Image
Top
Navigatie
Blog update op 25-07-2020 Leestijd: 5 minuten

7 Instagram fouten die je beter kunt vermijden

Zeker als je als bedrijf volgers probeert op te bouwen...

Instagram wordt door meer dan honderd miljoen mensen voor verschillende doeleinden gebruikt. En dit kan soms ietwat overweldigend overkomen voor beginners.

Gelukkig zijn er online enorm veel tips en tricks te vinden, van hashtag-zoekmachines tot en met gedetailleerde handleidingen over hoe je Instagram het beste kunt inzetten voor jou en je bedrijf. Natuurlijk is niet elke tip voor jou en je doelgroep geschikt en vaak is het een gevalletje van trail and error.

Daarom heb ik een overzicht voor je gemaakt van tips die je beter direct al kunt vermijden. Dan hoef je die al niet meer te proberen. 😉

7 Instagram fouten die je beter kunt vermijden

1. follow for follow

Hier heb je vast al eens van gehoord. Hiermee doel ik op het gebruik van de #f4f of #followforfollow hashtags.

De volgers die je wint met dit soort “snel volgers krijgen”-tactieken zijn bijna nooit je doelgroep. Ze gaan waarschijnlijk nooit een van je producten of diensten kopen, of je volgen om wie jij of je bedrijf zijn.

En vaak zullen dit soort volgers je al na een dag of twee gewoon weer ontvolgen. Onze tip: doe het gewoon niet. Het is het spam en zal het je geen fatsoenlijke volgers (of klanten) opbrengen.

2. Ik volg jou, volg jij mij?

Persoonlijk, maar ook zakelijk verwijder ik zelf dit soort opmerkingen direct.

Het is een wanhopige manier om te smeken om nieuwe volgers. Instagram is sociale media – met de nadruk op sociaal.

Als je iemands feed leuk vindt of ze behoren tot jouw doelgroep, volg ze dan en neem contact met ze op. Like hun foto’s, laat waardevolle opmerkingen achter of stel zelf vragen (bijv. “Leuke theemok! Waar heb je die vandaan?”) Interactie!

3. Je plant je berichten niet

Hoewel Instagram niet wilt dat je software gebruikt die berichten voor jou plaatst, kun je nog steeds “legale” work-around software gebruiken om je Instagram-berichten vooraf in te plannen. Dat scheelt je veel tijd, zeker wanneer je veel content wilt plaatsen of naar een bepaalde campagne toe werkt.

Er zijn veel van dit soort programma’s online te vinden, zoals Hootsuite, Tailwind en mijn persoonlijke favoriet Later.com om alle berichten van tevoren in te plannen. Maar écht automatisch plaatsen is nog niet mogelijk.

Momenteel betekent dit dat ik een foto en beschrijving toevoeg in Later.com, de datum en tijd instel waarop ik het wil plaatsen en Later.com stuurt me op dat moment een herinnering op mijn telefoon. Dan log ik gewoon in via de app, plaats de post gemakkelijk naar Instagram en voila! De post is geplaatst en helemaal klaar om al die likes en comments te ontvangen.

Edit 2019: Via De meeste apps kun je tegenwoordig wél automated posts laten plaatsen en dat is lekker handig!

4. Volgers moet je niet kopen

Doe dit nooit of te nimmer! Het is een totale verspilling van geld.

Je betaald dan voor “ghost”- of spam-accounts, niet voor échte volgers.

Als je zoiets doet krijg je veel volgers, maar geen kwalitatieve volgers waar je écht wat aan hebt. Het is veel beter om 100 volgers te hebben die van jouw producten houden dan 1.000 volgers die absoluut geen interesse hebben in jouw bedrijf.

Extra tip: hou eens per maand een schoonmaak onder je volgers. Verwijder accounts zonder profielfoto, bio of eigen posts, ⁠die je nooit hebben geliked of een comment hebben achtergelaten, ⁠of waar hun laatste post enkele maanden terug geplaatst is.⁠ Zo verhoog je jouw engagement rate* en hou je alleen volgers over die leuk zijn en fan van wat je doet.

* Engagement rate: de interactie tussen jouw account en volgers in verhouding tot het aantal volgers in totaal.⁠

5. Wees niet negatief

Gouden regel: Heb je een slechte dag, praat dan met je vrienden of familie – plaats het niet op social media.

