Meld je aan voor het gratis webinar: Verover het hart van je ideale klant

Specwerk: Wel gratis ontwerpen maar geen gratis ontbijt

Specwerk: Wel gratis ontwerpen maar geen gratis ontbijt

Soms kom je video’s tegen op het internet die bepaalde situaties perfect verwoorden waar als creatieve ondernemer je tegenaan kunt lopen. Zo ook in dit filmpje waar een Canadees reclamebureau een eind wilt maken aan “gratis klussen” in de creatieve sector.

Werk leveren op zicht en dan hopen dat iemand er in de toekomst voor wil betalen. ‘Specwerk’, zoals het genoemd wordt, komt in de creatieve sector veel voor. Dit Canadese reclamebureau stoorde zich eraan en maakte een filmpje waarin te zien is hoe andere creatieve ondernemers reageren op dat soort verzoeken.

Wat is specwerk?

Specwerk is een afkorting van “speculatief werk” – een uit het Engels afkomstige term voor creatieve producties om aan potentiële opdrachtgevers te laten zien wat je in huis hebt. Zeker als startende creatieve ondernemer zal je dit soort verzoeken vaker hebben gehoord. Maar zo werkt dat niet. Architecten geven hun blauwdrukken niet zomaar weg. Restaurants delen geen gratis maaltijden uit. Personal trainers dragen hun intellectuele eigendom niet over op de bonnefooi.

In deze video worden de rollen eens omgedraaid. De video steekt de draak met dit speculatieve creatieve biedproces. De argumenten die de ‘klant’ gebruikt, zijn voor mensen uit de creatieve sector herkenbaar: we willen eerst zien waar we voor betalen, het kan opdrachten opleveren in de toekomst en hoe kom je anders aan klanten?

Hoe ga jij als creatieve ondernemer om met specwerk?

Herkenbaar? Ook ik heb diverse keren de vraag gekregen om vooraf een gratis ontwerp te maken voor een presentatie tijdens een kennismakingsgesprek. Uiteraard wilde de potentiele opdrachtgever hier niet voor betalen, want hij wilde weten “welk vlees hij in de kuip had”. Zelf ben ik van mening dat een uitgebreid portfolio, positieve reacties van klanten én een vrijblijvende kennismakingsgesprek al genoeg moet zeggen over het kunnen van een bedrijf en de ondernemer.

Je betaalt voor mijn kennis en de tijd die ik er als professioneel ontwerper en brand coach in steek. Als iemand alsnog twijfelt, dan zijn wij geen goede “match”. De beste man of vrouw kan dan beter op zoek gaan naar een partij die wel bij ze past. Uiteraard stuur ik ze dan wel in de juiste richting.

Heb jij al eens dit soort specwerk verzoeken gekregen? Hoe ging jij hiermee om? Waarom heb je het wel of juist niet gedaan? Laat het mij weten in de comments!

Specwerk: Wel gratis ontwerpen maar geen gratis ontbijt
Specwerk: Wel gratis ontwerpen maar geen gratis ontbijt bespreekt deze onderwerpen:
Dit artikel is geschreven door:

Muriel Snijders

Hi! Ik heet Muriel Snijders en net als jij ben ik een ondernemer met een plan: zorgen dat jij de beste versie van jezelf wordt. Niet om jezelf op de borst te kloppen, maar om beter te maken wat al goed is én dit durven te benoemen. Want als je jezelf niet uitspreekt, word je ook niet uitgekozen. Door een brand te ontwikkelen dat authentiek en uniek is, waar je trots op kunt zijn en dat perfect bij je past maak ik dit duidelijk. Hiermee wil ik de klanten van mijn klanten bereiken, in hoofd, hart en ziel. Om zo ondernemer voor ondernemer de wereld mooier en gelukkiger te maken. Daar word ik namelijk gelukkig van. En jij natuurlijk ook!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

For security, use of Google's reCAPTCHA service is required which is subject to the Google Privacy Policy and Terms of Use.

I agree to these terms.

Personal branding geeft jouw authenticiteit weer, wie jij als ondernemer bent

Ken jij de Focus Academie al?

Speciaal voor de DIY ondernemer die zelf aan de slag wil. Door middel van coaching, workshops en slimme tools ontdek je hoe je focus kan aanbrengen in je Merk en Marketing. Waardoor je een solide basis krijgt, zodat je gerichter kan mikken en aantrekkelijk wordt voor de allerbeste klanten.

Pin
Share
Share
WhatsApp
Tweet