Meld je aan voor het gratis webinar: Verover het hart van je ideale klant

Veel gemaakte Instagram marketing fouten die je maar beter kan vermijden

12 Instagram marketing fouten die je beter kunt vermijden

Instagram wordt door meer dan honderd miljoen mensen voor verschillende doeleinden gebruikt. En dit kan soms ietwat overweldigend overkomen als je er net mee start. Met als gevolg dat je hier en daar wat Instagram fouten maakt die niet zo handig zijn.

Maar gelukkig zijn er online enorm veel tips en tricks te vinden waarmee je Instagram fouten kan vermijden. Van hashtag-zoekmachines tot en met gedetailleerde handleidingen over hoe je Instagram kan inzetten voor je bedrijf. Toch is niet elke tip geschikt voor jou of de doelgroep die je wilt bereiken. Vandaar dat het uiteindelijk toch een gevalletje van trail and error is.

Echter dat kost veel tijd om het allemaal goed uit te zoeken. En soms kan een simpele fout op Instagram je duur komen te staan. Om die reden heb ik een overzicht voor je gemaakt van de veelgemaakte fouten op Instagram. Zodat je die technieken al niet meer hoeft te proberen.  😉

De meest gemaakte fout op Instagram: Follow voor follow

Hier heb je vast al eens van gehoord. Hiermee doel ik op het gebruik van de #f4f of #followforfollow hashtags. Dit is een van de meest gemaakte Instagram fouten die elke ondernemer wel eens heeft gedaan.

De volgers die je wint met dit soort “snel volgers krijgen”-tactieken zijn bijna nooit je doelgroep. Ook gaan ze nooit een van je producten of diensten kopen, of je volgen om wie jij of je bedrijf zijn.

En vaak zullen dit soort volgers je al na een dag of twee gewoon weer ontvolgen. Mijn tip: doe het gewoon niet. Het is het spam. En zal het je geen fatsoenlijke volgers (of klanten) opbrengen.

Iedereen volgen op Insta is fout numero 2

Het eerste waar ik naar kijk als social media expert is hoeveel accounts jouw Instagram account zelf volgt.

Als jij meer accounts volgt dan die jou volgen, raad ik je aan om enkele accounts te gaan ontvolgen. Want hoe meer accounts jij volgt, hoe kleiner de kans dat ze jouw berichten zien.

Dus kijk eens kritisch naar hoeveel van die Instagram accounts ook écht iets toevoegen aan jouw eigen feed.

2a. Importeer niet al je telefooncontacten

Naast dat je iedereen terug volgt die jou volgt, is het importeren van al je telefooncontacten ook een van de veelgemaakte fouten op Instagram.

Want als je in het begin accounts hebt toegevoegd via de contacten in je telefoon, dan zitten daar vaak inactieve Instagram accounts tussen. Ook is niet elk telefooncontact waardevol voor je Instagram. Zoals je oma en de buurjongen.

Om die reden stel je bij elk account de onderstaande 3 vragen:

  • Valt een account onder je doelgroep?
  • Spreek je ze regelmatig?
  • Posten ze regelmatig?

Als het antwoord op alle vragen nee is, druk dan op die ontvolgen knop.

2b - Bonustip: Hou eens per maand een schoonmaak onder je volgers

Verwijder accounts zonder profielfoto, bio of eigen posts. Maar ook volgers ⁠die je nooit hebben geliked of een comment hebben achtergelaten, ⁠of waar hun laatste post enkele maanden terug geplaatst is.⁠ Zo verhoog je jouw engagement rate*. Bovendien hou je op die manier alleen volgers over die leuk zijn en fan van wat je doet.
* Engagement rate: de interactie tussen jouw account en volgers in verhouding tot het aantal volgers in totaal.⁠

3. Ik volg jou, volg jij mij?

Persoonlijk, maar ook zakelijk verwijder ik zelf dit soort opmerkingen direct. Want dit is een wanhopige manier om te smeken om nieuwe volgers. Instagram is sociale media – met de nadruk op sociaal.

Als je iemands feed leuk vindt of ze behoren tot jouw doelgroep, volg ze dan. En neem contact met ze op. Like hun foto’s, laat waardevolle opmerkingen achter of stel zelf vragen (bijv. “Leuke theemok! Waar heb je die vandaan?”) Interactie!

