Nederlanders sturen bijna helft van hun online gekochte kleding weer terug! Schrik jij ook net zo hard als ik als je dit leest? Voor veel winkels zijn de retouren een groot probleem aan het worden. Denk hierbij aan de webwinkels die er miljoenen aan verliezen. Maar daarnaast ook het effect dat dit heeft op het milieu.
Laten we wel wezen, het is ook lekker makkelijk. Massaal winkelen we online en het liefst bestellen we meerdere maten of kleuren van eenzelfde kledingstuk. Maar dat heeft ook een keerzijde. Want die overbodige maten en kleuren sturen we net zo hard weer terug.
Nieuwsuur over de retour-economie
Want meestal hebben online shoppers geen idee wat er precies gebeurd als zij dat niet goed zittende truitje of die te strakke broek weer terugsturen.
Want je gaat absoluut aha-momentjes krijgen met betrekking tot retourneren.
Handige tips om het aantal retouren te verminderen
Tijdens deze reportage worden er diverse factoren benoemd die hier direct invloed op hebben. Maar helaas geven ze geen écht concrete oplossingen voor de web winkelier. Waarom worden bijvoorbeeld bepaalde producten het meest geretourneerd? Moet gratis retourneren afgeschaft worden?
Zodra je in plaats van gratis retouren een bedrag gaat vragen, gaan ze wel naar iemand die dit wel aanbiedt. Ook online shoppers proberen opvoeden is geen optie waar je iets mee kunt. Want dat milieubewuste denken moet groeien. Liefst vanuit de consument zelf.
Maar hoe kun je de hoeveelheid aan retouren verminderen als webwinkel eigenaar? Zonder dat je bang hoeft te zijn voor negatieve feedback, verlies van omzet of hoge extra kosten?
Ik heb daarom 7 tips voor jou als webwinkel eigenaar die je direct kunt toepassen om direct het aantal retouren te verminderen. Verhoog hiermee het aantal blije klanten en verlaag het aantal retouren.
1. Verkeerde maat ontvangen
Oorzaak nummer 1 van het hoge aantal retouren is een onjuiste maat. Zorg dus voor een correcte, duidelijke maatgeving. Valt een maat M wat ruimer, geef dit aan. Standaard maattabellen zijn namelijk niet voor elk kledingstuk bruikbaar. Gebruik realistische modellen, geen maatje 34.
Je kunt ook eventueel foto’s laten zien in je webwinkel waarop een model het item draagt. Waarbij je tevens aangeeft hoe lang het model is en haar gewicht. Alleen dit zal het aantal items die mensen terugsturen al drastisch verminderen.
2. Het product ziet er anders uit
Zorg voor goed belichte fotografie zodat er geen kleurverschil is met het uiteindelijke product. Maak ook detail shots van het materiaal, de fit en afwerking. Zo voldoe je aan de verwachtingen van de online shopper.
Maar denk hierbij ook aan kwaliteitscontrole voordat je de webwinkel bestelling gaat verzenden. Menselijke fouten komen overal voor. Loop de pakbon dus goed na en kijk of dat wat besteld is, ook daadwerkelijk in de doos zit.
3. Product voldoet niet aan de omschrijving
Hoe meer informatie je op een productpagina opneemt, des te beter! Je wilt je klanten alle feiten geven om een goede keuze te maken. Als je niet zeker weet wat je daar moet vermelden, kijk dan eens naar de reden waarom mensen bestellingen terugsturen.
De omschrijving van het product is dus superbelangrijk, besteed hier de nodige aandacht aan. Niet alleen goed voor je SEO, maar ook voor je klant. Op een foto kan bijvoorbeeld een stretchstof er hetzelfde uitzien als een niet-stretch. Neem dit op in de product beschrijving. Of zet een FAQ gedeelte bij het product als er veel vragen over zijn of retouren.
4. Neem de retouren van je webwinkel onder de loep
Kijk naar producten die het minst aantal retouren hebben en zet die in de kijker op je website. En check vooral ook waarom andere producten juist meer geretourneerd worden. Analyseer de data die je ontvangt en doe er wat mee.
Wil je meer tips om jouw webshop te verbeteren?
Aan de hand van praktische tips, weetjes & handleidingen in mijn mailings leer je hoe
5. Kijk kritisch naar je verpakkingsmateriaal
Kies voor ecologisch papier of karton in plaats van (vaak onnodig) plastic vulmateriaal. Zorg voor herbruikbaar materiaal met een zo laag mogelijke footprint. Sinds de start van jouw webwinkel is er vast al het een en ander veranderd op het gebied van verpakkingsmateriaal. Tevens een mooi moment om je brand design hierin mee te nemen!
6. Vraag tevreden klanten om foto’s en reviews te delen
Als je nog geen reviews of productbeoordelingen gebruikt, begin er dan nu mee! Consumenten hebben meer vertrouwen in een product of merk dat door anderen wordt aangeraden. 80% van de consumenten vertrouwt online reviews net zo sterk als tips van vrienden.
Daarnaast doet die review meer dan alleen de omzet van je webshop te vergroten. Een goede product review laat zien wat een product voor een klant betekent en wat de goede kanten zijn. Nieuwe klanten krijgen hierdoor betere informatie en kiezen producten waar ze een goed gevoel over hebben. Die willen ze dus ook niet terugsturen.
7. Verleng de periode van producten terugsturen
Het wettelijke minimum van 14 dagen is standaard voor retourneren van een webwinkel. Maar het is wellicht verstandig om deze ruimer in te zetten, zoals bijvoorbeeld 30 dagen. Een studie van de universiteit van Texas laat zien dat een vrijgevig retouren beleid niet alleen zorgt voor minder retouren van je webshop, maar ook voor meer nieuwe bestellingen.
Omdat de consument minder druk voelt zullen ze een item minder snel terugsturen. Alsook dat het item gedurende die periode meer en meer als een eigendom wordt gezien en dus niet meer wordt geretourneerd.
Bonustip: Zorg voor een optimale merk- en klant beleving van je webshop
En al die bovenstaande factoren zorgen ervoor dat de beleving van de klant beter wordt. Met als resultaat: minder retouren. Maar zo zijn er nog veel meer factoren die een rol kunnen spelen bij de aankoop in een webwinkel. Wil jij weten welke dit zijn? Doe dan de website merkbeleving check!