Specwerk: Wel gratis ontwerpen maar geen gratis ontbijt

Soms kom je video’s tegen op het internet die bepaalde situaties perfect verwoorden waar als creatieve ondernemer je tegenaan kunt lopen. Zo ook in dit filmpje waar een Canadees reclamebureau een eind wilt maken aan “gratis klussen” in de creatieve sector.

Werk leveren op zicht en dan hopen dat iemand er in de toekomst voor wil betalen. ‘Specwerk’, zoals het genoemd wordt, komt in de creatieve sector veel voor. Dit Canadese reclamebureau stoorde zich eraan en maakte een filmpje waarin te zien is hoe andere creatieve ondernemers reageren op dat soort verzoeken.

Wat is specwerk?

Specwerk is een afkorting van “speculatief werk” – een uit het Engels afkomstige term voor creatieve producties om aan potentiële opdrachtgevers te laten zien wat je in huis hebt. Zeker als startende creatieve ondernemer zal je dit soort verzoeken vaker hebben gehoord. Maar zo werkt dat niet. Architecten geven hun blauwdrukken niet zomaar weg. Restaurants delen geen gratis maaltijden uit. Personal trainers dragen hun intellectuele eigendom niet over op de bonnefooi.

In deze video worden de rollen eens omgedraaid. De video steekt de draak met dit speculatieve creatieve biedproces. De argumenten die de ‘klant’ gebruikt, zijn voor mensen uit de creatieve sector herkenbaar: we willen eerst zien waar we voor betalen, het kan opdrachten opleveren in de toekomst en hoe kom je anders aan klanten?

Hoe ga jij als creatieve ondernemer om met specwerk?

Herkenbaar? Ook ik heb diverse keren de vraag gekregen om vooraf een gratis ontwerp te maken voor een presentatie tijdens een kennismakingsgesprek. Uiteraard wilde de potentiele opdrachtgever hier niet voor betalen, want hij wilde weten “welk vlees hij in de kuip had”. Zelf ben ik van mening dat een uitgebreid portfolio, positieve reacties van klanten én een kennismakingsgesprek al genoeg moet zeggen over het kunnen van een bedrijf en der ondernemer.

Je betaalt voor mijn kennis en de tijd die ik er als professioneel ontwerper en brand coach in steek. Als iemand alsnog twijfelt, dan zijn wij geen goede “match”. De beste man of vrouw kan dan beter op zoek gaan naar een partij die wel bij ze past. Uiteraard stuur ik ze dan wel in de juiste richting.

Heb jij al eens dit soort specwerk verzoeken gekregen? Hoe ging jij hiermee om?
Waarom heb je het wel of juist niet gedaan?

Specwerk: Wel gratis ontwerpen maar geen gratis ontbijt
Er zijn nog geen reacties. Ben jij de eerste?

Doe mee met het gesprek, deel jouw mening. Ik hoor graag van je wat je van dit artikel vond.

Zichtbaarheid Workshop in Zuid-Limburg: offline, online de beste worden
Beter zichtbaar worden?

Volg dé zichtbaarheid workshop voor ambitieuze ondernemers

In 3 stappen leer je hoe jij jezelf goed in de markt zet op een authentieke manier, zonder jezelf te verliezen. Zowel voor je website, je social media, je mailings en alle overige communicatie middelen.
Pin
Share
Share
WhatsApp
Tweet