Meld je aan voor het gratis webinar: Verover het hart van je ideale klant

In 5 simpele stappen een nieuwsbrief maken waar je lezers blij van worden

In 5 simpele stappen een nieuwsbrief maken waar je lezers blij van worden

Een nieuwsbrief maken en versturen is een krachtige manier om je doelgroep betrokken te houden bij jouw bedrijf. Het is een vorm van communicatie waar je één op één vaak geen tijd voor hebt. Abonnees ontvangen jouw nieuwsbrief in de mailbox en worden verleid door een kop of het artikel zelf. Vanuit daar klikken ze door naar je website en zo trek jij meer bezoekers.

Het klinkt zo simpel, maar de werkelijkheid is vaak anders. Net als jij worstelen veel ondernemers met vragen wat je in een nieuwsbrief moet zetten, hoe vaak moet je een nieuwbrief verzenden en wanneer, maar ook welk systeem – Outlook, MailChimp e.d. –  je het beste kunt gebruiken om je mailing te versturen. Want nu schrijf je iedere keer vol enthousiasme een mailing, maar de resultaten … die blijven uit.

Daarom deel ik graag mijn inzichten hoe je zelf in 5 simpele stappen een nieuwsbrief kunt maken waar je lezers blij van worden. Zodat je vanaf nu jouw boodschap op de juiste manier over kunt brengen in tekst en beeld.

1. Wat is het doel van een nieuwsbrief?

Het lijkt een beetje overbodig om dit te zeggen. Maar toch doe ik het. Te vaak gaat iemand een nieuwsbrief verzenden waar geen gedachte of doel achter zit. Tja, hoe kun je dan verwachten dat die iets op gaat leveren?

Door het doel van je nieuwsbrief vooraf helder te hebben weet je waarvoor je het doet. WAAROM je die tijd en moeite steekt om die nieuwsbrief te schrijven en te verzenden. Veelal wordt een mailing gebruikt om kortingen te communiceren. Maar een nieuwsbrief kan zoveel meer betekenen voor je online marketing en je zichtbaarheid:

Dus stel jezelf eerst de vraag wat je bij de ontvanger wilt bereiken, voordat je jouw nieuwsbrief gaat maken. Bijvoorbeeld: Wil je jouw email abonnees informeren of inspireren? Of is het doel om de ontvanger ergens van te overtuigen, zoals de aanschaf van een product? 

2. Aan wie ga je de nieuwsbrief versturen?

Wie wil je precies bereiken? Niet geheel onbelangrijk natuurlijk. 😉
Want iemand die 50 is benader je op een andere manier dan een jonger persoon van een jaar of 20. Daarom is het belangrijk om je goed te realiseren wie er tot jouw doelgroep behoort. En hoe beter jouw nieuwsbrief bij de specifieke interesses en voorkeuren van jouw ontvangers aansluit. Des te groter de kans dat ze de nieuwsbrief ook daadwerkelijk gaan lezen en op je links klikken.

Daarom zorg je dat de informatie die je verzend ook relevant is voor je nieuwsbrief abonnee. Want als je een mailing opent die niet op jou van toepassing is, kan dat erg vervelend overkomen. Bijvoorbeeld een nieuwsbrief over kinderkleding, als je zelf geen kinderen hebt.

Om die reden maak je gebruik van diverse klantgroepen (ook wel segmentatie genoemd). Waarbij je verschillende abonnees met identieke kenmerken in eenzelfde groep zet. Zodat je deze groep heel gericht jouw mailings kan sturen. Bijvoorbeeld groepen als mannen, vrouwen en gezin als je de bovenstaande kledingwinkel hebt. Daarom heb ik klantgroepen gemaakt op basis van interesses. Zoals social media, ondernemerschap, bloggen, branding en planning. Bovendien kan mijn email abonnee zelf kiezen welk soort mailings deze wilt ontvangen.

