Image
Top
Navigatie
Blog update op 17-05-2021 Leestijd: 8 minuten

Hoe maak je een goed content marketing plan?

Een content marketing plan maken in 7 stappen voor social media

Als ondernemer wil je zo efficiënt mogelijk met je tijd omgaan. Je wilt niet constant posts maken voor Social Media of blogs schrijven voor je website als dat je niets oplevert. Dan is het verstandig dat je gebruik gaat maken van een content marketing plan, zodat je jouw doelen kunt bereiken.

Een online marketing strategie is een lange termijn plan voor al je online activiteiten die ervoor moeten zorgen dat jouw producten of diensten bekend worden bij zoveel mogelijk klanten en daardoor, uiteindelijk, omzet genereren. Content marketing maakt hier een groot onderdeel van uit. Hierbij zet je unieke en waardevolle content in (inhoud zoals blogs, Social Media posts, video’s en dergelijke) om de aandacht van jouw doelgroep te grijpen en vast te houden.

Maar het posten van content, om het posten heeft geen zin. Dat is eerlijk gezegd zonde van je tijd en energie. Daarom leg ik in deze blog uit hoe je in 7 stappen een goed content marketing plan opzet. Waardoor je exact weet dat je het juiste soort content deelt, specifiek gericht op jouw doelstellingen alsook dat het je doelgroep aanspreekt én activeert.

Wat is een content plan?

In een content marketing plan leg je vast welke doelen je wilt bereiken en hoe je dit gaat doen. Het beschrijft de onderwerpen waarover je wilt communiceren, wie je daarmee wilt helpen en wanneer en welk communicatiekanaal je hiervoor gaat inzetten.

Door een vast contentplan te gebruiken zorg je ervoor dat de content die je gaat produceren in lijn is met je doelstellingen. Zo ben je gericht bezig om structureel hoogwaardige content produceren om jezelf en je merk te profileren als een expert op je vakgebied met de producten of diensten die je levert.

Bovendien zorgt een contentplan voor overzicht, structuur en rust. Maar ook is het een duidelijke leidraad waarover je wel of niet gaat tweeten, sharen en schrijven. Daarnaast brengt het eenheid in je communicatie naar de buitenwereld, helpt het je bij het verzinnen van passende content en creëren van de juiste merkbeleving.

Hoe maak je een succesvol content plan?

Een content plan maken is niet moeilijk hoor. Het vergt slechts een beetje discipline. Dus voordat je direct aan de slag gaat met het maken van content, doe dan even een stapje terug. En ik weet het… het maken van een content marketing plan kan aanvoelen als tijdverspilling. Maar geloof mij je hebt hier straks écht profijt van.

Wat wil je vertellen? Waarom wil je het vertellen en wat heeft het voor nut voor jouw doelgroep? Zijn dus de eerste vragen die je je hierbij moet gaan stellen, voordat je begint met content marketing. Hieronder bespreek ik stap voor stap deze en nog meer vragen, zodat je goed voorbereid aan de slag kunt.

Hoe moet je een content marketing planning maken?

1. Wat zijn je doelstellingen?

Als je niet weet waar je naartoe wilt, hoe weet je dan welk soort content je moet maken en voor wie? De content moet een doel dienen. Bijvoorbeeld ‘mensen in hun vel leren zitten’ als je mental coach bent.

Zorg dat je hierbij een duidelijke focus hebt en dat je jouw doelen SMART maakt. Want het is de bedoeling dat de content die je maakt ook effectief is. En zonder dat je die effectiviteit meet, weet je ook niet of iets ook écht werkt. De meest voorkomende doelen van content marketing zijn:

 • bul-plus Zichtbaarheid en vindbaarheid vergoten
 • bul-plus nieuwe klanten aantrekken ofwel leads genereren
 • bul-plus merkbeleving verhogen
 • bul-plus naamsbekendheid vergroten zodat je top-of-mind blijft
 • bul-plus jezelf neerzetten als een expert of authoriteit
 • bul-plus klanttevredenheid verhogen
 • bul-plus aantrekken van nieuwe medewerkers (employer branding)

Zoals je wel al doorhebt, is content die je schrijft om nieuwe medewerkers aan te trekken totaal anders dan de contentcreatie bedoelt voor leadgeneratie.

2. Wie is de doelgroep?

Het klinkt wellicht als een schot voor open doel, maar breng je doelgroep duidelijk in kaart. Wie wil jij dat jouw content gaat lezen? Waar is die doelgroep actief en wat zijn de eigenschappen van deze doelgroep.

Het benoemen van specifieke stereotypen uit deze doelgroep helpt bij het kunnen verplaatsen in hun behoeften. Dat maakt het bedenken en uiteindelijk maken van de content een heel stuk gemakkelijker. Omdat je exact voor WIE je het doet.

