Je wil als startende ondernemer een professionele website

Je wil als startende ondernemer een professionele website

Als starter heb je het niet makkelijk… Je moet al aan zoveel dingen denken en de meeste daarvan kosten geld. Daarom is het belangrijk dat je als startend ondernemer prioriteiten stelt over welke investeringen je gaat doen zoals je computer, inventaris, bedrijfsauto, telefoon, maar ook je website, branding en andere marketing werkzaamheden.

En dan ga je natuurlijk nadenken als starter of een eigen website nou écht noodzakelijk is? Sterker nog, 70% van de kleine zelfstandigen denkt zelfs dat het hebben van een website een overbodige luxe is.

Toch is het voor elke ondernemer belangrijk om online actief en zichtbaar te zijn. Want als je niet gevonden wordt door andere potentiële klanten, zal je jouw klantenkring niet kunnen laten groeien. Welke voordelen een online aanwezigheid op het web voor jou als startend ondernemer kan hebben, vertel ik je in dit blogartikel. Ook geef ik je tips waar je op moet letten bij een website voor starters.

Meer dan alleen een online visitekaartje

Sommige startende ondernemers vinden een eigen website verspilde moeite. Omdat ze van mening zijn dat ze hun klanten toch voornamelijk via mond-tot-mondreclame krijgen. Dat ze toch al in het online telefoonboek te vinden zijn, ze Facebook gebruiken en geen online visitekaartje als startend ondernemer nodig hebben. 

Eerlijk gezegd vind ik de benoeming van online visitekaartje erg verkeerd. Online visitekaartje is eigenlijk een belediging voor een website. Want een website voor starters is zoveel meer dan alleen wat gegevens die op je visitekaartje staan.

De meerwaarde van een website voor startende ondernemers

Natuurlijk zijn er overeenkomsten tussen een visitekaartje en een website voor starters. Zo staan op beide contactgegevens en horen ze jouw brand te reflecteren. Beide zijn bedoeld om (potentiële) klanten te interesseren voor je bedrijf en ze actie te laten ondernemen. Maar hier houdt het dan ook op qua overeenkomsten. Namelijk een website heeft veel meer te bieden dan een online visitekaartje:

Voordelen van een website

Maar er zijn nog een aantal extra voordelen van een website voor startende ondernemer waar jij profijt van kunt hebben .
Unieke website voor startende ondernemers laten maken in Limburg

Een website die jou als startende ondernemer klanten biedt

Wanneer je besloten hebt om een website te (laten) maken, zie je al snel door de bomen het bos niet meer. Je krijgt zoveel namelijk zoveel informatie binnen… via internet, bijeenkomsten, via vrienden of familie en allemaal met de beste intenties. De een zegt dit, de ander raadt je dat aan. Het wordt allemaal wat veel. Daarom de onderstaande tips uit de praktijk, zodat je een weloverwogen keuze kunt maken.

Bedenk wat je met je website wil bereiken

Voordat je uit enthousiasme direct een overeenkomst bij een hostingpartij afsluit, is het belangrijk dat je eerst nadenkt over waar je jouw website voor wil gebruiken. Wil je jouw naamsbekendheid vergroten? Wil je meer klanten? Moet het je klanten alleen informeren of aanzetten tot een bepaalde actie? Wat moet dat ding doen? 

Hou hierbij ook het doel van jouw klant in het achterhoofd. Want dit is de persoon die je wil bereiken. Degene die jouw rekeningen betaald en de reden dat je doet wat je doet. Maar ook de reden waarom je als startende ondernemer een website wilt. Welke rol speelt die website in het aankoopproces? Denk alvast vooruit. Bijvoorbeeld: Ga je op een later moment een webshop eraan koppelen?

Zorg dat je duidelijk voor ogen hebt wat je wilt met je website. Zo kun je beter bepalen wat er nodig is om dat doel daadwerkelijk te bereiken. Maak anders gebruik van mijn gratis e-book ”Briefing voor je website” om dit helder te krijgen.