2. Wat zet je in de nieuwsbrief?

Wanneer je de volgende keer een nieuwsbrief gaat schrijven zorg je dat deze relevant is voor je doelgroep

Want als je nieuwsbrief lezer niet geïnteresseerd is in wat hij of zij ziet, zal deze snel afhaken en zich uitschrijven. Daarom kijk je eerst naar de behoefte van je email abonnees. Vervolgens zet je producten, afbeeldingen en eventuele kortingen in de kijker die jouw klanten ook echt willen zien.

Stel jezelf daarbij de volgende vragen:

Niet alleen zorg je met deze vragen dat de inhoud van jouw nieuwsbrief aansluit op de behoefte van je doelgroep. Maar ook voorkom je dat je een mailing verstuurt die veel uitschrijvingen veroorzaakt.

Een pakkende nieuwsbrief schrijven en verzenden
Een pakkende nieuwsbrief maken waar je lezers blij van worden!

3. Hoe moet je een nieuwsbrief maken?

Hoe moet ik een goede nieuwsbrief maken die mijn abonnees ook daadwerkelijk gaan lezen? Dat is een van de meest gestelde vragen van mijn klanten. Maar hoe je dat doet is helaas geen kant-en-klaar antwoord voor. Noch een standaard nieuwsbrief voorbeeld dat je eenvoudig kunt kopiëren.

Aangezien dit volledig afhankelijk is van de branche waarin je zit, de producten of diensten die je verkoopt en de doelgroep die je wilt aanspreken. Maar om je al in de juiste richting te helpen, heb ik enkele tips voor je samengevat.  Waardoor de meest belangrijke elementen waaraan een goede nieuwsbrief moet voldoen meer helder worden. Vervolgens kan je deze tips gebruiken als voorbeeld om je nieuwsbrief te maken.

Onderwerpregel

Het begint allemaal met een goede onderwerpregel. In 1-2 seconden bepaalt de ontvanger aan de hand van het onderwerp of deze je mailing gaat openen of niet. Dus kun je er maar beter voor zorgen dat dit onderwerp pakkend genoeg is. 

Gebruik vooral NIET het woord nieuwsbrief of mailing als onderwerp. Maar ook de datum van verzenden erin gebruiken is een grote nono. Namelijk een zulk soort titel gaat je nieuwsbrief abonnee niet uitnodigen om die mailing te lezen. Welk onderwerp vindt je doelgroep WEL belangrijk genoeg om te openen? Bijvoorbeeld een onderwerp dat een antwoord geeft op een vraag is al een goede start. Net als een oplossing voor iets waar ze tegenaan lopen.

Voorbeeld mailing voor een pakkende onderwerpregel

Kies voor een prikkelende kop die de lezer aanzet tot actie. Zoals bijvoorbeeld “Ontdek het geheim van een goed vindbare website” of “In 3 simpele stappen meer sales”. Maar ook kun je de onderwerp regel personaliseren zoals “Annemarie, er zijn nog slechts 5 kaartjes voor ons seminar”. Voorwaarde is dan wel dat je de voornaam moet weten. 😉

Praktische tips voor de onderwerpregel van je mailing

Wil je emoji’s in je onderwerpregel gebruiken, dat kan dat!  Dit artikel op Medium zal je vast interessant vinden om te lezen. Want het gaat flink de diepte in over het gebruik van emoji’s in onderwerpregels.

Maak je onderwerpregel niet te lang. Voor mobiele telefoons gebruik je maximaal 30 – 40 karakters. En voor computerschermen 60 tot 70 karakters. Mijn advies is om standaard het aantal karakters voor mobiel aan te houden wil je jouw nieuwsbrief verzenden. Dan zit je altijd goed.

Systemen zoals Gmail en Outlook laten naast de titel ook de pre-header zien. Dus vergeet niet om daar een korte teaser in te schrijven. In plaats van de standaard “Kun je deze mail niet goed lezen? Open hem dan in je browser”.

