Meld je aan voor het gratis webinar: Verover het hart van je ideale klant

Hoe moet je een content marketing plan maken

Hoe maak je een goed content marketing plan?

Als ondernemer wil je zo efficiënt mogelijk met je tijd omgaan. Je wilt niet constant posts maken voor Social Media of blogs schrijven voor je website als dat je niets oplevert. Dan is het verstandig dat je gebruik gaat maken van een content marketing plan, zodat je jouw doelen kunt bereiken.

Een online marketing strategie is een lange termijn plan voor al je online activiteiten die ervoor moeten zorgen dat jouw producten of diensten bekend worden bij zoveel mogelijk klanten en daardoor, uiteindelijk, omzet genereren. Content marketing maakt hier een groot onderdeel van uit. Hierbij zet je unieke en waardevolle content in (inhoud zoals blogs, Social Media posts, video’s en dergelijke) om de aandacht van jouw doelgroep te grijpen en vast te houden.

Maar het posten van content, om het posten heeft geen zin. Dat is eerlijk gezegd zonde van je tijd en energie. Daarom leg ik in deze blog uit hoe je in 7 stappen een goed content marketing plan opzet. Waardoor je exact weet dat je het juiste soort content deelt, specifiek gericht op jouw doelstellingen alsook dat het je doelgroep aanspreekt én activeert.

Wat is een content plan?

In een content marketing plan leg je vast welke doelen je wilt bereiken en hoe je dit gaat doen. Het beschrijft de onderwerpen waarover je wilt communiceren, wie je daarmee wilt helpen en wanneer en welk communicatiekanaal je hiervoor gaat inzetten.

Het is een duidelijke leidraad waarover je wel of niet gaat tweeten, sharen en schrijven. Daarnaast brengt het eenheid in je communicatie naar de buitenwereld, helpt het je bij het verzinnen van passende content en creëren van de juiste merkbeleving.

Door een vast contentplan te gebruiken zorg je ervoor dat de content die je gaat maken in lijn is met je doelstellingen (en je die doelen kunt halen). En kun je structureel hoogwaardige content creëren voor de know-like-trust factor waarmee jij jezelf en je merk in de kijker zet. Je denkt namelijk meer bewust na over wat je wilt delen en creëert zo een helder overzicht.

Bovendien zorgt een goede content planning voor meer rust. Door te plannen (en gebruik te maken van een scheduling tool) kun je namelijk  makkelijker een paar dagen vrij nemen of zelfs op vakantie gaan zonder je druk te maken dat je “nog iets moet posten”.   

Hoe maak je een succesvol contentplan?

Een content plan maken is niet moeilijk hoor. Het vergt slechts een beetje discipline. Dus voordat je direct aan de slag gaat met het maken van content, doe dan even een stapje terug. En ik weet het… het maken van een content marketing plan kan aanvoelen als tijdverspilling. Maar geloof mij, je hebt hier straks écht profijt van.

Wat wil je vertellen? Waarom wil je het vertellen en wat heeft het voor nut voor jouw doelgroep? Zijn dus de eerste vragen die je je hierbij moet gaan stellen, voordat je begint met content marketing. Hieronder bespreek ik stap voor stap deze en nog meer vragen, zodat je goed voorbereid aan de slag kunt.

In 7 stappen een content marketing plan maken voor je bedrijf

1. Wat zijn de doelstellingen van je content marketing?

Als je niet weet waar je naartoe wilt, hoe weet je dan welk soort content je moet maken en voor wie? De content moet een doel dienen. Bijvoorbeeld ‘mensen goed in hun vel leren zitten en zorgen voor rust in je hoofd’ als je mental coach bent is een mooi streven, maar een specifiek doel is het niet.

10 blog posts over “meer rust in je hoofd” zodat je 20% meer website verkeer krijgt in 6 maanden zal eerder je vindbaarheid vergroten op Google. Omdat heel specifiek voor een doel geschreven is, kan je hierdoor sneller en effectiever leads (potentiële klanten) aantrekken.

Zorg dat je hierbij een duidelijke focus hebt en dat je jouw doelen SMART maakt. Want het is de bedoeling dat de content die je maakt ook effectief is. En zonder dat je die effectiviteit meet, weet je ook niet of iets ook écht werkt. De meest voorkomende doelen van content marketing zijn:

Zoals je wel al doorhebt, is content die je schrijft om nieuwe medewerkers aan te trekken totaal anders dan de contentcreatie bedoelt voor leadgeneratie.

