Image
Top
Navigatie
Blog update op 17-02-2021 Leestijd: 6 minuten

Wat zijn SMART doelen? Incl. voorbeelden voor online social media succes

Als je online marketing (zoals Social Media) effectief wilt inzetten om meer traffic, meer leads of meer klanten te krijgen, dan moet je SMART doelen stellen. Doe je dat niet, dan kun je er net zo goed niet aan beginnen. Want zonder een duidelijk doel, ben je letterlijk doelloos bezig.

Social Media is namelijk een tools dat je gebruikt om je doelen te halen. Niet een doel an sich. Posten om te posten is dus eigenlijk nutteloos en zal je niet gaan opleveren wat je zou willen. Dus voordat je begint met het zakelijk inzetten van sociale media, is het enorm belangrijk om eerst kritisch na te denken over wat je er precies uit wil halen. Daarom ga je voor jezelf heel concreet doelen stellen, net zoals je dit voor je bedrijf hebt gedaan. 

En daar zit meestal het probleem, want hoe doe je dat? “Ik wil succesvol zijn op Social Media” is erg breed te interpreteren en onduidelijk, want wat zie jij als succesvol? Hierdoor leg je de lat enorm hoog en wordt het halen van doelen bijna onmogelijk. Maar wanneer je doel duidelijk geformuleerd is met behulp van de SMART-methode, heb je precies inzicht in wat je wilt bereiken en hoe je dit gaat doen. 

In dit blog leg ik je uit wat de voordelen zijn van SMART doelen stellen en geef je enkele voorbeelden die je zelf kunt toepassen.

SMART doelen stellen voor je social media

Waarom moet je doelen formuleren?

Laat ik beginnen bij het begin. Het is normaal voor bedrijven om doelen te stellen, zowel op korte termijn als op lange termijn. Of je nu een groot bedrijf met 2.000 werknemers hebt of een kleine zelfstandige. Doelen stellen geeft je focus en een leidraad in de juiste richting.

Je kunt wel uren praten over de plannen en dromen die je hebt voor de toekomst. Maar zolang je hier geen deadline aan vasthangt, blijven ze exact wat ze zijn. Dromen

Door jezelf doelen te stellen, weet je waar je naartoe wilt, hoe je dit gaat doen en groei je zowel als ondernemer en als mens. En dat is toch uiteindelijk wat je wil: een succesvolle ondernemer zijn die exact weet wat hij/zij wil en daar ook voor gaat.

Uiteraard zijn er veel verschillende methodes om je doelstellingen te formuleren zoals bijvoorbeeld Ikigai en mijn persoonlijke favoriet BHAG (Big Hairy Audacious Goal: de stip op de horizon bepalen voor een bedrijf, bedacht door Jim Collins).

Maar een van de meest bekende is toch wel de SMART formule. Deze methode kun je heel goed inzetten bij het helder formuleren van specifieke doelen. Zodat je duidelijkheid hebt over welke ambities je hebt voor dat jaar, hoe je die doelen wilt halen én je zo de kans vergroot dat je deze ook daadwerkelijk gaat halen. 

Wat zijn SMART geformuleerde doelen?

Het formuleren van doelstellingen is niet altijd even makkelijk. Het meest belangrijkste aspect hiervan is dat je jouw doelstellingen zo formuleert dat je ze kunt checken of je ze hebt gehaald. Als je mijn blog al langer volgt, dan weet je ook dat ik niet voor niets zeg: meten = weten.😉

Want als je jouw doelen niet kunt meten, dan weet je wat wel en niet werkt, of je jouw doelen bereikt en al die uren op social media je ook écht iets opleveren, alsook waar nog ruimte is voor verbetering.

