Meld je aan voor het gratis webinar: Verover het hart van je ideale klant

Evergreen content zijn blog artikelen die altijd relevant en waardevol blijven

Evergreen content is zoekmachinevriendelijke content die altijd relevant en waardevol blijft voor je doelgroep

Als je blogt, Social Media gebruikt of je verdiept in online vindbaarheid, ben je vast de term evergreen content of duurzame content tegengekomen. In dit blog artikel geef ik je niet alleen het antwoord op de vraag "wat is evergreen content". En wat de voordelen van dit soort content op je website zijn. Maar ook deel ik voorbeelden van hoe je zelf zoekmachinevriendelijke content kan maken.

Maar vooraf wil ik eerst even aankaarten WAAROM het zo belangrijk is om goede content op je website, blog of social media te hebben. Op die manier kan je Evergreen content ook beter in context plaatsen.

Wat is goede content en waarom heb ik het nodig?

Content is king, wordt er vaak door social media en SEO (vindbaarheids) experts geroepen. Maar wat is content dan precies? 

Samengevat is content een containerbegrip, dat alle lees-, zicht- of hoorbare inhoud van een medium aanduidt. Ok, die definitie is wel heel abstract. Laat ik het daarom anders zeggen. Bijvoorbeeld alle informatie op je website die zichtbaar of hoorbaar is, valt onder content. Dus afbeeldingen, tekst, video’s, e-books, de hele rataplan. Voor social media is content niet veel anders.

Doordat je content (op je website) inzet als een onderdeel van je marketing strategie, kan je op een laagdrempelige manier klanten vinden en aan je binden. Maar niet elke content is goede content.

Goede content is inhoud die relevant is voor je doelgroep

Daarom heeft goede content die je maakt altijd een specifiek doel. Zo kan je zoekmachinevriendelijke content maken om de vindbaarheid van je website te vergroten. Maar ook om je status als expert te bevestigen en het vertrouwen te winnen van potentiële klanten. Daarnaast kan je met relevante content een vraag of probleem van je doelgroep beantwoorden.

Wanneer je doelgroep vervolgens gaat zoeken naar een oplossing voor zijn vraag of probleem, vinden ze jouw blog, social media post of website! Zoals je waarschijnlijk al doorhebt is dit een erg interessante manier – voor elk soort ondernemer – waarmee je meer klanten kan werven.

Maar het schrijven van steeds nieuwe content, kost je veel tijd. En jouw tijd, die is waardevol. Dan is het handig als je weet dat je die tijd ook kunt steken in waardevolle en relevante content die jaren meegaat. Namelijk de zogeheten evergreen content.

Wat is evergreen content?

Evergreen content is specifieke content die interessant, tijdloos én relevant blijft op de lange termijn. 

Deze duurzame vorm van content zorgt voor blijvend verkeer naar je site. Zelfs lang nadat je die content voor het eerst hebt gepubliceerd. Niet alleen goed voor je online vindbaarheid en om je expertise te benadrukken. Maar ook om de zichtbaarheid van je merk te vergroten.

WikiPedia is een goed voorbeeld van dit soort content. Want de website bestaat uit een databank aan informatie die niet alleen nu, maar ook over een paar jaar nog steeds relevant en waardevol is. 

Enerzijds omdat redacteuren de informatie up-to-date en relevant houden. En anderzijds omdat er altijd wel iemand is die informatie zoekt met betrekking tot een onderwerp waarover zij hebben geschreven.
Wikipedia is een goed voorbeeld van evergreen content

Waarom is het slim om evergreen content te maken?

Dat bloggen belangrijk is voor je bedrijf weet je vast al. Net zoals social media je zichtbaarheid kan vergroten. Maar evergreen content gaat net een stapje verder dan je “gewone blogs of posts”. Want dit soort zoekmachinevriendelijke content zorgt dat je website of blog nóg waardevoller en belangrijker wordt voor een langere tijdsperiode. Met als gevolg dat de content op je website steeds weer opnieuw een vaste stroom aan bezoekers aantrekt. 

Bijvoorbeeld: Normale content is vaak alleen voor een bepaalde tijd interessant. Zoals een blog artikel over de zomer fashiontrends van 2020 of een post over de nieuwste iPhone. Dit soort content op je website is op dat moment populair en waardevol voor iemand. Maar na een tijd verslapt de aandacht. Omdat het niet meer actueel is. Net als dat jij nu niet meer zoekt op interieur tips van 2010. Toch? 😉

Daarom is het slim om evergreen content te maken waarmee je jouw lezers en volgers continu kunt informeren, entertainen of inspireren. En dus super interessant blijft om te lezen. Of je het artikel vandaag leest of over drie jaar. Ook dan is het nog steeds waardevol en relevant voor je klant

Bovendien biedt duurzame content veel extra voordelen:

Dit wil niet zeggen dat je nooit meer content mag maken over actuele onderwerpen hoor! Maar zorg je ervoor dat je ook voldoende relevante content hebt, die tijdloos is? Want op die manier bouw je namelijk aan succes voor de lange termijn. 😉

Wil je meer duurzame content maken?

