je zo in een betere werk-leven balans.  En dat zorgt voor meer rust in je hoofd.

Hoe krijg je meer focus als ondernemer? 6 tips om jezelf op scherp te zetten Hoe krijg je meer focus als ondernemer? 6 tips om jezelf op scherp te zetten
Hoe krijg je meer focus als ondernemer? 6 tips om jezelf op scherp te zetten bespreekt deze onderwerpen:
Dit artikel is geschreven door:

Muriel Snijders

Hi! Ik heet Muriel Snijders en net als jij ben ik een ondernemer met een plan: zorgen dat jij de beste versie van jezelf wordt. Niet om jezelf op de borst te kloppen, maar om beter te maken wat al goed is én dit durven te benoemen. Want als je jezelf niet uitspreekt, word je ook niet uitgekozen. Door een brand te ontwikkelen dat authentiek en uniek is, waar je trots op kunt zijn en dat perfect bij je past maak ik dit duidelijk. Hiermee wil ik de klanten van mijn klanten bereiken, in hoofd, hart en ziel. Om zo ondernemer voor ondernemer de wereld mooier en gelukkiger te maken. Daar word ik namelijk gelukkig van. En jij natuurlijk ook!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

For security, use of Google's reCAPTCHA service is required which is subject to the Google Privacy Policy and Terms of Use.

I agree to these terms.

Social media contentkalender 2023-2024

Steek je veel tijd en energie in je social media, maar merk je dat het niets oplevert?

Elke keer is het weer een uitdaging om content te verzinnen voor je social media posts. Maar onder de streep krijg je hoogstens een paar likes. En dat kan best frustrerend zijn.

Stel je eens voor dat je nooit meer zonder inspiratie zit voor je posts. Omdat je een kant-en-klaar contentplan hebt, gebaseerd op een bewezen marketingstrategie. Waarmee je waardevolle content kan bedenken in een handomdraai. Zou dat niet heerlijk zijn?
10 Shares
Pin6
Share4
Share
WhatsApp
Tweet