Download mijn gratis e-book om jouw ideale klant te bepalen. Dit helpt jou om heel helder te krijgen wie jouw droomklant is, wat haar behoeften, wensen en verwachtingen zijn en waar deze persoon zich begeeft.

Ookal wil je meerdere personen bereiken, je schrijft gericht voor één persoon. Hierdoor schiet je niet 10.000 pijlen af, maar raak je altijd doel, namelijk de persoon die jij wilt raken.

People may forget what you said - but they will never forget how you made them feel.

Maya Angelou - Schrijver, motivator en inspirator

3. Wat is de kern van jouw boodschap?

Schrijf kernachtig (in maximaal één zin) op wat je boodschap wordt, in taal dat zelfs een kind begrijpt. Het is dat wat je wilt dat een bezoeker onthoudt van je jouw dienst of product.

De kernboodschap begint daarom met waarom je doet wat je doet, waar je in gelooft. Daarna volgt pas het hoe jij dingen anders doet dan je concurrent en als laatste pas wat je doet of levert.

Deze manier van communiceren spreekt bezoekers namelijk aan op hun gevoel in plaats van hun verstand. In het hart in plaats van hun hoofd. Zo heb je altijd een streepje voor op de concurrentie.

4. In welke vorm ga je jouw content maken?

Wordt het video, ga je afbeeldingen delen of vooral tekstuele content maken? Neem ook de voorkeuren van je doelgroep, je budget en de tijd die je hebt mee in deze beslissingen.

Er zijn namelijk veel manieren om sprekende content te maken. Bepaal dus vooraf de content-mix voor je contentplan en wat je daar voor nodig hebt. 

De meest bekende vorm van contentcreatie zijn je blogs of artikelen waarmee je je expertise kunt laten zien door vragen van klanten te beantwoorden of uitleg te geven. Een aantal andere voorbeelden van contentcreatie zijn:

 • bul-plus fotografie: de meest bekende vorm om teksten tot leven te brengen en een visueel verhaal te vertellen
 • bul-plus infographics: een grafische weergave van informatie in de vorm van grafieken, diagrammen of strip-achtige illustraties
 • bul-plus video's: vlogs, product demonstraties, instructie video's, e-learning, klant testimonials
 • bul-plus Podcasts: een soort "radio-uitzending" op internet dat je overal kunt beluisteren, zonder beeld
 • bul-plus e-books: een digitaal document waarin jij jouw kennis hebt gebundeld om je lezer te helpen
 • bul-plus Landings- of salespagina's: een specifieke pagina op jouw website waar jij jouw product of dienst op gaat verkopen
 • bul-plus Mailings: de welbekende nieuwsbrief waarmee jouw doelgroep altijd bereikt met een bericht via e-mail
 • bul-plus Visuele content voor Social Media: posts, reels, video's, Stories etc...
 • bul-plus White papers: een diepgaand document waarin je een specifieke vraag uiteenzet of een probleem oplost
 • bul-plus Quiz: interactieve vragenlijst die vooral populair is bij de jongere generatie
 • bul-plus Case studies: vaak gebruikt om een project of onderwerp dieper uit te lichten om zo een goed beeld te geven van je bedrijf vanuit een ander perspectief (zie het als een zeer uitgebreide klant testimonial, vanuit de klant verteld)

5. Welke thema's en onderwerpen passen bij jouw merkverhaal?

Thema’s zijn verrekte handig om je content plan te maken. Maar ook geven ze je houvast wanneer je jouw content gaat schrijven of je visuals opmaakt voor Social Media. En dat niet alleen… Het zijn onderwerpen rond een specifiek thema waarmee jij jezelf vindbaar en zichtbaar maakt voor je doelgroep.

Zelf kies ik een bepaald thema per maand dat perfect past bij mijn merk en ik kan gebruiken als de rode draad voor al mijn Social media content. Vervolgens bedenk ik hierbij diverse onderwerpen waardoor ik de verschillende aspecten van mijn bedrijf kan tonen. Dat maakt het een stuk eenvoudiger om posts, mails en blogs te bedenken en maken.

Geen gedoe meer of “waar moet ik het nu in hemelsnaam weer over gaan hebben?’. Maar gericht content maken waaruit je duidelijk naar voren laat komen hoe jij jouw klant het beste kunt helpen.

Weten hoe je content effectief inzet voor je bedrijf?

Aan de hand van praktische tips, weetjes & handleidingen in mijn mailings leer je hoe

6. Welke kanalen ga je inzetten?

Welke (Social Media) kanalen ga je inzetten voor dit contentplan? Bekijk hierbij wat past bij jouw uiteindelijke doel, maar hou ook rekening met waar jouw doelgroep zich bevindt en hoe ze in contact willen komen.

