Veelgemaakte fouten op Instagram

10 Instagram fouten die je beter kunt vermijden

Instagram wordt door meer dan honderd miljoen mensen voor verschillende doeleinden gebruikt. En dit kan soms ietwat overweldigend overkomen voor beginners. Gelukkig zijn er online enorm veel tips en tricks te vinden, van hashtag-zoekmachines tot en met gedetailleerde handleidingen over hoe je Instagram het beste kunt inzetten voor jou en je bedrijf.

Natuurlijk is niet elke tip voor jou en je doelgroep geschikt en vaak is het een gevalletje van trail and error. Daarom heb ik een overzicht voor je gemaakt van de meest gemaakte Instagram fouten die je beter direct al kunt vermijden. Dan hoef je die al niet meer te proberen!? 😉

Meest gemaakte fout op Insta: Follow voor follow

Hier heb je vast al eens van gehoord. Hiermee doel ik op het gebruik van de #f4f of #followforfollow hashtags. Dit is een van de meest gemakte Instagram fouten die elke ondernemer wel eens maakt.

De volgers die je wint met dit soort “snel volgers krijgen”-tactieken zijn bijna nooit je doelgroep. Ze gaan waarschijnlijk nooit een van je producten of diensten kopen, of je volgen om wie jij of je bedrijf zijn.

En vaak zullen dit soort volgers je al na een dag of twee gewoon weer ontvolgen. Mijn tip: doe het gewoon niet. Het is het spam en zal het je geen fatsoenlijke volgers (of klanten) opbrengen.

Iedereen volgen op Instagram is fout numero 2 en echt niet nodig

Het eerste waar ik naar kijk als social media expert is hoeveel accounts jouw Instagram account zelf volgt.
Volg je meer accounts dan die jou volgen, dan zou ik je sterk aanraden om accounts te gaan ontvolgen. Hoe meer accounts jij volgt, hoe kleiner de kans dat ze jouw berichten zien.

Kijk kritisch naar hoeveel van die Instagram accounts ook écht iets toevoegen aan jouw eigen feed. Veelal zijn dit accounts die je hebt toegevoegd via de contacten in je telefoon. Spreek je ze regelmatig? Posten ze regelmatig? Als het antwoord op beide vragen nee is, druk dan op die ontvolgen knop.

Extra tip: hou eens per maand een schoonmaak onder je volgers. Verwijder accounts zonder profielfoto, bio of eigen posts, ⁠die je nooit hebben geliked of een comment hebben achtergelaten, ⁠of waar hun laatste post enkele maanden terug geplaatst is.⁠ Zo verhoog je jouw engagement rate* en hou je alleen volgers over die leuk zijn en fan van wat je doet.
* Engagement rate: de interactie tussen jouw account en volgers in verhouding tot het aantal volgers in totaal.⁠

3. Ik volg jou, volg jij mij?

Persoonlijk, maar ook zakelijk verwijder ik zelf dit soort opmerkingen direct. Het is een wanhopige manier om te smeken om nieuwe volgers. Instagram is sociale media – met de nadruk op sociaal.
Als je iemands feed leuk vindt of ze behoren tot jouw doelgroep, volg ze dan en neem contact met ze op. Like hun foto’s, laat waardevolle opmerkingen achter of stel zelf vragen (bijv. “Leuke theemok! Waar heb je die vandaan?”) Interactie!

4. Je plant je berichten niet in voor Insta

Hoewel Instagram niet wilt dat je software gebruikt die berichten voor jou plaatst, kun je nog steeds “legale” work-around software gebruiken om je Instagram-berichten vooraf in te plannen. Dat scheelt je veel tijd, zeker wanneer je veel content wilt plaatsen of naar een bepaalde online marketingcampagne toe werkt.

Er zijn veel van dit soort programma’s online te vinden, zoals HootsuiteTailwind en mijn persoonlijke favoriet Later.com om alle berichten van tevoren in te plannen. Maar écht automatisch plaatsen is nog niet mogelijk voor Stories of mulitposts. 