Wanneer is je onderwerpregel succesvol vraag je je af? Volgens MailChimp boek je succes wanneer 15% tot 26,5% van de ontvangers je nieuwsbrief opent.
Hoe kan je pakkende titels en teksten schrijven voor je mailings?

Hoe kan je pakkende titels en teksten schrijven voor je mailings?

Slimme ondernemers, tekstschrijvers en ontwerpers weten het al. Het is bewezen dat bepaalde woorden en zinnen leiden tot meer reactie en hogere verkopen.

Je hebt het zelf ook vast al eens ervaren dat je op sommige teksten beter reageert dan op andere. Omdat ze je net wat beter aanspreken of een bepaald gevoel geven. En een mailing lekker leest.

Wanneer je met de krachtige woorden en zinnen in dit gratis e-book aan de slag gaat, zal je ervaren dat pakkende teksten en titels schrijven een makkie wordt.
Download het gratis e-book “krachtige woorden lijst”. En start direct met mailings die lekker makkelijk lezen en jouw doelgroep aanspreken.

Inhoud van je nieuwsbrief

Wie je mail opent, heeft nog niet op de link geklikt. Daar is iets meer voor nodig. Dus zorg ervoor dat de inhoud van je mailing persoonlijk en relevant is. Maar ook dat hij overzichtelijk is en lekker leest.

Want welk soort mails lees je zelf het liefste? Juist, mails die aan jou persoonlijk gericht zijn, boordevol met informatie die jij leuk of interessant vind. 

Daarom richt je jouw nieuwsbrief op één persoon. Ook al verstuur je de nieuwsbrief naar meer dan 1000 personen. Toch leest er per keer maar één persoon die mail. Dus spreek die persoon aan met zijn of haar naam en gebruik geen jullie, maar jij of u.

Niet alleen sterke titels per onderwerp stimuleren om verder te lezen. Maar ook aansprekende afbeeldingen, citaten of opvallende woorden/zinnen in een tekst dragen hieraan bij. 

Maar ook de opmaak is van belang!

Dus maak je de nieuwsbrief niet al te lang. Hou het bij 3-5 onderwerpen. Anders wordt je mailing niet volledig gelezen. Wissel af tussen beeld en tekst. Daarnaast gebruik je duidelijk aanwezige call-to-actions die ervoor zorgen dat klanten actie ondernemen. Zoals het klikken op een link.

Afhankelijk van je branche maak je er een “online magazine van”. Zoals bijvoorbeeld Albert Heyn dit doet. Of je kiest ervoor om een sobere stijl te gebruiken, zodat het net een echte persoonlijke mail is.

Door te testen met verschillende soorten mailings kom je erachter wat voor jou het beste werkt. Probeer dingen uit en vergelijk de resultaten met elkaar. Op die manier kom je erachter waar jouw nieuwsbrief aan moet voldoen om je lezers blij te maken.

Nieuwsbrief maken voorbeeld Albert Heyn

Structuur

Wanneer je jouw onderwerpen, teksten en visuals klaar hebt, is het belangrijk om een logische volgorde te bepalen. Op die manier kun je een zekere structuur te bieden in je nieuwsbrief. De meest belangrijke berichten plaats je bovenaan. Want niet alle lezers zullen braaf je hele nieuwsbrief doorlezen, alleen dat wat zij interessant vinden.

Zorg dat zij de belangrijkste boodschap dan in ieder geval niet missen!

Klikt het?

De Click-Trough-Rate (CTR) geeft aan hoeveel procent van de lezers doorklikt op een link in je nieuwsbrief. Bijvoorbeeld naar een contactpagina, naar je blog of een product dat je verkoopt. Klikt 1,2% tot 5% door om meer te lezen? Dan scoor je goed en dat willen we allemaal wel.

