Je informeert je bezoekers niet alleen over de producten en diensten die je aanbiedt op je website of webwinkel. Maar het is ook belangrijk dat je aangeeft hoe ze contact op kunnen nemen, wat je leveringsvoorwaarden zijn en hoe iemand producten kan retouren. Maar voldoet jouw website of webwinkel ook aan de huidige wet- en regelgeving? En, welke regels zijn er eigenlijk?
Qua uiterlijk en werking van je website of webwinkel ben je natuurlijk vrij om te doen wat je wilt. Je houdt hierbij rekening met de bezoeker en de verwachtingen die deze heeft bij zijn of haar bezoek. Maar daarnaast zijn er ook wettelijke verplichtingen zijn waar je website aan moet voldoen. Vooral als je via jouw website producten en online diensten verkoopt.
Hieronder geef ik je een totaaloverzicht van regelgeving waar je website of webwinkel minimaal aan moet voldoen:
Regelgeving voor website zonder webshop
Voor bezoekers van je website is het belangrijk om te weten welk bedrijf achter de website zit. Om aan de wet- en regelgeving voor websites te voldoen, moet er de nodige informatie op je website getoond worden.
- bedrijfsgegevens (bedrijfsnaam, adres, telefoonnummer, faxnummer en e-mailadres)
- inschrijfnummer kamer van koophandel
- algemene voorwaarden (indien van toepassing)
- bankrekening- en btw-nummer van je bedrijf
- informatie over hoe jij omgaat met privacy
Ook niet onbelangrijk: kopieer geen content van een andere website. ik snap best dat wanneer je snel iets online wilt hebben, je bij de buurman gaat kijken. Maar er is een verschil tussen je laten inspireren of het klakkeloos kopiëren van teksten of afbeeldingen. De Nederlandse wetgeving is hier heel duidelijk in: kopiëren zonder bronvermelding is per definitie verboden.
Meer regels voor websites met een webwinkel
Wanneer je producten of diensten verkoopt via de website dan is de Wet Koop op Afstand voor jou van toepassing. Dit betekent onder andere dat je bepaalde informatie moet verstrekken voordat de overeenkomst wordt afgesloten. Volgens deze regelgeving ben je verplicht om minimaal de onderstaande informatie aan te bieden.
Deze informatie moet makkelijk en eenvoudig op de webwinkel te vinden zijn. Bijvoorbeeld door het standaard onder aan de webpagina’s te plaatsen. Bekijk anders ook eens het filmpje van Thuiswinkel.org hieronder waarin wordt aangegeven aan welke wet- en regelgeving voor je website waarmee je producten verkoopt moet voldoen.
- identiteit van je onderneming (naam van je onderneming waarmee je bent ingeschreven bij de kvk)
- adres van waaruit je webshop gerund wordt (adres van de kvk inschrijving). geen postbus adres.
- btw-nummer van je bedrijf
- contactgegevens (email adres en telefoonnummer), evt. met openingsuren
- inschrijfnummer kamer van koophandel
- algemene voorwaarden
- bankrekeningnummer van je bedrijf (iban)
- Privacy policy
- bedenktijd van minimaal 14 dagen
- kosten van het product inclusief belastingen
- vermeld duidelijk belangrijkste eigenschappen van het product
- De betaalopties waaruit een consument kan kiezen
- leveringskosten en De manier waarop het product verzonden/afgeleverd wordt
- termijn voor aanvaarding aanbod
- kosten van retourneren van het product binnen de bedenktijd
- modelformulier voor consumenten ivm de bedenktijd
- de te doorlopen stappen bij het sluiten van de overeenkomst
Retouren en regelgeving
Let op: je mag bij veel producten niet van consumenten eisen dat zij de verpakking gesloten laten. Wel mag je aangeven dat producten onbeschadigd teruggestuurd moeten worden binnen bedenktermijn. Standaard neemt de consument de kosten voor het retouren voor haar eigen rekening. Je kunt aanbieden om dit voor ze te betalen, maar dit is geen verplichting, dat is een service.
Wist je dat een consument de aankoop mag ontbinden zonder opgaaf van reden, zelfs wanneer deze nog geen aankoopbevestiging heeft ontvangen? Het is om deze reden belangrijk dat je webwinkel direct een automatische e-mail verstuurt, zodra de bestelling geplaatst is.
Lees anders ook eens mijn blog Retouren verminderen van je webwinkel: 7 tips.
Voldoe jij aan de wettelijke regelgeving?
Maak gebruik van de checklist van de Autoriteit Consument en Markt om te kijken of jouw webwinkel en website voldoet aan de regelgeving. Dat bespaart je niet alleen veel kopzorgen of discussies met klanten, maar ook hoge boetes!
Let op: zijn er punten op deze checklist waar je niet aan voldoet? Dan handel je in strijd met de wet. Pas jouw website op deze punten zo snel mogelijk aan. Zorg dat jouw klanten goed geïnformeerd een keuze kunnen maken en je straks niet een hoge boete op de deurmat hebt liggen.
Eventueel kan ik je hierbij helpen. Neem dan contact op door een afspraak te maken in mijn online agenda. Ik denk graag met je mee hoe je jouw website of webwinkel het beste kunt inzetten voor jouw klanten.