Momenteel betekent dit dat ik een foto en beschrijving toevoeg in Later.com, de datum en tijd instel waarop ik het wil plaatsen en Later.com stuurt me op dat moment een herinnering op mijn telefoon. Dan log ik gewoon in via de app, plaats de post gemakkelijk naar Instagram en voila! De post is geplaatst en helemaal klaar om al die likes en comments te ontvangen.

Edit 2021: Via de meeste apps kun je tegenwoordig wél automated posts laten plaatsen en dat is verrekte handig! Of je doet dit via Facebook Business manager.

5. Wees niet negatief of respectloos, dat is zooooo fout

Gouden regel: Heb je een slechte dag, praat dan met je vrienden of familie – plaats het niet op social media.
Heb je een slechte ervaring met een klant, plaats dit niet online via je (zakelijke) Instagram account, of je Facebook pagina of eender welk social media account. Wees respectvol en hou het positief.
Door een negatieve houding kun je namelijk jouw vaste, alsook potentieel nieuwe klanten, mee afschrikken én verliezen.

Instagram fout nummer 6: volgers kopen

Gewoon niet aan beginnen… Het is een totale verspilling van geld. Je betaalt voor “ghost”- of spam-accounts, niet voor échte volgers.

Als je zoiets doet krijg je veel volgers, maar geen kwalitatieve volgers waar je écht wat aan hebt. Het is veel beter om 100 volgers te hebben die van jouw producten houden dan 10.000 volgers die absoluut geen interesse hebben in jouw bedrijf.

7. Post niet te veel berichten

Eén van de belangrijkste factoren om vaker in de Insta-feed van je volgers te verschijnen, is engagement. Simpel gezegd komt het erop neer dat hoe meer likes en reacties je foto’s krijgen, hoe meer mensen je posts zullen zien.
Maar ga nu ook niet weer over-posten. Hou het bij maximaal 2-4 berichten op een dag. Iets meer bij een bijzondere gebeurtenis of tijdens een evenement kan natuurlijk wel. Zorg dat er genoeg tijd tussen elke post zit zodat je jouw volgers niet gaat “overspoelen” en uiteindelijk wordt ontvolgt.

En zorg ervoor dat de berichten die je post op Instagram ook daadwerkelijk waarde hebben voor je volgers. Ga niet posten om het posten an sich. Dat kost je alleen maar tijd en energie zonder dat je er iets uithaalt.

Je kunt daarom het beste berichten posten op de momenten dat je volgers online zijn. Gebruik hiervoor de statistieken van je zakelijke account en maak gebruik van een contentplanning voor Instagram.

8. Gebruik goede heldere afbeeldingen, zeker voor Insta!

Dit zou overduidelijk moeten zijn, maar ik zie het vaker dan je denkt. Wazige of blokkerige afbeeldingen, vol met schreeuwende onleesbare teksten. Echt zo fout!

Instagram is een visueel social media platform. Zorg er dus voor dat je aandacht besteed aan jouw foto’s! Want hoe mooier je foto’s zijn, hoe sneller mensen het zullen liken of erop zullen reageren.

Vind je het moeilijk om de juiste foto’s te vinden of is je budget ietwat te klein om persoonlijke foto’s te laten maken? Lees dan eens mijn blogbericht voor de beste rechtenvrije stockfoto’s die je kunt gebruiken voor jouw merk.

9. Je doet geen hashtag onderzoek voor Instagram

In principe kan je elk woord gebruiken als hashtag, maar verstandig is het niet. Goede hashtags zijn namelijk woorden die veel worden gezocht door jouw doelgroep en waarvoor jij relevant bent. Dus lukraak maar iets gebruiken of verzinnen is dan niet zo slim.

Als je net begint op Instagram doe je er goed aan naar concurrenten te kijken. Welke hashtags gebruiken zij en welke zouden voor jou ook zinvol zijn om te gebruiken? Maak hier een lijst van.

En voordat je nu de hashtags blindelings een op een gaat kopiëren, check ze eerst op Instagram zelf. Soms wordt een hashtag namelijk ook in andere context gebruikt en dan is het weer niet zo handig om te gebruiken. Zo heb ik bijvoorbeeld #sparringpartner Maar dit wordt voornamelijk op Insta gebruikt voor boksers en andere martial arts sporten. Dan is het dus verstandiger om #ondernemerscoach te kiezen.