4. Niet regelmatig posten

Hap-snap posten is een veelgemaakte fout op Instagram. En ik snap het. Als creatieve geest wil jij jezelf niet vastbinden aan een regelmatig planning. Maar meestal ben je druk bezig met je werk tot je invalt “ohja, ik moet ook nog iets op Instagram zetten”. Met als gevolg dat je de ene elke dag post, om daarna een week of twee niets meer van je te laten horen. 

En je bent niet de enige hoor. Daarom staat het niet regelmatig posten ook op nummer 4 van de meest gemaakte Instagram fouten lijst.

Want als jij niet regelmatig post, ziet Instagram je account als minder relevant. Vervolgens besluit het algoritme om je ook minder vaak te tonen op de feed van anderen. Weg zichtbaarheid! Nu hoef je ook niet elke dag te posten hoor. Wanneer je minimaal één post per 3 dagen plaatst, ben je goed bezig. En een regelmatig patroon met consistent goede inhoud wordt altijd beloond.

Instagram marketing fout 5: Je denkt alleen op de korte termijn

Over consistent goede inhoud plaatsen gesproken…  Dat is nog zo’n fout op Instagram die vaak voorkomt. Net zoals het regelmatig posten vaak een struikelblok vormt en je maar gaat posten om het posten. Blijken deze posts achteraf ook van erg slechte kwaliteit. Ze spreken je doelgroep niet aan, de teksten lopen niet lekker en de afbeeldingen zijn eigenlijk ook meh.

Doordat je niet vooruit plant werk je voornamelijk op de korte termijn. Waardoor Instagram eerder een moetje is, dan dat je het effectief inzet als een social media marketing middel om je doelen te bereiken. Terwijl dat eigenlijk de reden is waarom je met Instagram bent begonnen. Omdat je korter bij je doelgroep wilt zijn, je naamsbekendheid opbouwen, beter zichtbaar wilt worden of meer omzet draaien.

Maak daarom gebruik van een content plan

Wanneer je gebruik maakt van een content plan, werk je vooruit. Niet alleen weet je dan wat je wanneer moet posten, maar ook kan je zo jouw posts makkelijk een keer per 2 weken of per maand voorbereiden. Zo ervaar je minder last-minute content stress.

Een ander groot voordeel is dat je op die manier ook écht naar iets toe kunt werken. Zo hangen niet alleen je onderlinge posts meer samen. Waardoor je mensen sneller doorhebben waarom ze bij jou moeten zijn. Maar ook hoef je zo nooit meer in te boeten aan kwaliteit. En gaat de tijd die je in Instagram steekt je eindelijk iets opleveren.

Daarom maak ik regelmatig een digitale content kalender voor mijn klanten als onderdeel van hun social media marketing. Op die manier weten ze precies wat ze wanneer moeten plaatsen, om goed zichtbaar te zijn én hun doelen te halen. 

Maar als je jouw content planning liever zelf opzet, dan kan dat natuurlijk ook. Daarom heb ik speciaal voor ondernemers die het liever zelf doen, twee verschillende social media content planners ontwikkelt; Een Social media contentkalender in Excel en een papieren contentplanner.

Minder Instagram of andere marketing fouten maken?

Aan de hand van praktische tips, weetjes & handleidingen in mijn mailings leer je hoe

6. Gebruik software om je Instagram posts in te plannen

Nu is dit niet direct een Instagram fout… Maar wanneer je jouw posts op de verkeerde dag of het verkeerde moment plaatst, zal het je weinig opleveren.

Weliswaar heeft Instagram liever niet dat je externe software gebruikt, maar toch  kan je planning tools gebruiken die berichten voor jou op een bepaald moment plaatsen. En dat scheelt je veel tijd. Vooral wanneer je veel content wilt plaatsen of naar een bepaalde online marketingcampagne toe werkt.

Uiteraard zijn er veel planning software tools online te vinden

Maar niet elke tool is even goed of geaccepteerd als officiële Instagram planning tool. Waardoor je niet automatisch kan inplannen met als gevolg dat je op het verkeerde tijdstip je posts plaatst. Dan gaat het alsnog fout op Instagram. En ik heb het nog niet eens over sommige software apps die zorgen dat je Instagram account ineens geblockt wordt.😲😲

Om dat te voorkomen heb ik een paar suggesties voor je: HootsuiteTailwind en mijn persoonlijke favoriet Later.com. Hiermee kan je met een gerust hart al je Instagram posts van tevoren in te plannen. 

Maar je kan natuurlijk ook gewoon de planner gebruiken van je Facebook Business manager. Al vind ik die persoonlijk iets minder fijn in gebruik.