Een website voor startende ondernemer (laten) maken? Download het werkboek voor een goede briefing
Een website voor startende ondernemer (laten) maken? Download het werkboek voor een goede briefing

Domeinnaam, hosting en platform

Misschien heb je je al goed verdiept in het wel of niet maken van je eigen website als starter. Of misschien is dit pas de start van je onderzoek. Hoe dan ook, ik heb een aantal zaken voor je op een rij gezet. Dingen waar je als startende ondernemer mee te maken krijgt, als je een eigen website of webshop wil gaan opzetten.

Kies de juiste domeinnaam voor jouw website

Een domeinnaam kun je zien als de fundering van jouw online bedrijf. De vindbaarheid en -indirect- het succes van jouw website worden beïnvloed door de domeinnaam en bijbehorende extensie.
Ik raad je aan voor een domeinnaam te kiezen die relevant is aan je bedrijfsnaam of de activiteiten de je uitvoert. De extensie is meestal .nl, tenzij je op internationaal vlak werkt, dan zou ik gaan voor een .com-domeinextensie.

Tip! Veel domeinnamen zijn al bezet. Check eerst of jouw domeinnaam nog beschikbaar is via SIDN. Ga niet in op bedrijven die een bepaalde domeinnaam voor veel geld aan je willen verkopen. Voor meer informatie hierover kun het artikel op deze website beter even doornemen.

Webhosting die bij je past

Elke website (alsook je email) heeft een server nodig om op te kunnen draaien. Dit heet hosting. Online zijn er honderden hosting aanbieders te vinden waardoor er veel concurrentie is op prijs en kwaliteit.

Daarom vertel ik mijn klanten altijd dat je het beste kunt gaan voor een hosting die past bij wat je nodig hebt. Nu heb je geen vrachtwagen nodig om een paperclip te vervoeren (ofwel een zware hosting als je maar een kleine website hebt). Maar je moet wel rekening houden met de toekomst. De goedkoopste webhosting is zeker niet altijd de beste oplossing. Beknibbel dus niet op de prijs. Maar kijk vooral ook naar de meerwaarde die ze bieden.

De meeste GOEDE hostingbedrijven kunnen je hierin prima van advies voorzien om de juiste keuze te maken. Een paar hostingproviders die ik kan aanraden zijn:  SoHostedMiHosnet en YourHosting.

Kies het juiste platform voor je website

Grof gezegd kun je kiezen uit twee verschillende soorten websites: statische en dynamische.

Statische websites worden in de regel slechts één of tweemaal per jaar geüpdatet. En doen vooral dienst als een online bedrijfsportfolio dat nagenoeg niet veranderd. Het voordeel van een statische website is dat de ontwikkeling snel en goedkoop is. Ook vraagt de site weinig ruimte op de server en is de laadtijd snel. Het nadeel is dat wanneer je iets wil aanpassen, je genoeg technische kennis moet hebben om dit zelf te kunnen doen.

Een dynamische website bevat een CMS (Content Management Systeem), waardoor je eenvoudig je eigen aanpassingen zelf kunt doorvoeren. Ook kun je relatief eenvoudig interactie hebben met je bezoeker, door middel van een blog, een forum, een shop of door klanten de mogelijkheid te bieden om reviews achter te laten. Ook zal je een dynamische website meer moeten onderhouden.

Als startend ondernemer meer leren over websites?

Aan de hand van praktische tips, weetjes & handleidingen in mijn mailings leer je hoe

Ga je zelf je website bouwen of toch liever uitbesteden?

Wanneer je als startende ondernemer een website wil zijn er in principe 2 opties:  Zelf je website bouwen of je website laten maken door een professional.

Als starter wil je natuurlijk zoveel mogelijk besparen op kosten in het begin. Daarom vragen veel startend ondernemers zich af of het niet verstandiger is, dat ze zelf die website maken. Gesteld dat je de kennis in huis hebt is en de tijd dat geen gekke keuze.

Maar ook als je een website voor startende ondernemers laat maken door een ander, kunnen hier wat haken en ogen aan zitten. Laat ik daarom beide opties even onder de loep nemen voor je.

