Instagram wordt door meer dan honderd miljoen mensen voor verschillende doeleinden gebruikt. En dit kan soms ietwat overweldigend overkomen als je er net mee start. Met als gevolg dat je hier en daar wat Instagram fouten maakt die niet zo handig zijn.
Maar gelukkig zijn er online enorm veel tips en tricks te vinden waarmee je Instagram fouten kan vermijden. Van hashtag-zoekmachines tot en met gedetailleerde handleidingen over hoe je Instagram kan inzetten voor je bedrijf. Toch is niet elke tip geschikt voor jou of de doelgroep die je wilt bereiken. Vandaar dat het uiteindelijk toch een gevalletje van trail and error is.
De meest gemaakte fout op Instagram: Follow voor follow
Hier heb je vast al eens van gehoord. Hiermee doel ik op het gebruik van de #f4f of #followforfollow hashtags. Dit is een van de meest gemaakte Instagram fouten die elke ondernemer wel eens heeft gedaan.
De volgers die je wint met dit soort “snel volgers krijgen”-tactieken zijn bijna nooit je doelgroep. Ook gaan ze nooit een van je producten of diensten kopen, of je volgen om wie jij of je bedrijf zijn.
En vaak zullen dit soort volgers je al na een dag of twee gewoon weer ontvolgen. Mijn tip: doe het gewoon niet. Het is het spam. En zal het je geen fatsoenlijke volgers (of klanten) opbrengen.
Iedereen volgen op Insta is fout numero 2
Als jij meer accounts volgt dan die jou volgen, raad ik je aan om enkele accounts te gaan ontvolgen. Want hoe meer accounts jij volgt, hoe kleiner de kans dat ze jouw berichten zien.
2a. Importeer niet al je telefooncontacten
Naast dat je iedereen terug volgt die jou volgt, is het importeren van al je telefooncontacten ook een van de veelgemaakte fouten op Instagram.
Want als je in het begin accounts hebt toegevoegd via de contacten in je telefoon, dan zitten daar vaak inactieve Instagram accounts tussen. Ook is niet elk telefooncontact waardevol voor je Instagram. Zoals je oma en de buurjongen.
Om die reden stel je bij elk account de onderstaande 3 vragen:
- Valt een account onder je doelgroep?
- Spreek je ze regelmatig?
- Posten ze regelmatig?
Als het antwoord op alle vragen nee is, druk dan op die ontvolgen knop.
2b - Bonustip: Hou eens per maand een schoonmaak onder je volgers
3. Ik volg jou, volg jij mij?
Persoonlijk, maar ook zakelijk verwijder ik zelf dit soort opmerkingen direct. Want dit is een wanhopige manier om te smeken om nieuwe volgers. Instagram is sociale media – met de nadruk op sociaal.
Als je iemands feed leuk vindt of ze behoren tot jouw doelgroep, volg ze dan. En neem contact met ze op. Like hun foto’s, laat waardevolle opmerkingen achter of stel zelf vragen (bijv. “Leuke theemok! Waar heb je die vandaan?”) Interactie!
4. Niet regelmatig posten
Hap-snap posten is een veelgemaakte fout op Instagram. En ik snap het. Als creatieve geest wil jij jezelf niet vastbinden aan een regelmatig planning. Maar meestal ben je druk bezig met je werk tot je invalt “ohja, ik moet ook nog iets op Instagram zetten”. Met als gevolg dat je de ene elke dag post, om daarna een week of twee niets meer van je te laten horen.
En je bent niet de enige hoor. Daarom staat het niet regelmatig posten ook op nummer 4 van de meest gemaakte Instagram fouten lijst.
Want als jij niet regelmatig post, ziet Instagram je account als minder relevant. Vervolgens besluit het algoritme om je ook minder vaak te tonen op de feed van anderen. Weg zichtbaarheid! Nu hoef je ook niet elke dag te posten hoor. Wanneer je minimaal één post per 3 dagen plaatst, ben je goed bezig. En een regelmatig patroon met consistent goede inhoud wordt altijd beloond.
