Waarom je als bedrijf een Facebookpagina zou moeten hebben is een vraag die iedere ondernemer zich zou moeten afvragen. Dat een Facebookpagina gratis reclame is, is inmiddels bekend. Maar hoe pas je dit nu daadwerkelijk effectief toe voor je bedrijf? In deze blog licht ik enkele voordelen uit en geef je handige tips die je kunt toepassen.
De voordelen van een Facebook bedrijfspagina
Facebook is het grootste social media netwerk van dit moment. En dus een mooie manier om jezelf online zichtbaar te maken bij een groot publiek.
Ook kun jij je bedrijf op deze manier sneller en makkelijk reageren op de voortdurende veranderingen die er zijn op de markt waarop jij je begeeft.
En ondanks dat Google al jaren de grootste zoekmachine ter wereld is, worden er op Facebook dagelijks een luttele 2 miljard zoekopdrachten ingevoerd. De aard van deze zoekopdrachten zijn wel anders dan die in Google, dat geef ik toe. Maar hoe vaak voer jij in je vrije tijd zoekopdrachten in op Facebook? We checken alles en iedereen, we doen het allemaal. Ook jouw doelgroep. 😉
Ook kan Facebook ingezet worden als een verlenging van jouw servicekanalen, net als WhatsApp. Doordat je direct contact hebt met je fans, kan de drempel om contact op te nemen een heel stuk verlaagd worden. Niet alleen voor productinformatie maar ook voor retouren bijvoorbeeld. Zie het als een sociale manier van klantcontact.
Handige tips voor op Facebook
Ik snap het wel hoor, voor veel ondernemers is Facebook nog best eng. Niet iedereen weet hoe ze moeten beginnen. Maar met de onderstaande tips kom je al een heel eind op weg om jouw doelgroep aan te spreken en tot actie aan te zetten.
Zet een Facebookpagina op voor je bedrijf
Om een bedrijfspagina aan te kunnen maken, moet je eerst een persoonlijk profiel op Facebook hebben. Rechsboven in zie je de button om een pagina aan te maken.
Geef je pagina de naam van je bedrijf of een andere naam waarnaar mensen zoeken om je bedrijf te vinden. Maak deze niet al te lang. En kies vervolgens onder welk soort rubriek jouw bedrijf valt. Meestal is dit “lokaal bedrijf”.
In het info gedeelte kun je mensen laten weten wat je bedrijf te bieden heeft. Geef aan waarom mensen bij jou moeten zijn en niet bij jouw concurrent. Lage prijzen is geen USP (Unique Selling Point), service, kennis e.d. wel.
Kies vervolgens foto’s die het beste een beeld geven van je bedrijf. Veel bedrijven kiezen ervoor hun logo te gebruiken als profielfoto.
Als omslagfoto (de eerste foto die men ziet als bezoeker) kun je een afbeelding kiezen van je winkel, producten of een beeld die past bij jouw marketingcampagne. Vergeet ook niet om hierbij een beschrijving te plaatsen met een call-to-action. Je kunt namelijk op deze omslagfoto klikken. Het zou een gemiste kans zijn als je hier niets bij plaats.
Hoe vaak moet je posten?
Probeer consequent te zijn door berichten te plaatsen, 1 keer in de week is echt niet voldoende. Wanneer je wat meer berichten per week plaatst “leeft” de pagina wat meer en word je meer gezien. Zo blijf je top-of-mind.
Geef ook direct antwoord op vragen die er worden gesteld. Niets is zo vervelend als te wachten op vragen die gesteld zijn en waar het antwoord dan uitblijft.
Ben persoonlijk en relevant voor je doelgroep
Plaats alleen relevante informatie op je Facebook bedrijfspagina waar jouw doelgroep wat aan heeft. Laat dingen weg die niets met jouw branche te maken hebben of die niet bij jou passen.
Bij mijn eigen klanten, waar ik Facebook pagina’s voor opzet, zet ik de items in de kijker die passen bij hun doelgroep. Voor een DJ is dit bijvoorbeeld de link naar hun werk op Soundcloud, een eventkalender of Youtube filmpjes van een live set. En voor een schoonheidsspecialist ligt de nadruk op beauty, verzorging met behulp van producten, tips en quotes.
Zelf laat ik bijvoorbeeld mijn portfolio zien. Daarnaast worden links naar interessante blogs erin opgenomen: zoals de laatste weetjes op het gebied van design, websites, social media of marketing.
Zoek interactie met jouw Facebookfans
Denk ook aan veranderingen binnen jouw branche op het gebied van de politiek (BTW-tarief, regelgeving), innovatieve ontwikkelingen (nieuwe apparaten voor huidverbetering) of ander nieuws dat van toepassing is op jouw vakgebied. Schrijf een blog en deel dit op je Facebookpagina of verwijs naar blogs die jij gebruikt om relevante informatie te vergaren.
Gebruik je huisstijl op Facebook!
Herkenbaarheid van je merk krijg je door consequent gebruik van je huisstijlkleuren, lettertypes, soort beeldmateriaal, tone-of-voice en natuurlijk je andere huisstijlelementen naast je logo. Door deze huisstijl doorvoering ontstaat een eenheid, een cohesie van alle separate dingen. De klant weet precies wat hij of zij aan je heeft en wat deze van je kan verwachten.
Kies foto’s die het beste een beeld geven van je bedrijf. Veel bedrijven kiezen ervoor hun logo te gebruiken als profielfoto. Kies als omslagfoto een afbeelding van je winkel, producten of een onderdeel uit je huidige marketingcampagne.