Hoe maak je Evergreen content die relevant voor een klant is?

Hoe maak je houdbare content die waardevol en relevant voor je klant is?

Als brandcoach krijg ik vaak de vraag: "Hoe maak ik relevante content die boeiend genoeg is voor mijn klanten? Maar ik ook wat aan heb als bedrijf? Liefst houdbare content waar ik voor een langere tijd op gevonden wordt. Want ik heb geen zin om uren te besteden aan blogs als mij dat niets oplevert".

En dat snap ik. Want ondanks dat content marketing een geweldige tool om in te zetten is om je zichtbaarheid en vindbaarheid op Google te vergroten, vergt het schrijven van steeds nieuwe blogs of artikelen ook veel van je tijd. Tijd die je het liefst zo efficiënt mogelijk wilt inzetten. Daarom is het goed om eens te kijken of je voldoende houdbare content hebt.

Wil jij meer relevante content maken? Maar zonder dat je er meer tijd aan kwijt bent? Lees dan vooral door. Want het kan je zomaar meer tijd opleveren!

Waarom moet ik houdbare content maken?

Omdat houdbare content – ofwel evergreen content – teksten zijn die altijd relevant voor een klant zijn, ongeacht wanneer je deze tekst leest. Waarmee jij je lezers over een dag, een maand en zelfs over 5 jaar nog steeds kunt informeren, entertainen of inspireren. Dus eigenlijk blijft het altijd interessant om te lezen.

In tegenstelling tot seizoen gerelateerde of trendgevoelige content die alleen voor een bepaalde tijd voor meer websiteverkeer zorgen. Kortom is evergreen content een slimme variant van relevante content te maken die waardevol is voor elke nieuwe of bestaande lezer. Ook kan je het makkelijker hergebruiken dan seizoen- of trendgevoelige content.

Bovendien zorgt deze vorm van content als kers op de taart dat je veel beter gevonden wordt in Google. Omdat je namelijk heel gericht over een bepaald onderwerp schrijft, waarvan je vooraf hebt gecheckt of er veel op gezocht wordt.

Welke content vormen hebben een lange houdbaarheid?

Aangezien niet elk soort content evergreen content is, heb ik een korte lijst samengesteld van meest voorkomende soorten die je kan maken:

Door je content in een van deze formats te maken, betekent niet automatisch dat je dan ook houdbare content hebt gemaakt.  Maar dit soort content is wel het meest relevant wanneer je evergreen content wilt maken. Zo gaan bijvoorbeeld instructievideo’s met nuttige informatie, zoals het verwisselen van een band,  langer mee dan een minder praktische video.

Nu je de belangrijkste vormen van evergreen content weet, is het tijd om ze in de praktijk te brengen.
5 redenen om te starten met evergreen content

Welke content is relevant voor een klant?

Natuurlijk zijn niet alle onderwerpen relevant voor een klant. Ook al vind jij het razend interessant en wil je er graag over vertellen. Daarom is het belangrijk dat je precies weet wie jouw klant is, zodat je content kan maken die waarde biedt aan jouw specifieke doelgroep.

Daarnaast kan het ook best pittig zijn om relevante content te bedenken, die niet al door je concurrent zijn behandeld. In dat geval moet je kijken hoe jij aan dat onderwerp jouw eigen draai kan geven. Of maak gebruik van long-tail-zoekwoorden die zorgen voor genoeg zoekverkeer, maar weinig concurrentie hebben. Hierdoor wordt jouw houdbare content meer waardevol en is de kans groter dat deze hoger in de zoekresultaten van zoekmachines terechtkomt.

Bijvoorbeeld: je schrijft een blog over content maken. Dus dan gebruik je “content maken” als je zoekwoord. Maar door die zoekterm verder uit te breiden naar  “waardevolle content maken op social media” zal je meer gericht verkeer krijgen van mensen die hiernaar op zoek zijn (en dus minder afhakers). Bovendien heb je de originele zoekterm er ook in zitten. Dus hier rank je sowieso al op.

30 ideeën voor evergreen content die altijd relevant blijft

Houdbare content is niet de enige manier om relevant te zijn

Evergreen content is helemaal top. Maar denk nu niet dat alles wat je maakt ook echt evergreen moet zijn of zou moeten zijn). 😉 Want de beste contentmarketing strategie omvat een mix van duurzame houdbare content en meer actuele artikelen.