SMART doelstellingen zijn daarom concreet geformuleerde doelen die het mogelijk maken om jouw online marketing strategie goed te kunnen evalueren. SMART staat voor:

 • Specifiek: wees heel concreet en duidelijk
 • Meetbaar: zodat je erop af te rekenen bent door anderen of jezelf
 • Aanvaardbaar of acceptabel: iedereen is het ermee eens
 • Realistisch: je kunt het doel ook daadwerkelijk halen
 • Tijdgebonden: de tijdspanne waarin de doelstelling behaald moet worden

Nu je dit weet, weet je dus ook dat “ik wil meer succes op social media” niet een doel is dat je kunt halen. Het is te algemeen. Dat zou hetzelfde zijn als “ik wil gezonder leven”. Zeg dan liever ik wil 15 kilo afvallen in 30 weken. Na die 30 weken kun je dan ook exact meten wat het resultaat is en waar nodig je strategie aanpassen.

Smart doelstellingen geven dus niet alleen aan wat je wilt bereiken, maar ook wanneer je dit resultaat wilt bereiken.

Enkele voorbeelden van SMART doelen stellen:

 • bul-plus meer verkeer naar mijn website > Ik wil het bezoekersaantal op mijn website verhogen met 20% (van 5000 naar 6000 bezoekers per maand) binnen 6 maanden
 • bul-plus meer verkopen in mijn shop > Ik wil het conversiepercentage van aankopen verhogen van 2% naar 5% voor het aankomende kwartaal
 • bul-plus meer volgers op Instagram > Ik wil 500 extra volgers op Instagram binnen 4 weken
 • bul-plus meer leads via social media > Ik wil minimaal 3 afspraken per week via LinkedIn voor eind maart

Zoals je in de bovenstaande voorbeelden kunt zien, helpt de SMART-methode je om dingen écht concreet te maken. Hiermee voorkom je open eindjes, onduidelijke afspraken en benoem je duidelijk wat het resultaat moet zijn om zo misverstanden te voorkomen. 

Tip: Een handig trucje om jouw SMART doelen te formuleren is het volgende:

Ik wil … verhogen met [percentage] (van [aantal/waarde] naar [aantal/waarde]) tegen [datum].

SMART doelen stellen voor je social media

Hoe kan je doelen stellen voor Social Media?

Wanneer het je doel is om gelukkiger te leven of om een succesvolle ondernemer te zijn, is het moeilijk om dit als een SMART doelstelling te formuleren. Want omdat het een gevoel is, kun je dit niet echt meetbaar maken.

Daarom is het verstandig om dat grote einddoel in kleinere stukken te hakken met SMART geformuleerde doelstellingen.

Ik neem het voorbeeld nogmaals van “ik wil meer succes op Social Media”. Een groot doel dat erg vaag is en niet specifiek. Laten we het daarom wat meer specifiek maken in 5 makkelijke stappen:

1. Marketing doelstellingen bepalen voor Social Media

Bepaal wat voor jou de belangrijkste doelstelling is met Social Media. Wat is voor jou meer succes? Meer volgers? Meer engagement? Meer naamsbekendheid? Meer verkopen in je shop? Meer leads? Als je dit helder hebt voor jezelf, kun je er ook gericht mee bezig zijn.

Het posten op Instagram, chatten via LinkedIn of die live video’s op Facebook zijn dan ook geen tijdverspilling meer, omdat je een doel hebt waar je de focus op kunt leggen.

Vervolgens ga je kijken welke Social Media kanalen het meest zullen bijdragen aan dat gestelde doel. Check dus vooraf op welke kanalen jouw doelgroep het meest actief is. Wil je meer leads in de B2B branche als ICT-bedrijf, dan is LinkedIn het beste platform om dit te bereiken. Maar ben je een beauty expert, dan zijn Facebook en Instagram hiervoor beter geschikt. 

2. Voeg enkele subdoelstellingen eraan toe

Naast je hoofddoelstelling (bvb meer verkopen) bepaal je een aantal subdoelstellingen. Deze kunnen gekoppeld zijn aan je hoofddoel, maar kunnen ook een ander doel hebben. Bijvoorbeeld dat ze indirect invloed hebben dat je jouw hoofddoel bereikt.

Zoals de subdoelstelling: “Meer volgers op Instagram”. Doordat je meer volgers krijgt, is de kans groter dat meer mensen voor traffic naar de webshop zorgen.

