SEO marketing trends in 2021

SEO marketing trends in 2021

Met 2021 om de hoek en een alles-veranderend jaar bijna achter de rug is het de hoogste tijd om vooruit te kijken. Wat worden de SEO marketing trends in 2021? Welke blijvende impact heeft corona op ons zoekgedrag en hoe past Google zich daaraan aan? We zetten de belangrijkste trends op een rijtje, zodat jij kunt zorgen dat je klaar bent voor 2021.

Hoe corona ons zoekgedrag veranderd heeft

Het zal niemand verbazen dat in 2020, het jaar van de corona crisis, het zoekgedrag nogal anders was. We zochten natuurlijk veel minder naar vakanties, hotels en restaurants bijvoorbeeld. En we zochten veel meer naar plekken om de natuur in te gaan, naar nieuwe huizen en naar inkomensverzekeringen. Dit zal vermoedelijk voor een deel weer terug naar ‘normaal’ veranderen wanneer de corona crisis achter ons ligt – en laten we er vanuit gaan dat dat in 2021 het geval is. Toch is het interessant om te bekijken hoe ons zoekgedrag structureel verandert door corona.

Een aantal trends zouden namelijk zomaar eens blijvend kunnen zijn. Denk bijvoorbeeld aan het zoeken naar ‘lokaal’. Google had al opgemerkt dat we vaak een lokale oplossing zoeken, maar dit is tijdens de corona crisis nog veel meer toegenomen. “DIY”, oftewel do-it-yourself is een constant toenemende trend. Logisch, want we moeten in deze tijd veel meer zelf doen. En tot slot zochten we natuurlijk meer dan ooit naar ‘informatie’. En dat bleek dit jaar misschien wel meer dan ooit heel moeilijk, want wat moet je geloven? Voor elk stukje informatie leek wel een webpagina te zijn met exact de tegenovergestelde boodschap. De verwachting is dat deze trends – naarmate de crisis langer duurt – een blijvende gewoonteverandering worden, en niet van voorbijgaande aard.

Zo staat ons dus een nieuw jaar, met nog meer dan gewoonlijke gedragsaanpassingen te wachten. Maar die veranderingen worden natuurlijk niet alleen door corona gedomineerd. Ook Google heeft niet stilgezeten. Ben jij er klaar voor? Hier volgen de 5 belangrijkste trends.

1 – Word een lokale held met Google My Business

Lokaal werd in 2020 het nieuwe ver weg. Was het in 2019 nog heel hip om voor het beste broodje naar de andere kant van de stad te gaan, in 2020 vonden we dat broodje op loopafstand om de hoek. En als we nog meer lokaal gaan zoeken, dan is het nog belangrijker om optimaal gebruik te maken van de mogelijkheden die Google My Business biedt.

Google My Business is namelijk vooral gestoeld op het lokaal vinden van aanbieders. Dus, zoekt iemand naar een broodjeszaak online, dan kun je zorgen dat jij de lokale held wordt. Dat doe je door een Google My Business account aan te maken, en deze zo rijk mogelijk aan te kleden met foto’s, openingstijden en zoveel mogelijk goede reviews natuurlijk.

Die openingstijden zijn overigens extra handig wanneer er door corona aanpassingen zijn. Een koopavond is geen vanzelfsprekendheid meer, dus houd je klanten op de hoogte van wanneer ze bij je terecht kunnen.

2 – DIY geven video en voice search een extra boost

Al die lockdowns hebben ervoor gezorgd dat we echte doe-het-zelvers zijn geworden. En wat doet een echte doe-het-zelver als die het even niet weet? Juist: googlen. En de manier waarop we dat doen is onder andere door de groeiende DIY trend nog vaker via video en voice search. Tijdens het ophangen van een lamp de juiste draadjes aan elkaar knopen? Je vraagt het een Google Home of je bekijkt een video.

Jij bereidt je hierop voor door voor voldoende video content op relevante onderwerpen rondom jouw dienstverlening of product te zorgen. Daarnaast stelt de groeiende voice search trend je in staat om nog meer normale volzinnen te schrijven. Dus geen gekunstel rondom de key phrase “lamp ophangen draadjes” om hoog te eindigen in Google, maar gewoon “welke draadjes moeten aan elkaar bij het ophangen van een lamp”. Dat is immers hoe we zoeken via de voice assistant.

3 – Content wordt nóg belangrijker

Content was al zo belangrijk en het wordt alleen maar belangrijker. De dagen van de content trucjes, zoals het eindeloos herhalen van hetzelfde keyword of het gebruik van een klassieke word cloud liggen al even achter ons. Content moet authentiek, waardevol en van hoge kwaliteit zijn. Google heeft met de BERT update gezorgd dat het nog beter ‘als een mens’ kan lezen en begrijpen wat er geschreven wordt. Vergeet de trucjes dus maar en focus je op echte, waardevolle content waar een lezer mee geholpen wordt.

