Verhoog het aantal blije klanten en verminder het aantal retouren.

Retouren verminderen van je webwinkel: 7 tips


Nederlanders sturen bijna helft van hun online gekochte kleding weer terug! Schrik jij ook net zo hard als ik als je dit leest?

Laten we wel wezen, het is ook zo makkelijk dat we het massaal doen: online winkelen en het liefst meerdere maten of kleuren bestellen van eenzelfde kledingstuk. Maar dat heeft een keerzijde. Zo sturen we bijna de helft van onze online gekochte kleding, net zo makkelijk weer terug. Inmiddels zijn de retouren een groot probleem aan het worden. Voor de webwinkels die er miljoenen aan verliezen en daarnaast ook voor het milieu.

Nieuwsuur over de retour-economie

Nieuwsuur heeft op 3 februari 2019 een hele reportage gewijd aan hoe omvangrijk het probleem tegenwoordig is.

Want meestal hebben online shoppers geen idee wat er precies gebeurd als zij dat niet goed zittende truitje of die te strakke broek weer terug sturen.

Bekijk zeker even de hele aflevering als je hem nog niet gezien hebt.

Handige tips om het aantal retouren te verminderen

Tijdens deze reportage worden er diverse factoren benoemd die hier direct invloed op hebben, maar helaas geven ze geen écht concrete oplossingen voor de web winkelier. Waarom worden bijvoorbeeld bepaalde producten het meest geretourneerd? Moet gratis retourneren afgeschaft worden? 

Zodra je in plaats van gratis retouren een bedrag gaat vragen, gaan ze wel naar iemand die dit wel aanbiedt. Ook online shoppers gaan opvoeden is niet echt een optie waar je iets mee kunt, dat bewustzijn moet groeien.

Maar hoe kun je dit dan wél als webshop eigenaar ondervangen? Zonder dat je bang hoeft te zijn voor negatieve feedback, verlies van omzet of hoge extra kosten?

Ik heb daarom 7 tips voor jou als webwinkel eigenaar die je direct kunt toepassen om het aantal retouren direct te verminderen. Verhoog hiermee het aantal blije klanten en verlaag het aantal retouren.

1. Verkeerde maat ontvangen

Oorzaak nummer 1 van het hoge aantal retouren is een onjuiste maat. Zorg dus voor een correcte, duidelijke maatgeving. Valt een maat M wat ruimer, geef dit aan. Standaard maattabellen zijn namelijk niet voor elk kledingstuk bruikbaar. Gebruik realistische modellen, geen maatje 34.

Je kunt ook eventueel foto’s laten zien in je webwinkel waarop een model het item draagt, waarbij je tevens aangeeft hoe lang het model is en haar gewicht. 

2. Het product ziet er anders uit

Zorg voor goed belichte fotografie zodat er geen kleurverschil is met het uiteindelijke product. Maak ook detail shots van het materiaal, de fit en afwerking. Zo voldoe je aan de verwachtingen van de online shopper.

Maar denk hierbij ook aan kwaliteitscontrole voordat je de webwinkel bestelling gaat verzenden. Menselijke fouten komen overal voor. 😉 Loop de pakbon dus goed na en kijk of dat wat besteld is, ook daadwerkelijk in de doos zit.

3. Product voldoet niet aan de omschrijving

Hoe meer informatie je op een productpagina opneemt, des te beter! Je wilt je klanten alle feiten geven om een goede keuze te maken. Als je niet zeker weet wat je daar moet vermelden, kijk dan eens naar de reden waarom mensen bestellingen terugsturen.

De omschrijving van het product is dus ssuperbelangrijk, besteed hier de nodige aandacht aan. Niet alleen goed voor je SEO, maar ook voor je klant. Op een foto kan bijvoorbeeld een stretchstof er hetzelfde uitzien als een niet-stretch. Neem dit op in de productbeschrijving.

4. Neem de retouren van je webwinkel onder de loep

Kijk naar producten die het minst retourneert worden en zet die in de kijker op je website. En check vooral ook waarom andere producten juist meer geretourneerd worden. Analyseer de data die je ontvangt en doe er wat mee.

5. Kijk kritisch naar je retourbeleid

Kijk eens kritisch naar je verpakkingsmateriaal, kies voor ecologisch papier of karton in plaats van (vaak onnodig) plastic vulmateriaal. Zorg voor herbruikbaar materiaal met een zo laag mogelijke footprint. Sinds de start van jouw webshop is er vast al het een en ander veranderd op het gebied van verpakkingsmateriaal. Tevens een mooi moment om je brand design hierin mee te nemen!

6. Vraag tevreden klanten om foto’s en reviews te delen

Als je nog geen reviews of productbeoordelingen gebruikt, begin er dan nu mee! Consumenten hebben meer vertrouwen in een product of merk dat door anderen wordt aangeraden. 80% van de consumenten vertrouwt online reviews net zo sterk als tips van vrienden.

Daarnaast doet die review meer dan alleen de omzet van je webshop te vergroten. Een goede product review laat zien wat een product voor een klant betekent en wat de goede kanten zijn. Nieuwe klanten krijgen hierdoor betere informatie en kiezen producten waar ze een goed gevoel over hebben. Die willen ze dus ook niet terugsturen. 

7. Verleng de periode om producten terug te sturen

Het wettelijke minimum van 14 dagen is standaard voor retouren van een webshop. Maar het is wellicht verstandig om deze ruimer in te zetten, zoals bijvoorbeeld 30 dagen. Een studie van de universiteit van Texas laat zien dat een vrijgevig retourbeleid niet alleen zorgt voor minder retouren van je webshop, maar ook voor meer nieuwe bestellingen.

Dit komt omdat de consument minder druk voelt om het direct terug te sturen. Alsook dat het item gedurende die periode meer en meer als een eigendom wordt gezien en dus niet meer wordt geretourneerd.

Wil je meer tips om jouw webshop te verbeteren?

Aan de hand van praktische tips, weetjes & handleidingen in mijn mailings leer je hoe
Retouren verminderen van je webwinkel: 7 tips Retouren verminderen van je webwinkel: 7 tips Retouren verminderen van je webwinkel: 7 tips
Er zijn nog geen reacties. Ben jij de eerste?

Doe mee met het gesprek, deel jouw mening. Ik hoor graag van je wat je van dit artikel vond.

8 Shares
Pin4
Share4
Share
WhatsApp
Tweet