3. Hoe ga je jouw doelen bereiken?

Nu je weet wat je wil bereiken en waar je dit gaat doen, ga je bepalen hoe je dit gaat doen.

Door relevante en waardevolle content te delen op het juiste moment, trek je nieuwe volgers aan. Zorg daarom voor een goed doordachte contentplanning die je helpt om je doel te bereiken. 

Wat IS waardevolle content voor jouw doelgroep? Dit is informatie die een vraag beantwoord, een behoefte vervult, inspireert of aanzet tot actie. Wat is dit voor jouw bedrijf; zijn dat tips? Een gratis E-book? Informatie over hoe jouw product hun leven makkelijker maakt? Bepaal exact hoe je jouw doelgroep tot actie kunt laten overgaan.

En hou je hierbij aan de 80-20 regel. 80% waarde, 20% promotie. Het heet niet voor niets SOCIAL Media. Voor mijn bedrijf schrijf ik bijvoorbeeld blogs die uitleggen hoe je je doelen kunt halen, geef ik korte tips op Instagram en LinkedIn, alsook dat je gratis e-books kunt downloaden met een stappenplan voor meer zichtbaarheid.

Meer tips over planning & marketing?

Aan de hand van praktische tips, weetjes & handleidingen in mijn mailings leer je hoe

4. Wat heeft hier invloed op?

Kijk ook naar factoren die een negatieve invloed kunnen hebben op je doel. 

Heb je genoeg bestaande content? Sprekende beelden die jou en je bedrijf goed weergeven? Is de webshop goed te gebruiken op mobiel zodat men direct vanuit Instagram of Facebook bestellen? En ga zo maar door…

5. Maak je doelen meetbaar en concreet

De volgende stap is om hieraan een deadline te hangen, alsook dat je het concreet maakt.

Door bijvoorbeeld te zeggen dat je 500 nieuwe volgers binnen 1 maand wilt halen, maak je het meetbaar en concreet. Na 2 weken kun je dus al kijken naar je statistieken in hoe verre je bent geslaagd om je doel te halen én kun je eventueel nog bijsturen indien nodig.

Stel je hebt nog te weinig verkeer vanuit een bepaald Social Media kanaal naar je webshop. Dan zie je dit snel genoeg in je Google Analytics en kan je ervoor kiezen om vaker posts te plaatsen met een link naar je website of je producten direct te taggen. Zodat je uiteindelijk je doelstelling wel gaat halen!

Klaar om de volgende stap te zetten naar je doelen?

Als je dit leest, ben je waarschijnlijk al meer met jouw doelen bezig dan de meeste andere ondernemers. Wat je nu nodig hebt is om dit verlangen om te zetten naar concrete acties, zodat je een duidelijk marketingplan hebt hoe je Social Media hierin optimaal kunt gaan gebruiken.

Als je er klaar voor bent, dan is hier de volgende stap die jij kunt zetten: plan een GRATIS SOCIAL CALL in. Tijdens deze telefonische sessie van 30 minuten bespreken waar je tegen aanloopt op social media, welk soort posts het beste bij jou en je volgers passen en hoe je jouw kanalen het beste kunt inzetten voor online succes.

Er zijn slechts een paar beschikbare plekken per week, dus plan hieronder je call en reserveer jouw plek zo snel mogelijk. Klaar om de volgende stap te zetten?

Delen is lief
 • 4
  Gedeeld
 • 4
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  

Geschreven door

Muriel Snijders - Brand coach

Hi! Ik ben Muriel en heb inmiddels al honderden ondernemers geholpen met hun online én offline zichtbaarheid op het gebied van branding, design en social media. Met mijn jarenlange ervaring kan ik ondernemers en bedrijven net als jij helpen om de beste versie van zichzelf te worden. Want geen enkel bedrijf is hetzelfde. Ik zorg dat je een sterk merk krijgt dat je doelgroep aanspreekt en je bedrijf laat groeien. Spreek ik je snel?

Voeg een reactie toe

© Copyright 2021 ill graff design | Privacy | Disclaimer | Algemene Voorwaarden | Mijn account