Om te zorgen dat iemand klikt op een link in je nieuwsbrief, moet je hem wel duidelijk zichtbaar maken. Bij de een is dat door een opvallende knop te plaatsen. En bij de ander werkt een tekstlink beter. Dat ligt weer helemaal aan je doelgroep, branche e.d. Kortom blijven testen is verstandig.

Daarnaast is het verstandig om niet te veel links te plaatsen. Want dan komt je mailing drammerig en reclame-achtig over.

Een toffe nieuwsbrief verzenden moeilijk?

Nee hoor! Aan de hand van praktische tips in mijn mailings leer je hoe je dit goed aanpakt

4. Welk systeem gebruik je om je nieuwsbrief te verzenden?

Sommige ondernemers maken de opmaak in Word of Canva. Vervolgens zetten ze hem om naar een pdf die ze als nieuwsbrief versturen naar iedereen. Dit is NIET de manier om dit goed en slim aan te pakken. Want je hebt geen enkel idee of je nieuwsbrief überhaupt gelezen wordt. Maar ook kom je er nooit achter wat iemand interessant vind of juist niet.

Wil je jouw nieuwsbrief verzenden, dan heb je een goed (meetbaar) systeem nodig. Voordat je een nieuwsbrief systeem software gaat kiezen, is het belangrijk om jouw eigen wensen en het aantal abonnees helder te hebben. Want iedere ondernemer heeft zo zijn of haar voorkeur voor het maken van nieuwsbrieven of emailcampagnes. Maar ook qua functionaliteiten: email automation, segmentatie (klantgroepen maken), externe koppelingen, opzetten van eigen sjablonen etc…

De meest gebruikte nieuwsbrief tools zijn bijvoorbeeld: MailChimp, MailBlue (Activecampaign), Autorespond en Mailerlite. Stuk voor stuk zijn dit prima systemen waarmee je kunt starten. 

Mijn nieuwsbrief software is MailBlue

Mailblue is de Nederlandse versie van Activecampaign. Naast dat de mailingsoftware volledig AVG-proof is en redelijk makkelijk in gebruik, heeft het ook veel andere voordelen. Zoals e-mail automation en de soepele integratie met mijn webshop, CRM-systeem (Hubspot Teamleader Focus is mijn klantendatabase) en deze WordPress website.

Toch kan het voor beginners best een uitdaging zijn om het goed in te stellen. Net als dit het geval is bij MailChimp, mijn voorgaande nieuwsbrief systeem. Vandaar dat ik je eerder adviseer om met MailerLite of Autorespond te starten. Want dan heb je minder zoekwerk en kan je er direct mee aan de slag. 

Zorg dat je mailing software voldoet aan de AVG wet!

Welk nieuwsbrief systeem je ook kiest, zorg dat het voldoet aan de AVG-wet. Zodat je niet in strijd bent met de privacy- en telecommunicatiewetten die in ons land van kracht zijn. Want dit kan je anders nogal duur te komen staan.

Zowel Outlook als Gmail horen hier niet bij! Want je abonnees moeten zich namelijk makkelijk kunnen uitschrijven als ze je mailings niet interessant vinden. Dit kan niet in beide mailsoftware systemen. Maar daar zijn ze ook niet voor ontwikkelt.

5. Hoe vaak moet je een nieuwsbrief versturen?

Een gangbare frequentie is een keer per week. Maar een keer per maand je nieuwsbrief versturen kan uiteraard ook. Bovendien kun je beter iets minder vaak een nieuwsbrief versturen waarin een aantal écht relevante onderwerpen staan. Dan dat je iedere dag een nieuwsbrief verstuurt. Waardoor je al snel spammerig overkomt.

Vandaar dat ik zelf per klantsegment één mailing verzend per maand op vaste dagen. Door de verschillende mailings te verspreiden over de maand krijgen ze daarom nooit meer dan 1 mail op dezelfde dag. Echter als die persoon in meerdere segmenten zit, dan ontvangt deze uiteraard ook meerdere mailings per maand. 