Dus ook actuele, seizoen- en trendgevoelige artikelen zijn belangrijk. Vooral voor korte termijn marketingcampagnes waarbij je in een korte tijd veel verkeer en leads wilt genereren. Bijvoorbeeld voor moeder/vaderdag, kerst en andere belangrijke momenten in het leven van je klant kan je heel gericht content maken, die elk jaar opnieuw voor een boost in je verkeer kan zorgen.

Zo heb ik de blog Zonder schuldgevoel of stress op vakantie als ondernemer die vanaf mei tot september zorgt dat ik beter vindbaar ben (gemiddeld 1k bezoekers per jaar). Met nog een kleine spike net voor de kerstperiode. Terwijl het artikel met 160 content ideeën ter inspiratie voor je social media en blogs juist voor meer dan 7k aan website verkeer zorgt doorheen het hele jaar. 

Stappenplan om regelmatig relevante content te maken

Als je echt resultaat wilt halen uit je website en blog, ofwel klanten er uit wilt halen, dan zal je op regelmatige basis relevante content moeten maken. Maar hoe vaak je dan moet bloggen of een nieuw artikel moet schrijven kan ik je niet zeggen. Want dat kan uitlopen van meerdere keren per dag tot eens per maand. Dus echt veel wijzer word je daar niet van.

Ja, Google vindt het belangrijk dat websites regelmatig nieuwe content krijgen. Maar Google hecht veel meer waarde aan content die relevant is, dan meerdere artikelen per maand die nagenoeg nietszeggend zijn. En niet naar boven komen bij de zoekresultaten omdat ze gewoonweg niet relevant voor een klant zijn.

Daarom deel ik hieronder een makkelijk te volgen stappenplan waarmee je op een simpele manier regelmatig relevante content kan maken:

Maak een lijst van relevante onderwerpen

Eerst maak je een lijst van allerlei onderwerpen die relevant voor een klant kunnen zijn. Denk hierbij aan problemen waar jouw klanten tegenaanlopen, de veelgestelde vragen en alle andere thema's die je vaak bespreekt met je klanten tijdens een gesprek.

Voordat je meteen enthousiast begint te schrijven ga je eerst googlen op die onderwerpen om te zien wat er al over geschreven is. Niet alleen ontdek je zo waar jouw gouden kansen liggen. Maar ook waar jij het verschil in kan maken. Vervolgens maak je een top 10 lijst met de onderwerpen waar je als eerste mee wilt starten.

Blok een vast moment in je agenda voor het schrijven van je evergreen content

Wanneer je steeds wacht op een vrij moment om je evergreen content te schrijven, dan kan je lang wachten als ondernemer zijnde. Want er is altijd wel iets dat om jouw aandacht vraagt. Dus blok gewoon een vast moment in je agenda zodat je er echt even voor kan gaan zitten.

Zo plan ik per maand 4 volle dagen hiervoor in. Ook gaat mijn telefoon op stil en blijft mijn mailbox dicht op die dag. Op die manier kan ik mij volledig focussen op het schrijven van de teksten voor mijn mailings, website pagina's of blogs. Bovendien kan je zo ook vooruitwerken en je blogs of mailings inplannen dat ze op een specifieke datum worden gepubliceerd. Super handig! Vooral tijdens de vakantie periode

Zorg dat jouw relevante content ook relevant blijft

Dus als je jouw artikel gaat schrijven, stel jij jezelf iedere keer weer dezelfde vraag: is dit ook over 2 jaar nog relevant of achterhaald? Net zoals je tekst tijdloos moet zijn, geldt dit evenzeer voor je beeldmateriaal. Anders kan je het niet bestempelen als evergreen content. p.s. vergeet je niet om rekening te houden met de zoektermen waarop je artikel gevonden moet worden? Want ook Google vind evergreen content bijzonder interessant. Maar daarover heb ik het later nog...

Denk nu al na over het hergebruiken van je content

Want je kunt je bereik enorm vergroten door bestaande content te hergebruiken. Bijvoorbeeld door het op te knippen en vanuit verschillende invalshoeken opnieuw aan te bieden op andere momenten, andere kanalen en in andere vormen. Zo zou je alinea's of zinnen ook eens los delen op social media als quote of reels. Of maak een poll over een bepaalde stelling in je artikel.