Instagram marketing fout 5: Je denkt alleen op de korte termijn
Over consistent goede inhoud plaatsen gesproken… Dat is nog zo’n fout op Instagram die vaak voorkomt. Net zoals het regelmatig posten vaak een struikelblok vormt en je maar gaat posten om het posten. Blijken deze posts achteraf ook van erg slechte kwaliteit. Ze spreken je doelgroep niet aan, de teksten lopen niet lekker en de afbeeldingen zijn eigenlijk ook meh.
Doordat je niet vooruit plant werk je voornamelijk op de korte termijn. Waardoor Instagram eerder een moetje is, dan dat je het effectief inzet als een social media marketing middel om je doelen te bereiken. Terwijl dat eigenlijk de reden is waarom je met Instagram bent begonnen. Omdat je korter bij je doelgroep wilt zijn, je naamsbekendheid opbouwen, beter zichtbaar wilt worden of meer omzet draaien.
Maak daarom gebruik van een content plan
Wanneer je gebruik maakt van een content plan, werk je vooruit. Niet alleen weet je dan wat je wanneer moet posten, maar ook kan je zo jouw posts makkelijk een keer per 2 weken of per maand voorbereiden. Zo ervaar je minder last-minute content stress.
Een ander groot voordeel is dat je op die manier ook écht naar iets toe kunt werken. Zo hangen niet alleen je onderlinge posts meer samen. Waardoor je mensen sneller doorhebben waarom ze bij jou moeten zijn. Maar ook hoef je zo nooit meer in te boeten aan kwaliteit. En gaat de tijd die je in Instagram steekt je eindelijk iets opleveren.
Daarom maak ik regelmatig een digitale content kalender voor mijn klanten als onderdeel van hun social media marketing. Op die manier weten ze precies wat ze wanneer moeten plaatsen, om goed zichtbaar te zijn én hun doelen te halen.
Minder Instagram of andere marketing fouten maken?
Aan de hand van praktische tips, weetjes & handleidingen in mijn mailings leer je hoe
6. Gebruik software om je Instagram posts in te plannen
Nu is dit niet direct een Instagram fout… Maar wanneer je jouw posts op de verkeerde dag of het verkeerde moment plaatst, zal het je weinig opleveren.
Weliswaar heeft Instagram liever niet dat je externe software gebruikt, maar toch kan je planning tools gebruiken die berichten voor jou op een bepaald moment plaatsen. En dat scheelt je veel tijd. Vooral wanneer je veel content wilt plaatsen of naar een bepaalde online marketingcampagne toe werkt.
Uiteraard zijn er veel planning software tools online te vinden
Maar je kan natuurlijk ook gewoon de planner gebruiken van je Facebook Business manager. Al vind ik die persoonlijk iets minder fijn in gebruik.
Instagram fout nummer 7: volgers kopen
Gewoon niet aan beginnen… Het is een totale verspilling van geld. Want je betaalt voor “ghost”- of spam-accounts, niet voor échte volgers.
Als je zoiets doet loopt je volgers aantal wel op, maar je krijgt geen kwalitatieve volgers waar je écht wat aan hebt. Bovendien is het veel beter om 100 volgers te hebben die van jouw producten of diensten houden, dan 10.000 volgers die absoluut geen interesse hebben in jouw bedrijf.
Als laatste wil je juist die interactie aangaan met je volgers. Dat ze klant bij je worden. Dan wil je niet de fout op Instagram maken, om meer nep-volgers dan échte volgers te hebben. Want tja… Die gaan echt niets bij je kopen.
8. Wees niet negatief of respectloos, dat is zooooo fout op Instagram
Net zoals een slechte ervaring met een klant waardoor je er even de P in hebt. Ook die plaats je niet online via je (zakelijke) Instagram account, of je Facebook pagina of eender welk social media account. Wees respectvol en hou het positief.
9. Te veel berichten plaatsen is ook een fout op Instagram
Eén van de belangrijkste factoren om vaker in de Insta-feed van je volgers te verschijnen, is engagement. Simpel gezegd komt het erop neer dat hoe meer likes en reacties je foto’s krijgen, hoe meer mensen je posts zullen zien.
