Image
Top
Navigatie
Blog update op 22-10-2019 Leestijd: 3 minuten

Relevant voor je klant in plaats van irritant

Hoe doe je klanten een relevant en persoonlijk aanbod?

Hoe doe je klanten een relevant en persoonlijk aanbod?
Data-driven marketing, winkelformules en conversie-optimalisatie; allemaal termen die je vast al eens hebt gehoord.

Als ondernemer wil je namelijk meer inzicht te krijgen in het klantgedrag (en het gedrag van prospects) door middel van analyseren van data. Je bekijkt de meetresultaten van Google Analytics op de website of verspreid enquêtes via de mail, analyseert klikgedrag van nieuwsbrieven en stort je jezelf op de laatste cijfers van het CBS. De doelstelling daarbij is meer rendement te realiseren uit de bestaande marketing-investeringen.

Maar gebruik je al die informatie ook op de juiste manier? Vaak wordt het in een database gezet en iedereen wordt klakkeloos benaderd. Wat tot irritaties kan leiden, een gevoel dat je niet wilt koppelen met je bedrijf.

Het is jou ook vast al eens voorgekomen dat je aanbiedingen ontvangt die niet aansluiten op je interesses. Bijvoorbeeld als alleenstaande krijg je een aanbieding voor een gezinsauto of als twintiger een e-mail over gehoorapparaten. In deze blog leg ik je uit hoe je relevant kunt zijn voor jouw klanten, in plaats van irritant.

Hoe doe je klanten een relevant en persoonlijk aanbod?

Relevantie is voor velen nog een vreemde term om te gebruiken in een marketingcontext. Je kunt het niet echt meten. Het is geen ‘metric’ of KPI. Maar relevantie is belangrijker dan ooit. Het gaat zelfs verder dan klantgerichtheid en zit in de digitale kanalen en evoluties standaard al ingebakken.

Je bent pas relevant voor je klanten als dat wat jij doet als bedrijf, betekenis heeft voor hen! Net zoals jij relevant voor je bedrijf bent, als wat je doet waarde oplevert.

Personalisering wordt steeds belangrijker, vooral online. Consumenten willen tegenwoordig alleen relevante informatie ontvangen, aanbiedingen die aansluiten op hun smaak. En dat gaat alleen als je een volledig klantbeeld hebt.

“Wat we nog steeds zien is dat bedrijven met hagel schieten als het op hun marketing aankomt. Ze hebben onvoldoende informatie over welke klant ze moeten benaderen en op welke manier.” – Jeroen Boutkam, Business Consultant bij Focum

Wie zijn je klanten?

Ik heb het al eerder aangehaald in het artikel “Hoe bepaal jij je doelgroep en hoe spreek je ze aan?”. Want bedrijven die een compleet beeld van hun klanten hebben, kunnen gerichter met hen communiceren. Voor organisaties is dit een grote uitdaging. Want hoe verzamel je alle informatie die je nodig hebt?

Informatie zoals naam en woonplaats, slaan de meeste organisaties tegenwoordig wel op in een database. Maar voor een klantgerichte communicatie heb je meer informatie nodig. Wie zijn je klanten? Waar liggen hun interesses en wat zijn hun wensen? Er is zoveel informatie beschikbaar. Denk aan gezinssamenstelling of hoe vaak iemand online shopt. Vaak weten bedrijven dit nog niet voldoende te benutten. Daarmee laten ze kansen liggen om concurrerend te zijn.

Wil jij extreem productief aan de slag??

Meld je hier aan voor mijn mailings

Relevant zijn voor je klant

Wanneer je over onvoldoende informatie beschikt, loop je het risico de verkeerde aanbieding aan de verkeerde klant te doen.

Met een goed klantprofiel ben je beter in staat het resultaat van je marketingcampagnes te verbeteren. Dit kan op talloze manieren. Bijvoorbeeld door specifieke aanbiedingen af te stemmen op het profiel van een klant of doelgroepsegmentatie.

Een voorbeeld: Een aanbieder van online reizen kan op basis van haar klantprofielen verschillende nieuwsbrieven inzetten. De gezinnen ontvangen een e-mail met scherpe tarieven voor in de schoolvakanties, terwijl de vrijheidsgenieters in hun nieuwsbrief juist lezen dat er ook singlereizen in het assortiment zitten.

“Met een passende aanbieding, maak je jezelf als bedrijf relevant. Een boodschap die aansluit bij iemands interesses, is een teken van goede service.”– Jeroen Boutkam, Business Consultant bij Focum

De juiste klant voor jouw aanbod

Door de data van diverse kanalen goed te combineren krijg je een veel completer beeld van je klant. En kom je er snel achter welke groepen over- of ondervertegenwoordigd zijn in je klantenbestand. Natuurlijk kun je ook extra segmentaties aanbrengen in je data. Op leeftijd kan dit vrij eenvoudig door scheiding aan te brengen tussen jongeren en ouderen. Maar bijvoorbeeld ook het betaalgedrag, levensfase en de economische activiteit.

Marketingacties die je op deze consumenten richt, zullen een veel hoger rendement opleveren. Zoek dus niet alleen naar een passende boodschap voor de klant, maar ook een klant die past bij jouw aanbod.

Wil je met mij bespreken hoe jij jouw aanbod het beste kunt promoten bij een bepaalde doelgroep? Neem dan contact op of bel +31 (0) 6 173 50 824 om jouw wensen te bespreken. Ik help je graag om jouw ideale klant te bereiken.

Delen is lief
  • 2
    Shares

© Copyright 2020 ill graff design | Privacy | Disclaimer | Algemene Voorwaarden | Sitemap | Mijn account | Winkelmand