Image
Top
Navigatie
Blog update op 13-04-2021 Leestijd: 8 minuten

Je wil als startende ondernemer een professionele website

Je wil als startende ondernemer een professionele website

Als ondernemer heb je het niet makkelijk… Je moet al aan zoveel dingen denken en de meeste daarvan kosten geld. Daarom is het belangrijk dat je als startend ondernemer prioriteiten stelt over welke investeringen je gaat doen zoals je computer, inventaris, bedrijfsauto, telefoon, maar ook je website, branding en andere marketing werkzaamheden.

En dan ga je natuurlijk nadenken of het hebben van een eigen website nou écht noodzakelijk is? Sterker nog, 70% van de kleine zelfstandigen denkt zelfs dat het hebben van een website een overbodige luxe is.

Toch is het voor elke ondernemer belangrijk om online actief en zichtbaar te zijn. Als je niet gevonden wordt door andere potentiële klanten, zal je jouw klantenkring niet kunnen laten groeien. Welke voordelen een online aanwezigheid op het web voor jou als startend ondernemer kan hebben, vertel ik je in dit blogartikel. Ook geef ik je tips waar je op moet letten als je een website wil (laten) bouwen.

Meer dan alleen een online visitekaartje

Sommige startende ondernemers vinden een eigen website verspilde moeite, omdat ze van mening zijn dat ze hun klanten toch voornamelijk via mond-tot-mondreclame krijgen. Dat ze toch al in de gouden gids te vinden zijn en geen online visitekaartje meer nodig hebben. 

Eerlijk gezegd vind ik de benoeming van online visitekaartje erg verkeerd. Online visitekaartje is eigenlijk een belediging voor een website. Het is zoveel meer dan alleen wat gegevens die op je visitekaartje staan.

De meerwaarde van een website

Natuurlijk zijn er overeenkomsten tussen een visitekaartje en een website. Zo staan op beide contactgegevens en horen ze jouw brand te reflecteren. Beide zijn bedoeld om (potentiële) klanten te interesseren voor je bedrijf en ze actie te laten ondernemen. Maar hier houdt het dan ook op qua overeenkomsten. Een website heeft namelijk veel meer te bieden dan een visitekaartje:

 • bul-plus Een website is dynamisch en kun je aanpassen wanneer dit nodig is
 • bul-plus het geeft een inzicht in je bedrijf en wat je voor je doelgroep kan betekenen
 • bul-plus je kunt interactie hebben met de bezoekers
 • bul-plus online je producten verkopen
 • bul-plus je vindbaarheid en dus ook zichtbaarheid vergroten
 • bul-plus leads genereren

Voordelen van een website

Maar er zijn nog een aantal extra voordelen waar jij als startende ondernemer profijt van kunt hebben van je website .

 • bul-plus je komt geloofwaardiger over als je een website hebt
 • bul-plus 24/7 beschikbaar
 • bul-plus klanten kunnen je bedrijf online vinden
 • bul-plus Extra communicatiemiddel
 • bul-plus je spreekt meerdere klanten in een keer aan ipv één per afspraak
 • bul-plus je onderscheid je van je conccurenten
 • bul-plus een domeinnaam is makkelijker te onthouden dan een telefonnummer
 • bul-plus via internet is goedkoper dan traditionele marketing
 • bul-plus De resultaten van een website zijn meetbaar
 • bul-plus ideaal voor online winkelen en zo je omzet te vergroten
 • bul-plus Informatiepunt voor bestaande klanten
 • bul-plus Vergroten van je klantenkring
 • bul-plus online portfolio van je kunnen
web-design-more-pretty-layout.jpg

Een website die jou als startende ondernemer klanten biedt

Wanneer je besloten hebt om een website te (laten) maken, zie je al snel door de bomen het bos niet meer. Je krijgt zoveel namelijk zoveel informatie binnen… via internet, bijeenkomsten, via vrienden of familie en allemaal met de beste intenties. De een zegt dit, de ander raadt je dat aan. Het wordt allemaal wat veel. Daarom de onderstaande tips uit de praktijk, zodat je een weloverwogen keuze kunt maken.

bedenk wat je met je website wil bereiken

Voordat je uit enthousiasme direct een overeenkomst bij een hostingpartij afsluit, is het belangrijk dat je eerst nadenkt over waar je jouw website voor wil gebruiken. Wil je jouw naamsbekendheid vergroten? Wil je meer klanten? Moet het je klanten alleen informeren of aanzetten tot een bepaalde actie? Wat moet dat ding doen? 

Hou hierbij ook het doel van jouw klant in het achterhoofd, want dit is de persoon die je wil bereiken. Degene die jouw rekeningen betaald en de reden dat je doet wat je doet. Welke rol speelt de website hierbij in het aankoopproces? Denk ook alvast vooruit. Ga je op een later moment een webshop eraan koppelen?