Aan de hand van praktische tips, weetjes & handleidingen in mijn mailings leer je hoe

Evergreen content is zoekmachinevriendelijke content

Wanneer je start met het schrijven van evergreen content, ga je merken dat dit ook je vindbaarheid ten goede zal komen. 

Want je blogarchief werkt harder dan je wellicht denkt. Zo gaat bijvoorbeeld bij het magazine Wired 60% van het totale aantal bezoeken naar nieuwe content, 20% gaat naar content die tussen een week en zes maanden oud zijn. En de resterende 20% gaat naar content die ouder is dan zes maanden. Hierdoor is er een regelmatige stroom aan organisch zoekverkeer.

 • Hogere positie in zoekmachines

  Google rangschikt geen verouderde inhoud bij het beantwoorden van zoekopdrachten. Omdat evergreen content van hoge kwaliteit en tijdloos is, zal deze ook in de loop van de tijd hoog blijven scoren in zoekopdrachten.

 • Je bouwt backlinks op

  Wanneer website eigenaren over een onderwerp schrijven, willen ze linken naar websites met informatieve en hoogwaardige content. Door evergreen content aan te bieden, vergroot je de kans dat anderen terugverwijzen naar de content op je website.

 • Verlaag het bouncepercentage van je website

  Informatieve, tijdloze en relevante content houdt lezers langer op je website. Dit vertelt zoekmachines dat de content die je schreef waardevol is en voldoet aan de zoekopdracht.

 • Verlengt de vindbaarheid voor de lange termijn

  Evergreen content ondersteunt ook je SEO-strategie op de lange termijn. Want hiermee kan je op natuurlijke wijze specifieke zoekwoorden toevoegen aan de content op je website en interne links opnemen. Zonder dat het spammerig overkomt. Of de teksten onleesbaar worden voor je bezoeker wanneer je zoekmachinevriendelijke content wilt maken.

Voorbeelden van duurzame content voor je blog

Veelgebruikte onderwerpen voor evergreen content zijn: liefde, relaties, voeding, ondernemen, geld verdienen, filosofie, politiek, gezondheid, ouderschap, carrière, huishouden en dergelijke. Dus eigenlijk onderwerpen die voor ieder mens wel interessant en relevant zijn, ongeacht wanneer het gelezen wordt.

Desondanks is niet elk onderwerp geschikt. Denk bijvoorbeeld aan afvallen en de diverse methoden die hierover geschreven zijn. Waar vroeger het Atkins dieet voortdurend in de kijker stond, zal een groot deel van de mensen tegenwoordig niet eens weten wie of wat dit is.

Met die reden kan je voor dit soort onderwerpen geen evergreen content maken. Want ook al stijgt het zoekvolume in het begin heel hard. Maar na verloop van tijd zal het net zo hard weer dalen. Waarover schrijf je dan wel vraag je je af? Ik heb 5 simpele voorbeelden van duurzame content voor je op een rijtje gezet:

 • Hoe word ik een succesvolle ondernemer?

  Overal ter wereld zijn er ondernemers die meer succesvol willen worden, dus er zal altijd gezocht blijven worden naar hoe ze nog meer succesvol kunnen worden. Over het algemeen zijn handleidingen, tips of how to’s evergreen, zo lang ze over een niet-trendgevoelig onderwerp gaan.

  Meestal beginnen blogtitels over dit soort content met hoe kan ik...

 • Wat is auteursrecht?

  Het maakt niet uit of het 2015 is, of jaren later. Mensen zullen altijd blijven zoeken naar heldere antwoorden over ingewikkelde onderwerpen. Vooral veelvoorkomende afkortingen en vaktaal uitleggen binnen jouw specialisme levert daarom goede evergreen content op. Deze definities veranderen niet snel. Dus als je die termen uitlegt op je site zet krijg je daar vast bezoekers door.

  Maak een lijst voor jezelf met trefwoorden en termen die in jouw branche vaak gebruikt worden en schrijf hier content op je website voor.

 • Veel gestelde vragen over [ jouw onderwerp ]

  Het beantwoorden van veel gestelde vragen binnen jouw branche kan een bezoeker van je website veel hulp bieden. Daardoor leent dit soort relevante content perfect als evergreen content. Denk hierbij ook aan blogtitels als "10 dingen die je nog niet wist over [jouw onderwerp]". Die doen het altijd goed!

 • Waar vind ik de beste [ benoem een onderwerp ]

  Lijsten met bronnen en links naar nuttige informatie zijn ook altijd waardevol als content op je website. Omdat je broninformatie kunt delen die specifiek met jouw vakgebied te maken heeft. Let er wel op dat je deze bronnen om de zoveel tijd ook even checkt of ze nog bestaan.