Laat de hele wereld weten dat jouw artikel bestaat

Als laatste is het tijd om je evergreen artikel de wijde online wereld in te slingeren. Maar in plaats van het overal klakkeloos te plaatsen ga je eerst kijken hoe je dit strategisch aanpakt. Want deze houdbare content heeft de potentie om de meest gelezen blogs van je website te worden. Dus kan je maar beter ervoor zorgen dat je ze op de juiste tijden en kanalen deelt. Probeer hierbij de nieuwsgierigheid van mensen te wekken om het artikel te gaan lezen.

Door bijvoorbeeld relevante afbeeldingen en tekst te gebruiken in je social media posts, mailings en dergelijke. Verderop in dit artikel geef ik je nog aanvullende tips hoe je de zichtbaarheid kan optimaliseren van je evergreen content.

Wil je meer relevante content maken?

Aan de hand van praktische tips, weetjes & handleidingen in mijn mailings leer je hoe

Update je content regelmatig om het relevant te houden

Naast het feit dat je jouw evergreen artikel onder de aandacht brengt, moet je niet vergeten om hem ook up-to-date te houden, zodat hij ook relevant blijft. Hoewel je een goed opgezet stuk evergreen content bijna nooit hoeft bij te werken. Is het toch verstandig om af en toe te kijken of er niet aanvullende relevante informatie is die je hierin kan opnemen. Zo kan je denken aan nieuwe inzichten die je hebt opgedaan, externe artikelen waarnaar je kunt linken of andere interessante ontwikkelingen die relevant voor een klant kunnen zijn.

Daarnaast geeft het updaten van je houdbare content en de publicatiedatum je weer een extra zetje om hoger in de zoekresultaten te komen. Ook de online marketing goeroe Neil Patel  – een van mijn grote voorbeelden – heeft dat bevestigd. En een bijkomend voordeel hiervan is dat wanneer je jouw artikel hebt bijgewerkt, je deze weer kan promoten alsof het een nieuw artikel is. 😉

Verbeter je vindbaarheid met tijdloze relevante content die langer houdbaar is
Verbeter je vindbaarheid met tijdloze relevante content die langer houdbaar is.

Hou relevante statistieken van je houdbare content in de gaten

Omdat je natuurlijk wilt weten hoe jouw evergreen content ervoor staat. Want zorgt het artikel ook voor dat felbegeerde websiteverkeer? Daarom hou je jouw statistieken in de gaten. Zo weet je namelijk precies of je relevante content nog steeds doet waarvoor je het hebt opgezet.

Dus check regelmatig in de Ahrefs positions tracker om te zien of je evergreen content in de loop van de tijd in de zoekresultaten is gedaald. Want in dat geval is het verstandig om je artikel even een update te geven. Doordat je met behulp van deze tool een overzichtelijke samenvatting van je statistieken krijgt, kan je in een oogopslag ook zien welke pagina’s bijgewerkt moeten worden. Vervolgens kan je gericht actie ondernemen om de vindbaarheid van die evergreen content te verbeteren.

Want jij bent uiteraard niet de enige die content maakt die relevant is voor een specifiek onderwerp. Voortdurend wordt er nieuwe content gemaakt die strijden om dezelfde zoekwoorden waarop jij je richt. Dus moet je jouw content zo fris en compleet mogelijk houden om aan de top te blijven.

Hou bij het updaten van je evergreen content rekening met de volgende items:

* Ontdek hoe je jouw unieke brand voice en tone of voice kan bepalen, waardoor je jouw lezers sneller aanspreekt en activeert!

Zorg dat je evergreen content goed zichtbaar is

Wanneer je eenmaal je houdbare content hebt gemaakt, zorg dan dat je het ook goed zichtbaar maakt. Dus niet je content maken, op publiceren klikken, om het vervolgens te vergeten. Want niet iedereen ziet wat jij hebt gepubliceerd. Ze waren druk die dag, de titel sprak ze niet aan of het zoekalgoritme zorgde ervoor dat ze het überhaupt niet zagen. Met als gevolg dat je dan inderdaad niet de resultaten krijgt waar je op hoopt.

Daarom is het belangrijk dat jij regelmatig jouw relevante content onder de aandacht brengt. Zodat deze wordt gezien en toegankelijk is voor je websitebezoekers. Er zijn een paar manieren hoe je dit kunt doen:

Bundel relevante content rond een specifiek onderwerp

Eerst maak je verzamelpagina's aan waarop je naar jouw handige handleidingen (how-to's verklarende woordenlijsten e.d.) linkt. Zo zorg je dat de artikelen die relevant voor een klant zijn, makkelijk en snel gevonden worden. Daarnaast kan je ze ook per onderwerp bundelen. Waardoor ze vervolgens zelf weer evergreen content worden in de vorm van een bronnenlijst. WIN-WIN!