En zorg ervoor dat de berichten die je post op Instagram ook daadwerkelijk waarde hebben voor je volgers. Ga niet posten om het posten an sich. Anders kom je weer bij Instagram marketing fout nummer 5 terecht.
10. Gebruik goede heldere afbeeldingen, zeker voor Insta!
Ook al zou dit overduidelijk moeten zijn. Maar ik zie het vaker dan je denkt. Wazige of blokkerige afbeeldingen, vol met schreeuwende onleesbare teksten. Dat is een Instagram fout die je echt niet wilt maken!
Maar vind je het moeilijk om de juiste foto’s te vinden of is je budget ietwat te klein om persoonlijke foto’s te laten maken? Lees dan eens mijn blogbericht voor de beste rechtenvrije stockfoto’s die je kunt gebruiken voor jouw merk.
11. Je doet geen hashtag onderzoek voor Instagram
In principe kan je elk woord gebruiken als hashtag. Maar verstandig is het niet. Want goede hashtags zijn namelijk woorden die veel worden gezocht door jouw doelgroep. En waarvoor jij relevant bent. Dus lukraak maar iets gebruiken of verzinnen is dan niet zo slim.
Als je net begint op Instagram doe je er goed aan naar concurrenten te kijken. Welke hashtags gebruiken zij en welke zouden voor jou ook zinvol zijn om te gebruiken? Maak hier een lijst van.
En voordat je nu de hashtags blindelings een op een gaat kopiëren, check ze eerst op Instagram zelf. (weer een veelgemaakte fout op Instagram). Want soms wordt een hashtag namelijk ook in andere context gebruikt. Waardoor het minder handig is om die te gebruiken. Zo zou ik bijvoorbeeld #sparringpartner willen gebruiken. Maar op Insta wordt deze hashtag gebruikt voor boksers en andere martial arts sporten. Dus is het verstandiger om #ondernemerscoach te kiezen.
Instagram fout 11a: het aantal boven de relevantie stellen
Niet alleen bereik je met de juiste hashtags de doelgroep die je wilt hebben. Maar kun je sneller contact met de doelgroep die zelf ook deze hashtags inzet. Hallo Samenwerkingen!
Lees anders eens mijn blog Wat zijn hashtags en hoe moet je ze gebruiken op social media? Hierin leg ik stap voor stap uit hoe je ze vind en hoe je ze moet gebruiken.
Mijn laatste tip voor jou: 12. wees persoonlijk & professioneel
Ookal wil je jouw volgers je beter laten kennen op een persoonlijk vlak (zodat ze de persoon achter de onderneming kunnen leren kennen). Toch kun je beter niet je zakelijke account combineren met je persoonlijke account. Vakantie kiekjes of festivalfoto’s zijn alleen van toepassing als het past bij jouw bedrijf. Anders kan het fout overkomen op Instagram.
Je familie en vrienden kunnen (hopelijk doen ze dat al!) jouw zakelijke account volgen. Maar je moet de overgrote meerderheid van je persoonlijke berichten (duckface selfies, familiefoto’s, foodie-pics) op je persoonlijke account bewaren. Aangezien je zakelijke account grotendeels zou moeten gaan over jou en je bedrijf. Als ook over wat jij voor een ander kan betekenen.
Zijn er Instagram marketing fouten, de big nono’s die je mist?
Ik ben razend benieuwd! Wat vind je van mijn tips tot nu toe? Ben je er zelf al eens ingestonken? Of mis je nog enkele Instagram fouten die iemand beter kan vermijden op een zakelijk account? Deel ze met mij in de comments hieronder.
Ook vul ik deze lijst met de veelgemaakte fouten op Instagram regelmatig aan. Want in plaats van 7 fouten, zit ik inmiddels al aan de 12. En dan reken ik de kleine foutjes niet eens mee. 😉 Dus als je suggesties hebt, dan neem ik ze hier graag bij op.