Instagram fout nummer 7: volgers kopen

Gewoon niet aan beginnen… Het is een totale verspilling van geld. Want je betaalt voor “ghost”- of spam-accounts, niet voor échte volgers.

Als je zoiets doet loopt je volgers aantal wel op, maar je krijgt geen kwalitatieve volgers waar je écht wat aan hebt. Bovendien is het veel beter om 100 volgers te hebben die van jouw producten of diensten houden, dan 10.000 volgers die absoluut geen interesse hebben in jouw bedrijf.

Er is nog een reden waarom volgers kopen geen goed idee is. Ook Instagram zelf is niet blij met nep-accounts en daar wordt steeds strenger op gecontroleerd. Dus jij kan wel een paar honderd euro uitgeven zodat je die 10.000 volgers krijgt. Maar die kunnen je ook net zo snel weer afgenomen worden door Insta. Weg volgers. Weg geld.

Als laatste wil je juist die interactie aangaan met je volgers. Dat ze klant bij je worden. Dan wil je niet de fout op Instagram maken, om meer nep-volgers dan échte volgers te hebben. Want tja… Die gaan echt niets bij je kopen.

8. Wees niet negatief of respectloos, dat is zooooo fout op Instagram

Of eigenlijk… op elk social media kanaal is dat geen goed idee.
Gouden regel: Heb je een slechte dag, praat dan met je vrienden of familie – plaats het niet op social media.

Net zoals een slechte ervaring met een klant waardoor je er even de P in hebt.  Ook die plaats je niet online via je (zakelijke) Instagram account, of je Facebook pagina of eender welk social media account. Wees respectvol en hou het positief.

Door een negatieve houding kun je namelijk jouw vaste, alsook potentieel nieuwe klanten, mee afschrikken én verliezen.
Hoewel je wellicht denkt dat dit vast wel mee zal vallen, kom je toch bedropen uit. Hij staat niet voor niets in de lijst met de meest gemaakte Instagram marketing fouten. 😉

9. Te veel berichten plaatsen is ook een fout op Instagram

Eén van de belangrijkste factoren om vaker in de Insta-feed van je volgers te verschijnen, is engagement. Simpel gezegd komt het erop neer dat hoe meer likes en reacties je foto’s krijgen, hoe meer mensen je posts zullen zien.

Maar ga nu ook niet weer over-posten. En zorg dat er genoeg tijd tussen elke post zit. Op die manier heeft Instagram genoeg tijd om je post te indexeren. Ook ga je zo jouw volgers niet “overspoelen” met de kans dat je wordt ontvolgt. Hou het bij maximaal 2 berichten op een dag plus een paar stories. 

En zorg ervoor dat de berichten die je post op Instagram ook daadwerkelijk waarde hebben voor je volgers. Ga niet posten om het posten an sich. Anders kom je weer bij Instagram marketing fout nummer 5 terecht.

10. Gebruik goede heldere afbeeldingen, zeker voor Insta!

Ook al zou dit overduidelijk moeten zijn. Maar ik zie het vaker dan je denkt. Wazige of blokkerige afbeeldingen, vol met schreeuwende onleesbare teksten. Dat is een Instagram fout die je echt niet wilt maken!

Want Instagram is een visueel social media platform. Dus zorg ervoor dat je aandacht besteed aan jouw foto’s! Bovendien… hoe mooier je foto’s zijn, hoe sneller mensen het zullen liken of erop zullen reageren.

Maar vind je het moeilijk om de juiste foto’s te vinden of is je budget ietwat te klein om persoonlijke foto’s te laten maken? Lees dan eens mijn blogbericht voor de beste rechtenvrije stockfoto’s die je kunt gebruiken voor jouw merk.

11. Je doet geen hashtag onderzoek voor Instagram

In principe kan je elk woord gebruiken als hashtag. Maar verstandig is het niet. Want goede hashtags zijn namelijk woorden die veel worden gezocht door jouw doelgroep. En waarvoor jij relevant bent. Dus lukraak maar iets gebruiken of verzinnen is dan niet zo slim.

Als je net begint op Instagram doe je er goed aan naar concurrenten te kijken. Welke hashtags gebruiken zij en welke zouden voor jou ook zinvol zijn om te gebruiken? Maak hier een lijst van.

En voordat je nu de hashtags blindelings een op een gaat kopiëren, check ze eerst op Instagram zelf. (weer een veelgemaakte fout op Instagram). Want soms wordt een hashtag namelijk ook in andere context gebruikt. Waardoor het minder handig is om die te gebruiken. Zo zou ik bijvoorbeeld  #sparringpartner willen gebruiken. Maar op Insta wordt deze hashtag gebruikt voor boksers en andere martial arts sporten. Dus is het verstandiger om #ondernemerscoach te kiezen.