Zorg dat je dit duidelijk voor ogen hebt. Zo kun je beter bepalen wat er nodig is om dat doel daadwerkelijk te bereiken. Maak bijvoorbeeld gebruik van mijn gratis e-book ” Briefing voor je website” om dit helder te krijgen.

Domeinnaam, hosting en platform

Misschien heb je je al goed verdiept in het wel of niet maken van je eigen website of misschien is dit pas de start van je onderzoek. Hoe dan ook, ik heb een aantal zaken voor je op een rij gezet waar je als startende ondernemer mee te maken krijgt, als je een eigen website of webshop wil gaan opzetten.

Kies de juiste domeinnaam voor jouw website

Een domeinnaam kun je zien als de fundering van jouw online bedrijf. De vindbaarheid en -indirect- het succes van jouw website worden beïnvloed door de domeinnaam en bijbehorende extensie.
Ik raad je aan voor een domeinnaam te kiezen die relevant is aan je bedrijfsnaam of de activiteiten de je uitvoert. De extensie is meestal .nl, tenzij je op internationaal vlak werkt, dan zou ik gaan voor een .com-domeinextensie.

Tip! Veel domeinnamen zijn al bezet. Check eerst of jouw domeinnaam nog beschikbaar is via SIDN. Ga niet in op bedrijven die een bepaalde domeinnaam voor veel geld aan je willen verkopen. Voor meer informatie hierover kun het artikel op deze website beter even doornemen.

Webhosting die bij je past

Elke website (alsook je email) heeft een server nodig om op te kunnen draaien. Dit heet hosting. Online zijn er honderden hosting aanbieders te vinden waardoor er veel concurrentie is op prijs en kwaliteit.

Daarom vertel ik mijn klanten altijd dat je het beste kunt gaan voor een hosting die past bij dat wat je nodig hebt. Nu heb je geen vrachtwagen nodig om een paperclip te vervoeren (ofwel een zware hosting als je maar een kleine website hebt), maar je moet wel rekening houden met de toekomst. De goedkoopste webhosting is zeker niet altijd de beste oplossing. Beknibbel dus niet op de prijs, maar kijk vooral ook naar de meerwaarde die ze bieden.

 • bul-plus Hoeveel schijfruimte heb je nodig?
 • bul-plus Hoe bereikbaar is de webhosting-partij? (telefoon en/of chat is een must)
 • bul-plus Hoeveel dataverkeer kun je verwachten?
 • bul-plus Ondersteunt je webhosting-partij jouw CMS?
 • bul-plus Worden er back-ups gemaakt?
 • bul-plus Wat is de uptime garantie?
 • bul-plus Hoeveel memory is er beschikbaar? Een website heeft aan 256MB genoeg, maar een webshop heeft min. 1gb nodig om lekker te draaien
 • bul-plus is de webhosting-partij volledig technisch up-to-date? (laatste versie PHP bvb.)
 • bul-plus hebben ze een goede antispam en antivirus service?
 • bul-plus bieden ze een SSL certificaat voor encryptie van de website?

De meeste GOEDE hostingbedrijven kunnen je hierin prima van advies voorzien om de juiste keuze te maken. Een paar hostingproviders die ik kan aanraden zijn:  SoHosted, MiHosnet en YourHosting.

Kies het juiste platform

Grof gezegd kun je kiezen uit twee verschillende soorten websites: statische en dynamische.
Statische sites worden in de regel slechts één of tweemaal per jaar geüpdatet en doen vooral dienst als een online bedrijfsportfolio dat nagenoeg niet veranderd. Het voordeel van een statische website is dat de ontwikkeling snel en goedkoop is. Ook vraagt de site weinig ruimte op de server en is de laadtijd snel. Het nadeel is dat wanneer je iets wil aanpassen, je genoeg technische kennis moet hebben om dit zelf te kunnen doen.
Een dynamische website bevat een CMS (Content Management Systeem), waardoor je eenvoudig je eigen aanpassingen zelf kunt doorvoeren. Ook kun je relatief eenvoudig interactie hebben met je bezoeker, door middel van een blog, een forum, een shop of door klanten de mogelijkheid te bieden om reviews achter te laten. Ook zul je een dynamische website meer moeten onderhouden.

Zelf je website bouwen of uitbesteden?

Als je een dynamische website wil als startende ondernemer zijn er meerdere manieren waarop je dit kunt regelen:

Zelf je website bouwen

Via online website-software (Wix, Jimdo, Jouwweb, Squarespace e.a.) kun je zelf een website maken. Deze systemen zijn gebruiksvriendelijk en gericht op ondernemers die zonder programmeerkennis zelf hun eigen website willen bouwen.

Met de opensource software WordPress of Drupal kun je ook prima zelf aan de slag. Wel is hier iets meer technische kennis vereist, maar er is online enorm veel informatie te vinden hoe je bepaalde dingen moet kunt maken. De mogelijkheden zijn eindeloos!