2. Wie is de doelgroep?

Het klinkt vast als een schot voor open doel, maar ik zie nog te vaak dat er geen rekening gehouden wordt hiermee. Dus ik blijf erop hameren: breng je doelgroep duidelijk in kaart. Wie wil jij dat jouw content gaat lezen? Waar is die doelgroep actief en wat zijn de eigenschappen van deze doelgroep.

Door het benoemen van specifieke stereotypen uit deze doelgroep kun je je makkelijker verplaatsen in hun behoeften, wensen en angsten. Dat maakt het bedenken en uiteindelijk maken van je content een heel stuk gemakkelijker. Omdat je exact voor WIE je het doet. Hierdoor schiet je niet 10.000 pijlen af, maar raak je altijd doel, namelijk de persoon die jij wilt raken.

Download mijn gratis e-book om jouw ideale klant te bepalen. Dit helpt jou om heel helder te krijgen wie jouw droomklant is, wat haar behoeften, wensen en verwachtingen zijn en waar deze persoon zich begeeft.

Extra tip: Ookal wil je meerdere personen bereiken, je schrijft gericht voor één persoon. Er zit namelijk maar 1 persoon achter het scherm, of dat een laptop, tablet of smartphone is.

Ideale klant bepalen adhv vragen in het werkboek

Gratis werkboek om je ideale klant te bepalen

Wil je jouw ideale klant, jouw droomklant aantrekken, maar weet je niet goed hoe je dit doet?
Met dit handige werkboek krijg je aan de hand van specifieke vragen een goed inzicht wie jouw ideale klant is, waar ze wakker van ligt, wat er speelt in haar wereld en hoe je deze het beste kunt aanspreken.

People may forget what you said - but they will never forget how you made them feel.

Maya Angelou - Schrijver, motivator en inspirator

3. Wat is de kern van jouw boodschap?

Schrijf kernachtig (in maximaal één zin) op wat je boodschap wordt, in taal dat zelfs een kind begrijpt. Het is dat wat je wilt dat een bezoeker onthoudt van je jouw dienst of product.

De kernboodschap begint daarom met waarom je doet wat je doet, waar je in gelooft. Daarna volgt pas het hoe jij dingen anders doet dan je concurrent en als laatste pas wat je doet of levert.

Deze manier van communiceren binnen content marketing spreekt bezoekers namelijk aan op hun gevoel in plaats van hun verstand. In het hart in plaats van hun hoofd. Zo heb je altijd een streepje voor op de concurrentie.

4. In welke vorm ga je jouw content maken?

Wordt het video, ga je afbeeldingen delen of vooral tekstuele content maken? Neem ook de voorkeuren van je doelgroep, je budget en de tijd die je hebt mee in deze beslissingen.

Er zijn namelijk veel manieren om sprekende content te maken. Bepaal dus vooraf de content-mix voor je contentplan en wat je daar voor nodig hebt. 

De meest bekende vorm van contentcreatie zijn je blogs of artikelen waarmee je je expertise kunt laten zien door vragen van klanten te beantwoorden of uitleg te geven. Een aantal andere voorbeelden van contentcreatie zijn:

5. Welke thema's en onderwerpen passen bij jouw merkverhaal?

Thema’s zijn verrekte handig om je content plan te maken. Maar ook geven ze je houvast wanneer je jouw content gaat schrijven of je visuals opmaakt voor Social Media. En dat niet alleen… Het zijn onderwerpen rond een specifiek thema waarmee jij jezelf vindbaar en zichtbaar maakt voor je doelgroep.

Zelf kies ik een bepaald thema per maand dat perfect past bij mijn merk en ik kan gebruiken als de rode draad voor al mijn Social media content. Vervolgens bedenk ik hierbij diverse onderwerpen waardoor ik de verschillende aspecten van mijn bedrijf kan tonen. Dat maakt het een stuk eenvoudiger om posts, mails en blogs te bedenken en maken.

Stel jezelf hierbij de onderstaande vragen om onderwerpen te bedenken voor waardevolle content voor deze thema’s:

Geen gedoe meer of “waar moet ik het nu in hemelsnaam weer over gaan hebben?’. Maar hiermee kan je gericht content maken waaruit je duidelijk naar voren laat komen hoe jij jouw klant het beste kunt helpen.