Instagram fout 11a: het aantal boven de relevantie stellen

Zo zijn bijvoorbeeld #instafood of #foodie erg leuk om als kok of voedingscoach te gebruiken. Maar de kans dat jouw bericht gezien wordt tussen meer dan 198 miljoen posts met exact dezelfde hashtag is erg klein. Kies dan liever voor relevantie. En accepteer dat jouw bericht misschien minder bereik heeft, maar je post wordt wel getoond aan de juiste doelgroep.

Niet alleen bereik je met de juiste hashtags de doelgroep die je wilt hebben. Maar kun je sneller contact met de  doelgroep die zelf ook deze hashtags inzet. Hallo Samenwerkingen!

Lees anders eens mijn blog Wat zijn hashtags en hoe moet je ze gebruiken op social media? Hierin leg ik stap voor stap uit hoe je ze vind en hoe je ze moet gebruiken.

Mijn laatste tip voor jou: 12. wees persoonlijk & professioneel

Ookal wil je jouw volgers je beter laten kennen op een persoonlijk vlak (zodat ze de persoon achter de onderneming kunnen leren kennen). Toch kun je beter niet je zakelijke account combineren met je persoonlijke account. Vakantie kiekjes of festivalfoto’s zijn alleen van toepassing als het past bij jouw bedrijf. Anders kan het fout overkomen op Instagram.

Je familie en vrienden kunnen (hopelijk doen ze dat al!) jouw zakelijke account volgen. Maar je moet de overgrote meerderheid van je persoonlijke berichten (duckface selfies, familiefoto’s, foodie-pics) op je persoonlijke account bewaren. Aangezien je zakelijke account grotendeels zou moeten gaan over jou en je bedrijf. Als ook over wat jij voor een ander kan betekenen.

Maak het persoonlijk, maar niet privé. 😉 Dat wil zeggen een “behind the scene”-shot, zet een medewerker of een vaste klant in de kijker. Maar ook een live video tijdens een tof event doen het altijd super.

Zijn er Instagram marketing fouten, de big nono’s die je mist?

Ik ben razend benieuwd! Wat vind je van mijn tips tot nu toe? Ben je er zelf al eens ingestonken? Of mis je nog enkele Instagram fouten die iemand beter kan vermijden op een zakelijk account? Deel ze met mij in de comments hieronder.

Ook vul ik deze lijst met de veelgemaakte fouten op Instagram regelmatig aan. Want in plaats van 7 fouten, zit ik inmiddels al aan de 12. En dan reken ik de kleine foutjes niet eens mee. 😉 Dus als je suggesties hebt, dan neem ik ze hier graag bij op.

12 Instagram marketing fouten die je beter kunt vermijden
12 Instagram marketing fouten die je beter kunt vermijden bespreekt deze onderwerpen:
Dit artikel is geschreven door:

Muriel Snijders

Hi! Ik heet Muriel Snijders en net als jij ben ik een ondernemer met een plan: zorgen dat jij de beste versie van jezelf wordt. Niet om jezelf op de borst te kloppen, maar om beter te maken wat al goed is én dit durven te benoemen. Want als je jezelf niet uitspreekt, word je ook niet uitgekozen. Door een brand te ontwikkelen dat authentiek en uniek is, waar je trots op kunt zijn en dat perfect bij je past maak ik dit duidelijk. Hiermee wil ik de klanten van mijn klanten bereiken, in hoofd, hart en ziel. Om zo ondernemer voor ondernemer de wereld mooier en gelukkiger te maken. Daar word ik namelijk gelukkig van. En jij natuurlijk ook!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

For security, use of Google's reCAPTCHA service is required which is subject to the Google Privacy Policy and Terms of Use.

I agree to these terms.

Personal branding geeft jouw authenticiteit weer, wie jij als ondernemer bent

Ken jij de Focus Academie al?

Speciaal voor de DIY ondernemer die zelf aan de slag wil. Door middel van coaching, workshops en slimme tools ontdek je hoe je focus kan aanbrengen in je Merk en Marketing. Waardoor je een solide basis krijgt, zodat je gerichter kan mikken en aantrekkelijk wordt voor de allerbeste klanten.

14 Shares
Pin10
Share4
Share
WhatsApp
Tweet