Hoe doe je klanten een relevant en persoonlijk aanbod?

Hoe ben en blijf je relevant voor je klant in plaats van irritant

Data-driven marketing, winkelformules en conversie-optimalisatie; allemaal termen die je vast al eens ergens hebt gehoord. Als ondernemer wil je namelijk meer inzicht te krijgen in het klantgedrag door middel van analyseren van data. Zodat je ze een persoonlijk aanbod kan doen. Maar ben je wel relevant voor je klant?

 Je bekijkt de meetresultaten van Google Analytics op de website of verspreid enquêtes via de mail. Analyseert klikgedrag van nieuwsbrieven en stort je jezelf op de laatste cijfers van het CBS. Met als doel om meer rendement te halen uit je marketing-investeringen.

Maar gebruik je al die informatie ook op de juiste manier? Vaak wordt het in een database gezet en iedereen wordt alsnog klakkeloos benaderd. Met een onpersoonlijk aanbod dat niet relevant voor je klant is. En dat hierdoor tot irritaties kan leiden. Een gevoel dat je niet wilt koppelen met je bedrijf.

Niet elk aanbod is relevant voor je klant

Wanneer je over onvoldoende informatie beschikt, loop je het risico een verkeerd aanbod aan een klant te doen. En dat heb jij vast ook al eens ervaren. Dat je een persoonlijk aanbod kreeg dat totaal niet aansloot op je interesses. Bijvoorbeeld als alleenstaande krijg je een aanbieding voor een gezinsauto of als twintiger een e-mail over gehoorapparaten.

En natuurlijk wil je voorkomen dat jij dezelfde fout maakt. Daarom deel ik in dit blog tips over hoe je relevant kunt zijn voor jouw klanten. In plaats van irritant.

Wat we nog steeds zien is dat bedrijven met hagel schieten als het op hun marketing aankomt. Ze hebben onvoldoende informatie over welke klant ze moeten benaderen en op welke manier.

Jeroen Boutkam, Business Consultant bij Focum

Hoe doe je klanten een persoonlijk aanbod?

Relevant zijn is voor veel bedrijven een vreemde term om te gebruiken in een marketingcontext. Je kunt het niet echt meten. Het is geen ‘metric’ of KPI. Relevantie is belangrijker dan ooit. Maar wat betekent dat nu eigenlijk en hoe pas je het “relevant zijn voor je klant”  principe toe?

De beste uitleg hiervan is dat je pas relevant voor je klant bent, als dat wat jij doet als bedrijf, betekenis heeft voor die klant! Bijvoorbeeld net zoals jij als ondernemer van waarde bent voor jouw eigen bedrijf. Dat niemand anders dit beter, makkelijker of effectiever kan als jij en dat maakt je waardevol voor die ander.

Daarnaast moet een aanbod ook persoonlijk zijn. Want je wilt er immers voor zorgen dat je de informatie die je deelt, de persoon ook aanspreekt én activeert. Door te personaliseren maak je dat mogelijk. Op die manier ontvangt een consument of klant alleen relevante informatie of een aanbod dat volledig aansluit op hun interesse en smaak. Maar dat is alleen mogelijk als je heel helder hebt, wie die klant of buyer persona is. 

Relevant voor je klant met een helder klantprofiel

Weet jij wie je klanten zijn?

Ik heb het al eerder aangehaald in het artikel “Hoe bepaal jij je doelgroep en hoe spreek je ze aan?”. Wanneer je als ondernemer een compleet beeld van je klanten hebt, kun je veel gerichter met ze communiceren. Voor veel bedrijven is dit een grote uitdaging. Want hoe verzamel je alle informatie die je nodig hebt om een goed aanbod te doen?

Informatie zoals naam en woonplaats, slaan de meeste bedrijven tegenwoordig wel op in een database. Maar voor een klantgerichte communicatie heb je meer informatie nodig. Wie zijn je klanten? Waar liggen hun interesses en wat zijn hun wensen?

Door relevante informatie te verzamelen én goed te gebruiken, kan je deze data effectiever inzetten om een passend aanbod te doen. Denk aan gezinssamenstelling of hoe vaak iemand online shopt. Maar ook het type aankopen die ze doen. Vaak weten bedrijven dit nog niet voldoende te benutten. Met als gevolg dat ze mooie kansen laten liggen om concurrerend te zijn.

Met een passende aanbieding, die volledig aansluit op de wensen van je klant, maak jij je bedrijf relevant voor je klant.

