Evergreen content zijn blog artikelen die altijd relevant en waardevol blijven

Evergreen content zijn blog artikelen die altijd relevant en waardevol blijven

Als je blogt, Social Media gebruikt of je verdiept in de online vindbaarheid van je bedrijf, ben je vast al eens de term evergreen content tegengekomen. In dit blog artikel geef ik je niet alleen het antwoord op de vraag "wat is evergreen content" en wat de voordelen hiervan zijn. Maar ook geef ik je simpele voorbeelden van hoe je dit kunt gebruiken voor je content marketing strategie.

Content Marketing is een strategische vorm van marketing (branding) waarbij je waardevolle informatie of inhoud creëert en verspreidt, waarmee je potentiële klanten kunt bereiken en uiteindelijk aan je kunt binden. Zoals je waarschijnlijk al doorhebt is dit een erg interessante manier – voor elk soort ondernemer – om aan je klanten te komen.
Maar het schrijven van steeds nieuwe blog artikelen (content), kost je veel tijd. En jouw tijd, die is waardevol. Dan is het handig als je weet dat je ook je tijd kunt steken in slechts enkele waardevolle en relevante content die jaren meegaat, namelijk evergreen content.

Wat is evergreen content?

Simpel gezegd, is evergreen content specifieke content die relevant blijft, niet tijdgevoelig is en voortdurend verkeer blijft genereren lang nadat je dit voor het eerst hebt gepubliceerd. Goed voor je online vindbaarheid, om je expertise te benadrukken en je naamsbekendheid te vergroten.

WikiPedia is hier een goed voorbeeld van. Deze website bestaat uit een databank aan informatie die nu, maar ook over een paar jaar nog steeds waardevol is. Enerzijds omdat redacteuren de informatie up-to-date en relevant houden en anderzijds omdat er altijd iemand is die iets wil weten over een onderwerp waarover zij hebben geschreven.

Normale content is vaak voor een bepaalde tijd interessant en populair, denk aan een blog artikel over de zomer fashiontrends van 2020 of een blogpost over de nieuwste iPhone. Deze content is een tijdje populair, maar zakt na loop van tijd weg omdat het niet meer actueel is. Je gaat zelf ook niet meer zoeken op interieur tips van 2010 toch? 😉

In principe is evergreen content dus content waarmee je je lezers continu kunt informeren, entertainen of inspireren en dus super interessant blijft om te lezen. Of je het artikel nu vandaag leest of over drie jaar, het is nog steeds relevant

Wikipedia is een goed voorbeeld van evergreen content

Waarom is het zo waardevol om evergreen content te maken?

Dat bloggen belangrijk is voor je bedrijf weet je vast al. Maar evergreen content gaat net een stapje verder dan je “gewone blogs”. Het zorgt dat je blog nóg  waardevoller en belangrijker wordt over een langere tijdsperiode en een vaste stroom aan bezoekers aantrekt. Enkele andere voordelen zijn:

Dit betekent niet dat je niet meer mag bloggen over actuele onderwerpen hoor! Maar zorg je er wel voor dat je ook voldoende content hebt die tijdloos is? Want dat is hoe je bouwt aan succes voor de lange termijn. 😉

Wil je jouw content voor jou laten werken?

Aan de hand van praktische tips, weetjes & handleidingen in mijn mailings leer je hoe

Evergreen content en vindbaarheid (SEO)

Wanneer je je gaat richten op het schrijven van evergreen content, zal je gaan merken dat dit ook je vindbaarheid ten goede zal komen. 

Want je blogarchief werkt harder dan je wellicht denkt. Zo gaat bijvoorbeeld bij het magazine Wired 60% van het totale aantal bezoeken naar nieuwe verhalen, 20% gaat naar verhalen die tussen een week en zes maanden oud zijn en de resterende 20% gaat naar inhoud die ouder is dan zes maanden. Hierdoor is er een regelmatige stroom aan organisch zoekverkeer.

Behaalt een hoge positie in zoekmachines: Google rangschikt geen verouderde inhoud bij het beantwoorden van zoekopdrachten. Omdat evergreen content van hoge kwaliteit en tijdloos is, zal deze in de loop van de tijd hoog blijven scoren in zoekopdrachten.

Je bouwt backlinks op: andere websites linken naar informatieve en hoogwaardige content wanneer ze over een onderwerp schrijven. Door evergreen content aan te bieden, vergroot je de kans dat websites terugverwijzen naar jouw blog artikel.

Verlaagt het bouncepercentage van de website: informatieve, relevante en tijdloze inhoud houdt lezers langer op je website. Dit vertelt zoekmachines dat de content die je schreef waardevol is en voldoet aan de zoekopdracht.

Evergreen content ondersteunt je SEO-strategie op de lange termijn: je kunt namelijk heel natuurlijk specifieke zoekwoorden aan je inhoud toevoegen en interne links naar andere content op jouw website opnemen.

Voorbeelden van evergreen content voor je blog

Veelgebruikte evergreen onderwerpen zijn bijvoorbeeld: liefde, relaties, voeding, ondernemen, geld verdienen, filosofie, politiek, gezondheid, ouderschap, carrière, huishouden en dergelijke. Onderwerpen die een lange tijd relevant zijn, of eigenlijk altijd wel relevant blijven.