4 – Word geen #fakenews

Met de groeiende behoefte aan content van goede kwaliteit, groeide ook de wirwar aan waar- en onwaarheden en alles ertussenin. Het is als zoeker bijna niet mogelijk om altijd echt nieuws van nepnieuws te onderscheiden. Of om te bepalen of de informatie die je tot je neemt wel klopt. Leerde Google dankzij de BERT update al beter om artikelen net als een mens te lezen, dankzij het E-A-T principe wordt er ook getracht om het kaf van het koren te scheiden als het gaat om de kwaliteit van de content.

E-A-T staat voor Expertise-Authoritiveness-Trustworthiness: expertise, autoriteit en betrouwbaarheid. Door die 3 aspecten te toetsen bepaalt Google de kans dat het artikel echt- of nepnieuws bevat of content van goede kwaliteit, wat weer wordt beloond met een positie verovering. Om hierop in te spelen is het aan te raden je zoveel mogelijk te focussen op je expertise: schrijf over het product of de dienst die je aanbiedt en alle zaken die daar aan gerelateerd zijn. Hoe meer- en hoe langer je dat doet, hoe groter de kans is dat het E-A-T principe in jouw voordeel spreekt.

Meer SEO marketing trends leren?

Aan de hand van praktische tips, weetjes & handleidingen in mijn mailings leer je hoe

5 – Passages zijn de nieuwe pagina’s

Werd een pagina voorheen altijd als geheel gewaardeerd, in 2021 zullen de passages uit artikelen op die pagina net zo goed posities gaan veroveren. Het gaat dus niet langer alleen om het geheel, echt elk stukje content moet goed zijn. Wat we precies bedoelen? Stel, je zoekt naar “wanneer is de Eiffel toren gebouwd?”. Dan kan het zijn dat Google het antwoord deels al in de snippet geeft, maar dat wanneer je doorklikt je direct op de passage met het juiste antwoord landt, geel gearceerd en al.

Dat biedt mogelijkheden voor bijvoorbeeld voice search en de featured snippets, want: deze oplossing leent zich goed voor antwoorden op vragen. En een goed onderbouwd antwoord op een veelgestelde vraag is op zichzelf al een goed ingrediënt om een beter SEO resultaat te behalen. Zorgen dus dat de content van A tot Z klopt, met krachtige passages die een kwalitatief antwoord op een vraag geven. De Eiffeltoren is gebouwd in 1887 trouwens.
Lokale aanwezigheid, betrouwbare en kwalitatieve content via webpagina, video en de voice assistants. Dat zijn de belangrijkste uitgangspunten waarmee jouw onderneming in 2021 een SEO winnaar kan worden.

Over de schrijver:

Dit gastartikel is geschreven door SEO specialist Romano Groenewoud. Hij verzorgt geheel locatie onafhankelijk als digitale nomade zijnde maatwerk SEO dienstverlening voor MKB Nederland onder de alias ‘SEO Geek’. Zijn missie is om hoogwaardige zoekmachine marketing ondersteuning betaalbaar te maken voor ZZP en MKB Nederland door de scherpste SEO tarieven te hanteren van Nederland.
SEO marketing trends in 2021 SEO marketing trends in 2021
SEO marketing trends in 2021 bespreekt deze onderwerpen:
Dit artikel is geschreven door:

Romano Groenewoud

Romano zijn bijnaam is ‘SEO Geek’. Dit is wat hij is: Romano leeft, eet, drinkt, slaapt en ademt zoekmachine optimalisatie. Zijn voornaamste drijfveer is topposities behalen in de organische zoekresultaten van Google. Voor hem geeft niets een grotere kick dan grote corporaties aftroeven voor competitieve zoekwoorden. Deze SEO campagnes voert hij overigens samen met een team van freelancers geheel locatie onafhankelijk uit als zijnde digitale nomade vanuit tropische oorden variërend van de Filipijnen tot aan Peru.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

For security, use of Google's reCAPTCHA service is required which is subject to the Google Privacy Policy and Terms of Use.

I agree to these terms.

Social media contentkalender 2023-2024

Steek je veel tijd en energie in je social media, maar merk je dat het niets oplevert?

Elke keer is het weer een uitdaging om content te verzinnen voor je social media posts. Maar onder de streep krijg je hoogstens een paar likes. En dat kan best frustrerend zijn.

Stel je eens voor dat je nooit meer zonder inspiratie zit voor je posts. Omdat je een kant-en-klaar contentplan hebt, gebaseerd op een bewezen marketingstrategie. Waarmee je waardevolle content kan bedenken in een handomdraai. Zou dat niet heerlijk zijn?
6 Shares
Pin4
Share2
Share
WhatsApp
Tweet