Kies ook altijd voor relevantie en accepteer dat jouw bericht misschien minder bereik heeft, maar wel wordt getoond aan de juiste doelgroep. Zo zijn bijvoorbeeld #instafood of #foodie erg leuk om als kok of voedingscoach te gebruiken, maar de kans dat jouw bericht gezien wordt tussen meer dan 198 miljoen posts met exact dezelfde hashtag is erg klein. Kies dan liever voor hashtags die onder de 500.000 posts liggen.

Met de juiste hashtags bereik je niet alleen de juiste doelgroep, maar kun je ook sneller contact met de juiste doelgroep maken die zelf ook deze hashtags inzet.

Lees anders eens mijn blog Wat zijn hashtags en hoe moet je ze gebruiken op social media? Hierin leg ik stap voor stap uit hoe je ze vind en hoe je ze moet gebruiken.

10. Je hebt geen plan voor Insta

Hap-snap posten is een veelgemaakte fout op Instagram. De ene keer post je 2 keer op een dag om daarna een week lang niets meer van je te laten horen. Meestal ben je druk bezig met je werk tot je invalt “ohja, ik moet ook nog iets op Instagram zetten”.

Het gevolg is dat alle moeite die je er toe nu toe in hebt gestoken eigenlijk voor niets is geweest.

Door te werken met een slim contentplan weet je vooraf exact wanneer je wat gaat posten.  Je kunt van te voren je teksten en visuals maken en ervaar je ook minder stress. Een ander groot voordeel is dat je op die manier ook écht naar iets toe kunt werken. Zodat Instagram je niet alleen tijd kost, maar ook iets gaat opleveren.

Voor klanten maak ik bijvoorbeeld een digitale content kalender voor een maand, zodat ze precies weten wat waar en wanneer. Maar ook heb ik 2 verschillende social media content planners ontwikkelt voor ondernemers zoals jij, met bij passende uitleg. Zodat je dit zelf goed kunt aanpakken.

Social media effectief inzetten voor je bedrijf?

Aan de hand van praktische tips, weetjes & handleidingen in mijn mailings leer je hoe

Mijn extra tip voor jou: wees persoonlijk & professioneel

Ookal wil je jouw volgers je beter laten kennen op een persoonlijk vlak (zodat ze de persoon achter de onderneming kunnen leren kennen), kun je beter niet je zakelijke account combineren met je persoonlijke account. Vakantie kiekjes of festivalfoto’s zijn alleen van toepassing als het past bij jouw bedrijf.

Je familie en vrienden kunnen (hopelijk doen ze dat al!) jouw zakelijke account volgen, maar je moet de overgrote meerderheid van je persoonlijke berichten (selfies, familiefoto’s, foodie-pics) op je persoonlijke account bewaren. Aangezien je zakelijke account grotendeels zou moeten gaan over jou en je bedrijf.

Maak daarom liever “behind the scene”-shots, zet een medewerker of een vaste klant in de kijker en maak een live video tijdens een tof event. Wel persoonlijk, maar niet privé😉

Zijn er nog fouten op Instagram, de big nono’s die je mist?

Wat vind je van mijn tips? Mis je nog enkele fouten die je beter op je zakelijke Instagram account kunt vermijden? Deel ze met mij en alle andere lezers in de comments! 

Wil je persoonlijk met mij bespreken hoe jij Instagram het beste voor jouw bedrijf kunt inzetten, dat natuurlijk ook! Plan dan een afspraak in mijn online agenda op een moment dat dit jou het beste uitkomt of bel +31 (0) 6 173 50 824 om jouw wensen te bespreken. Ik help je graag om jouw online zichtbaarheid te verbeteren.

10 Instagram fouten die je beter kunt vermijden
Er zijn nog geen reacties. Ben jij de eerste?

Doe mee met het gesprek, deel jouw mening.
6 Shares
Pin5
Share1
Share
WhatsApp
Tweet