Hoe doe je klanten een relevant en persoonlijk aanbod?

Hoe blijf je relevant voor je klant in plaats van irritant

Data-driven marketing, winkelformules en conversie-optimalisatie; allemaal termen die je vast al eens ergens hebt gehoord. Als ondernemer wil je namelijk meer inzicht te krijgen in het klantgedrag (en het gedrag van prospects) door middel van analyseren van data. Maar ben je wel relevant voor je klant?

 Je bekijkt de meetresultaten van Google Analytics op de website of verspreid enquêtes via de mail, analyseert klikgedrag van nieuwsbrieven en stort je jezelf op de laatste cijfers van het CBS. De doelstelling daarbij is meer rendement te realiseren uit de bestaande marketing-investeringen.

Maar gebruik je al die informatie ook op de juiste manier? Vaak wordt het in een database gezet en iedereen wordt alsnog klakkeloos benaderd. Wat tot irritaties kan leiden, een gevoel dat je niet wilt koppelen met je bedrijf.

Het is jou ook vast al eens voorgekomen dat je aanbiedingen ontvangt die niet aansluiten op je interesses. Bijvoorbeeld als alleenstaande krijg je een aanbieding voor een gezinsauto of als twintiger een e-mail over gehoorapparaten. In deze blog leg ik je uit hoe je relevant kunt zijn voor jouw klanten, in plaats van irritant.

Wat we nog steeds zien is dat bedrijven met hagel schieten als het op hun marketing aankomt. Ze hebben onvoldoende informatie over welke klant ze moeten benaderen en op welke manier.

Jeroen Boutkam, Business Consultant bij Focum

Hoe doe je klanten een relevant en persoonlijk aanbod?

Relevantie is voor velen nog een vreemde term om te gebruiken in een marketingcontext. Je kunt het niet echt meten. Het is geen ‘metric’ of KPI. Maar relevantie is belangrijker dan ooit. Het gaat zelfs verder dan klantgerichtheid en zit in de digitale kanalen en evoluties standaard al ingebakken.

Je bent pas relevant voor je klanten als dat wat jij doet als bedrijf, betekenis heeft voor hen! Net zoals jij relevant voor je bedrijf bent, als wat je doet waarde oplevert.

Personalisering wordt steeds belangrijker, vooral online. Consumenten willen tegenwoordig alleen relevante informatie ontvangen via een mailing, aanbiedingen die aansluiten op hun smaak. En dat gaat alleen als je een volledig klantbeeld of buyer persona hebt.

Wie zijn je klanten?

Ik heb het al eerder aangehaald in het artikel “Hoe bepaal jij je doelgroep en hoe spreek je ze aan?”. Wanneer je als ondernemer een compleet beeld van je klanten hebt, kun je gerichter met ze communiceren. Voor veel bedrijven is dit een grote uitdaging. Want hoe verzamel je alle informatie die je nodig hebt?

Informatie zoals naam en woonplaats, slaan de meeste bedrijven tegenwoordig wel op in een database. Maar voor een klantgerichte communicatie heb je meer informatie nodig. Wie zijn je klanten? Waar liggen hun interesses en wat zijn hun wensen?

Er is zoveel informatie beschikbaar. Denk aan gezinssamenstelling of hoe vaak iemand online shopt. Vaak weten bedrijven dit nog niet voldoende te benutten. Daarmee laten ze kansen liggen om concurrerend te zijn.

Met een passende aanbieding, maak je jezelf als bedrijf relevant. Een boodschap die aansluit bij iemands interesses, is een teken van goede service.

Jeroen Boutkam, Business Consultant bij Focum

Relevant voor je klant zijn

Wanneer je over onvoldoende informatie beschikt, loop je het risico de verkeerde aanbieding aan de verkeerde klant te doen.

Met een goed klantprofiel ben je beter in staat het resultaat van je marketingcampagnes te verbeteren. Dit kan op talloze manieren. Bijvoorbeeld door specifieke aanbiedingen af te stemmen op het profiel van een klant of doelgroepsegmentatie.

Een voorbeeld: Een aanbieder van online reizen kan op basis van haar klantprofielen verschillende nieuwsbrieven inzetten. De gezinnen ontvangen een e-mail met scherpe tarieven voor in de schoolvakanties, terwijl de vrijheidsgenieters in hun nieuwsbrief juist lezen dat er ook singlereizen in het assortiment zitten.

Maar denk ook aan waar jouw klant zich bevindt, bijvoorbeeld op Social Media kanalen zoals Facebook of Instagram. De informatie die je krijgt van deze kanalen kun je gebruiken om je klanten beter te leren kennen. Daarnaast is een Social Media platform de ideale plek om contact te leggen en verbinding te maken.

Kijk naar hoe je in het (sociale) leven relevant kunt zijn voor je klant. Los problemen op. Niet alleen met je product of dienst, maar met waardevolle content die ze aanspreekt en daarna pas een persoonlijk aanbod. Hiermee zorg je ook voor een emotionele connectie van je merk.

Ideale klant bepalen adhv vragen in het werkboek

Gratis werkboek om je ideale klant te bepalen

Wil je jouw ideale klant, jouw droomklant aantrekken, maar weet je niet goed hoe je dit doet?
Met dit handige werkboek krijg je aan de hand van specifieke vragen een goed inzicht wie jouw ideale klant is, waar ze wakker van ligt, wat er speelt in haar wereld en hoe je deze het beste kunt aanspreken.

De juiste klant voor jouw aanbod

Door de data van diverse kanalen goed te combineren krijg je een veel completer beeld van je klant. En kom je er snel achter welke groepen over- of ondervertegenwoordigd zijn in je klantenbestand. Natuurlijk kun je ook extra segmentaties aanbrengen in je data. Op leeftijd kan dit vrij eenvoudig door scheiding aan te brengen tussen jongeren en ouderen. Maar bijvoorbeeld ook het betaalgedrag, levensfase en de economische activiteit.

Marketingacties die je op deze consumenten richt, zullen een veel hoger rendement opleveren. Zoek dus niet alleen naar een passende boodschap die relevant is voor je klant, maar ook een klant die past bij jouw aanbod. Jouw droomklant!

Wil je met mij bespreken hoe jij jouw aanbod het beste kunt aanbieden voor een bepaalde doelgroep? Neem dan contact op of bel +31 (0) 6 173 50 824 om jouw wensen te bespreken. Ik help je graag om jouw ideale klant op de juiste manier te bereiken.

Hoe blijf je relevant voor je klant in plaats van irritant
Er zijn nog geen reacties. Ben jij de eerste?

Doe mee met het gesprek, deel jouw mening. Ik hoor graag van je wat je van dit artikel vond.

Pin
Share
Share
WhatsApp
Tweet