Laat je evergreen content steeds terugkomen

Door regelmatig de evergreen content op je andere blogposts of pagina's terug te laten komen (met updates, indien van toepassing) zorg je dat dit soort relevante content voortdurend zichtbaar is én blijft.

Maak gebruik van banners of pop-ups

Daarnaast kan je een bannerlink plaatsen bij andere content die relevant is. Denk aan de zijbalk van je blog of in een mooie opvallende webbanner op je homepagina. Maar ook een pop-up kan hier prima voor gebruikt worden. Mits het relevant is voor de plek waar deze verschijnt.

Creëer een landingspagina met een doel

Ook kan je een landingspagina of "start hier"-pagina maken die mensen helpt met de basis van wat je doet of andere relevante zelfstudie-content. Wanneer je bijvoorbeeld een scheidingsadvocaat bent zijn dit soort pagina's mega relevant voor een klant. Omdat die klant vaak niet weet waar die moet beginnen. En hoog in de emotie zit, dan biedt deze laagdrempelige aanpak een mooie start.

Gebruik social media om extra verkeer aan te trekken

Bouw een social media-campagne rond je content heen. Bijvoorbeeld een maand lang heb je het alleen over een specifiek onderwerp dat relevant voor een klant is. En dit deel je op al jouw social media kanalen. Met steeds een andere invalshoek. Zo zorg je er ook voor dat je uiteindelijk gezien wordt als de expert over dat onderwerp. En is het niet meer dan logisch dat iemand jou hierover contacteert. In plaats van een concurrent.

Welke manier je ook kiest om je evergreen content zichtbaar te maken, maakt uiteindelijk niet zoveel uit. Zolang je het maar doet. En die content deelt op relevante kanalen op zoveel mogelijk verschillende manieren. Want alleen dan heeft jouw artikel de meeste kans van slagen.

De zichtbaarheid van je relevante content optimaliseren

Naast het maken van content die relevant is, heb je ook een strategie nodig om het op de juiste manier goed zichtbaar te maken. Want met alleen een leuk artikel schrijven ben je er nog niet, wil je er echte resultaten mee behalen.

De beste manier om een goede content strategie voor jouw specifieke bedrijf te ontwikkelen, is door te testen welke manier van je content optimaliseren het beste voor jou werkt. Uiteraard start dit bij het zoekwoorden onderzoek en dat de content ook relevant voor een klant is. Maar dat hebben we in het voorgaande deel al besproken.

Daarom wil ik het nu hebben over hoe je ervoor zorgt dat jouw relevante content ook daadwerkelijk vindbaar is voor zoekmachines.

Basis voorwaarden om content goed vindbaar te maken:

Taal van je content

Zorg dat je content maakt in dezelfde taal als waarin die wordt gesteld. Anders ben je sowieso niet relevant genoeg voor Google. Maar dat heet ook dat je dezelfde taal spreekt als je klant. Dus probeer zoveel mogelijk vakjargon te vermijden, tenzij het artikel hier specifiek om draait.

Paginatitel

Uiteraard moet de paginatitel het hoofdonderwerp van de artikel aangeven. Zo zorg je op een hele simpele manier ervoor dat je altijd wel relevant voor een klant bent. En Google. Dus kijk ook dat je de bekende (en relevante) zoekwoorden hierin zeker opneemt. Zoals ; waarom, wanneer, wat, hoe, waar, wie, tips, how-to (gids), handleiding en lijst.

Hoofdtekst

De tekst in je artikel verwijst naar hoe goed de inhoud van die tekst overeenkomt met een zoekopdracht. Dus je als je gevonden wilt worden op "hoe zorg je voor een kitten?" ga je het niet hebben over volwassen katergedrag of puppy's.

Beeldmateriaal

Door relevant beeldmateriaal te gebruiken benadruk je de teksten die je hebt geschreven. En zorg je dat die content ook visueel zichtbaar wordt. Denk hierbij aan video's, afbeeldingen, infographics, illustraties of grafieken. Ook is dit beeldmateriaal ideaal om te delen op social media. Waardoor je weer verkeer trekt naar je website.

Lokale aspect

Wanneer je vooral in de buurt gevonden wilt worden, is het belangrijk om termen te gebruiken die relevant zijn in een bepaalde regio. Zo kan je denken aan plaatsnamen, bedrijfsnamen of lokale herkenningspunten. Maar denk ook aan het lokale taalgebruik. Want sommige uitdrukkingen zijn heel specifiek voor bepaalde regio's.