  En als jouw content voor de bron even waardevol is, zal deze je ook teruglinken. Win-win!

 • Hoe kan ik klanten bedanken voor een online bestelling?

  Schrijf over een specifiek onderwerp dat alleen voorkomt binnen jouw branche of vakgebied. Op die manier kan jij jezelf goed neerzetten als expert. Bovendien zal ook Google dit enorm waarderen. Want het betreft content die helemaal aansluit op jouw bedrijf en dat wat je doet. Daarnaast zal dit soort content altijd relevant en hetzelfde blijven. Mits er geen grote ontwikkelingen in jouw vakgebied plaatsvinden.

  Zo heb ik bijvoorbeeld in 2018 de blog geschreven: "Webshop tip: klanten bedanken is klanten binden". Deze blog trekt dagelijks 3% van het totale aantal websiteverkeer.

Evergreen content is, quite simply, content that is always relevant. It does not matter if you created it 5 minutes or 5 years ago.

Schrijftips voor evergreen content op je website​

Schrijftips voor content op je website

Evergreen content komt het beste tot zijn recht als het lange artikelen zijn. Denk daarbij aan zoekmachinevriendelijke content met een lengte van 500 tot 1500 woorden per artikel. In ieder artikel kun je natuurlijk quotes en foto’s voegen. Dit vergroot de kwaliteit in de ogen van Google.

Wat je vakgebied of niche ook is, deze schrijftips gaan je helpen om content op je website te schrijven die relevant en tijdloos is:

Zoek je inspiratie voor content op je website of blog?

Ik heb maar liefst 160 verschillende content ideeën voor je op een rijtje gezet om jouw bedrijf in de kijker te zetten. Onderwerpen waarmee je goede content kan maken die je zichtbaarheid vergroten en waardevol is voor je doelgroep. Op die manier kan je in een handomdraai zowel korte posts, als evergreen content maken.

Slimme content op je website

Evergreen content is essentieel voor een goede marketing strategie. En als je het slim mixt met relevante content over actuele onderwerpen heb je een top content marketing beleid. Maar dan moet je wel bereid zijn om hier de nodige tijd en moeite in te steken. Want een content marketing vereist een lange adem

Hoewel je jouw naamsbekendheid op een langzame en organische manier opbouwt, heeft het ook veel voordelen. Want je hoeft geen bakken geld aan AdWords or andere rare trucjes uit te proberen. Daarnaast maak je duurzame content die voor een langere tijd relevant is. Waarmee je maanden of zelfs jaren later nog lezers blij kunt maken. Zeker als het content is die interessant en waardevol is voor jouw doelgroep. En daar kan geen AdWords-campagne tegenop! 😉

Benieuwd hoe je duurzame content effectief inzet voor jouw bedrijf? Plan dan een vrijblijvende koffiedate in mijn online agenda. Tijdens een korte sparringsessie van 30 minuten geef ik je graag enkele persoonlijke tips voor de content op je website om je zichtbaarheid te vergroten.

Evergreen content is zoekmachinevriendelijke content die altijd relevant en waardevol blijft voor je doelgroep Evergreen content is zoekmachinevriendelijke content die altijd relevant en waardevol blijft voor je doelgroep Evergreen content is zoekmachinevriendelijke content die altijd relevant en waardevol blijft voor je doelgroep
Evergreen content is zoekmachinevriendelijke content die altijd relevant en waardevol blijft voor je doelgroep bespreekt deze onderwerpen:
Dit artikel is geschreven door:

Muriel Snijders

Hi! Ik heet Muriel Snijders en net als jij ben ik een ondernemer met een plan: zorgen dat jij de beste versie van jezelf wordt. Niet om jezelf op de borst te kloppen, maar om beter te maken wat al goed is én dit durven te benoemen. Want als je jezelf niet uitspreekt, word je ook niet uitgekozen. Door een brand te ontwikkelen dat authentiek en uniek is, waar je trots op kunt zijn en dat perfect bij je past maak ik dit duidelijk. Hiermee wil ik de klanten van mijn klanten bereiken, in hoofd, hart en ziel. Om zo ondernemer voor ondernemer de wereld mooier en gelukkiger te maken. Daar word ik namelijk gelukkig van. En jij natuurlijk ook!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

For security, use of Google's reCAPTCHA service is required which is subject to the Google Privacy Policy and Terms of Use.

I agree to these terms.

Personal branding geeft jouw authenticiteit weer, wie jij als ondernemer bent

Ken jij de Focus Academie al?

Speciaal voor de DIY ondernemer die zelf aan de slag wil. Door middel van coaching, workshops en slimme tools ontdek je hoe je focus kan aanbrengen in je Merk en Marketing. Waardoor je een solide basis krijgt, zodat je gerichter kan mikken en aantrekkelijk wordt voor de allerbeste klanten.

8 Shares
Pin8
Share
Share
WhatsApp
Tweet