Heb je een slechte ervaring met een klant, plaats dit niet online via je (zakelijke) Instagram account, of je Facebook pagina of eender welk social media account. Wees respectvol en hou het positief.

Door een negatieve houding kun je namelijk jouw vaste, alsook potentieel nieuwe klanten, mee afschrikken én verliezen.

6. Ga niet over-posten

Eén van de belangrijkste factoren om vaker in de Insta-feed van je volgers te verschijnen, is engagement. Simpel gezegd komt het erop neer dat hoe meer likes en reacties je foto’s krijgen, hoe meer mensen je posts zullen zien.

Maar ga nu ook niet weer over-posten. Hou het bij maximaal 2-4 berichten op een dag. Iets meer bij een bijzondere gebeurtenis kan natuurlijk wel. Zorg dat er genoeg tijd tussen elke post zit zodat je jouw volgers niet gaat “overspoelen” en uiteindelijk wordt ontvolgt.

Je kunt daarom het beste berichten posten op de momenten dat je volgers online zijn. Gebruik hiervoor de statistieken van je zakelijke account.

Volg illgraffdesign op Instagram

7. Gebruik goede heldere afbeeldingen

Dit zou overduidelijk moeten zijn, maar ik zie het vaker dan je denkt. Wazige of blokkerige afbeeldingen, vol met schreeuwende onleesbare teksten.

Instagram is een visueel social media platform. Zorg er dus voor dat je aandacht besteed aan jouw foto’s! Want hoe mooier je foto’s zijn, hoe sneller mensen het zullen liken of erop zullen reageren.

Vind je het moeilijk om de juiste foto’s te vinden of is je budget ietwat te klein om persoonlijke foto’s te laten maken? Lees dan eens mijn blogbericht voor de beste rechtenvrije stockfoto’s die je kunt gebruiken voor jouw merk.

 

Mijn extra Instagramtip voor jou: wees persoonlijk

Terwijl je jouw volgers wel een beetje in je privéleven wilt laten (zodat ze de persoon achter de onderneming kunnen leren kennen), kun je beter niet je zakelijke account combineren met je persoonlijke account. Vakantie kiekjes of festivalfoto’s zijn alleen van toepassing als het past bij jouw bedrijf.

Je familie en vrienden kunnen (hopelijk doen ze dat al!) jouw zakelijke account volgen, maar je moet de overgrote meerderheid van je persoonlijke berichten (selfies, familiefoto’s,foodie-pics) op je persoonlijke account bewaren. Aangezien je zakelijke account grotendeels zou moeten gaan over het promoten van je bedrijf.

Maak daarom liever “behind the scene”-shots, zet een medewerker of een vaste klant in de kijker en maak een live video tijdens een tof event.

Zijn er nog Instagram nono’s die je mist?

Wat vind je van mijn tips? Mis je nog enkele fouten die je beter op je zakelijke Instagram account kunt vermijden? Deel ze met mij en alle andere lezers! En vergeet mij uiteraard niet te volgen op Instagram. 😉

En wil je persoonlijk met mij bespreken hoe jij Instagram het beste voor jouw bedrijf kunt inzetten, dat natuurlijk ook! Neem dan contact op of bel +31 (0) 6 173 50 824 om jouw wensen te bespreken. Ik help je graag om jouw online zichtbaarheid te verbeteren.

7 Instagram fouten die je beter kunt vermijden

Delen is lief
  • 3
    Shares

Geschreven door

Muriel Snijders - Brand coach

Hi! Ik ben Muriel en heb inmiddels al honderden ondernemers geholpen met hun online én offline zichtbaarheid op het gebied van branding, design en social media. Met mijn jarenlange ervaring kan ik ondernemers en bedrijven net als jij helpen om de beste versie van zichzelf te worden. Want geen enkel bedrijf is hetzelfde. Ik zorg dat je een sterk merk krijgt dat je doelgroep aanspreekt en je bedrijf laat groeien. Spreek ik je snel?

Volg illgraffdesign op Instagram

© Copyright 2021 ill graff design | Privacy | Disclaimer | Algemene Voorwaarden | Mijn account