Image
Top
Navigatie
Blog update op 30-07-2020 Leestijd: 3 minuten

Retouren verminderen van je webwinkel: 5 tips

Verhoog het aantal blije klanten en verlaag het aantal retouren.

Verminder het aantal retouren voor jouw webwinkel

Nederlanders sturen bijna helft van hun online gekochte kleding weer terug! Schrik jij ook net zo hard als ik als je dit leest?

Maar het is ook zo makkelijk dat we het massaal doen: online winkelen en het liefst meerdere maten of kleuren bestellen van eenzelfde kledingstuk. Maar dat heeft een keerzijde. Zo sturen we bijna de helft van onze online gekochte kleding, net zo makkelijk weer terug. Inmiddels zijn de retouren een groot probleem aan het worden. Voor de webwinkels die er miljoenen aan verliezen en daarnaast ook voor het milieu.

Bekijk de reportage van Nieuwsuur over de retour-economie

Nieuwsuur heeft op 4 februari 2019 een hele reportage gewijd aan hoe omvangrijk het probleem tegenwoordig is. Meestal hebben online shoppers geen idee wat er precies gebeurd als zij dat niet goed zittende truitje of die te strakke broek weer terug sturen.

Handige tips om het aantal retouren te verminderen

Tijdens deze reportage worden er diverse factoren benoemd die hier direct invloed op hebben, maar helaas geven ze geen écht concrete oplossingen voor de web winkelier. Waarom worden bijvoorbeeld bepaalde producten het meest geretourneerd? Moet gratis retourneren afgeschaft worden? Zodra je in plaats van gratis retouren een bedrag gaat vragen, gaan ze wel naar iemand die dit wel aanbiedt. Ook online shoppers gaan opvoeden is niet echt een optie waar je iets mee kunt, dat bewustzijn moet groeien. Maar hoe kun je dit dan wél als webshop eigenaar ondervangen? Zonder dat je bang hoeft te zijn voor negatieve feedback, verlies van omzet of hoge extra kosten?

Ik heb daarom 5 tips voor jou als webwinkel eigenaar die je direct kunt toepassen om het aantal retouren direct te verminderen.

1. Verkeerde product of maat ontvangen

Oorzaak nummer 1 van het hoge aantal retouren is een onjuiste maat. Zorg dus voor een correcte, duidelijke maatgeving. Valt een maat M wat ruimer, geef dit aan. Standaard maattabellen zijn namelijk niet voor elk kledingstuk bruikbaar. Gebruik realistische modellen, geen maatje 34.

Dat je het juiste product verzend mag voor zich spreken. 😉

2. Het product ziet er anders uit

Zorg voor goed belichte fotografie zodat er geen kleurverschil is met het uiteindelijke product. Maak ook detail shots van het materiaal, de fit en afwerking. Zo voldoe je aan de verwachtingen van de online shopper.

3. Voldoet niet aan de omschrijving

De omschrijving van het product is belangrijk, dus besteed hier aandacht aan. Niet alleen goed voor je SEO, maar ook voor je klant. Op een foto kan bijvoorbeeld een stretchstof er hetzelfde uit zien als een niet-stretch. Neem dit op in de productbeschrijving.

4. Neem je retouren onder de loep

Kijk naar producten die het minst retourneert worden en zet die in de kijker op je website. En check vooral ook waarom andere producten het meest geretourneerd worden. Analyseer de data die je ontvangt en doe er wat mee.

5. Kijk kritisch naar je retourbeleid

Hoe eenvoudiger het is om handel te drijven met jouw webwinkel, hoe gemakkelijker dat een consument aan jou denkt wanneer deze jouw diensten of producten nodig heeft of iemand moet aanbevelen. Wees duidelijk en helder in je uitleg. Zorg dat het retourbeleid snel en makkelijk te vinden is.

En mijn laatste extra tip

Kijk eens kritisch naar je verpakkingsmateriaal, kies voor ecologisch papier of karton in plaats van (vaak onnodig) plastic vulmateriaal. Zorg voor herbruikbaar materiaal met een zo laag mogelijke footprint. Sinds de start van jouw webshop is er vast al het een en ander veranderd op het gebied van verpakkingsmateriaal. Tevens een mooi moment om je branding hierin mee te nemen!

Nog meer tips om jouw webshop te verbeteren?

Wil je nog meer tips over hoe je jouw webshop kunt verbeteren? Neem dan contact op. Ik denk graag met je mee tijdens een Spark up your business moment om te kijken waar jouw kansen liggen waar je direct én op langere termijn profijt van gaat hebben.

Delen is lief
  • 6
    Shares

Geschreven door

Muriel Snijders - Brand coach

Hi! Ik ben Muriel en heb inmiddels al honderden ondernemers geholpen met hun online én offline zichtbaarheid op het gebied van branding, design en social media. Met mijn jarenlange ervaring kan ik ondernemers en bedrijven net als jij helpen om de beste versie van zichzelf te worden. Want geen enkel bedrijf is hetzelfde. Ik zorg dat je een sterk merk krijgt dat je doelgroep aanspreekt en je bedrijf laat groeien. Spreek ik je snel?

Volg illgraffdesign op Instagram

© Copyright 2021 ill graff design | Privacy | Disclaimer | Algemene Voorwaarden | Mijn account