Optie 1: Zelf je website bouwen als starter

Voordat ik de verschillende systemen ga aankaarten die je kan gebruiken om je eigen website te bouwen als startend ondernemer, raad ik je aan om dit artikel te lezen. Omdat ik hierin meer de diepte inga over de voor- en nadelen van een eigen website bouwen als starter zijnde. Op die manier weet je namelijk duidelijk waar je aan begint.

Online website-software

Via online website-software (Wix, Jimdo, Jouwweb, e.a.) kun je zelf een website maken. Deze systemen zijn gebruiksvriendelijk. Bovendien zijn ze voornamelijk gericht op startende ondernemers die zonder programmeerkennis zelf hun eigen website willen bouwen.

Opensource software met een CMS

Met de opensource software WordPress of Drupal kun je ook prima zelf aan de slag. Weliswaar is hier iets meer technische kennis vereist, maar er is online enorm veel informatie te vinden hoe je bepaalde dingen kan doen. De mogelijkheden zijn eindeloos!

Squarespace

Squarespace is een zogenaamd drag & drop website bouwsysteem. Best makkelijk in gebruik zonder dat je technische kennis nodig hebt. Het fijne van dit systeem is dat je een template kiest die je zelf aanpast qua stijl, kleur en lettertypen. Maar let op! Hier kunnen verborgen kosten in zitten zoals een commissie bij een webshop. Dus wel even alles goed doorlezen!

Joomla

Net als WordPress is Joomla ook een Opensource systeem. Echter zou ik die zoveel mogelijk vermijden. (Daarom staat hij ook apart) Dat komt door het feit dat dit systeem alles behalve gebruiksvriendelijk is. Bovendien is de kans erg groot dat je jouw website per ongeluk om zeep helpt. Meer dan eens heb ik dit zien gebeuren.

Optie 2: Je website laten maken door een professional

Vaak zal je als startende ondernemer best even schrikken van de prijs die website bouwers je geven. Zelfs als je een – in jouw ogen – laag wensen en eisenpakket hebt. Dus ga je logischerwijze op zoek gaan naar een goedkopere oplossing. Een buurjongen of bekende “die wel handig is” of een bedrijf dat voor €300 een complete website aanbiedt. Het klinkt to-good-to-be-true. En dat is ook zo. Ik heb niet voor niets “door een professional” bij de titel gezet.

De welbekende handige buurjongen

Voor de buurjongen draait het vooral er om dat hij een centje bijverdient. En niet om wat jij nodig hebt als (startende) ondernemer zijnde. 

Zijn prioriteiten liggen anders dan die van jou. Je bent volledig afhankelijk van zijn tijd en “motivatie”. Ook is er vaak niet genoeg kennis van techniek, beveiliging of marketing om van jouw website een succes te maken. Daarnaast zal deze persoon je nagenoeg nooit (kunnen) helpen om de juiste content te creëren voor jouw doelgroep. Of je website goed vindbaar kunnen maken voor de juiste termen.

Extreem lage prijs bij een bedrijf

“Wij maken websites voor starters voor een extreem lage prijs”. Dat is wat je veelal in de zoekresultaten als je zoekt op website voor startende ondernemers. Ofschoon het een mooi aanbod lijkt te zijn, gaat het vaak om een dertien in een dozijn ontwerp.

Deze website wordt gemaakt aan de hand van een template die meerdere keren wordt verkocht aan startende ondernemers. Vaak zijn deze bedrijven niet gespecialiseerd genoeg om je te kunnen bieden wat je wil: een goede professioneel ogende website in jouw huisstijl die goed vindbaar is en je bezoekers aanzet tot actie. Ook zal je als snel tegen beperkingen aanlopen. Die zij wel voor je kunnen oplossen… voor een extra bedrag.

Bij een web design bedrijf

Is het inschakelen van een professioneel web design bedrijf dan de enige juiste keuze? Het korte antwoord is nee. 

Ook het feit dat je een professional inschakelt geeft je geen garantie dat je een succesvolle website krijgt die je leads oplevert. Ze zullen vast wel kaas gegeten hebben van wat een goede website inhoudt. Maar online marketing (het daadwerkelijk werven van klanten) gaat net een stapje verder dan dat.