Weten hoe je content effectief inzet voor je bedrijf?

Tijdens mijn zichtbaarheidsworkshop leer ik je stap voor stap hoe je dit doet.

6. Welke kanalen ga je inzetten?

Welke (Social Media) kanalen ga je inzetten voor dit contentplan? Bekijk hierbij wat past bij jouw uiteindelijke doel, maar hou ook rekening met waar jouw doelgroep zich bevindt en hoe ze in contact willen komen.

Kijk daarom naar je bestaande social media en andere communicatie kanalen. Waar heb je de meeste volgers en interactie? Vooral dat laatste, de interactie, is het meest belangrijk. Je kunt wel 10.000 volgers hebben op Instagram, maar wanneer daar niet jouw doelgroep tussen zit en/of er weinig interactie is, heb je er niet zoveel aan.

Daarnaast is niet elk kanaal geschikt voor alle soorten content. Voor zakelijke B2B content is LinkedIn meer geschikt dan Pinterest of TikTok. En als je jouw kennis over een bepaald onderwerp wilt delen (en meer websiteverkeer wilt), is een blogartikel op je website juist een slimme zet. Uiteraard deel je de link naar het artikel via je nieuwsbrief, op Facebook en in een tweet als dit relevant is voor jouw doelgroep.

7. Wie gaat welke content maken?

Zelfs als je een zelfstandige bent zonder personeel is het belangrijk om deze stap niet over te slaan. Niemand verwacht van jou dat je alles in je uppie doet. Verwacht dit dan ook niet van jezelf. 😉

Kijk wat je zelf wilt doen, wat jou energie geeft en waar je affiniteit mee hebt. De rest besteed je uit. Dat kan door gebruik te maken van rechtenvrije afbeeldingen (zodat je ze zelf niet hoeft te maken), een copywriter in te huren of een gastblogger iets laat schrijven of door samen te werken met een andere ZZP-er die bepaalde taken van jou kan overnemen (en jij die van haar).

Extra tip: de kracht zit 'em in de herhaling

Niet iedereen die jou volgt op social media ziet al jouw posts voorbij komen. Daarnaast moeten mensen je posts vaker voorbij zien komen voordat ze tot actie overgaan. Deel jouw tips dus op verschillende plekken. Het voelt misschien als dubbelop, maar dat is echt niet zo.

Mensen moeten iets gemiddeld 8x gelezen of gezien hebben voordat het echt tot ze doordringt. Zorg er dus voor dat je regelmatig post en zichtbaar bent.

De frequentie van je posts hangt uiteraard af van je branche, je producten/diensten, je workload en de tijd die je hebt om alle content te maken. Maar omdat de meeste ondernemers toch iets van een richtlijn willen hebben, heb ik hieronder een lijstje gemaakt met een gemiddelde van hoe vaak je moet posten op social media:

Hier is trouwens geen goed of fout qua hoeveelheid posts. Je moet voor jezelf bedenken wat voor jou realistisch is. En gebruik de statistieken van je social media kanaal of Google Analytics om te checken hoe jouw doelgroep reageert op de frequentie. Daar zie je ook op welke dagen jouw volgers het meest actief zijn en op welke tijdstippen je het beste kunt posten.

Maak gebruik van een contentkalender of planner

Heb je alles in kaart en ben je zover om content te creëren? Top! Maar ga nu niet lukraak alle content op je website en Social Media plaatsen om vervolgens achterover te leunen. Dat zou zonde zijn van al die moeite die je hebt gedaan. Plan je content slim in met behulp van een contentkalender.

Een contentkalender helpt je te bepalen wanneer welke content wordt geplaatst op welke communicatiekanaal en zorgt voor overzicht.

Daarnaast zorgt het ook voor extra inspiratie bij het maken van je contentplan, omdat je ziet welke events, feestdagen en andere belangrijke data er zoal zijn. Hier kun je dan perfect op inspelen als bedrijf, mits het relevant is voor jou, je merk en je doelgroep.