Jeroen Boutkam, Business Consultant bij Focum

Relevant voor je klant zijn

Met een goed klantprofiel ben je beter in staat het resultaat van je marketingcampagnes te verbeteren. Dit kan op talloze manieren. Bijvoorbeeld door specifieke aanbiedingen af te stemmen op het profiel van een klant of doelgroepsegmentatie.

Een voorbeeld: Een aanbieder van online reizen kan op basis van haar klantprofielen verschillende nieuwsbrieven inzetten. De gezinnen ontvangen een e-mail met scherpe tarieven voor in de schoolvakanties. Terwijl de vrijheidsgenieters in hun nieuwsbrief juist lezen dat er ook singlereizen in het assortiment zitten.

Maar denk ook aan waar jouw klant zich bevindt, bijvoorbeeld op Social Media kanalen zoals Facebook of Instagram. De informatie die je krijgt van deze kanalen kun je gebruiken om je klanten beter te leren kennen. Daarnaast is een Social Media platform de ideale plek om contact te leggen en verbinding te maken.

Kijk naar hoe je in het (sociale) leven relevant kunt zijn voor je klant. Los problemen op. Niet alleen met je product of dienst, maar met waardevolle content die ze aanspreekt. Zo zorg je voor een emotionele connectie van je merk. Daarna pas kom je met een persoonlijk aanbod. Op die manier is het meer relevant voor je klant. En zal die er sneller JA tegen zeggen.

Met een helder klantprofiel ben je meer relevant voor je klant en kan je een beter persoonlijk aanbod doen

De juiste klant voor jouw aanbod

Door de data van diverse kanalen goed te combineren krijg je een veel completer beeld van je klant. En kom je er snel achter welke groepen over- of ondervertegenwoordigd zijn in je klantenbestand. 

Ook kan je extra segmentaties aanbrengen in je data. Op leeftijd bijvoorbeeld. Op die manier maak je vrij eenvoudig een scheiding tussen jongeren en ouderen. Maar bijvoorbeeld ook het betaalgedrag, levensfase en de economische activiteit kan je veel relevante data geven.

Marketingacties die je op deze consumenten richt, leveren dan een hoger rendement op.  Dus zoek niet alleen naar een passende boodschap die relevant is voor je klant. Maar ook een klant die past bij jouw aanbod. Jouw droomklant!

Krijg helder wie die klant is!

Met dit handige werkboek krijg je aan de hand van specifieke vragen een goed inzicht wie die droomklant is en hoe je deze een relevant en persoonlijk aanbod kan doen. Download hem nu gratis en ga direct aan de slag!

Hoe ben en blijf je relevant voor je klant in plaats van irritant
Hoe ben en blijf je relevant voor je klant in plaats van irritant bespreekt deze onderwerpen:
Dit artikel is geschreven door:

Muriel Snijders

Hi! Ik heet Muriel Snijders en net als jij ben ik een ondernemer met een plan: zorgen dat jij de beste versie van jezelf wordt. Niet om jezelf op de borst te kloppen, maar om beter te maken wat al goed is én dit durven te benoemen. Want als je jezelf niet uitspreekt, word je ook niet uitgekozen. Door een brand te ontwikkelen dat authentiek en uniek is, waar je trots op kunt zijn en dat perfect bij je past maak ik dit duidelijk. Hiermee wil ik de klanten van mijn klanten bereiken, in hoofd, hart en ziel. Om zo ondernemer voor ondernemer de wereld mooier en gelukkiger te maken. Daar word ik namelijk gelukkig van. En jij natuurlijk ook!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

For security, use of Google's reCAPTCHA service is required which is subject to the Google Privacy Policy and Terms of Use.

I agree to these terms.

Social media contentkalender 2023-2024

Steek je veel tijd en energie in je social media, maar merk je dat het niets oplevert?

Elke keer is het weer een uitdaging om content te verzinnen voor je social media posts. Maar onder de streep krijg je hoogstens een paar likes. En dat kan best frustrerend zijn.

Stel je eens voor dat je nooit meer zonder inspiratie zit voor je posts. Omdat je een kant-en-klaar contentplan hebt, gebaseerd op een bewezen marketingstrategie. Waarmee je waardevolle content kan bedenken in een handomdraai. Zou dat niet heerlijk zijn?
10 Shares
Pin4
Share6
Share
WhatsApp
Tweet