Squarespace is een zogenaamd drag & drop website bouwsysteem. Best makkelijk in gebruik zonder dat je technische kennis hoeft te hebben. Het fijne van dit systeem is dat je een template kiest die je zelf aanpast qua stijl, kleur en lettertypen. Hier kunnen verborgen kosten in zitten zoals een commissie bij een webshop. Dus wel even goed opletten!

De software Joomla is ook een mogelijkheid, alhoewel ik die zoveel mogelijk zou proberen te vermijden door het feit dat het alles behalve gebruiksvriendelijk is en de kans groot is dat je jouw website per ongeluk om zeep helpt.

Lees vooral ook mijn tips in het artikel Snel en gratis je eigen website maken, is het wel verstandig? Zodat je duidelijk weet waar je aan begint.

Je website laten maken door een professional

Veelal zal je als startende ondernemer best even schrikken van de prijs als je bij website bouwers opvraagt wat jouw wensen en eisenpakket mag kosten. Dus  ga je logischerwijze op zoek gaan naar een goedkopere oplossing. Een buurjongen of bekende “die wel handig is” of een bedrijf dat voor €300 een complete website aanbiedt. Het klinkt to-good-to-be-true. En dat is ook zo. Ik heb niet voor niets “door een professional” bij de titel gezet.

De welbekende handige buurjongen

Voor de buurjongen draait het vooral erom dat hij een centje bijverdient, niet om wat jij nodig hebt als ondernemer zijnde. 

Zijn prioriteiten zijn anders dan die van jou. Je bent volledig afhankelijk van zijn tijd en “motivatie” en er is vaak niet genoeg kennis van techniek, beveiliging of marketing om van jouw website een succes te maken. Ook zal deze persoon je nagenoeg niet (kunnen) helpen om de juiste content te creëren voor jouw doelgroep.

Extreem lage prijs bij een bedrijf

Bij een bedrijf dat een website voor je wil maken voor een extreem lage prijs, gaat het vaak om een dertien in een dozijn ontwerp. 

Deze website wordt gemaakt aan de hand van een template die meerdere keren wordt verkocht aan startende ondernemers. Vaak zijn deze bedrijven niet gespecialiseerd genoeg om je te kunnen bieden wat je wil: een goede professioneel ogende website in jouw huisstijl die goed vindbaar is én je bezoekers aanzet tot actie.

Bij een web design bedrijf

Is het inschakelen van een professioneel web design bedrijf dan de enige juiste keuze? Het korte antwoord is nee. 

Het feit dat je een professional inschakelt geeft je geen garantie dat je ook direct een succesvolle website krijgt die je leads oplevert. Ze zullen vast wel kaas gegeten hebben van wat een goede website inhoudt, maar online marketing gaat net een stapje verder dan dat. Ook is het communiceren vaak moeizaam, omdat er met moeilijke termen wordt gegooid en er niet gekeken wordt naar wat je écht nodig hebt.

Een goede briefing voorkomt veel problemen

Waar je ook voor kiest, je moet met degene aan wie je de opdracht geeft goede afspraken maken van wat de bedoeling is.

Schrijf daarom een goede briefing: een document met al je eisen en wensen. Een briefing dient als leidraad voor jou bij het ontwikkelen van de website. Met de briefing als basis kan er ook een offerteaanvraag gedaan worden. En bij de oplevering kun je de checklist weer samen even doorlopen: voldoet de website aan alle eisen en zijn alle afspraken nagekomen? 

Als laatste tip wil ik je meegeven dat je naar een partner op zoek gaat met wie het klikt. Die jouw belangen als startende ondernemer voorop zet en begrijpt wat je nodig hebt voor een succesvolle website. Iemand die je doelgroep en branche door en door kent. Die weet hoe je ze aanspreekt en aanzet tot actie.

Gebruik mijn download voor een goede briefing om de juiste partij te vinden voor jouw website. Zo kun je veel problemen vooraf voorkomen en krijg je exact wat je voor ogen hebt.

Delen is lief
 • 1
  Delen
 • 1
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  

Geschreven door

Muriel Snijders - Brand coach

Hi! Ik ben Muriel en heb inmiddels al honderden ondernemers geholpen met hun online én offline zichtbaarheid op het gebied van branding, design en social media. Met mijn jarenlange ervaring kan ik ondernemers en bedrijven net als jij helpen om de beste versie van zichzelf te worden. Want geen enkel bedrijf is hetzelfde. Ik zorg dat je een sterk merk krijgt dat je doelgroep aanspreekt en je bedrijf laat groeien. Spreek ik je snel?

Voeg een reactie toe

© Copyright 2021 ill graff design | Privacy | Disclaimer | Algemene Voorwaarden | Mijn account