Daarnaast is niet elk kanaal geschikt voor alle soorten content. Voor zakelijke B2B content is LinkedIn meer geschikt dan Pinterest of TikTok. En als je jouw kennis over een bepaald onderwerp wilt delen (en meer websiteverkeer wilt), is een blogartikel op je website juist een slimme zet. Uiteraard deel je de link naar het artikel via je nieuwsbrief, op Facebook en in een tweet als dit relevant is voor jouw doelgroep.

7. Wie gaat welke content maken?

Zelfs als je een zelfstandige bent zonder personeel is het belangrijk om deze stap niet over te slaan. Niemand verwacht van jou dat je alles in je uppie doet. Verwacht dit dan ook niet van jezelf. 😉

Kijk wat je zelf wilt doen, wat jou energie geeft en waar je affiniteit mee hebt. De rest besteed je uit. Dat kan door gebruik te maken van rechtenvrije afbeeldingen (zodat je ze zelf niet hoeft te maken), een copywriter in te huren of een gastblogger iets laat schrijven of door samen te werken met een andere ZZP-er die bepaalde taken van jou kan overnemen (en jij die van haar).

Maak gebruik van een contentkalender of planner

Heb je alles in kaart en ben je zover om content te creëren? Top! Maar ga nu niet lukraak alle content op je website en Social Media plaatsen om vervolgens achterover te leunen. Dat zou zonde zijn van al die moeite die je hebt gedaan. Plan je content slim in met behulp van een  contentkalender.

Een contentkalender helpt je te bepalen wanneer welke content wordt geplaatst op welke communicatiekanaal.

Daarnaast zorgt het ook voor extra inspiratie bij het maken van je contentplan, omdat je ziet welke events, feestdagen en andere belangrijke data er zoal zijn. Hier kun je dan perfect op inspelen als bedrijf, mits het relevant is voor jou, je merk en je doelgroep.

Om je content makkelijk in te plannen heb ik 2 slimme oplossingen bedacht die jou hierbij gaan helpen. Enerzijds een contentkalender die digitaal is en anderzijds een contentplanner die gedrukt is. Beide helpen je om overzichtelijk je content in te plannen, waardoor je meer rust krijgt en dagelijks een stap zet in richting van je doelstellingen.

Plan al je social media posts met deze contentkalender voor 2021
Interactieve contentkalender in Excel
Social media contentplan
Spark it Up Contentplanner

Content marketing is geen sprint

Het is niet zo dat wanneer je 2 blogs hebt geschreven en 10 posts hebt geplaatst de klanten komen binnenstromen. Deze vorm van marketing vraagt veel tijd en aandacht. Content marketing geeft je de mogelijkheid om een plekje in het hart en hoofd van jouw droomklanten te veroveren! 

Belangrijk is dan wel dat de content en informatie die gegeven wordt relevant is en waarde heeft voor jouw doelgroep, om ze vervolgens in beweging te brengen. En daar heb je dus een lange adem voor nodig.

Met een goede contentplanning creëer je een duurzame relatie en een community met je doelgroep. Dat is niet alleen effectiever (de klanttevredenheid stijgt) maar ook efficiënter (je kunt stoppen met ontwikkelen van allerlei materiaal waar niemand op zit te wachten). Zo ontstaat er een basis voor vertrouwen met jouw bedrijf, merk of organisatie.

Start met een contentplan voor 3 maanden

Geef dus niet al na 2 weken op, maar maak een content marketing plan voor minimaal 3 maanden. Pas dan begin je écht resultaat te zien. Denk aan meer website verkeer (je website scoort hoger in Google), bestaande klanten krijgen de bevestiging dat ze bij jou goed zitten (klantenbinding) en nieuwe klanten leren je kennen als een expert waarop ze kunnen vertrouwen (leadgeneratie). 

Hulp nodig met het opzetten van je contentplan voor je Social Media, contentcreatie voor je website of het bepalen van een effectieve content marketing strategie? Neem dan contact op of plan direct een afspraak in mijn online agenda op een moment dat jou dit het beste uitkomt.

Delen is lief
 • 2
  Gedeeld

Geschreven door

Muriel Snijders - Brand coach

Hi! Ik ben Muriel en heb inmiddels al honderden ondernemers geholpen met hun online én offline zichtbaarheid op het gebied van branding, design en social media. Met mijn jarenlange ervaring kan ik ondernemers en bedrijven net als jij helpen om de beste versie van zichzelf te worden. Want geen enkel bedrijf is hetzelfde. Ik zorg dat je een sterk merk krijgt dat je doelgroep aanspreekt en je bedrijf laat groeien. Spreek ik je snel?

Voeg een reactie toe

© Copyright 2021 ill graff design | Privacy | Disclaimer | Algemene Voorwaarden | Mijn account