Om je content makkelijk in te plannen heb ik 2 slimme oplossingen bedacht die jou hierbij gaan helpen. Enerzijds een contentkalender die digitaal is en je kunt gebruiken in Excel of Google Sheets. Anderzijds een ongedateerde contentplanner die gedrukt is. Zelf gebruik ik de papieren social media planner, omdat dit voor mij als persoon beter werkt. Beide helpen je om overzichtelijk je content in te plannen, waardoor je meer rust krijgt en dagelijks een stap zet in richting van je doelstellingen.
Contentkalender in Excel met een ready to go contentplanning voor social media
Interactieve contentkalender in Excel met kant-en-klare contentplanning voor 2023
Spark it Up Contentplanner voor al je social media content
Ongedateerde contentplanner voor een slimme content strategie en contentplanning

Hieronder een aantal tips voor het vullen van jouw contentkalender:

Content marketing is geen sprint

Het is niet zo dat wanneer je 2 blogs hebt geschreven en 10 posts hebt geplaatst de klanten komen binnenstromen. Deze vorm van marketing vraagt veel tijd en aandacht. Content marketing geeft je de mogelijkheid om langzaam (maar langdurig) een plekje in het hart en hoofd van jouw droomklanten te veroveren! 

Belangrijk is dan wel dat de content en informatie die gegeven wordt relevant is en waarde heeft voor jouw doelgroep, om ze vervolgens in beweging te brengen. En daar heb je dus een lange adem voor nodig.

Met een goede contentplanning creëer je een duurzame relatie en een community met je doelgroep. Dat is niet alleen effectiever (de klanttevredenheid stijgt) maar ook efficiënter (je kunt stoppen met ontwikkelen van allerlei materiaal waar niemand op zit te wachten). Zo ontstaat er een basis voor vertrouwen met jouw bedrijf, merk of organisatie.

Start met een contentplan voor 3 maanden

Geef dus niet al na 2 weken op, maar maak een content marketing plan voor minimaal 3 maanden. Pas dan begin je écht resultaat te zien. Denk aan meer website verkeer (je website scoort hoger in Google), bestaande klanten krijgen de bevestiging dat ze bij jou goed zitten (klantenbinding) en nieuwe klanten leren je kennen als een expert waarop ze kunnen vertrouwen (leadgeneratie). 

Hulp nodig met het opzetten van je content plan voor je Social Media, contentcreatie voor je website of het bepalen van een effectieve content marketing strategie? Tijdens mijn zichtbaarheidsworkshop leer ik jou in 3 simpele stappen hoe je dit doet

Wil je zelf een contentplan opstellen?

Met deze gratis template kun je een social media content planning maken om het eens uit te proberen. Want wanneer je je hieronder inschrijft, ontvang je meteen de downloadlink en kun je direct aan de slag.

Hoe maak je een goed content marketing plan? Hoe maak je een goed content marketing plan? Hoe maak je een goed content marketing plan?
Hoe maak je een goed content marketing plan? bespreekt deze onderwerpen:
Dit artikel is geschreven door:

Muriel Snijders

Hi! Ik heet Muriel Snijders en net als jij ben ik een ondernemer met een plan: zorgen dat jij de beste versie van jezelf wordt. Niet om jezelf op de borst te kloppen, maar om beter te maken wat al goed is én dit durven te benoemen. Want als je jezelf niet uitspreekt, word je ook niet uitgekozen. Door een brand te ontwikkelen dat authentiek en uniek is, waar je trots op kunt zijn en dat perfect bij je past maak ik dit duidelijk. Hiermee wil ik de klanten van mijn klanten bereiken, in hoofd, hart en ziel. Om zo ondernemer voor ondernemer de wereld mooier en gelukkiger te maken. Daar word ik namelijk gelukkig van. En jij natuurlijk ook!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

For security, use of Google's reCAPTCHA service is required which is subject to the Google Privacy Policy and Terms of Use.

I agree to these terms.

Personal branding geeft jouw authenticiteit weer, wie jij als ondernemer bent

Ken jij de Focus Academie al?

Speciaal voor de DIY ondernemer die zelf aan de slag wil. Door middel van coaching, workshops en slimme tools ontdek je hoe je focus kan aanbrengen in je Merk en Marketing. Waardoor je een solide basis krijgt, zodat je gerichter kan mikken en aantrekkelijk wordt voor de allerbeste klanten.

8 Shares
Pin6
Share2
Share
WhatsApp
Tweet