Bovendien gaat het communiceren soms moeizaam. Omdat er vaak met moeilijke termen wordt gegooid en er niet gekeken wordt naar wat je écht nodig hebt. Een web designer kijkt vanuit zijn programmeer skills en de techniek. Dus je zal al snel te horen krijgen dat dit of dat niet kan.

Klikt het?

Als laatste tip wil ik je meegeven dat je naar een partner op zoek gaat met wie het klikt. Die jouw belangen als startende ondernemer voorop zet en begrijpt wat je nodig hebt voor een succesvolle website. Iemand die je doelgroep en branche door en door kent. Die weet hoe je ze aanspreekt en aanzet tot actie.

Wanneer je het gevoel hebt dat de ander jou niet begrijpt, ga er dan niet mee in zee. Want als die jou nu al niet begrijpt, hoe kan je er dan verwachten dat deze een website voor jou als startende ondernemer succesvol kan maken?

Het maken van de juiste keuze voor je website als startende ondernemer

Waar je ook voor kiest, of je de website zelf gaat bouwen of dat je het liever uitbesteed. Belangrijk is dat je duidelijk voor ogen hebt wat jij als starter van je website verwacht.

Daarom start je altijd met een goede website briefing. Doordat je al jouw eisen en wensen helder krijgt, kan je namelijk betere keuzes maken. Nu kan je wel alles op een blaadje noteren, maar de kans is groot dat je toch iets over het hoofd ziet. Gebruik daarom de website briefing die je hieronder gratis kan downloaden. Zo kun je veel problemen vooraf voorkomen en krijg je als startende ondernemer exact de website die je voor ogen hebt.

Een goede website briefing voorkomt veel problemen

Juist omdat er voor jou als ondernemer zoveel op je afkomt bij het (laten) ontwikkelen van een website of webwinkel, heb ik dit werkboek ontwikkelt. Het kan je helpen om helder te krijgen wat je wilt en verwacht van jouw nieuwe website.

Ook kun je het 18 pagina’s tellende e-book als basis gebruiken om hem zelf te bouwen, voor een offerte aanvraag en als checklist bij oplevering.

Klik je op ebook aanvragen dan ontvang je niet alleen het ebook in je inbox. Maar ook een reeks van 4 automatische mails die je helpen om helder te krijgen wat je van je website verwacht. Over uitschrijven doe ik niet moeilijk, dat kan in elke mail.
Briefing met al je eisen en wensen voor je nieuwe website
Je wil als startende ondernemer een professionele website
Je wil als startende ondernemer een professionele website bespreekt deze onderwerpen:
Dit artikel is geschreven door:

Muriel Snijders

Hi! Ik heet Muriel Snijders en net als jij ben ik een ondernemer met een plan: zorgen dat jij de beste versie van jezelf wordt. Niet om jezelf op de borst te kloppen, maar om beter te maken wat al goed is én dit durven te benoemen. Want als je jezelf niet uitspreekt, word je ook niet uitgekozen. Door een brand te ontwikkelen dat authentiek en uniek is, waar je trots op kunt zijn en dat perfect bij je past maak ik dit duidelijk. Hiermee wil ik de klanten van mijn klanten bereiken, in hoofd, hart en ziel. Om zo ondernemer voor ondernemer de wereld mooier en gelukkiger te maken. Daar word ik namelijk gelukkig van. En jij natuurlijk ook!
Social media contentkalender 2023-2024

Steek je veel tijd en energie in je social media, maar merk je dat het niets oplevert?

Elke keer is het weer een uitdaging om content te verzinnen voor je social media posts. Maar onder de streep krijg je hoogstens een paar likes. En dat kan best frustrerend zijn.

Stel je eens voor dat je nooit meer zonder inspiratie zit voor je posts. Omdat je een kant-en-klaar contentplan hebt, gebaseerd op een bewezen marketingstrategie. Waarmee je waardevolle content kan bedenken in een handomdraai. Zou dat niet heerlijk zijn?
Pin
Share
Share
WhatsApp
Tweet