Maar dit betekent niet automatisch dat je altijd evergreen content kan maken over een specifiek onderwerp. Denk bijvoorbeeld aan afvallen en de diverse methoden die hierover geschreven zijn. Waar vroeger het Atkins dieet voortdurend in de kijker kwamen, zal een groot deel van de mensen tegenwoordig niet eens weten wie of wat dit is.

Hier kun je daarom beter geen evergreen content van maken. Want ook al stijgt het zoekvolume in het begin heel hard, na verloop van tijd zal het net zo hard weer dalen. Waarover schrijf je dan wel vraag je je af? Ik heb 5 simpele voorbeelden voor je op een rijtje gezet:

Hoe word ik een succesvolle ondernemer?

Overal ter wereld zijn er ondernemers die meer succesvol willen worden, dus er zal altijd gezocht blijven worden naar hoe ze nog meer succesvol kunnen worden. Over het algemeen zijn handleidingen, tips of how to’s evergreen, zo lang ze over een niet-trendgevoelig onderwerp gaan.

Meestal beginnen blogtitels over dit soort content met hoe kan ik...

Wat is auteursrecht?

Het maakt niet uit of het 2015 is, of jaren later. Mensen zullen altijd blijven zoeken naar heldere antwoorden over ingewikkelde onderwerpen. Vooral veelvoorkomende afkortingen en vaktaal uitleggen binnen jouw specialisme levert daarom goede evergreen content op. Deze definities veranderen niet snel, dus als je die een keer op je site zet krijg je daar vast bezoekers door.

Maak een lijst voor jezelf met trefwoorden en termen die in jouw branche vaak gebruikt worden en schrijf hierover.

Hoe kan ik klanten bedanken voor een online bestelling?

Schrijf over een specifiek onderwerp dat alleen voorkomt binnen jouw branche of vakgebied. De inhoud zal altijd hetzelfde, en relevant blijven, mits er geen ontwikkelingen in dat vakgebied of onderwerp plaatsvinden. Zo kun je namelijk jezelf perfect neerzetten als expert én omdat dit een onderwerp betreft dat helemaal aansluit op jouw bedrijf en dat wat je doet, zal dit ook door Google worden gewaardeerd.

Zo is bijvoorbeeld mijn blog "Webshop tip: klanten bedanken is klanten binden" - die ik in 2018 heb geschreven - nog steeds een van de meest bezochte blog artikelen die dagelijks bezoekers naar mijn website trekt.

Veel gestelde vragen over [jouw onderwerp]

Het beantwoorden van veel gestelde vragen binnen jouw branche kan een bezoeker van je website veel hulp bieden en daardoor zeer bruikbare evergreen content leveren. Denk hierbij ook aan blogtitels als 10 dingen die je nog niet wist over [jouw onderwerp]. Die doen het altijd goed!

Waar vind ik de beste stockfoto's?

Lijsten met bronnen en links naar nuttige informatie zijn ook altijd waardevol en hiermee maak je dus evergreen content. Vooral omdat je broninformatie kunt delen die specifiek met jouw vakgebied te maken heeft. Let er wel op dat je deze bronnen om de zoveel tijd ook even checkt of ze nog bestaan.

En als jouw content voor de bron even waardevol is, zal deze je ook teruglinken. Win-win!

Evergreen content is, quite simply, content that is always relevant. It does not matter if you created it 5 minutes or 5 years ago.

Schrijftips voor evergreen contentcreatie

Schrijftips voor evergreen contentcreatie

Evergreen content komt het beste tot zijn recht als het lange artikelen zijn. Denk daarbij aan een lengte van 500 tot 1500 woorden per artikel. In ieder artikel kun je natuurlijk quotes en foto’s voegen. Dit vergroot de kwaliteit in de ogen van Google.

Wat je vakgebied of niche ook is, deze schrijftips gaan je helpen om goede content te schrijven die tijdloos is:

Een slimme content marketing strategie

Evergreen content is essentieel voor je blog strategie en als je het slim mixt met actuele blogs heb je een top content marketing beleid.

Als je deze vorm van marketing met evergreen content besluit toe te passen, moet je wel bereid zijn om hier de nodige tijd en moeite in te steken. Een goede content marketing strategie vereist een lange adem, omdat je op deze manier je naamsbekendheid langzaam (en organisch) opbouwt.

Maar dan heb je wel content gemaakt die voor langere tijd relevant is, waarmee je maanden of zelfs jaren later nog lezers blij kunt maken. Zeker als het content is die interessant en waardevol is voor jouw doelgroep. Daar kan geen AdWords-campagne tegenop! 😉

Benieuwd hoe je jouw content nog meer kunt inzetten om de naamsbekendheid van je bedrijf te vergroten? Plan een gratis content call van 30 minuten in mijn online agenda. Ik help je graag met enkele persoonlijke tips om een slimme content marketing strategie op te zetten.

Evergreen content zijn blog artikelen die altijd relevant en waardevol blijven Evergreen content zijn blog artikelen die altijd relevant en waardevol blijven Evergreen content zijn blog artikelen die altijd relevant en waardevol blijven
Er zijn nog geen reacties. Ben jij de eerste?

Doe mee met het gesprek, deel jouw mening. Ik hoor graag van je wat je van dit artikel vond.

Pin
Share
Share
WhatsApp
Tweet