Op regelmatige basis ga je jouw nieuwbrief verzenden

Niet iedereen heeft altijd de tijd en zin om een nieuwsbrief te maken. Maar enige regelmaat voor je mailings is wel enorm belangrijk. Want je email abonnees hebben bepaalde verwachtingen als zij zich voor je nieuwsbrief inschrijven. Wanneer er vervolgens de ene keer wel en de andere keer geen nieuwsbrief komt, kan dit zorgen voor frustratie en wantrouwen. Aangezien ze er geen pijl op kunnen trekken wanneer je een nieuwsbrief zal verzenden. Met als gevolg een hoger aantal uitschrijvingen.

Dus bedenk voor jezelf wat het beste past bij jouw bedrijf en je doelgroep. Vervolgens pas hier de inhoud en frequentie van je nieuwsbrief versturen op aan! En wil je écht klantgericht aan de slag? Vraag dan aan je klanten hoe vaak zij het meest prettig vinden om je mailing te ontvangen.
Dat geldt ook voor wanneer je jouw nieuwsbrief gaat verzenden. Er is enorm veel informatie te vinden over het beste tijdstip om een nieuwsbrief te verzenden. Maar eigenlijk zeggen ze allemaal hetzelfde: het beste moment hangt van je doelgroep af. Testen testen testen.

Een pakkende nieuwsbrief moeilijk?

Vind je het te veel moeite om zo’n nieuwsbrief op te zetten? Besteed het dan uit!

We bespreken welk systeem het beste bij jou past om je nieuwsbrief te versturen. Vervolgens zet ik het mailing systeem voor je op. En een bijbehorende template in jouw eigen huisstijl. Waarbij je zelf de teksten en links aanlevert voor de eerste nieuwsbrief die je wilt verzenden. Deze kan je vervolgens gebruiken als de basis voor al je nieuwsbrieven.

Maar je wilt natuurlijk ook niet dat zomaar iemand een mailingsysteem voor je opzet. Ook al neemt het wat druk weg op die overvolle to-do list van je. 😉 Dus neem eerst even contact op om te kijken of het klikt. Kunnen we daarna vrijblijvend de mogelijkheden bespreken die jij nodig hebt voor jouw emailmarketing.
In 5 simpele stappen een nieuwsbrief maken waar je lezers blij van worden In 5 simpele stappen een nieuwsbrief maken waar je lezers blij van worden
In 5 simpele stappen een nieuwsbrief maken waar je lezers blij van worden bespreekt deze onderwerpen:
Dit artikel is geschreven door:

Muriel Snijders

Hi! Ik heet Muriel Snijders en net als jij ben ik een ondernemer met een plan: zorgen dat jij de beste versie van jezelf wordt. Niet om jezelf op de borst te kloppen, maar om beter te maken wat al goed is én dit durven te benoemen. Want als je jezelf niet uitspreekt, word je ook niet uitgekozen. Door een brand te ontwikkelen dat authentiek en uniek is, waar je trots op kunt zijn en dat perfect bij je past maak ik dit duidelijk. Hiermee wil ik de klanten van mijn klanten bereiken, in hoofd, hart en ziel. Om zo ondernemer voor ondernemer de wereld mooier en gelukkiger te maken. Daar word ik namelijk gelukkig van. En jij natuurlijk ook!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

For security, use of Google's reCAPTCHA service is required which is subject to the Google Privacy Policy and Terms of Use.

I agree to these terms.

Personal branding geeft jouw authenticiteit weer, wie jij als ondernemer bent

Ken jij de Focus Academie al?

Speciaal voor de DIY ondernemer die zelf aan de slag wil. Door middel van coaching, workshops en slimme tools ontdek je hoe je focus kan aanbrengen in je Merk en Marketing. Waardoor je een solide basis krijgt, zodat je gerichter kan mikken en aantrekkelijk wordt voor de allerbeste klanten.

Pin
Share
Share
WhatsApp
Tweet