Extra tips om relevant te zijn voor zoekmachines

Ondanks dat Google de meest gebruikte zoekmachine is met 85% wereldwijd, mag je ook de andere zoekmachines niet vergeten. Zoals bijvoorbeeld Bing die steeds meer een stukje van Google begint af te pikken. Daarom geef ik je enkele aanvullende tips om relevante content te maken voor ALLE zoekmachines.

Aanvullende ideeën voor evergreen content

Ben je nog steeds je brein aan het pijnigen om evergreen content te bedenken voor jouw specifieke bedrijf? Maak dan gebruik van de lijst hieronder waarmee je vast wel toffe en waardevolle content kan bedenken. Waardoor het regelmatig bedenken en maken van content die relevant is, voortaan een makkie gaat zijn.

 1. Research die je zelf doet
 2. Succesvolle casestudy’s
 3. Casestudy’s “Wat ging er mis”
 4. Handleiding voor beginners (denk aan dingen als In 6 stappen social media content maken waarmee je volgers aantrekt)
 5. Handleiding voor gevorderde gebruikers
 6. Een checklist met instructies
 7. Bronnenlijst
 8. Lijst met beste gratis en betaalde tools (bijvoorbeeld De 14 beste betaalde en gratis stockfoto websites voor vrouwelijke merken)
 9. Beste boeken voor een specifiek doel
 10. Een samenvatting van “de beste …”
 11. Hoe kies je het beste product?
 12. Beste of slechtste manier om een specifiek doel te bereiken
 13. Veelvoorkomende fouten in jouw specifieke niche/branche (zoals mijn 12 Instagram marketing fouten die je beter kunt vermijden)
 14. Geschiedenis van een onderwerp of product
 15. Hoe pak je iets goed aan, bouw je iets op? (meestal iets dat langer duurt)
 16. Verklarende woordenlijst van een onderwerp, vakjargon of specifieke niche (een voorbeeld: Wat is een customer journey?)
 17. Alles wat je moet weten over ____.

Zoek je nog meer inspiratie voor relevante content op je website of blog?

Ik heb maar liefst 160 verschillende content ideeën voor je op een rijtje gezet om jouw bedrijf in de kijker te zetten. Onderwerpen waarmee je content kan maken die je zichtbaarheid vergroot en waardevol is voor je doelgroep. Op die manier kan je in een handomdraai zowel korte posts, als evergreen content maken die relevant voor een klant is.

Hoe maak je houdbare content die waardevol en relevant voor je klant is? Hoe maak je houdbare content die waardevol en relevant voor je klant is? Hoe maak je houdbare content die waardevol en relevant voor je klant is?
Hoe maak je houdbare content die waardevol en relevant voor je klant is? bespreekt deze onderwerpen:
Dit artikel is geschreven door:

Muriel Snijders

Hi! Ik heet Muriel Snijders en net als jij ben ik een ondernemer met een plan: zorgen dat jij de beste versie van jezelf wordt. Niet om jezelf op de borst te kloppen, maar om beter te maken wat al goed is én dit durven te benoemen. Want als je jezelf niet uitspreekt, word je ook niet uitgekozen. Door een brand te ontwikkelen dat authentiek en uniek is, waar je trots op kunt zijn en dat perfect bij je past maak ik dit duidelijk. Hiermee wil ik de klanten van mijn klanten bereiken, in hoofd, hart en ziel. Om zo ondernemer voor ondernemer de wereld mooier en gelukkiger te maken. Daar word ik namelijk gelukkig van. En jij natuurlijk ook!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

For security, use of Google's reCAPTCHA service is required which is subject to the Google Privacy Policy and Terms of Use.

I agree to these terms.

Social media contentkalender 2023-2024

Steek je veel tijd en energie in je social media, maar merk je dat het niets oplevert?

Elke keer is het weer een uitdaging om content te verzinnen voor je social media posts. Maar onder de streep krijg je hoogstens een paar likes. En dat kan best frustrerend zijn.

Stel je eens voor dat je nooit meer zonder inspiratie zit voor je posts. Omdat je een kant-en-klaar contentplan hebt, gebaseerd op een bewezen marketingstrategie. Waarmee je waardevolle content kan bedenken in een handomdraai. Zou dat niet heerlijk zijn?
24 Shares
Pin4
Share20
Share
WhatsApp
Tweet